Skocz do zawartości

Shimano BIOMASTER SW 4000PG

5384

Rekomendowane odpowiedzi

W takim układzie w samej szpuli śą podkładki regulacyjne,zazwyczaj 3 i tylko potrzeba dobrze pomyśleć jak to ułożyć.

Gdy chcemy podnieśc szpule do góry w przypadku zbyt dużego odkładania linki na górnej krawędzi szpuli,to muśimy ując podkładkę lub dwie

z dna szpuli i odwrotnie w przypadku zbyt duzego odkładania linki na dolną krawędz szpuli.

Ale moment, przecież BIOMASTER SW 4000PG to przedni hamulec B)

To om jakim kręcku Pan pisze,bo tytuł postu to wiadomo,ale doczytałem sie że pisze też Pan o Biomaster 2500RA i ten jest 

z hamulcem z tyłu.

Ale ma Pan za to wyjasnione oba przypadki :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Leśniak

Podobny fabryczny luz ośki ok 2.5mm mam w rarenium ( malezyjczyk) . Teoretycznie w niczym to nie przeszkadza bo kołowrotek wzorowo układa linkę ale...... osobiście i praktycznie wku..... mnie to :angry:  Mam nadzieję , że vanquish japan nie ma tego "problema"  , ma być następcą tego rarka :)

Podobny fabryczny luz ośki ok 2.5mm mam w rarenium ( malezyjczyk) . Teoretycznie w niczym to nie przeszkadza bo kołowrotek wzorowo układa linkę ale...... osobiście i praktycznie wku..... mnie to :angry:  Mam nadzieję , że vanquish japan nie ma tego "problema"  , ma być następcą tego rarka :)

Vanek to już blisko poziomu stelki to nie powinien mieć tej przypadłości :) .Tylko między rarkiem mała różnica w drobnych :) .Cóż ładne zabawki kosztują.

Witam.

Oby śię Pan nie zdziwił w przypadku VANQUISH.

Pozdraiam

Józef Lesniak

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Odświeżę temat. Ktoś kręcił tym młynkiem bo interesuje mnie jak sprawuje się  B sw4000pg. Czy warto go kupić bo z tego co wyczytałem to pinion podparty tylko na jednym łożysku, a w zwykłym biomasterze jest na dwóch. Niby PG jest mocniejsza przekładnia, ktoś nawet pisał że pg to korpus od wiekszego rozmiaru - ale waga ta sama co zwykły biomistrz i to mnie niepokoi. Używany będzie do pogoni za sandaczem Warta i jezioro łapie na główkach 12-20gram + guma.

Dzisiaj przyszedł Biomaster SW4000PG. Jakość wykonania bomba. Na sucho kręci podobnie a nawet lepiej od Rarenium Ci4 4000 JDM. I nie ma tej wielkiej gały jak w TP SW4000PG. Korba wkręcana. Tylko zastanawiam się z czego jest wykonany. Czy to metal?

I najważniejsze - w przeciwieństwie do Rarenium ten jest Made in Japan. A cenowo niewiele droższy.

Bebechy (koło, pinion) zdaje się takie same, ale hamulec jest mocniejszy na pierwszy rzut oka.

Edytowane przez godski

Dzisiaj typa rozkręciłem. Miałem go nasmarować od podstaw ale.....

W środku ładnie wszystko nasmarowane w przeciwieństwie do suchutkiego TP SW4000XG którego rozkrecałem wczoraj. Smar na 100% inny niz w TP. Delikatnie rzadszy.

Podkładka 0,05 pod koło to wszystko co dało sie podłożyć. Biały smar Shimano i olej Quantum na ośkę. 

Widać różnice na niekorzyść w stosunku do TP SW.

- śrubki z gwintem jak do drewna, a w TP klasyczne

- mniejsza oporówka

- dużo mniejsze koło

- gorzej uszczelniony

Na sucho pracuje podobnie. Czyli rewelka.

Ale z 5 stówek tańszy. Za to w stosunku do Rarenium CI4 1-2 stówki droższy ale warto . Kosztem wagi do przyjęcia - 310 gram. Ten panel z uchwytem metalowy, a w Rarenium nie.

Zostawiam go sobie, ale zamawiam TP SW 4000XG. Znowu....

a czy ten Twój też ma taki "miękko ruchliwy" rotor na boki

bo ten, który był u mnie miał, luz wzdłużny zero, ale bez użycia żadnej siły można było odchylać rotor dość wyraźnie

co w moim przypadku skasowało ten kręcioł (miał być na sumy na lekko) jakby zaliczył dwu metrową sztukę to chyba wygięła by się ta ośka ;)

Łukasz,

Będzie miał ktoś szansę kupić w dobrej cenie :)

Ale teraz to już tylko z zapasów magazynowych, bo produkcja TP SW 4000XG wstrzymana bodajże.

Fakt :) Może i ja wreszcie się skuszę, bo takie ostatnio ryby biorą, że sprzętu SW na nie potrzeba ;)

Jestem zainteresowany kupnem SW4000PG. Czy można dokupić do niego zapasową szpulę albo do modelu zwykłego, nie SW? nie mogę nigdzie znaleźć nawet na ebayu. Drugie pytanie czy można dokupić inną rączkę do modelu SW bo nie jestem do końca przekonany czy mi będzie wygodnie łowić taką rączką.

uchwyt może Ci dorobić Piotr Matusiak, inna sprawa, że rączka ma 60mm i to może być (dla mnie jest) nie wygodne

wg tabeli kompatybilności Shimano Yumeya JDM, ani rączki ani szpuli nie zamienisz

http://fishing.shimano.co.jp/product/s/yumeya_series/attachment_01.html

Edytowane przez bazyloss

taką samą kupić nie ma problemu, wg mnie od zwykłego nie pasuje, ale pewności nie mam, jednak na oko porównując 2500 i i SW4000PG, mają zupełnie inną konstrukcję pod spodem, ale z kolei pokrętło hamulca D-5 występuje w wielu innych konstrukcjach Shimano w wielkości 4000, więc warto posprawdzać