Skocz do zawartości

Stradic vs. Rarenium

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość White-fish

Ciekaw jestem jak do gwarancji podchodzą w ravenie - tak w rzeczywistości. I ile trwa ewentualne oczekiwanie.

Raven bierze kołowrotki Shimano bezpośrednio z magazynu w Norwegii. Polski serwis traktuje ich jako konkurencje i nie chcą naprawiać ich kołowrotków.

@Wobler Stradica sobie odpuść. Ma on tylko jedną szpulke, a druga szpulka to koszt min. 250zł (o ile Normark je ma - na to nie portafie odpowiedzieć).

Tym bardziej nie brał bym rozmiaru 1000, oglukaj dowolny kołowrotek klasy 1000 w Shimano. Jak dla mnie ma za małą średnice szpuli, a co przy żyłce głównie będzie bardziej pofalowana (pamieć). Osobiście wybrał bym rozmiar 2500.

• Like 1

Niezła cena jak na ten młynek. Ciekaw jestem jak do gwarancji podchodzą w ravenie - tak w rzeczywistości. I ile trwa ewentualne oczekiwanie.

A jak w normarku podchodzą do klienta ??

Ja już miałem kilka nieprzyjemnych doświadczeń z gwarancjami shimano i rapala :/

Gorszego podejścia do klienta nigdy nie doświadczyłem.

Dobrze że raven ma własną dystrybucję, po doświadczeniach z normarkiem obiecałem sobie kupować sprzęt Shimano itp. , w sklepach poza granicami kraju, bo gwarancji na ten sprzęt w Polsce tak naprawdę nie ma.

Gość White-fish

A jak w normarku podchodzą do klienta ??

Ja już miałem kilka nieprzyjemnych doświadczeń z gwarancjami shimano i rapala :/

Gorszego podejścia do klienta nigdy nie doświadczyłem.

Dobrze że raven ma własną dystrybucję, po doświadczeniach z normarkiem obiecałem sobie kupować sprzęt Shimano itp. , w sklepach poza granicami kraju, bo gwarancji na ten sprzęt w Polsce tak naprawdę nie ma.

Spróbuj zareklamować coś w Daiwa&Cormoran. Na ok. 2 miesiące nie masz sprzętu. Co prawda serwisant kołowrotków Shimano może niektórym podpadł. Ale wiem że niektórzy ludzie nie szanują sprzętu. Ostatnio oglądałem Stradica FC który był cały upaćkany w piachu i miał pozdzierane ranty szpuli, czy Nexave który był podlewany olejem silnikowym.

Spróbuj zareklamować coś w Daiwa&Cormoran. Na ok. 2 miesiące nie masz sprzętu. Co prawda serwisant kołowrotków Shimano może niektórym podpadł. Ale wiem że niektórzy ludzie nie szanują sprzętu. Ostatnio oglądałem Stradica FC który był cały upaćkany w piachu i miał pozdzierane ranty szpuli, czy Nexave który był podlewany olejem silnikowym.

A z Daiwą mam miłe doświadczenia, Infinity Q Jigerspin połamany z mojej winy, wymieniony na nowy w ciągu 2 tygodni :)

Pozdrawiam Tomek.

Gość White-fish

Daiwa i Cormoran stracili sporo na serwisie, dużo ludzi się do nich zraziło.

Spróbuj też wymiany wklejki w robinsonie :P ale dobra - skończmy ten temat bo tu można dystutować. Lecz nie o to tu chodzi.

Pozdrawiam Łukasz

tom3K i jakie wrażenia na sucho, szukam czegoś podobnego, tylko zastanawiam się czy nie dołożyć trochę i kupić jakąś używkę tp

Chmm. nie jestem z tych co zachwalają ponad niebiosy to co zakupili.

Na sucho, kręci w miarę gładko, luzy na korbie i rotorze takie jak w większości młynków (nie miał tych luzów jedynie penn sargus, niestety pzrestał kręcić po 3 wypadach :) )

Jutro sprawdzian w terenie, oby rybki dopisały.

Jedynym slabym punktem rareniuma wydaje sie brak mozliwosci dodania dodatkowego lozyska pod pinion.W reku sprawia wrazenie dobrze spasowanej maszynki, idealnej pod klenio-jazie,nawet rozmiar 4000 bo wazy zaledwie 260 gram. Wieksza przekladnia-moc,wieksza szpula-dalsze rzuty,a w zamian lekkosc. http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/RARCI44000FA_v1_m56577569830685327.pdf

• Like 1

• 4 lata później...

Odgrzeję kotleta.

Czy można zastosować jakiegoś innego knoba np T do stradicka ci4 4000F ? Od czego pasuję rączka knob itp ?Ktoś coś wie ?Jakiego rodzaju to mocowanie ? Czego szukać ?

Witam

Posiadam rozmiar 2500 stradic ci4 i ten knob z gabki doprowadzal mnie do szewskiej pasji. Po pierwszym sezonie sprzet pojechal na serwis i zostal zalozony knob od rareniun fb. Na podstawie tego dochodze do wniosku, ze musi to byc mocowanie type A. Co do rozmiaru 4000 to nie mam pojecia.

W zeszlym tyg mefisto sprzedawal knoby i type, jesli dobrze pamietam to tam w watku byl link do kompatybilnosci knobow...

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Dzięki! No włąsnie ta pianka jest tragiczna :( Ciekawe czy jakiś T-knob można tam zastosować ...

Knob piankowy zastąpisz każdym knobem typu A. Pasują konstrukcje najnowsze I lub T knoby (Rarenium, Vanquish, TP), jak i konstrukcie starsze(wymienione w nawiasie wcześniej).

8351635_100320161259.jpg

W tym konkretnym przypadku został zmieniony knob piankowy na T knob (rozmiar medium) od Rarenium 4000FB z 2012 roku.

Należy też dodać dla porządku, że nie ma konkretnych knobów do konkretnych kołowrotków. Po prostu wiele różnych kołowrotków uzbrojonych jest w ten sam typ knoba. Wymieniony knob znajdziesz zarówno w Steli 4000FI jak i Rarenium 3000FB.

Edytowane przez vako
  • Like 1