Skocz do zawartości

Okresy ochronne a połów ryb w wodach nienależących do PZW

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Regulamin amatorskiego połowu ryb PZW działa tylko na wodach PZW.

Jeśli tak jest, to jakimi przepisami szczupak jest chroniony na wodach nie będacych w u?źytkowaniu PZW?

Chodzi mi o o drobne wody stojącę typu ?źwirownie, glinianki będące w posiadaniu gmin lub wody do kt?łrych nikt się nie przyznaje .

Mam w okolicy taki zarośnięty gminny staw i czy jest jakiś spos?łb na tych kt?łrzy rozmyślnie nastawiają się tam na szczupaka.

Fajnie, tylko ?źe miejscowych jest tam bez liku a ja sam. Nie jestem Herkulesem, ani nawet Pudzianem :mellow:

Pojadę tam w sezonie i zostawię samoch?łd na brzegu i....

Poza tym ?źywcują i spiningują w w świetle prawa.

Poczytałem przed chwilą i czy prawdą jest , ?źe na wszystkich niczyich/państwowych stojących wodach nie-PZW obowiązuje jednak okres ochronny od 15.03 do 30.04.

Nie ma czegoś takiego jak woda niczyja. Właściecelem jest ten czyja jest działka (państwo, przedsiębiorstwo, osoba fizyczna), lub osoba, kt?łra od właściciela działki dzier?źawi wodę. MO?źesz sprawdzić na stronie http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ numer działki (jak przybli?źysz max to są zaznaczone działki). A w organach adminstracji publicznej Ci podadzą kto jest włąscicielem.

A w temacie przepis?łw, to na szczęście PZW to tylko organizacja-dzier?źawca, nie prawodawca. Zachęcam do lekury aktualnej Ustawy o rybactwie śr?łdlądowym i rozporządzeń kt?łre powstały po niej, oraz najwzniejsze chyba dla Ciebie - ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. (z p?łźniejszymi zmianami) - tu są podane wymiary ochronne ustawowe i okresy.

Wody otwarte są własnością Państwa pozostałe mogą być prywatne itd... W prywatnym stawie mo?źesz sobie pajka strzelić w kask kiedy tylko masz ochotę tak samo jak w akwarium.

czy aby na pewno... akwarium to nie terytorium państwa, wody powierzchniowe tak. A w prywatnym stawie ubijesz legalnie kaczkę dziką jak Ci wyląduje? Albo wydrę? To nie jest takie białe albo czarne. Więc mo?źna mieć wątpliwości... http://www.ssg.pl/modules.php?name=News&file=print&s id=525

To jest akurat staw gminny czyli państwowy. Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy poł?łw szczupaka (?źywiec, spinning) w okresie od stycznia do 01.maja jest legalny czy nie?

Czy widząc na nim ludzi łowiących szczupaki mogę wezwać stra?ź rybacką lub policję?

Ju?ź wiem.

Odpowiedź jest tutaj:

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1559.htm

Paragraf 7 punkt 12

Niestety, mo?źna legalnie poławiać szczupaka na wędkę do 01 marca.

Pisałem Ci o tym rozporządzeniu min. Niestety mo?źna do końca lutego łowić na wodach innych/pozostałych ni?ź zbiorniki zaporowe lub rzeki.

Pamiętaj ?źe jest taki zapis ? 2. 1. Amatorski poł?łw ryb wędką mo?źe uprawiać osoba posiadająca kartę wędkarską.. Oni muszą mieć karty (nie koniecznie legitymacje). To mo?źe być pretekst do kontroli (wymiary ryb- z rozporządzenia szczupak 45cm, czy mają karty, ilość wędek - w rozporządzeniu mowa jest o jednym wędzisku, czy u?źywali podrywek i jakich- powierchnia 1x1m, oczka min 5mm).

Łowiąc w prywatnym stawie mo?źesz sobie łowić cały rok szczupaki, pstrągi i co tylko chcesz. Na wodzie prywatnej, zamkniętej mo?źna łowić cały rok i na wszystko. Jeśli na swojej wodzie masz swoje kaczki i mogą to być krzy?ź?łwki to mo?źesz je walić z ołowiu jak tylko Ci się podoba, są w Polsce hodowle ba?źant?łw i mo?źna je kupić cały rok. Inaczej wygląda sprawa na wodzie otwartej, dzier?źawionej od państwa na zasadach operatu wodno-prawnego.

• 3 miesiące temu...

Nie za wcześnie na te szczupaki?

Witam,

@Artek, Wersminia jest prywatnym łowiskiem i tam bez ogr?łdek mo?źna się ganiać ze szczupakami jak ju?ź zejdzie l?łd, co więcej, panuje og?łlna opinia ?źe najlepsze wyniki wykręcane są w kwietniu. Kogo łowisko takie sobie ustanawia prawa.

Jak znajdziesz chwilkę na przestudiowanie wątku to zobacz wpisy o kwietniowych wyczynach.

Oczywiście normalny okres ochronny PZW jest dla mnie świętością i nie zamierzam go łamać.

Pozdr,

rower

• 3 tygodnie później...

Nie za wcześnie na te szczupaki?

Witam,

@Artek, Wersminia jest prywatnym łowiskiem i tam bez ogr?łdek mo?źna się ganiać ze szczupakami jak ju?ź zejdzie l?łd, co więcej, panuje og?łlna opinia ?źe najlepsze wyniki wykręcane są w kwietniu. Kogo łowisko takie sobie ustanawia prawa.

Jak znajdziesz chwilkę na przestudiowanie wątku to zobacz wpisy o kwietniowych wyczynach.

Oczywiście normalny okres ochronny PZW jest dla mnie świętością i nie zamierzam go łamać.

Pozdr,

rower

Od pewnego czasu widziałem ten wątek, ale tu nie zaglądałem Embarassed

Panie, Ty to widzisz i nie grzmisz? To do Admin?łw, Mod?łw i Właściciela strony.

Jak na forum pojawi się ryba na piasku, to jest kasowana w około 8 sekund <_< Za to wątek o jawnym łamaniu prawa, jest całkiem nieźle hołubiony od trzech lat! <_< Ciekawe, bo na forum występuje te?ź niezłe stado prawnik?łw.

Ale najwa?źniejsze jest łowić, niewa?źne gdzie, niewa?źne jak, byle ideologicznie słusznie. Mo?źemy ograniczać metody, formę post?łw, ujęcia w zdjęciach, ale nikt nie mo?źe nam zabronić łowić, w końcu, przynajmniej publicznie wypuszczamy ryby. Wszyscy inni są źli, źli.

To postawa, z kt?łrą osobiście walczę, nie wa?źne, czy jest ideologicznie słuszna, czy nie. Ani prywacia?ź, ani jego klienci nie mają prawa łamać prawa, to wiem, w końcu sam jestem obrzydliwym prywaciarzem.

Prawo w opisywanej materii jest absolutnie jednoznaczne. W Ustawie o rybactwie Śr?łdlądowym jest zapis jak BYK:

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

1) w wypadkach określonych przepisami o ochronie przyrody,

2) o wymiarach ochronnych,

3) w okresie ochronnym,

Na podstawie tej ustawy zostało wydane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunk?łw chowu, hodowli i połowu innych organizm?łw ?źyjących w wodzie. W nim, znowu jak BYK jest napisane:

? 1. Rozporządzenie określa:

1) szczeg?łłowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb,

4) szczeg?łłowe warunki ochrony i połowu ryb, rybackie narzędzia i urządzenia połowowe, zasady ustanawiania obwod?łw rybackich, obręb?łw hodowlanych i ochronnych, oznakowania obręb?łw i sprzętu pływającego słu?źącego do połowu ryb oraz rejestracji tego sprzętu,

i dalej

? 7. 1. Niedozwolony jest poł?łw ryb i rak?łw w okresach ochronnych, z zastrze?źeniem ust. 2, ustanowionych dla:

12) szczupaka (Esox lucius L.):

a) w rzekach i zbiornikach zaporowych - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,

B) w pozostałych wodach - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia,

Oświećcie mnie proszę, Admini i Modzi, dlaczego nie reagujecie na ewidentne łamanie prawa jakim niewątpliwie jest świadome łowienie ryb w okresie ochronnym?

Nikt nie ma prawa zmniejszać wymagań wymagań wynikających z ustawy i rozporządzenia. Mo?źna je tylko zaostrzać.

I pewnie za tego posta dostanę bana. W końcu najwa?źniejsze jest łowić!

Sorry Mistrzu ale w tamtym roku byłem takiego mylnego zdania jak inni ?źe legalnie ,,mo?źna,, i z pełną świadomością tego czynu otwieralśmy sezon tydzień wcześniej, od pewnego czasu wiem ?źe jednak nie mo?źna :((co za idiotyczny przepis).

Swoją drogą to my wędkarze sami sobie to wkęcilśmy ?źe ,,mo?źna,,no ale....po co to roztrząsać

<_<

Co do moralności.. sum bierze teraz tam dość dobrze(dzisiaj widziałem)to czy zakładnie pękatych sumowo-szczupakowych wobler?łw bedzie moralne czy nie,przecie?ź ja nie wiem co złapie.

Sorry Mistrzu ale w tamtym roku byłem takiego mylnego zdania jak inni ?źe legalnie ,,mo?źna,, i z pełną świadomością tego czynu otwieralśmy sezon tydzień wcześniej, od pewnego czasu wiem ?źe jednak nie mo?źna :((co za idiotyczny przepis).

Swoją drogą to my wędkarze sami sobie to wkęcilśmy ?źe ,,mo?źna,,no ale....po co to roztrząsać

<_<

Co do moralności.. sum bierze teraz tam dość dobrze(dzisiaj widziałem)to czy zakładnie pękatych sumowo-szczupakowych wobler?łw bedzie moralne czy nie,przecie?ź ja nie wiem co złapie.

Rozumiem, ?źe mam zgłosić sprawę PSR, ?źe u?źytkownik jeziora celowo (z chęci zysku) wprowadza wędkarzy w błąd. Wydruk wątku będzie dowodem w sprawie.

A ten idiotyczny przepis ma celu ochronę ryb (gdybyś przypadkiem nie wiedział).

A roztrząsać trzeba chocia?źby po to, ?źeby:

-ju?ź w przyszłym roku takiego zwykłego kłusownictwa tam nie było,

-Admini /Modzi większą uwagę zwracali na łamanie prawa ni?ź na poprawność fotografii.

Rozumiem ze łowiąc tymi woblerami liczysz na złowienie pstrąga, klenia, czy mo?źe łososia?

Rozumiem, ?źe mam zgłosić sprawę PSR, ?źe u?źytkownik jeziora celowo (z chęci zysku) wprowadza wędkarzy w błąd.

Witaj Mari, dokładnie proponuję zrobić to co napisałeś. Myślę ?źe podobnie jak wędkarze łowiący na Wersminii ?źywimy przekonanie ?źe ryby łowione zgodnie z regulaminem łowiska ustanowionym przez u?źytkownika wody są łowione zgodnie z prawem. Jeśli jest jednak inaczej trzeba to wyjaśnić. Proponuję ?źebyś się tym zajął i zgłosił sprawę odpowiednim organom, kt?łre rozstrzygną kto ma rację. Wynik postępowania mo?źemy opublikować na portalu - myślę ?źe będzie to ciekawa informacja dla wędkarzy łowiących na wodach prywatnych

Rozumiem, ?źe mam zgłosić sprawę PSR, ?źe u?źytkownik jeziora celowo (z chęci zysku) wprowadza wędkarzy w błąd.

Witaj Mari, dokładnie proponuję zrobić to co napisałeś. Myślę ?źe podobnie jak wędkarze łowiący na Wersminii ?źywimy przekonanie ?źe ryby łowione zgodnie z regulaminem łowiska ustanowionym przez u?źytkownika wody są łowione zgodnie z prawem. Jeśli jest jednak inaczej trzeba to wyjaśnić. Proponuję ?źebyś się tym zajął i zgłosił sprawę odpowiednim organom, kt?łre rozstrzygną kto ma rację. Wynik postępowania mo?źemy opublikować na portalu - myślę ?źe będzie to ciekawa informacja dla wędkarzy łowiących na wodach prywatnych

Ciekawie interpretujesz prawo Friko. Wyjaśnij mi proszę dlaczego prawo ma nie obowiązywać w wodach prywatnych? Pomijam ju?ź to, ?źe one nie są prywatne, a Skarbu Państwa, natomiast rybacki u?źytkownik ma jedynie prawo czerpania z niej dosyć precyzyjnie określonych korzyści.

To prawo wynika z umowy jaka zawarł z RZGW czyli przedstawicielem Skarbu Państwa. BTW w świetle obowiązującego prawa wody PZW te?ź są prywatne. PZW zawiera umowy z RZGW tak samo jak ka?źdy inny podmiot.

Jednocześnie ten?źe u?źytkownik ma obowiązek prowadzić gospodarkę rybacką zgodnie z operatem.

Operat podlega opiniowaniu przez uprawnioną jednostkę i między innymi zawiera zało?źenia dotyczące połowu ryb i rak?łw. Wszelkie odstępstwa od reguł określonych w rozporządzeniu w sprawie ochrony (przywoływanym w poście powy?źej) powinny być wpisane do operatu. Przy czym mogą to być wyłącznie zaostrzenia. Nie wolno wprowadzać zapis?łw naruszających obowiązujące prawo. Czyli np. mo?źna podnieść wymiar i wydłu?źyć okres ochronny.

Przy okazji ustawa o rybactwie i rozporządzenie w sprawie połowu obowiązuje wszędzie na terenie naszego kraju, w tym r?łwnie?ź w wodach stojących.

Zauwa?ź, ?źe w ustawie jest napisane Zabrania się połowu ryb, a nie Zabrania się połowu ryb w wodach państwowych czy jakichkolwiek innych.

Ustawa dotyczy wszystkich w?łd na terytorium RP, r?łwnie?ź ochrona dotyczy wszystkich w?łd na terytorium RP.

Odstępstwa od zapis?łw o ochronie ryb są dopuszczone, ale na bardzo dokładnie określonych zasadach.

Albo na danej wodzie musi być ustanowiony obręb hodowlany, albo na odł?łw ryb w okresie ochronnym zgodę musi wydać Urząd Marszałkowski. Te przepisy umo?źliwiają przeprowadzenie sztucznego tarła, kt?łre w innej sytuacji byłoby niemo?źliwe.

Te rozgraniczanie na wody prywatne i inne jest śmieszne. Owszem w wodach prywatnych, ale tych naprawdę prywatnych, czyli takich, kt?łre w świetle prawa wodnego mogą stanowić własność os?łb lub podmiot?łw gospodarczych (wody stojące, bez połączeń z innymi wodami) niekt?łre przepisy nie obowiązują, ale nie są to przepisy dotyczące ochrony.

Lekko karykatyzując wyobraź sobie sytuację, w kt?łrej mo?źesz bić ?źonę we własnym domu, ale nie mo?źesz na ulicy. Bo tak nale?źałoby interpretować ten Tw?łj rozdział na prywatne i inne (Inne czyli jakie?) Niekt?łrych rzeczy na terenie tego kraju nie wolno i ju?ź.

Między innymi nie wolno łowić ryb w okresie ochronnym. Nie wolno łowić, i nie ma tu ani słowa o łowieniu i wypuszczaniu.

Zatem, je?źeli świadomie łowisz rybę w okresie ochronnym to łamiesz prawo. Przy czym obowiązuje stara zasada: nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Tyle z mojej strony.

Je?źeli uwa?źasz, ?źe jest inaczej wyraź to proszę. Poniewa?ź Tw?łj tekst ja odbieram jako unik. Do czasu, kiedy nie będzie wyroku sądowego w sprawie Wersminii, to my sobie będziemy łowili i będziemy mieli czyste sumienie.

Przynajmniej ja to tak odbieram <_<

Mari - być mo?źe jest tak jak piszesz a być mo?źe nie. Nie wiem czy jesteś ekspertem z tej dziedziny prawa i czy Twoja interpretacja jest słuszna. W prawie opr?łcz zasad są r?łwnie?ź i wyjątki od nich - być mo?źe mamy do czynienia z jednym z nich, kt?łrego np. nie uwzględniłeś.

Trudno mi uwierzyć ?źe właściciel łowiska nie orientuje się w przepisach kt?łre wymieniasz i ?źe je jawnie narusza. Zresztą zauwa?ź, ?źe sprawa nie dotyczny tylko Wersminii bo są w innych wątkach przykłady ryb złowionych na wodach na kt?łrych nie obowiązują ogranicznia - z tego co Ty piszesz wynika ?źe takich w?łd nie ma bo ograniczenia z rozporządzenia powinno się stosować bez wyjątku.

Problem wydaje mi się interesujący, ciekawy i wart wyjaśnienia - myślę ?źe najlepiej to zrobi jakiś kompetentny organ. Jeśli miałeś odwagę powiedzieć A - to miej odwagę powiedzieć i B - zgłoś sprawę do PSR lub do prokuratury i zobaczmy jaki będzie finał. Jak wspominałem, chętnie opublikujemy wynik - bo być mo?źe wielu wędkarzy tkwi w bardzo błędnym mniemaniu o tym co wolno a czego nie.

Pozdrawiam

Tak się nieprzypadkowo składa, ?źe jestem u?źytkownikiem obwod?łw rybackich ju?ź od 1995 roku. To prawo mnie bezpośrednio dotyczy, wiec je znam.

Bardzo jestem ciekaw, tych wypowiedzi o wodach, w kt?łrych nie obowiązują ograniczenia, bo niby na jakiej podstawie?

Wyjątki istnieją i są określone w ustawie, ju?ź o nich pisałem. Innych nie znam, chętnie poznam. Oczywiście m?łwimy o wodach w świetle ustawy prawo wodne.

Znamienne jest to co napisał kolega chomik1980 - wszyscy wiedzieli tylko Mari musiał się wychylić.

Czyli co dop?łki ktoś nie napisze, ?źe jest to kłusownictwo, to wolno kłusować, chocia?ź wiadomo, ?źe tak jest? jakoś kolega chomik 1980 przestał nam się odzywać :wacko:

Co do publikacji wyroku na stronie, to według mnie niekoniecznie będzie mo?źliwa.

Mo?źe odwr?łćmy sprawę. Je?źeli ktoś napisze, ?źe rybę złowił na wodzie, w kt?łrej nie obowiązują ograniczenia, to niech napisze, na jakiej podstawie nie obowiązują B)

Pozdrawiam

Nie lubię prawniczej poetyki, zawsze mam wra?źenie jakiegoś niejasnego bełkotu, ale przełamałem się i pobie?źnie przeczytałem.

Jeśli dobrze zrozumiałem, wa?źna jest umowa między Skarbem a tzw. „uprawnionym do rybactwa”. Og?łlna ustawa o rybactwie daje pewne mo?źliwości zmian dla „uprawnionego...” (czyli tego kt?łry dzier?źawi wodę), ten?źe mo?źe wnioskować do wojewody o wprowadzenie np. obręb?łw ochronnych itp., znosząc tym samym ustalenia og?łlne, innymi słowy dzier?źawca mo?źe ustalać własne warunki na odpowiedni wniosek. Chyba te?ź nic nie stoi na przeszkodzie, by ju?ź na etapie umowy o dzier?źawę zastrzec np. zmianę okresu ochronnego i np. w zamian zwiększyć operat zarybieniowy. Natomiast og?łlne postanowienia uchwał i rozporządzeń mają na celu wyeliminowanie samowolki na wodach, dla kt?łrych kończy się umowa z dzier?źawcą. W?łwczas obowiązuje ustawa i rozporządzenia og?łlne, państwowe – jest o tym mowa w kt?łrymś z paragraf?łw ustawy. Nie mam jednak siły wynotowywania tego wszystkiego...

Oczywiście mogę się mylić, ale tak to rozumiem (jeśli w og?łle rozumiem ).

Mari;

-NIE, nie mam czasu cały czas siedzieć i walić w klawiaturę.

-TAK, łapałem w kwietniu na Wersminii.

-Tak,inni łapali to i ja myślałem ?źe mo?źna.(I TU m?łj błąd)

-TAK,co do okresu ochronnego moim zdaniem niestety masz racje.

-NIE,nie rozumiem na jakiej podstawie dzier?źawca(opiekun) wprowadza w błąd.

Z tym ,,wychyleniem,, to miał być dowcip.

TAK,uwa?źam ze przepis jest idiotyczny i bezsensowny ,pochodzą z mazurskiej wsi i wiem co się dzieje w kwietniu nad wodą jak wędkarzy nie ma.

Pozdrawiam.