Skocz do zawartości

Malowanie przynęt akrylami

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Próbowałem pomalować swoje przynęty (Woblery) akrylami pędzelkiem, gąbką wykałaczką itp itd. 

No po prostu nie idzie mi to najlepiej. Nie mam gdzie nawet podpatrzeć jak się to robi. Wszystkie filmy i porady znalazłem ale większość tyczy malowania aero a odnośnie akryli totalna dziura. Nie mam kogo podpytać jak się do tego zabrać. Próbowałem pomalować na wzór z internetu jakieś woblerki ale nie wiem tak naprawdę od czego zacząć. Prosiłbym o jakąś pomoc lub chociaż naprowadzenie. 

Edytowane przez Karloss75

http://katarzynatrochimiuk.pl/jak-zaczac-malowac-farbami-poradnik-dla-poczatkujacego-artysty

Kolego - zacznij od białego podkładu na początek:)

W necie jest sporo takich poradników jak przykład wyżej. I nie ma znaczenia czy obraz, czy wobler. Technika pozostaje ta sama. Ale - ważne są umiejętności praktyczne, a te chciał nie chciał, musisz opanować sam.

Na początek - coś prostego. Ciemny grzbiet, jaśniejsze boczki, biały spód... Jak to zrobić? Kropeczkami... Na grzbiecie dużo, w miarę jak coraz niżej - coraz mniej kropeczek...im mniejsze tym lepszy efekt... Z odległości metra nie będziesz widział kropeczek, ale ładne przejście od czarnego , poprzez odcienie szarości do białego. Tak, to jest pracochłonne... ale samo nie zrobi się nic.

Albo może coś jak rybka Nemo? znacznie łatwiej... Możliwości jest nieskończona ilość, podobnie jak kształtów woblera.

A dla ryb które zamierzasz łowić na własne woblerki, taki doskonale pomalowany czy tak sobie, czy całkiem niechlujnie może być tak samo atrakcyjny.

Działaj i powodzenia:)

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Masz świętą rację Romku. Upiększamy przynęty dla siebie samych, podobnie jak producenci, którzy wabią nimi kupujących, a nie ryby. Fakt, że przeważnie te, które pochłonęły najwięcej czasu, podobają się najbardziej. Prosta zależność. Czas i cierpliwość dają efekt.

• Like 1

Tym, którzy mają problemy z farbami polecam kredki akwarelowe. Bardzo wdzięczne narzędzie o większych możliwościach. Można rysować na sucho, lekko zwilżoną kredką, można moczyć w wodzie i "malować". Świetne do cieniowania i drobnych detali. Poliuretan nie robi na nich wrażenia.

Tak, kredki akwarelowe są bardzo wdzięczne, sam kiedyś popełniłem krótki opis z zachętą ;)

Ale @Karloss75 pytał o farbki akrylowe - to całkiem odmienny temat. Osobom, które nigdy nie malowały trudno jest opanować przejścia kolorów i nauczyć się mieszać barwy.

Najłatwiej chyba malować gąbką. Nakładasz najpierw bazowy kolor, a na to kawałkiem gąbki wybraną farbę (nawet po prostu czarną), ale uwaga! - gąbkę najpierw odciskasz z nadmiaru farby!
Jak chcesz delikatne cieniowanie - gąbka powinna być lekko 'brudna'. Najpierw paciasz szerzej, po wyschnięciu następną warstwą trochę węziej - w ten sposób możesz uzyskać cieniowanie.

@Karloss75 - jakbyś przybliżył co Ci nie wychodziło - wrzuć może jakieś przykłady, to łatwiej będzie Ci coś podpowiedzieć. 

• Like 1

Nikt nie da Ci gotowej receptury bo takiej po prostu nie ma... Farby akrylowe solo, zmieszane z lakierem akrylowym, nakładane warstwami, kolory nakładane po kolejnych warstwach lakieru itd. Kombinuj aż wypracujesz swój styl i tyle. Pomalujesz kilkadziesiąt wobków i będziesz wiedział o co chodzi. Po pewnym czasie patrząc na zdjęcie ryby będziesz wiedział w jakiej kolejności nałożyć kolory żeby ją namalować. Gąbka i pędzel to podstawa ale do malowania możesz użyć wielu innych rzeczy.

• Like 1

Prawie wszystkie woblery jakie zrobiłem malowałem akrylami i to tymi podobno najgorszymi z Lidla ;) . Do malowania używam przeważnie gąbki. Efekty możesz zobaczyć tu http://jerkbait.pl/topic/8791-woblery-asz-artech/page-21

Pisz co chcesz wiedzieć.

Edytowane przez Artech

• 2 lata później...