Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Maweric 370C + Mercury 20 hp ( za duza moc silnika )

Grooby88

Pytanie

Witam , 

Zakupiłem niedawno ponton + silnik jak w temacie ... Mam problem ponieważ uważam że silnik jest za mocny mimo deklaracji że do tego pontonu max silnik to właśnie 20HP . Pływałem ostatnio i przy prędkości lekko ponad 30km/h zaczyna strasznie się podłoga unosić w pontonie wszystko trzeszczy itd . jakby miało się zaraz rozlecieć . Chciałem zapytać czy to normalne i mam sie nie obawiać niczego czy lepiej nie przekraczać tej magicznej prędkości 30km/h . Raczej nie będę aż tak szaleć ale chciałem sprawdzić ile to pójdzie na maxa . Proszę o opinie kolegów którzy maja podobne parametry ponton + silnik . 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hehe. W ślizg chcesz wchodzić? Dociąża ten ponton na dziobie i zobaczysz czy deklaracja producenta jest ok.

Wiadomo że jak lekki jest to będziesz latał. To nie łódź.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

W ślizg ponton wchodzi bez problemu . Nigdzie nie napisałem że mam problem z wejściem w ślizg ... 

• 0

W ślizg ponton wchodzi bez problemu . Nigdzie nie napisałem że mam problem z wejściem w ślizg ...

Mi chodzi o to że jak lekki i podbijesz dziób a duża moc z tyłu to będzie Ci latał na boki.

• 0

Mam 380 z 20hp aluminiowe dno lata prawie 40kmh cos tam podloga wydaje jakies dzwieki wszczegolnosci na falach ale ma strachu smialo bym zalozyl max 30hp. Zdejme z drugiej lodki kiedys 25hp tylko musze wymyslic cos zeby go podniesc tymczasowo to ci powiem jak lata na 25hp ale w porownaniu do 15hp przewiduje ze 45kmh

• 0

Mi chodzi o to że jak lekki i podbijesz dziób a duża moc z tyłu to będzie Ci latał na boki.

Ok rozumiem . U mnie jest trochę inaczej bo płynę w ślizgu i zwiększając delikatnie prędkość to się dzieje po prostu ponad jakieś 33 km/h . Nie miałem na myśli że jeżeli dodaję gwałtownie gazu to przód idzie do góry i wszystko trzeszczy . 

• 0

Mam 380 z 20hp aluminiowe dno lata prawie 40kmh cos tam podloga wydaje jakies dzwieki wszczegolnosci na falach ale ma strachu smialo bym zalozyl max 30hp. Zdejme z drugiej lodki kiedys 25hp tylko musze wymyslic cos zeby go podniesc tymczasowo to ci powiem jak lata na 25hp ale w porownaniu do 15hp przewiduje ze 45kmh

postaram się na weekend nagrać filmik jak to u mnie wygląda . Wydaje mi się że te podane wartości są zaniżone właśnie i się zdziwiłem a nie chce rozwalić sprzętu :)

• 0

@Sharkfishing

Sugerujesz, że kil na dłuższą metę wytrzyma 0,5bara? Rozumiem 0,3 przy niskich temperaturach ale 0,5 wątpię.. Toż to 100% więcej niż zalecane. Airmata ma 0,75 gdzie to zupełnie inna konstrukcja i materiał pewnie też.

Co do trzeszczących wpustów podłogi aluminiowej to raczej bez stresu, ktoś kiedyś pisał na forum, że potraktował je jakimś "proszkiem smarnym" podobno dolegliwości ustały ale co to było dokładnie? Nie wiem.. Ktoś przypomni? ????

Edytowane przez Jammaey

• 0

@Sharkfishing

Sugerujesz, że kil na dłuższą metę wytrzyma 0,5bara? Rozumiem 0,3 przy niskich temperaturach ale 0,5 wątpię.. Toż to 100% więcej niż zalecane. Airmata ma 0,75 gdzie to zupełnie inna konstrukcja i materiał pewnie też.

Co do trzeszczących wpustów podłogi aluminiowej to raczej bez stresu, ktoś kiedyś pisał na forum, że potraktował je jakimś "proszkiem smarnym" podobno dolegliwości ustały ale co to było dokładnie? Nie wiem.. Ktoś przypomni? [emoji846]

Nie pompuj Mawerica dwukrotnie ponad normę. To nie najmądrzejsza rada kolegi wyżej.

Rozwalisz kil i kłopot tylko. Napompuj prawidłowo balony i maksymalnie o 0,05 więcej w kil.

Nagraj film i wrzuć proszę - będzie nam łatwiej zrozumieć.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Wczoraj latałem 300D z 15KM na 90% mocy w okolicy 40km/h. Pomimo że producent deklaruje 10KM. Podłoga rzeczywiście trzeszczała ale na rzece był wiatr i fale dochodzące do 30cm... :)

Na spokojnej wodzie kompletnie nic się nie dzieje, pomimo takiej łupinki.

ps co wyjazd dostrajam zestaw. Najpierw poszedł trym. Później podkładka pod silnik 2cm. Wczoraj 4cm i chyba zbliżam się do ideału.

Edytowane przez Tresor

• 0

Wczoraj latałem 300D z 15KM na 90% mocy w okolicy 40km/h. Pomimo że producent deklaruje 10KM. Podłoga rzeczywiście trzeszczała ale na rzece był wiatr i fale dochodzące do 30cm... :)

Na spokojnej wodzie kompletnie nic się nie dzieje, pomimo takiej łupinki.

ps co wyjazd dostrajam zestaw. Najpierw poszedł trym. Później podkładka pod silnik 2cm. Wczoraj 4cm i chyba zbliżam się do ideału.

Też mam 370D (poszerzany 10 cm) i też mi podłoga faluje przy prędkościach pow. 30 km/h.

Z tego co zauważyłem w różnych wątkach o pontonach, to ludzie mają problemy z większymi gumami i jest to logiczne jak dla mnie, gdyż większą powierzchnia podłogi nie będzie tak sztywna i zwarta jak mała , aczkolwiek nie uważam, że tak powinno być.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Jak napisałem to po czasie tak samo pomyślałem. Na pewno szerokość odgrywa dużą rolę pewnie profil usztywniający pod podłogą rozwiązał by sprawę.

Profil mam taki jaki daje producent. Wprawdzie już przy pierwszym składaniu się zdziwiłem, że bardzo lekko wszystko powchodziło, to raz, a dwa, między podłoga a łączeniem burty z gumową podłogą był jeszcze luz. Wcześniej miałem dwa pontony i zawsze wchodziło na wcisk niemalże. Moim zdaniem to może powodować falowanie, bo sam balon nie jest w stanie utrzymać podłogi, nawet jak jest dobity na maks. Rysiek mówił, żeby właśnie dobijać do końca, ale w lecie maksymalne ciśnienie, nie wiem czy to dobry pomysł. Chyba zaczynam myśleć, że 370D właśnie jest pod tym względem niedorobiony...

Albo kupno riba [emoji3]

Też patrzyłem, ale za te pieniądze, wolę łódź aluminiową...