sukingad Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Moich niektórych nie widziałeś Nienawidzę motywu z plasteliną- za dużo babrania. Dlatego ze zwykłego, karczemnego lenistwa robię jednoczęściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) No dobra napiszę to co widzę. Po co te wielgaśne czopy, takie same jakie widuje się na filmach YT, przecież do prawidłowego złożenia "dwóch połówek" (o cholera, napisałem to) wystarczą te igiełki do drutów (najlepsze igiełki łożyskowe). Problemu teraz nie ma, ale wyobraź sobie że używając pianki kilka/kilkanaście razy rozlewa się po całej foremce, albo pracuje i rozszerzając się i zalewa tą cześć gdzie są te czopy/otwory. Nie doczyszczasz ich po czasie i forma nie zamyka się już tak dokładnie, a przecież wystarczy nawet włos na formie i pianka robi swoje - znajduje drogę ucieczki. No chyba że nie chodzi o twarde korpusy piankowe Edytowane 14 Stycznia 2014 przez J A Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Nie no Jacek ja z tego maskotki pluszowe robie to poco mi twarde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 W takim razie trzeba prosić moda o przeniesienie tego do innego działu - "Produkcja breloczków" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Hahahahah noo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Chłopaki, przy formach z silikonu konieczne jest robienie miejsca na stelaż w formie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nie chcesz- nie rób; mi jest dużo wygodniej robić miejsce na stelaż, zarówno w formach jednoczęściowych, jak i dwuczęściowych potworkach (bo tylko potworki dwuczęściowe mi do tej pory wyszły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No to zrobię Drut będzie 0,70mm więc zrobię miejsca o głębokości 0,75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 A może tulejki wstaw do oczek- pewniej trzymają stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Hehe może wyskoczę teraz jak Filip z konopi... można się śmiać przeczytałem wątek od początku i tak sobie myślę o tej piance... czy taka z pianka montażowa poliuretanowa niskoprężna by się nie nadała? Łatwo można by wężykiem wtrysnąć ją do formy... nie wiem tylko jaką ma twardość... ktoś tego kiedyś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Nada się ale dopoero jak pryśniesz sobie troche na kawałek kartki rozmieszasz, "zgasisz" i zapakujesz do formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Do opisu Kuby dodam jeszcze jedno - zamiast kartki lepsza jest folia, a po pryśnięciu, w czasie mieszania możesz dać wodę. Kilka centymetrów strzykawką lub np. łyżeczkę. Nadmiaru wody pianka nie przyjmie, bez obaw, a zwiąże szybciej i mocniej. Po dojściu do wprawy możesz otrzymać bardzo twarde odlewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Czyli generalnie pomysl nie najglupszy;) najpierw ogarne struganie, odlewy to wyzsza szkola jazdy:) ale dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Siemka panowie pytanie do znawców ponieważ nabyłem korpusy z pianki i nie wiem jak sie zabrać za malowanie tzn rozumiem że CAPON niet ? odrazu podkłąd z białej farby ale jakiej żeby dobrze się trzymała ? Za odpowiedz z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 odtłuścić korpus i np. białe nitro jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czyli generalnie pomysl nie najglupszy;) najpierw ogarne struganie, odlewy to wyzsza szkola jazdy:) ale dzieki za odpowiedzMariuszu, pomysł traktuj raczej jako "awaryjny". Czas utwardzania się woblera z pianki budowlanej to 2-5 godzin, przywieranie do formy sporo większe, tak samo jak ryzyko pęcherzy czy innych braków. Właściwie jedynym plusem jest dostępność i cena. Za to czas, jaki stracisz, plus realne ryzyko zniszczenia form - sam musisz rozważyć, czy warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Witam,To i ja się pochwale, też zrobiłem sobie formy najpierw sylikonowe, ale pianka się w nie wżarła, więc postanowiłem się trochę wysilić i za pomocą multiszlifierki zrobiłem formę z aluminium. Jestem z nich w miarę zadowolony a to przykładowe potworki Dosyć ważne zalety form z alu, jakie zauważyłem to stelaż umieszczony na trzpieniach nigdy się nie obsunie, pianka jej nie zdeformuje jak sylikonową, bo czasami wychodziły nierówne połówki bądź wypychało w którymś miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 No, to gratuluję cierpliwości przy ręcznym frezowaniu gniazd na formy Zazwyczaj, te "potworki" okazują się bardzo łowne! Podoba mi się Twój dekor woblerków.Pozdrawiam. ps. mam pytanie do zaawansowanych w "piance". Zmieniłem już kolejny raz, (trzeci) rodzaj pianki i z obecną nie mogę sobie w żaden sposób poradzić! Start ma dobry, kolor też, ale co się dzieje, że niesamowicie "napompowany" jest model - powietrzem ? i odlewy nie nadają się do niczego !? Czy przyczyną możę być zbyt duża ilość kanałów odpowietrzających, czy robię coś innego źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertold12 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 moim skromnym zdaniem są kanały odpowietrzające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 moim skromnym zdaniem są kanały odpowietrzające Twierdzisz, że zasysa powietrze do formy wchłaniając się w odlew ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 No, to gratuluję cierpliwości przy ręcznym frezowaniu gniazd na formy Zazwyczaj, te "potworki" okazują się bardzo łowne! Podoba mi się Twój dekor woblerków.Pozdrawiam. ps. mam pytanie do zaawansowanych w "piance". Zmieniłem już kolejny raz, (trzeci) rodzaj pianki i z obecną nie mogę sobie w żaden sposób poradzić! Start ma dobry, kolor też, ale co się dzieje, że niesamowicie "napompowany" jest model - powietrzem ? i odlewy nie nadają się do niczego !? Czy przyczyną możę być zbyt duża ilość kanałów odpowietrzających, czy robię coś innego źle ? Zrobiłem kiedys taka forme gdzie miałem podobne problemy, miała zrobione 3 kanaliki odpowietrzające (sam nie wiem po co tak zrobiłem) woblery miały dużo bombli powietrza po odlaniu i do tego czasem jakies niedolewki.Jedyne co pomagało to po zalaniu i zamknięciu formy i powiedzmy tak po 4-5 minutach kiedy piana jeszcze rosła zatykałem kanali odpowietrzajace zapałkami na jakies 2min po czym zapałki wyjmowałem, na prawde pomagało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Zrobiłem kiedys taka forme gdzie miałem podobne problemy, miała zrobione 3 kanaliki odpowietrzające (sam nie wiem po co tak zrobiłem) woblery miały dużo bombli powietrza po odlaniu i do tego czasem jakies niedolewki.Jedyne co pomagało to po zalaniu i zamknięciu formy i powiedzmy tak po 4-5 minutach kiedy piana jeszcze rosła zatykałem kanali odpowietrzajace zapałkami na jakies 2min po czym zapałki wyjmowałem, na prawde pomagało Nie znam przypadku, żeby po 4-5 minutach piana jeszcze rosła. To chyba raczej niemożliwe. Na pewno nie w takim odstępie czasu. Co mają kanały odpowietrzające do tego, że odlew się źle odleje. Raczej nic. Zamykając otworki ( odpowietrzniki) zwiększasz gęstość odlewu. Jeżeli gdzieś powstał Ci jakiś bąbel, to poprzez ściśnięcie pianki w formie ( zatykając wychodzącą pianę z formy) po prostu go wytrąciło gdzieś w szczelinę. Jeżeli powstawały gdzieś pęcherze powietrza to są dwie opcje. Albo źle zalana połówka formy ( jeżeli formy dzielone) , albo w nieodpowiednim miejscu zrobione kanały odpowietrzające i zwyczajnie rosnąca pianka, która te powietrze powinna wypchnąć w kanał go zwyczajnie blokuje. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez tymon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertold12 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 OKI zgadzam się że zle zalana połowa formy może spowodować jakiś tak pęcherz ale formy które ja wykonałem nie posiadają żadnych wlewów ani opowietrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Niedolewy powstają najczęściej, gdy nie wyschnie nam rozdzielacz przed wlaniem piany, radzę jeszcze piankę rozlewać na obie polówki od początku do końca woblerka, a następnie złączać obie połówki i wtedy nie ma opcji, żeby dziury powstały mimo braku odpowietrzeń. Ale to jest rozwiązanie do jednogniazdowych form, Co do pianki, to faktycznie do 5 min powinna już wychodzić z formy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Coś dla początkujących, ale proszę bez śmiechu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi