ictus Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Głowa mnie rozbolała od czytania tych post?łw, idę nad wodę <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Wielu u?źytkownik?łw rybackich wydłu?źa okresy ochronne w stosunku do RAPR czy rozporzadzenia, zawierając takie regulacje w zezwoleniu wydawanym na amatorski poł?łw ryb. Słuszna uwaga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Proponuję zapis z naruszeniem prawa obowiązującego w miejscu złowienia ryby.To uwzględni r?ł?źne regulacje w r?ł?źnych krajach (w końcu wielu u?źytkownik?łw łowi w odach, gdzie obowiązuje inne prawo ni?ź w Polsce), jak r?łwnie?ź r?ł?źny status w?łd w naszym kraju. Zachęci te?ź u?źytkownik?łw forum do interesowania się obowiązującymi regulacjami prawnymi.Oczywiście, być mo?źe spowoduje taka reakcję, poniewa?ź ci, kt?łrzy nie publikują zdjęć nie muszą się do tego stosować . Przecie?ź tam się rybom ?źadna krzywda nie dzieje. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Widzę te?ź problem z weryfikacją przez redaktor?łw stanu prawnego danego łowiska. Bo czy komuś będzie się chciało sprawdzać, czy w zbiorniku x mo?źna łowić szczupaki w kwietniu, czy dopiero w czerwcu? Nie wszystkie regulacje obowiązujące na poszczeg?łlnych łowiskach są dostępne w internecie. Mo?źe trzeba będzie wymagać przy umieszczeniu zdjęcia wyciągu z regulaminu i podania miejsca łowienia, przynajmniej do prywatnej wiadomości moderatora...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Widzę te?ź problem z weryfikacją przez redaktor?łw stanu prawnego danego łowiska. Bo czy komuś będzie się chciało sprawdzać, czy w zbiorniku x mo?źna łowić szczupaki w kwietniu, czy dopiero w czerwcu? Nie wszystkie regulacje obowiązujące na poszczeg?łlnych łowiskach są dostępne w internecie. Mo?źe trzeba będzie wymagać przy umieszczeniu zdjęcia wyciągu z regulaminu i podania miejsca łowienia, przynajmniej do prywatnej wiadomości moderatora...?Znowu wypowiedź sprowadza się do publikowania zdjęcia, a nie do przestrzegania prawa.Moim celem w wywołaniu całej tej sprawy było zwr?łcenie uwagi Właściciela, Admin?łw, Mod?łw na dysproporcję w traktowaniu post?łw.Naruszenie regulaminu forum wywołuje ich natychmiastowa reakcję. Naruszanie obowiązującego w Polsce prawa pozostawało bez reakcji przez trzy lata <_< Swoją drogą ciekawe, ?źe nikt z tych kt?łrzy o tym wiedzieli (a na pewno byli ci, kt?łrzy wiedzieli) się nie wychylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 @Mari proponuję Ci z uwagą przeczytać wypowiedzi @Jerzego Kowalskiego zanim zacznisz pisać o naruszeniach prawa czy kłusownikach. Bo mo?źe się okazać, ?źe sam naruszasz prawo - np. naruszając czyjeś dobra osobiste. W du?źej mierze jednak myliłeś się w swoich wcześniejszych wywodach, bo wcale nie jest tak ?źe nie mo?źe być odstępstw od okres?łw ochronnych określonych w rozporządzeniu tyle ?źe trudno jest to stwierdzić, bo w konkretnym przypadku wypadałoby to dosyć gruntownego badania dokument?łw. Ja nie zamierzam bawić się ani w policjanta ani w prokuratora - je?źeli Ty czujesz do tego powołanie to mo?źesz w pełni korzystać z mo?źliwości jakie stwarza prawo. To co praktycznie mo?źemy zrobić na portalu to wprowadzić pewne reguły ostro?źnościowe. Mając r?łwnocześnie świadomość, ?źe ich realizacja w praktyce nie będzie doskonała, bo będzie oparta na uczciwości u?źytkownik?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Widzę te?ź problem z weryfikacją przez redaktor?łw stanu prawnego danego łowiska. Bo czy komuś będzie się chciało sprawdzać, czy w zbiorniku x mo?źna łowić szczupaki w kwietniu, czy dopiero w czerwcu? Nie wszystkie regulacje obowiązujące na poszczeg?łlnych łowiskach są dostępne w internecie. Mo?źe trzeba będzie wymagać przy umieszczeniu zdjęcia wyciągu z regulaminu i podania miejsca łowienia, przynajmniej do prywatnej wiadomości moderatora...?Znowu wypowiedź sprowadza się do publikowania zdjęcia, a nie do przestrzegania prawa.Moim celem w wywołaniu całej tej sprawy było zwr?łcenie uwagi Właściciela, Admin?łw, Mod?łw na dysproporcję w traktowaniu post?łw.Naruszenie regulaminu forum wywołuje ich natychmiastowa reakcję. Naruszanie obowiązującego w Polsce prawa pozostawało bez reakcji przez trzy lata <_< Swoją drogą ciekawe, ?źe nikt z tych kt?łrzy o tym wiedzieli (a na pewno byli ci, kt?łrzy wiedzieli) się nie wychylił.Mari, pisząc mojego posta zakładałem, ?źe kwestia przestrzegania prawa jest jasna i nie podlegająca dyskusji. O tym była część wątku zapoczątkowana przez Ciebie, a jej konsekwencją dostosowanie forum do wymog?łw prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 @Mariproponuję Ci z uwagą przeczytać wypowiedzi @Jerzego Kowalskiego zanim zacznisz pisać o naruszeniach prawa czy kłusownikach. Bo mo?źe się okazać, ?źe sam naruszasz prawo - np. naruszając czyjeś dobra osobiste. W du?źej mierze jednak myliłeś się w swoich wcześniejszych wywodach, bo wcale nie jest tak ?źe nie mo?źe być odstępstw od okres?łw ochronnych określonych w rozporządzeniu tyle ?źe trudno jest to stwierdzić, bo w konkretnym przypadku wypadałoby to dosyć gruntownego badania dokument?łw. Ja nie zamierzam bawić się ani w policjanta ani w prokuratora - je?źeli Ty czujesz do tego powołanie to mo?źesz w pełni korzystać z mo?źliwości jakie stwarza prawo.To co praktycznie mo?źemy zrobić na portalu to wprowadzić pewne reguły ostro?źnościowe. Mając r?łwnocześnie świadomość, ?źe ich realizacja w praktyce nie będzie doskonała, bo będzie oparta na uczciwości u?źytkownik?łw. Napisałem długiego posta, ale mi wcięło. Streszczę zatem.To co napisał J.K. pomimo, ?źe zwykle się z nim nie zgadzam, w niczym nie podwa?źa tego co napisałem. Odstępstwa są i o nich te?ź pisałem, w tym wątku. Połączenie ze zrozumieniem tego co napisał Jurek i ja wymaga oczywiście znajomości podstaw prawa i jego stosowania. Zdaję sobie sprawę z tego, ?źe niewielu u?źytkownik?łw forum posiada taką zdolność.Z niecierpliwością czekam na pozwanie przez tych, kt?łrzy świadomie łowią w Polsce szczupaka w kwietniu, w wodach w rozumieniu ustawy prawo wodne, .Z pełną stanowczością stwierdzam, ?źe nie myliłem się we wcześniejszych wywodach. To ?źe dostanę bana za swoje wypowiedzi uznałem za pewnik ju?ź w mojej pierwszej wypowiedzi tego zespolonego wątku. Jednocześnie uwa?źam, ?źe posiadanie władzy nie oznacza posiadania wiedzy.Przy okazji, je?źeli dostanę bana, to proszę o usuniecie wszystkich moich post?łw z forum, ja dla spokoju sumienia, skopiowałem sobie ten wątek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Widzę te?ź problem z weryfikacją przez redaktor?łw stanu prawnego danego łowiska. Bo czy komuś będzie się chciało sprawdzać, czy w zbiorniku x mo?źna łowić szczupaki w kwietniu, czy dopiero w czerwcu? Nie wszystkie regulacje obowiązujące na poszczeg?łlnych łowiskach są dostępne w internecie. Mo?źe trzeba będzie wymagać przy umieszczeniu zdjęcia wyciągu z regulaminu i podania miejsca łowienia, przynajmniej do prywatnej wiadomości moderatora...?Znowu wypowiedź sprowadza się do publikowania zdjęcia, a nie do przestrzegania prawa.Moim celem w wywołaniu całej tej sprawy było zwr?łcenie uwagi Właściciela, Admin?łw, Mod?łw na dysproporcję w traktowaniu post?łw.Naruszenie regulaminu forum wywołuje ich natychmiastowa reakcję. Naruszanie obowiązującego w Polsce prawa pozostawało bez reakcji przez trzy lata <_< Swoją drogą ciekawe, ?źe nikt z tych kt?łrzy o tym wiedzieli (a na pewno byli ci, kt?łrzy wiedzieli) się nie wychylił.Mari, pisząc mojego posta zakładałem, ?źe kwestia przestrzegania prawa jest jasna i nie podlegająca dyskusji. O tym była część wątku zapoczątkowana przez Ciebie, a jej konsekwencją dostosowanie forum do wymog?