Skocz do zawartości

Shimano BIOMASTER SW 4000PG

5384

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...

Panowie proszę o szybką pomoc.

Czy SHIMANO BIOMASTER 2500 RA ma tak fabrycznie że ośka na którą zakłada się szpulę ma luz (góra/dół) w granicy 4/5 mm.

I jeszcze jedno pytanie czy w zestawie kołowrotka powinna być oliwka oraz podkładki do szpuli, 2 szpulę mam.

z góry dzięki za odpowiedź

• Like 1

W kołowrotkach na japan i usa dają oliwkę i na pewno podkładki pod szpulę, u nas z tym bywa różnie . Co do luzu to prawie wszystkie kołowrotki mają takowy, jego wielkość zależy od spasowania poszczególnych części i sposobu połączenia mechanizmu posuwu szpuli i własnie ośki.

Czy mógłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć na temat ruszającej się ośki szpuli (gór/dół ok. 4/5 mm).

Moja obawa jest taka że kołowrotek mógł być stuknięty podczas transportu (pudełko było w kiepskim stanie, zapakowany tylko w kopertę bąbelkową).

I do tego jeszcze nieprzyzwoicie nawija plecionkę, na dole szpuli pozostaje rowek. Czy w modelach RA jest możliwość regulowania wysokości szpuli za pomocą podkładek – wydaje mi się że nie.

Nie tego się spodziewałem za kołowrotek wart w sklepie 650 zł

Edytowane przez lokoko83

4-5mm to zdecydowanie za dużo, jeśli mówisz o ruchu samej osi, a nie szpuli na osi, chociaż nawet wtedy to też zdecydowanie za dużo

co do oliwki to na USA od tego odchodzą podobno, bo ludzie zalewali nią przekładnie zamiast przesmarować i mieli dużo reklamacji od takich "leniwych" użytkowników

co do podkładek w RA to nie wiem, ale myślę, że tej klasie może ich nie być, bo to taki trochę wynalazek na EU, nigdzie indziej nie występuje

Edytowane przez bazyloss

Napisałem w tym temacie dlatego że nie chciałem zakładać drugiego a poprzedni już obumierał więc nie widzę jakiejś przesady.

wątek ma coś wspólnego i nie tworzy się tematów jedno postowych, bynajmniej.

@lokoko83

dokładnie po to jest forum zeby sie z niego duzo dowiedzieć,a przed zadaniem pytania ,zawsze jest takie cos jak "szukaj"a to ze post jest stary,to nie znaczy ze juz przepadł i nikt go nie przeczyta,ale najważniejsze aby był W TEMACIE ,teraz jak ktoś skorzysta z szukajki na temat biomastera swpg,to dowie sie ale o RA :wacko:

i jak coś niebangla z kołowrotkiem,to pisze sie w dziale "serwis".

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Odświeżę temat. Ktoś kręcił tym młynkiem bo interesuje mnie jak sprawuje się  B sw4000pg. Czy warto go kupić bo z tego co wyczytałem to pinion podparty tylko na jednym łożysku, a w zwykłym biomasterze jest na dwóch. Niby PG jest mocniejsza przekładnia, ktoś nawet pisał że pg to korpus od wiekszego rozmiaru - ale waga ta sama co zwykły biomistrz i to mnie niepokoi. Używany będzie do pogoni za sandaczem Warta i jezioro łapie na główkach 12-20gram + guma.

Witam,

Posiadam przypadkiem ten kołowrotek ale służył mi dopiero pierwszy sezon więc na bardziej miarodajne wnioski trzeba będzie poczekać.

Kołowrotek jest oparty na konstrukcji Shimano Biomaster JDM z 2008 (~ Twin Power FC z EU). Różni się natomiast niektórymi częściami w tym: kołem przekładni, osią posuwu szpuli, tą zębatką napędzającą wałek, hamulcem, rolką prowadzącą żyłkę, przez co jest przystosowany do większych obciążeń i połowu w słonej wodzie - więcej konkretów i zdjęć  http://www.orenfishing.ru/spinning/reels/shimano_biomaster_sw4000pg/shimano_biomaster_sw4000pg.htm.

Z wyższymi modelami z serii SW: Twin Powerem i Stellą nie ma chyba zbyt dużo wspólnego - nie ma powiększonego korpusu w stosunku do klasycznego 4000 ani wspomnianego podparcia piniona drugim łożyskiem, przekładnia też nie tak pancerna (CF, czyli odkuwana na zimno tak więc mocniejsza jednak niż zwykłej wersji) . Jest za a to tańszy... i lżejszy co także może być zaletą :)

Sprawia wrażenie solidnego i faktycznie czuć w nim większą moc. Kultura pracy raczej wysoka, na sucho może nie powala ale pod obciążeniem kręci bardzo lekko, miękko jak to zazwyczaj Shimano.

Hamulec i rolka jak najbardziej Ok, nawój linki jak w każdym Shimano z aero bardzo dobry.

Zastrzeżenie mam do samego montażu gdyż mój egzemplarz miał od nowości pewien luz na docisku przekładni, który wyczuwalny jest przy starcie i przerywaniu kręcenia. Zmniejszyłem go jedną podkładką regulacyjną ale mimo to na korbce drobny luz jest jeszcze wyczuwalny. Może jestem przewrażliwiony ale myślę że  mógł się Japończyk bardziej postarać.

Kołowrotek kupiłem pod cięższy opad - kogut, ciężka guma i generalnie się sprawdza przy takim łowieniu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez vesty
  • Like 1

Wielkie dzięki za tak dużo informacji. Jeszcze mam pytanie kultura pracy po sezonie jest lepsza niż w nowych red arcach i jego klonach? To są moje ulubione kołowrotki z którymi nie trzeba się pieścić  bo kosztują troche więcej niż pozwolęnie w PZW,(i za to je cenie za CENE) wiadomo dbać trzeba bo za darmo nie rozdają ale... Biomaster w Polsce widze ze to koszt ok 1300-1400zł i później człowiek niewie czy szarpnąć na zaczepie czy szykować się do odstrzału, chować jak deszcz  kropi czy łapać. Mam 2 znajomych co mają Stelle to dla nich to kołowrotek świąteczny tzn. najlepiej to by na nie nie łapali ale jak już kupili no to wypada tyle że bardzo jak to mówią "finezyjnie" no i oczywiście nie szarpanie za sandaczem bo drogie były dla mnie to takie "pitu pitu".Co innego jak założą coś tańszego to widać wtedy w oczach tą przyjemność z wędkarstwa a nie takie tam patrzenie zeby coś niechrupło. Co innego jak kogoś stać co 2 sezony wymienić bo coś czuć w srodku i wtedy kręcić  bez branzlowania się.Cały czas wychodziłem z takiego założenia że kupuje takie kołowrotki na które mnie stać żeby w razie uszkodzenie móc co sezon lub dwa wymienić( Biomaster musiałby wytrzymac co najmniej dwa) . Wiadomo wiekszość chodzi długo dłużej z tym że nie chce walczyc z kołowrotkiem tzn pracowac musi co najmniej gładko jak redarc żeby nie było czuć mechanizmu bo tego niezdzierze i dlatego jeszcze pytam czy czuć mechanizm i jaką żywotność jego przewidujesz , ile sezonów, jakies zmiany w pracy mechanizmu po sezonie? a jak chodzi pod obrotówkami? Myślałes o wstawieniu łozyska na pinion, da się wogóle? z góry dzieki.

Panowie proszę o szybką pomoc.

Czy SHIMANO BIOMASTER 2500 RA ma tak fabrycznie że ośka na którą zakłada się szpulę ma luz (góra/dół) w granicy 4/5 mm.

I jeszcze jedno pytanie czy w zestawie kołowrotka powinna być oliwka oraz podkładki do szpuli, 2 szpulę mam.

z góry dzięki za odpowiedź

Witam.\

Chyba kolega trochę przesadza, 4-5 mm, to katastrofa :lol:  dyskfalfikująca kołowrotek z użycia i dziwię śię że jeszcze kręci :).

A czym to Pan mierzył? , a może tak na oko ;)

Pozdrawiam

Jóżef Leśniak

Witam.\

Chyba kolega trochę przesadza, 4-5 mm, to katastrofa :lol:  dyskfalfikująca kołowrotek z użycia i dziwię śię że jeszcze kręci :).

A czym to Pan mierzył? , a może tak na oko ;)

Pozdrawiam

Jóżef Leśniak

Józeczku kolega chyba przesadził z tym luzem ;) .

Powinien wysłać do Ciebie na leczenie sanatoryjne i będzie kręcił ja talala :) .

Według mnie tego nie da się zmierzyć dokładnie. Konstrukcja worm shaft jest taka,że musi być luzik mniejszy lub większy dla zapewnienia 

prawidłowej pracy tego mechanizmu.

O ile nie występują żadne stuki to wszystko jest w porzadku.

Sprawa poprawnego nawoju  linki na szpulę to kwestia właściwej regulacji.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Edytowane przez Leśniak

Kołowrotek jest nowy

A z tym mierzeniem to faktycznie przesadziłem :huh: , mierzyłem metrówką :wacko:

Po dokładnym sprawdzeniu suwmiarką okazało się że luz osi szpuli wynosi 2,3 mm

Według mnie wydaje się i tak spory, jest dość wyczuwalny

Przepraszam,nie tun miało to być

Edytowane przez Leśniak