Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem właśnie z pracy, forma zastygła do tego stopnia, że mogłem ją już wyciągnąć z "kartonowych ścianek", jedynie jeszcze wierzchnia strona trochę się klei- zostawiam odciski palców jak dotykam ;P może faktycznie trochę za słabo wymieszałem... liczę na to że jutro już będzie ok Dzięki chłopaki !

Jak będzie się cały czas lepić (nie powinno, ale jakby) to weź pędzelek zanurz w katalizatorze i przesmaruj ścianki zewnętrzne formy. Ja robiłem tak tylko ze ścianką spodnią więc pewnie będziesz musiał mazać ścianka po ściance.

• Like 1

Koledzy, nie mam juz pomysłu na foam-it 15 , wobki wychodzą kruche zarówno z formy twardej ( żywica) jak i miękkiej (silikon) mieszałem i wolno i szybko i długo i krótko próbowałem zmieniać proporcje piany, formy stawiałem na grzejniku itp. itd i nie wiem co jest nie tak, może po prostu piana lipna ??

Koledzy, nie mam juz pomysłu na foam-it 15 , wobki wychodzą kruche zarówno z formy twardej ( żywica) jak i miękkiej (silikon) mieszałem i wolno i szybko i długo i krótko próbowałem zmieniać proporcje piany, formy stawiałem na grzejniku itp. itd i nie wiem co jest nie tak, może po prostu piana lipna ??

Piotrek. Bo ta piana przez jakiś czas po wyjęciu z formy taka jest, na drugi dzień jest już twarda, a dwa dni po korpus jest nie do złamania :)

Trzeba się poprostu do niej przyzwyczaić :)

a rozdzielacz panie jaki dales?

A czy znacie jakąś inną pianę która szybko odgazowuje ?? np w kilka dni a nie tygodni ??, najlepiej leje mi sie z Wobpianolu od Zbyszka ale czas gazowania niestety eliminuje tą pianę u mnie, tzn odlewam sandaczówki które pomaluje pod koniec maja, a teraz potrzebuję coś dobrego do boleniówek, kleniówek i innych gadów

Wybór mamy troche ograniczony, pozostaje Ci do wyboru piana z Zachemu albo z Programu robiłem kiedyś z tej drugiej i daje rade ja korpusy zostawiałem na dwa, trzy dni i kładłem podkład, nic się nie działo, nie jest droga więc mozna spróbować.

Edytowane przez robimax

Nie chcę krakać ale ta piana to nie za specjalna jest...Pierwsze co na aukcji nie ma słowa na temat czasu życia i startu(karygodne!) Najważniejsze to to , że kiedyś na próbę kupiłem odrobinę tego cuda i była masakra :wacko: Piana po prostu startowała po kilku sekundach :o Nie dało się wlać do tylko jednej formy,co tu mówić o 10 gniazdach na których zwykle pracuje...Gdyby nie była taka szybka to i kto wie. Wątpię żeby coś się zmieniło w temacie czasu startu owego cuda...

Próbował ktoś robić wobki z tej pianki?

http://allegro.pl/twarda-dwuskladnikowa-pianka-500-ml-korpusy-i4128281505.html

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, a chciałbym spróbować zrobić z niej parę jerków.

Ja odlewam z tej pianki. Myślę, że na początek jest bardzo dobra, spokojnie zalewam jedno lub dwa gniazda. Na jerki będzie dobra, bo jest dosyć twarda. Jak byś miał z nią jakieś problemy to mogę Ci pomóc.

Pianka z Progmaru jest dobra, nie za slaba, ale tez nie rewelacyjna, tak po srodku bym ją ustawił. Jest po prostu dobra. Maluje ją po 6- 8 dniach. Forma silikonowa to strata kasy, czasu i  nerwow, efekty jak wyzej. Tu nie mo po co wnikac co sie dzieje tylko z tego zrezygnowac. Male wobki do ok. 4 cm. wyjmuje po 20 min. dluzsze i waskie po max 30 min. robilem tak z kazda pianka dostepna w PL. Wyjmowanie wobka z formy na drugi dzien hehe sory, ale radze zalatwic kilka listew lipy i strugac  :) . Jesli macie jakas pianke radze zadzwonic do firmy i pogadac z technoloegiem, tylko "normalnie" bez cwaniactwa wiecej sie dowiecie niz Wam sie wydaje, reszta to dosc wkurzajace proby niestety innej drogi nie ma.  Powodzenia