łw prawa. Nadal się nie rozumiemy. Regulamin forum został dostosowany do RAPR, a nie obowiązującego prawa.Teraz np. nie mo?źna publikować zdjęć szczupak?łw złowionych w Szwecji w kwietniu, co jest oczywistą bzdurą.Niestety ogromna większość wędkarzy w Polsce myśli kategoriami RAPR, a ja jeszcze raz podkreślę, ?źe RAPR jest regulaminem, a nie prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Teraz np. nie mo?źna publikować zdjęć szczupak?łw złowionych w Szwecji w kwietniu reguła interpretacyjna wyraźnie się odnosi do w?łd śr?łdlądowych w Polsce, więc wniosek jest oczywiście błędny <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Wielu u?źytkownik?łw rybackich wydłu?źa okresy ochronne w stosunku do RAPR czy rozporzadzenia, zawierając takie regulacje w zezwoleniu wydawanym na amatorski poł?łw ryb. Słuszna uwaga ! Wiem, ?źe słuszna. CO jednak wynika z uznania jej słuszności, w kontekście rozszerzenia regulaminu galerii zdjęć? Zgadzam się z postawieniem sprawy w taki spos?łb, ?źeby polegać na odpowiedzialności i uczciwości uczestnik?łw, ale mo?źliwe byłoby wspomaganie tych?źe w mechanizmie samokontroli, bez konieczności zagłębiania się w procedury śledcze. Przyszła mi na myśl taka sugestia (jeśli technicznie mo?źliwa, ale co dziś nie jest?): na przykład wprowadzenie p?łl wymaganych przed zamieszczeniem fotografii, w postaci dwukrotnego potwierdzenia przez wstawiającego zdjęcie:1. Sprawdziłem, ?źe prezentowana ryba nie została złowiona w okresie ochronnym określonym w RAPR PZW2. Oświadczam, ?źe prezentowana ryba nie została złowiona w okresie ochronnym obowiązującym w łowisku, z kt?łrego pochodzi. Po kliknięciu takich dw?łch okienek zdjęcie ryby pojawiałoby się w galerii. Jeśli inne warunki byłyby wymagane przez Szanownych Administrator?łw i przez Nadających Ton Portalowi (o czym ewentualnie napisze dalej), to przez dodanie kolejnych kratek do kliknięcia mogłyby zostać wprowadzone do systemu, jako realizacja wymog?łw regulaminowych. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Z r?ł?źnych stron padają sugestie dotyczące starannego odczytania tego, co napisałem, więc ja te?ź poproszę o uwa?źne czytanie tego, co znalazło się w moich wypowiedziach. Szczeg?łlnie mam prośbę o wywa?źone nastawienie do czytania, bez dyskusyjnej jednostronności. Przede wszystkim zaś - z praworządnym nastawieniem, czyli takim, kt?łre prowadzi do pozostawania po bezpiecznejs tronie, a z dala od kombinatorstwa ... Wobec zainteresowania tą dyskusją postaram się w wolnej chwili napisać jeszcze kilka sł?łw. Natomiast odnośnie łowienia w obrębach hodowlanych, skoro mają one słu?źyć akwakulturze, czyli do utrzymywania ryb w zagęszczeniu niemo?źliwym do uzyskania w warunkach naturalnych, sądzę ?źe nie ma uzasadnienia do chwalenia się połowem dokonanym w takich warunkach. W galerii chyba nie wypada chwalić się rybami złowionymi w hodowli. Zaś odnośnie RAPR - jako taki z jednej strony nie jest prawem ( jeśli przez prawo rozumieć ustawy i rozporządzenia), a z drugiej strony - jest, bo jest aktem wykonawczym wydanym na podstawie ustawy i rozporządzeń, zgodnie z delegacją w nich zawartą, oraz jest prawem chroniony, bo naruszenie regulaminu, jako opisu warunk?łw wykonywania zezwolenia na amatorski poł?łw ryb, jest zagro?źone sankcjami karnymi na takiej samej zasadzie i w takiej samej wysokości jak naruszenie ustawy czy rozporządzenia (bo nieprzestrzeganie regulaminu jest naruszeniem ustawy). Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Zaś odnośnie RAPR - jako taki z jednej strony nie jest prawem ( jeśli przez prawo rozumieć ustawy i rozporządzenia), a z drugiej strony - jest, bo jest aktem wykonawczym wydanym na podstawie ustawy i rozporządzeń, zgodnie z delegacją w nich zawartą, oraz jest prawem chroniony, bo naruszenie regulaminu, jako opisu warunk?łw wykonywania zezwolenia na amatorski poł?łw ryb, jest zagro?źone sankcjami karnymi na takiej samej zasadzie i w takiej samej wysokości jak naruszenie ustawy czy rozporządzenia (bo nieprzestrzeganie regulaminu jest naruszeniem ustawy). Pozdrawiam serdecznie Jerzy KowalskiNaruszenie RAPR, tam gdzie wykracza on poza ustawę i rozporządzenie nie jest zagro?źone sankcjami karnymi, a tylko dyscyplinarnymi u?źytkownika wody. W punktach, gdzie zapisy RAPR pokrywają się z ustawą i rozporządzeniem łamiący go ponosi konsekwencje zgodne z zapisami o odpowiedzialności karnej z ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Zaś odnośnie RAPR - jako taki z jednej strony nie jest prawem ( jeśli przez prawo rozumieć ustawy i rozporządzenia), a z drugiej strony - jest, bo jest aktem wykonawczym wydanym na podstawie ustawy i rozporządzeń, zgodnie z delegacją w nich zawartą, oraz jest prawem chroniony, bo naruszenie regulaminu, jako opisu warunk?łw wykonywania zezwolenia na amatorski poł?łw ryb, jest zagro?źone sankcjami karnymi na takiej samej zasadzie i w takiej samej wysokości jak naruszenie ustawy czy rozporządzenia (bo nieprzestrzeganie regulaminu jest naruszeniem ustawy). Pozdrawiam serdecznie Jerzy KowalskiNaruszenie RAPR, tam gdzie wykracza on poza ustawę i rozporządzenie nie jest zagro?źone sankcjami karnymi, a tylko dyscyplinarnymi u?źytkownika wody. W punktach, gdzie zapisy RAPR pokrywają się z ustawą i rozporządzeniem łamiący go ponosi konsekwencje zgodne z zapisami o odpowiedzialności karnej z ustawy. A prosiłem o uwa?źne czytanie tego, co napisałem wcześniej. Przykro mi, ale takie przeświadczenie jest bardzo odległe od stanu faktycznego. Nie wnikając w to, czym miałyby być sankcje dyscyplinarne u?źytkownika wody, bo to niepotrzebne, zachęcam do przeczytania Art. 27a Ustawy o rybactwie środlądowym. Oczywiście, amatorski poł?łw ryb z naruszeniem przepis?łw o ochronie ryb to jest wykroczenie, opisane w Art. 27b. 1. 1) Natomiast opisane w Art. 27a.1.2) - uprawianie amatorskiego połowu ryb, z naruszeniem warunk?łw zezwolenia (regulaminu), w kt?łrym określa się m.in. wymiary gospodarcze, limity połowu, czas, miejsce, technikę połowu, jest wykroczeniem zagro?źonym grzywną lub naganą . W razie ukarania - r?łwnie?ź obligatoryjnie stosowanymi przez sąd środkami karnymi, w postaci wymienionych w Ustawie (ogłoszenie o ukaraniu na koszt ukaranego, przepadek sprzętu, nawiązka, trwałe odebranie karty wędkarskiej lub zatrzymanie jej w depozycie sądowym na 12 miesięcy lub dłu?źej, z koniecznością zdania egzaminu przed jej odzyskaniem). Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Odświeżam. Coś sie zmieniło w tej kwestii? Czy na wodach nie należących do PZW okres ochronny jest od 1 marca do końca kwietnia? Jeżeli tak, to czy widząc wędkarza łowiącego szczupaki możemy wezwać Policję, PSR itd....Nie mówię o wodach prywatnych...... Bo tam można przez okrągły rok. Mowa o wodach dzierżawionych od skarbu państwa, wodach gminnych i wodach w których dotarcie do właściciela zakrawa na cud z różnych względów (glinianki, żwirownie i inne drobne wody) Czyli dla jasności podzielmy to tak: - wody PZW - okres ochronny od stycznia do końca kwietnia- pozostałe wody będą wodami państwowymi lub w gestii gmin - od marca do końca kwietnia- wody prywatne - brak okresu ochronnego- wody o nieustalonym statusie - ?????? brak okresu ochronnego czy nie??? Mowa o wodach stojących.Czy jest tak jak napisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Odświeżam. Coś sie zmieniło w tej kwestii? Czy na wodach nie należących do PZW okres ochronny jest od 1 marca do końca kwietnia? Jeżeli tak, to czy widząc wędkarza łowiącego szczupaki możemy wezwać Policję, PSR itd....Nie mówię o wodach prywatnych...... Bo tam można przez okrągły rok. Mowa o wodach dzierżawionych od skarbu państwa, wodach gminnych i wodach w których dotarcie do właściciela zakrawa na cud z różnych względów (glinianki, żwirownie i inne drobne wody) Czyli dla jasności podzielmy to tak: - wody PZW - okres ochronny od stycznia do końca kwietnia- pozostałe wody będą wodami państwowymi lub w gestii gmin - od marca do końca kwietnia- wody prywatne - brak okresu ochronnego- wody o nieustalonym statusie - ?????? brak okresu ochronnego czy nie??? Mowa o wodach stojących.Czy jest tak jak napisałem?Nie jest tak. ;-) Wystarczy przeczytać początek Ustawy o rybactwie śródlądowym i znaleźć zakres wód, które są objęte regulacjami ustawy. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Czyli dla jasności podzielmy to tak: - wody PZW - okres ochronny od stycznia do końca kwietnia- pozostałe wody będą wodami państwowymi lub w gestii gmin - od marca do końca kwietnia- wody prywatne - brak okresu ochronnego- wody o nieustalonym statusie - ?????? brak okresu ochronnego czy nie??? Mowa o wodach stojących.Czy jest tak jak napisałem? Niestety, Ekspert @godski nie ma racji okresy ochronne ryb obowiązują na wszystkich wodach nawet prywatnych !!! z wyłączeniem obrębów hodowlanych - proponuję odnaleźć wątek o wersminii tam chyba była dyskusja w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Nawet @expert Godski uczy sie całe życie Uświadomcie mnie zatem......Teoretycznie, jak ktoś na swojej działce wykopie stawik 10x10 , kupi 100 szczupaków 50 cm w listopadzie i w kwietniu złowi i zje 3 sztuki to złamie prawo? Tak lepiej? - - wody PZW - okres ochronny od stycznia do końca kwietnia- pozostałe wody będą wodami państwowymi lub w gestii gmin - ????????- wody prywatne - ???????- wody o nieustalonym statusie - ?????? brak okresu ochronnego czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Co do wód prywatnych nie rozumiem jak miało by to być egzekwowane. Czyli kupuje ktoś działkę, kopie staw, napuszcza wody, kupuje szczupaka, następnego dnia go łowi i zjada a gdy sąsiad zadzwoni na niego z donosem i zrobi mu zdjęcie na dowód to dostaję mandat? Najwięksi dyktatorzy nawet nie mieli jak sądzę takich pomysłów. Szczupaka w tarle trzeba chronić przed mięsiarstwem, ale gdzie suwerenność i demokracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Pytanie z innej beczki, czy przyłowiona przy okoniowaniu lub jakiejkolwiek innej metodzie wędkarstwa ikrzyca szczupaka dajmy na to 90 cm jest w stanie podejść bez szwanku do tarła? Załóżmy, że ryba szybko wyholowana i wypuszczona bez kontaktu z podłożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 W sumie racje, mieszkam nad rzeką trociowo-łososiową i nie raz widziałem na tarliskach metrowe łososie z szarpakami czy blachami powbijanymi...chyba okaleczenia i inne zmiany w tym okresie na rybie nie robią wrażenia...zew natury jest silniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Szanse ma, ale zmniejszone. Może nie przystąpić do tarła, a następnie albo ikrę zrzucić albo co gorsza organizm będzie próbował tę ikrę zaabsorbować.Nie porównujmy szczupaka do łososia. Łosoś to terminator jak idzie na tarło i tak wiele z nich zdycha po tym akcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Nawet @expert Godski uczy sie całe życie Uświadomcie mnie zatem......Teoretycznie, jak ktoś na swojej działce wykopie stawik 10x10 , kupi 100 szczupaków 50 cm w listopadzie i w kwietniu złowi i zje 3 sztuki to złamie prawo? Tak lepiej? - - wody PZW - okres ochronny od stycznia do końca kwietnia- pozostałe wody będą wodami państwowymi lub w gestii gmin - ????????- wody prywatne - ???????- wody o nieustalonym statusie - ?????? brak okresu ochronnego czy nie???To może łopatologicznie.Rozumiesz, że łosia w lesie nie możesz napastować, ale jak przechodzi przez Twoje pole, to możesz go tak siekierką między rogi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi