Skocz do zawartości
  • 0

Pompka elektryczna GP-80D

tasiek321

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Może ktoś używa takiej pompki elekrtycznej do swojego pontonu, pompka sprzedawana w Tokarex:

http://www.pontony.net.pl/gp80d.jpg

Wszedłem w posiadanie takowej i mam kilka pytań technicznych :unsure:

Też taką mam, tyle że wersję manualną, bez wyświetlacza.

Kiedyś szukałem informacji o tej pompce i znalazłem kilka zdjęć od środka

W wersji z akumulatorem widać że to zwykły żelowy (albo AGM) 7Ah, taki jak dodają do zestawów z echosondami. Czasem nie warto przepłacać jeśli ma się akumulator do echosondy ;]

PS. 7Ah ledwo starcza na napompowanie Pontonu 360 z Airmatą, przydał by się akumulator przynajmniej 12Ah żeby jeszcze dla echo starczyło :D

PS2. Ja po obejrzeniu tych zdjęć stwierdziłem że bardziej opłaca się kupić zwykłą dmuchawę (taką za 30zł) do wstępnego pompowania i dobry, wydajny kompresor samochodowy i będziesz miał to samo za dużo mniejsze pieniądze, prawdopodobnie też bardziej trwałe.

Zdjęcia z: http://www.seamaxboat.com/shop/page/33?shop_param=

.

Tutaj natomiast można zobaczyć jak wyglądają części zamienne do Bravo BST-12

http://thekitebuddy.com/store/index.php?main_page=index& cPath=14

post-4984-1348917138,9071_thumb.jpg

post-4984-1348917139,0601_thumb.jpg

• 0

Ja mam problem z tą pompką.

Według reklam potrafi napompować do bardzo wysokiego ciśnienia, jednak moja zaczyna odbijać bardzo wcześnie i ponton pozostaje sflaczały.

Zmiany zadanego ciśnienia nic nie dają.

Wysyłałem dwa razy do serwisu (Pezal) i za każdym razem odsyłali z informacją, że wszystko jest w porządku :angry:

ps Mam wersję bez wyświetlacza.

• 0

Według reklam potrafi napompować do bardzo wysokiego ciśnienia, jednak moja zaczyna odbijać bardzo wcześnie i ponton pozostaje sflaczały.

Wysyłałem dwa razy do serwisu (Pezal) i za każdym razem odsyłali z informacją, że wszystko jest w porządku :angry:

Hej,

Problem występował od początku czy po jakimś (jakim?) czasie użytkowania?

Jak ja kupowałem ponton z tą pompką to sprzedawca sprawdzał czy moja właśnie nie odbija zbyt wcześnie, w domu pompowałem to ciśnienie było odpowiednie (0,25) i airmatę też napompowała dobrze (0,7) chociaż manometrem ciśnienia nie sprawdzałem (ale sobie sprawie to zmierzę może niedługo).

Tasiek - mam prośbę, nie ograniczajcie problemów do telefonu, ten temat by tu został i prawdopodobnie posłużył by też innym, a tak to wszystko zostanie między wami i nikt nie będzie wiedział w czym tkwił problem i czy udało się go rozwikłać :D

• 0

@marviz mój problem polega na tym ze pompke nabyłem bez instrukcji obsługi i chciałbym Monka dopytac o pare szczegółow dot. obsługi :unsure:

A jak będe miał jakiś problem z pompką to się nim napewno podziele a tym bardziej jego rozwiązaniem :mellow:

pozdrawiam

• 0

Hej,

Problem występował od początku czy po jakimś (jakim?) czasie użytkowania?

Jak ja kupowałem ponton z tą pompką to sprzedawca sprawdzał czy moja właśnie nie odbija zbyt wcześnie, w domu pompowałem to ciśnienie było odpowiednie (0,25) i airmatę też napompowała dobrze (0,7) chociaż manometrem ciśnienia nie sprawdzałem (ale sobie sprawie to zmierzę może niedługo).

Tasiek - mam prośbę, nie ograniczajcie problemów do telefonu, ten temat by tu został i prawdopodobnie posłużył by też innym, a tak to wszystko zostanie między wami i nikt nie będzie wiedział w czym tkwił problem i czy udało się go rozwikłać :D

Od początku.

Podobno w serwisie zmierzyli manometrem i jest ok.

Tylko że ja mam wrażenie, że kondona bym nią nie napompował.

Wystarczy lekko dłoń przyłożyć i od razu odbija.

• 0

Ja mam ponton Proscan i mam pytanie czy zawory we wszystkich pontonach są takie same (uniwersalne) oraz czy te http://www.pontony.net.pl/manometry.php będą pasować do nich?

Zawory pontonów nie wszystkie są takie same.

Końcówki pompek (adaptery) dzielaą się na dwa roszaje:

1) wciskane http://www.pontony.net.pl/akcesoria/manometr_sp_25_dod.jpg

2) przekręcane

http://allegro.pl/bravo-adapter-pompek-miechowych-i-tlokowyc h-hit-i2334407715.html

Z tych pierwszych coś na pewno będzie pasowało do twojego pontonu z tych drugich radze sprawdzić :unsure:

• 0

Kilka pytan do uzytkownikow (nosze sie z zamiarem zakupu pompki elektrycznej) :

Ile minut trwa pompowanie pontonu (w moim przypadku 380 Zodiac) przy uzyciu tej polecanej pompki ?

Mozna stosowac tego typu pompke na mrozie ? w deszczu ?

Czy ponton wymaga dopompowania, czy tez pompka robi go na gotowo ?

Dziekuje za odpowiedzi

• 0

Witam Może ktoś używa takiej pompki elekrtycznej do swojego pontonu, pompka sprzedawana w Tokarex:

http://www.pontony.net.pl/gp80d.jpg

Wszedłem w posiadanie takowej i mam kilka pytań technicznych :unsure:

Mam taka pompke w wersji z wbudowanym akumulatorem. Do pontonow z twarda podloga idealna. Burty dopompuje zawsze na twardo tylko w przy pompowaniu ostatniej komory zostawiam wycisniety zawor i pompka nie odbija do momentu az jest naprwde twardo.

Niestety wbrew sugestiom producenta nie da sie nia nampomowac air maty na super sztywno, do twardosci potrzebenj do wejscia w slizg przy ponotonie ze spalina. W tym celu woze pompke nozna. Przy ponotnie ze elektrykiem oczywiscie ta sztywnosc bedzie wystarczajaca. Ale generalnie ektryczna jest super szybka. Wbudowane aku spokojnie wystarcza na kilka pompowan. Jedynie przy pomocy pomki elektrycznej mozna wympomowac powietrze w pontonie tak aby po zlozeniu mial wielkosci tak mala jak przy zakupie ;) . Jak ktos ma sedana to jest to ogromna przewaga B). Albo jak trzeba skladac ponton w deszczu lub na szybko nie osuszony to tez super przydaje sie calkowite wypompowanie powietrza.

• 0

Odkopię temat.

Próbował ktoś zasilić pompkę GP-80D jakimś małym pakietem Li-Ion?

Idealnie by było gdyby była w stanie obsłużyć 4s, tylko czy to nie będzie dla niej zbyt wysokie napięcie?

Może się uszkodzić? Z drugiej strony 3s nie będzie miało zbyt niskiego napięcia?

Zależy mi na jak najmniejszych gabarytach pakietu.

Edytowane przez Jammaey