judo 1988 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 http://www.zumir.com.pl/produkt.html nie wiem jaka jest teraz cena ale myślę że wiele się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 @judo1988 wstawił posta bo ja się o niego przyłasiłem Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Czytajcie i korzystajcie z tego wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Czy ktoś z Was robił lub wie jak zrobić formę jednoczęściową do pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Trochę żywicy zmarnowałem ale nie na marne zmarnowałem ją na naukę czegoś nowego czegoś z czym nigdy w życiu nie miałem do czynienia nie straciłem dużo a zyskałem wiele a na pewno bez waszych dobrych i pomocnych rad stracił bym jeszcze więcej Pierwsza w 99% udana forma jeszcze tylko nawierce otwory pod kolki i gotowa do zalewaniaten 1% to kilka malutkich pecherzyków powietrza przy samej krawędzi gniazda ale spróbuje je zalepić żywicą mam nadzieje że uda się bez problemu a z resztą na dniach bedzie piana to sie wszystko potwierdzi czy forma bedzie plodna czy wyladuje w koszu . A plan na jutro jest taki żeby zrobić jeszcze 3 albo 4 formy pod moje pozostałe wzory woblerów i gientareczke jakas prosta pod forme nr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Trafiłem wczoraj na bardzo ciekawy i świetnie opisany tutorial jak odlewać z żywicy. Efekt końcowy wyszedł tam świetnie, może komuś się przyda http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=21659Są opisane wszystkie trzy metody:1. Formy jednoczęściowe2. Formy dwuczęściowe wlewane3. Formy dwuczęściowe dociskaneWszystko od podstaw, jak mieszać, jak zrobić formę itd.. miłej lektury. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Niechciałem zakładać nowego tematu, a więc piszę tu, bo temat podobny. Jaki wypełniacz stosujecie do żywic odlewniczych,żeby wobler pływał? Zastanawiam się nad krzemionką http://allegro.pl/bardzo-lekki-wypelniacz-do-zywic-dt-81-progmar-i4534509485.htmlAle łatwo łapie wilgoć, a niestety w garażu mam jej sporo. Może zna ktoś inny wypełniacz ,który się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Jak masz zapas to przegrzej ją na patelni a potem szczelnie zamnknij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Krzemionką nie uzyskasz pływalności. Miałem ten sam problem. Właśnie wróciłem z testów woblerów po dodaniu microbalonu i wreszcie to jest to . żabki i chrabąszcze ożyly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankelos Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Próbowałem szukać coś na temat microbalona, ale niezbyt wiele znalazłem na necie. Gdzie to można kupić?Dobra lepiej poszukałem i wiem o co chodzi chyba.Dzięki bigrafi Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez jankelos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 3 sekundy szukania http://chematic.com.pl/chemia/2909-microbalon-mikrobalon.html Choć oczywiście można kupić taniej tylko trzeba pokopać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Koledzy proszę was o radę! Dopóki odlewałem woblery 8cm wszystko było git, bardzo rzadko zdarzała się jakaś niedolewka. Problem pojawił się przy mniejszych 3 i 4 cm korpusach co drugi odlew jest niedorobiony !!jak sobie z tym poradzić ? pomóżcie bo mam resztke pianki nie chcę jej zmarnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Miałem podobny problem, ja to rozwiązałem w taki sposób że po zalaniu formy...zatykam palcem otwór wlewowy i mocno potrząsam formą żeby piana się dobrze rozłożyła. Pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Witam. Kolego Adam L. po zalaniu stawiaj formy "łbem do dołu". Jest film o firmie salmo na youtube, jest tam sporo podpowiedzi trzeba tylko dobrze patrzeć . Edytowane 19 Września 2014 przez @spius83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Dzięki ja akurat nie mam otworow wlewowych poprostu leje pianke do jednej polowki i na szybko zamykam i odkladam moze faktycznie twój sposób z potrządaniem bedzie dobry. Ide to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) kiedyś oglądałem ten film jeszcze nie myślałem wtedy że będe odlewał woblery jutro sobie zerkne dla przypomnienia jeszcze raz a teraz ide zalewac potrzasać i stawiać łbem do dołu jak będzie dobrze to spać pójdę szczęśliwy ___________________ Dziękuje bardzo, niech wam bóg w rybach wynagrodzi Udało się! potrząsłem, ustawiłem zadkiem ku górze i gra gitara, odlewy bez skazy. Dobranoc :] Edytowane 19 Września 2014 przez Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Adamie nie musisz potrząsać formą choć właściwie ani to pomoże ani przeszkodzi więc jak wolisz .Natomiast stawiając formę pionowo umożliwiasz wzrastającej piance wypchnięcie przez szczelinę pęcherzyków powietrza . Ma to znaczenie zarówno przy wykonywaniu dużych woblerów jak i małych . Większa ilość mieszaniny wytwarza wyższe ciśnienie które tak potrafi ścisnąć pozostałe w formie powietrze ze pianka po prostu je wchłonie . Ale przez to będzie miała niejednorodną strukturę , czyli pęcherzyki w środku . Mogą one wpłynąć negatywnie na powtarzalność pracy gotowych już woblerów , choć może właśnie taka niedoskonałość spowoduje ze uzyskamy nieprawdopodobnie łowny egzemplarz . Ps. Widzę ze się spodobało Baw się bo o to w tym chodzi .Pozdro z Oławy . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 faktycznie potrzasanie jest zbedne stawiam pionowo i wychodzi idealnie kazda sztuka Dzieki raz jeszcze za rady Tak spodobało się może nie ma takiej satysfakcji jak przy struganiu w drewnie ale nie ma tez nerwów jak po godzinie strugania nóz objechal i cala praca na marne A ile możliwości w umieszczaniu obciążenia ... Myślę że każdy początkujący powinien zaczynać zabawe od pianki poznac i zrozumiec co daje obciazenie w roznych czesciach korpusu a dopiero poźniej brać się za trudniejszy materiał jakim.jest drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Panowie mam problem przy lakierowaniu korpusów lakier wyrzera mi piane co mam robić ? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Daj mu coś innego do żarcia !!! Przy robocie trza coś zjeść. Jaki lakier żre jaką pianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Lakier vidaron a piana poliuretanowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Panowie mam problem przy lakierowaniu korpusów lakier wyrzera mi piane co mam robić ? Z góry dziękuje za pomoc Takiego przypadku jeszcze nie miałem. Chyba, że piana do okien, ale na to szkoda czasu i "piniędzy" . Normalnego systemu dwuskladnikowego lakier nie ruszy, przynajmniej typu, harzlack, domalux, lakiery samochodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 O kurde, używałem różnych lakierów hartzlack'a, domaluxa, jakiego do parketów NN i nigdy taka sytuacja nie występowała. Powiedz nam dokładnie co to za piana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Firma pcc Eco produr Wiem co było nie tak świerzy korpus wrzuciłem do wyschniętych sorry chłopaki Edytowane 26 Listopada 2014 przez ferrox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Przymierzam się do zrobienia swojej pierwszej formy i przestudiowałem już cały wątek (kilkakrotnie), teorię już mniej więcej znam i jestem dobrej myśli. Jeszcze nie zacząłem odlewać a już chciałbym się podzielić czymś co być może komuś pomoże na początku. Szukałem informacji na temat mieszadełka, na forum znalazłem trzy: od Hariera (z drutu, gdzieś w tym temacie), od KubaS'a (z wkrętu i połówki jednogroszówki, jego filmiku o odlewaniu, i od Judo1988 (też w tym temacie - solidne, chyba zespawane mieszadła). Jako, że nie do końca wiedziałem jak wykonać podobne mieszadła, musiałem wymyślić coś samodzielnie. Padło na aluminium i końcówki (dwa rodzaje) z Dremela. A oto efekt: 20mm i 25mm I pierwszy test na wodzie:https://www.youtube.com/watch?v=tmTXcf60hIshttps://www.youtube.com/watch?v=AeCEPU16yvQ Zapomniałem jak to się robiło żeby można było odtworzyć film na forum... Mam nadzieję, że komuś się przyda. Przy okazji spłacam malutki procent długu wobec tych, dzięki którym wiem jak zacząć tę zabawę Pozdrawiam Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Pasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi