Daniel Wirek Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 W tym roku chciałbym zapolowac na brzany na Odrze Mam nadzieję że mi doradzice co do sprzętu i stosowanych przez Was najczęściej przynęt co do połowy tej ryby Może jakieś konkretne przykłady?Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 No dzięki chłopaki za wiadomości Napewno się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 @Daniel DPV WirekCzyżby w Twojej okolicy się pojawiły większe sztuki?Ja pamiętam tylko jedną taką. Kilka lat temu, kolega złowił w miejscu pod dębami to na prawo od mostu, w kier. na Wolsztyn. Miała nieco ponad 3 kg. Teraz trafiają mi się, Szczególnie w okolicy Krosna O. Niestety gdzie mi tam do @rognis_oko Pocieszam się tylko, że skoro są małe to.......Plecionki zdecydowanie odradzam. Szkoda kasy. Na kamieniskach, w żwirowych rynnach, o przetarcie bardzo łatwo. Przekonałem się o tym, w ulubionych kamienistych miejscówkach, w zeszłym roku, na niskiej wodzie Odry.Tam, gdzie przy normalnym stanie wody nigdy nie miałem problemów,w zeszłym roku przecierałem PowerPro, w takim tempie, że po 3 godzinach spinningowania wróciłem do żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 No u mnie w tym roku wyciągnięto kilka czwórek w małpim gaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Pierwszą brzanę złowiłem na Gnoma 2 (mam gdzieś to na filmie). Ostatnią na twistera 12 cm z główką 28g + ster Łowię je regularnie przypadkowo. I niech tak zostanie bo lubię ten sympatyczny pyszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Sory,, w poprzedniej odpowiexzi napisałem że w tym roku wyciągnięto w mojej okolicy kilka czwórek A to w 2006 a nie w 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Z późno. Poszło już powiadomienie do prokuratury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grego Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Jedyne pocieszenie, że kolega Daniel nie jest lekarzem. Gdyby był, to już by po niego podjechało CBA, a wieczorem byłaby w TV konferencja prasowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 No szczęście że nie jestem Heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Odświeżam temat. To jedna z Wiślanych ryb cel tego roku. Mam wytypowanych kilka rozmytych płytkich przelewów + kamienne blaty max 1m głębokości z piachem i szybkim nurtem - kiedyś w takich miejscach na tyczkę łowiłem brzany właśnie A co koledzy teraz za przynęty stosują na wiślane brzany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krokkop Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Witam Kolege, polecam woblerki Dorado Invader 4/5 cm. Najlepiej aby Ster Pokal o Kamienie i prowadzic bardzo wolno. Swietne woblerki produkuje Pan Widel ( chiciorek 5 cm , Brzanowy 4/5 cm). Wedka 10 lb min 2,9 m plus dobrej jakosci zylka 0,20-22. Pozdrawiam serdecznie Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czarny1 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 każdy wobler ok. 5cm który trzyma się dna, ale w nim nie ryje będzie dobry... sdr-ów nie polecam:)kiedys łowiłem na rapale countdown 5cm i były niezłe w mocnym nurcie, teraz używam swoich o całkowicie odmiennej pracy...podstawą jest bardzo wolne prowadzenie!co do zbrojenia: klasyczne branie brzany polega na dociśnięciu woblera od góry do dna - kotwica brzuszna to podstawa! natomiast ogonowa jest ważnym elementem wyważenia woblera i mocno wpływa na jego pracę - też lepiej ja zostawić! zwłaszcza, że to na nią siadają zwykle przyłowy np. świnka podskubuje zwykle właśnie za ogon... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tadekb Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 A dlaczego ta kotwica brzuszna to podstawa? Ja celując w brzany ściągam brzuszną kotwiczkę i w jej miejscu mocuję (na plecionce) śrucinę. Woblerek jest stabilniejszy w nurcie, lepiej leci, mniej łapie zaczepów. Przy okazji prawie eliminujemy podczepianie brzan. W sumie łowię w taki sposób, że i tak podcinki są wyeliminowane, ale przy typowym łowieniu po łuku takie sytuacje nie są rzadkie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 korol Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 U mnie zależy od woblera, miejsca, sposobu prowadzenia.Czasem zdejmuję i zastępuję śruciną, innym razem zostawiam dwie. Zdarzały mi się brzany zapięte tylko za tylną, tylko za dolną, albo za obydwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z.Milewski Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Witam Kolege,polecam woblerki Dorado Invader 4/5 cm. Najlepiej aby Ster Pokal o Kamienie i prowadzic bardzo wolno.Swietne woblerki produkuje Pan Widel ( chiciorek 5 cm , Brzanowy 4/5 cm).Wedka 10 lb min 2,9 m plus dobrej jakosci zylka 0,20-22.Pozdrawiam serdecznie ZbigniewTa wędka to chyba do łowienia z brzegu raczej, ja używam 2,35 m, 4-18 gr do łowienia z łodzi-wystarcza spokojnie. I do tego wbrew zaleceniom, plecionkę opisaną jako 0,10mm+przypon z fluorocarbonu 0,20mm. Często zdarzają się różniste przyłowy, włączając w to niewielkie wąsate do 130cm, daje radę ten zestaw. W ogóle różne ryby łowi się takimi niewielkimi woblerami, łącznie z-płoć, krąp, rozpiór, certa, leszcz, nie mówiąc o jaziach czy kleniach.Kolor woblera też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kineret Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Pierwszą Brzanę na odrze złowioną (z premedytacją) miałem na 8cm rippera w kolorze firetiger, przy zatopionej główce, już po zmierzchu. Nie zrobiłbym w ogóle zdjęcia gdyby nie konsternacja z tym związana - po pstryknięciu byłem przekonany, że mam ładnego sandacza, po chwili luz na plecionce oznaczał, że właśnie straciłem szczupaka, po chwili jednak pierwszy długi odjazd wskazywał raczej na suma, a na końcu zameldowała się brzana zapięta za pysk (choć nie wiem czy można to nazwać prawidłowo... ) Od tamtej regularnie łowię duże brzany na przynęty gumowe i nie mam wątpliwości, że one również potrafią sobie skutecznie zapolować, nawet po zmroku. Edytowane 29 Maja 2020 przez kineret 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomibdg Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Dwa lata temu miałem miejsce na dolnej Wiśle gdzie byly całe lato. Dluugi i szeroki przelew a stały przed nim. Z woblerów najlepiej sprawdzaly sie rapale cuntdown, ale pozniej łowilem je na czarne paproszki bo wobki czesto wchodziły w kamienie, brań było mniej ale były 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Daniel Wirek
W tym roku chciałbym zapolowac na brzany na Odrze
Mam nadzieję że mi doradzice co do sprzętu i stosowanych przez Was najczęściej przynęt co do połowy tej ryby
Może jakieś konkretne przykłady?
Z góry dzięki
41 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi