Kryszox Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Wykonałem sobie taką końcówkę z mieszadełkiem i mieszam wiertarką, ale nie na jakiś kosmicznych obrotach..zrobiłem teraz tak , że nagrzałem formę na kaloryferze, dałem grubą powłokę pasty "Buwi" wypolerowałem pastę w obu częściach i mieszałem na mniejszych obrotach, zobaczymy... A Wy jak długo mieszacie piankę? chodzi mi o sekundowy przelicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Około 10 sekund mieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 moze byc za zimno w pomieszczeniu w kturym odlewasz woblery,gotowy korpus nie ma prawa pekac przy wyciaganiu,jezel peka to cos jest zle wydaje mi sie ze jest za zimno,przynajmniej w moim przypadku tak bylo ,mysle ze musi bc przynajmniej 23 stopnie a najlepiej wiecej,ja swoja foremke klade na grzejnik i wszystko jest ok ale mialem podobne problemy jak ty Formy możesz mieć nawet gorące i nic to nie da , to znaczy da pomaga w szybszym i lepszym sieciowaniu piany ,musisz użyć dobrego rozdzielacza do piany bez zawartości silikonu bo bedzie problem z malowaniem Obaj panowie macie racje ale .Piotrku , Robertowi pewnie chodziło o to ze piana w niższej temperaturze dużo dłużej jest krucha , przez co rozformowanie po standardowym czasie utwardzenia niszczy korpus .Jest to szczególnie zauważalne jeżeli używamy form metalowych i tutaj temp. otoczenia jak i samej żywicy powinna być co najmniej pokojowa lub wyższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Kryszox a która pastę Buwi zakupiłeś ? Jedna jest ze środkiem myjącym .Wypróbuj może inny środek rozdzielający ''efekt cię zadziwi'' tak ją kiedyś reklamowano :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) WitamCzytając widzę, iluż to ma różnego rodzaju problemy z wykonywaniem odlewów z pianki. Ja także je miałem, gdy postanowiłem wykonywać niektóre ze swoich woblerów z pianki.Pierwszą zakupioną pianką - była super twarda, (z aukcji Allegro). Kosztowała sporo za 1/2 kg. Fakt, była super twarda, ale ! reakcja stygnięcia, (krystalizacji) przebiegała natychmiastowo ! Za żadne skarby nie można było zdążyć do całkowitego wypełnienia formy. Następnie rozpocząłem odlewy z pianki z Progmaru. Nic absolutnie złego nie można o niej powiedzieć. Cena za 1 kg., konkurencyjna z wszystkich innych. Spokojnie bez pośpiechu można nią dokonywać odlewów. Mały mankament: długi czas twardnienia do rozformowania - około 40 min. i... jak do większych woblerów, typu szczupakowe za miękkie !Obecnie używam pianki Wobpian. Jestem pod wrażeniem i aż ma się ochotę pracować Pianka doskonale miesza się z katalizatorem, wypełnianie formy przebiega spokojnie a efekt - niesamowity !!! Szybki czas twardnienia i rozformowania: 15-20 min. doskonała twardość, (pozwalająca wykonywanie dalszej zewnętrznej obróbki, pomijając szlifowanie tzw. złączek). Wobpianol wagowo odpowiada - proporcjonalnie wadze drewna lipowego, (dwa identyczne modele surówek woblerów). No i efekt zewnętrzny - lustro powierzchniowe ! No i te wszystkich nas problemy. Ja przez półtora miesiąca, bez kilku dni, codziennie nie załamując się częstymi porażkami uczyłem się tej techniki. W/g mnie,w większości do wszystkiego: od czasu mieszania pianki, sposobu wypełniania form, stosowania rozdzielaczy - trzeba dojść samemu. Oczywiście rady Kolegów są praktyczne, potrzebne i nie można ich lekceważyć ! W swojej nauce, praktyce, wszystko to miałem na uwadze.Przykładowo doszedłem do jedno znacznego wniosku, że najlepszym rozdzielaczem w formach zrobionych z żywicy, jest pasta do podłogi. Ja używam pasty Buwi Królewska.W formach z silikonu stosuję, choć jest to nie konieczne, rozdzielacz bezsilikonowy profesional, firmy Normatek. Podwyższa on jakość odlewu a jednocześnie konserwuje formę, która nie ulega szybkiemu zużyciu, (zatraceniu ważnych szczegółów odlewu). Szczególne, serdeczne podziękowanie dla @wędkarzyk1. Zbyszek, dzięki za rady i pomoc w moich naukach Pozdrawiam Edytowane 30 Marca 2014 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 siemka wiecie kto na jerkbacie sprzedaje dobrą piankę do woblerów albo którą osobiście polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Łukasz..weź ty chociaż raz użyj wyszukiwarki.Nawet w tym wątku było to kilkukrotnie powtarzane. Ogólnodostępne dobre pianki to m.in. foam-it 15 w cenie około 140zł za 0,90kg oraz wobpianol200 kolegi wędkarzyk z Oławy w cenie podajże 25zł + pp za 0,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 siemka wiecie kto na jerkbacie sprzedaje dobrą piankę do woblerów albo którą osobiście polecacieUsuniecie jego tematu chyba nie bylo dobrym krokiem, mogl tam spamowac do woli. A teraz jak wirus atakuje wiekszosc tematow,zasmiecajac je. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 siemka wiecie kto na jerkbacie sprzedaje dobrą piankę do woblerów albo którą osobiście polecacie Zacznij od balsy albo lipy, jak już to rozkminisz to zastanów się czy chcesz się w pianę pchać.Osobiście to mogę polecić przeczytanie tego wątku w calości, było wymienione kilka razy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 za duzo czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 za duzo czytania Z tego co ty piszesz nic nie da się czytać, jest to czysty jak kryształ spam..Jak chcesz sobie "pobojcyć" to wbij na forum dla pań, albo na internetową spowiedź.Tam na pewno Cie wysłuchają i nie będą mieli pretensji o niszczenie cennych zasobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ech, Łukasz naprawdę?Wiesz, moim zdaniem ktoś, komu nie chce się czytać na forum, powinien mieć również odebraną możliwość pisania na nim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Już dawno miałem w głowie myśli że ktoś tu jest wirtualną prowokacją Kolega Janusz brnie w dobrym kierunku , też tak mi się wydaje że ktoś ma za dużo czasu i że dealer nie oszukuje go na mocy towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ech, Łukasz naprawdę?Wiesz, moim zdaniem ktoś, komu nie chce się czytać na forum, powinien mieć również odebraną możliwość pisania na nim.Kolego, odebrana możliwość myślenia to już wystarczająca kara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Kara, ale dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 za duzo czytania To nie szkoła i nie ma obowiązku uczęszczania, jeżeli ci się tu nie podoba to nie musisz tu być, a jak już jesteś to nie spamuj. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 mam pytanie czy po wyjęciu woblera z formy mozna już go mlować kolorami czy trzeba potem go wsadzać w jakieś lakiery itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Nie . To troszkę bardziej skomplikowane .Po pierwsze odlew trzeba oczyścić z nadlewek.Potem odtłuścić jego powierzchnię . Po tych zabiegach pozostawiamy go do odgazowania . Po odgazowaniu można nakładać podkład malować lakierowana . Niemniej jest to metoda mniej pracochłonna , czystsza i dająca dużo większe pole popisu . Edytowane 29 Marca 2014 przez wedkarzyk1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Taaa pianka to przecież "zalał-wyjał" wg. niektorych . Chlopaki kupuja pianki bo kazda jest zla od tej , ktorej nie maja. Wynalazki typu formy silikonowe itp., to tylko swiadczy o tym ile rzeczy musi zagrac by miec dobre efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 ok jesi wyczyszcze z nadlewek wobler to czym i jak go odtłuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 To może być jakiś detergent . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 tzn.? jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 tzn.? jaki Koles nas wykonczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 050 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 uczę się jak się dowiem wszystkiego co mi potrzeba do lurebuildingu to was zostawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Nigdy nie bedziesz tego wiedział, bo niczego sam się nie uczysz, interesuja Cie tylko gotowe odpowiedzi, swoją droga to podcinasz sobie gałąź na której siedziszpodziwiam modów za ich cierpliwość ale i ona sie chyba kiedys skończy... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi