Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę żywicy zmarnowałem ale nie na marne zmarnowałem ją na naukę czegoś nowego czegoś z czym nigdy w życiu nie miałem do czynienia nie straciłem dużo a zyskałem wiele a na pewno bez waszych dobrych i pomocnych rad stracił bym jeszcze więcej :)

Pierwsza w 99% udana forma jeszcze tylko nawierce otwory pod kolki i gotowa do zalewania

post-54562-0-81201000-1408566031_thumb.jpg

ten 1% to kilka malutkich pecherzyków powietrza przy samej krawędzi gniazda

ale spróbuje je zalepić żywicą mam nadzieje że uda się bez problemu a z resztą na dniach bedzie piana to sie wszystko potwierdzi czy forma bedzie plodna czy wyladuje w koszu .

A plan na jutro jest taki żeby zrobić jeszcze 3 albo 4 formy pod moje pozostałe wzory woblerów i gientareczke jakas prosta pod forme nr1

Trafiłem wczoraj na bardzo ciekawy i świetnie opisany tutorial jak odlewać z żywicy. Efekt końcowy wyszedł tam świetnie, może komuś się przyda ;)

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=21659

Są opisane wszystkie trzy metody:

1. Formy jednoczęściowe
2. Formy dwuczęściowe wlewane
3. Formy dwuczęściowe dociskane

Wszystko od podstaw, jak mieszać, jak zrobić formę itd.. miłej lektury.

• Like 1

Niechciałem zakładać nowego tematu, a więc piszę tu, bo temat podobny. Jaki wypełniacz stosujecie do żywic odlewniczych,żeby wobler pływał? Zastanawiam się nad krzemionką http://allegro.pl/bardzo-lekki-wypelniacz-do-zywic-dt-81-progmar-i4534509485.html

Ale łatwo łapie wilgoć, a niestety w garażu mam jej sporo. Może zna ktoś inny wypełniacz ,który się nadaje?

• 4 tygodnie później...

Koledzy proszę was o radę!

Dopóki odlewałem woblery 8cm wszystko było git, bardzo rzadko zdarzała się jakaś niedolewka. Problem pojawił się przy mniejszych 3 i 4 cm korpusach

co drugi odlew jest niedorobiony !!jak sobie z tym poradzić ? pomóżcie bo mam resztke pianki nie chcę jej zmarnować

post-54562-0-86544700-1411154147_thumb.jpg

kiedyś oglądałem ten film jeszcze nie myślałem wtedy że będe odlewał woblery jutro sobie zerkne dla przypomnienia jeszcze raz a teraz ide zalewac potrzasać i stawiać łbem do dołu jak będzie dobrze to spać pójdę szczęśliwy :D

Dziękuje bardzo, niech wam bóg w rybach wynagrodzi :D Udało się! potrząsłem, ustawiłem zadkiem ku górze i gra gitara, odlewy bez skazy.

Dobranoc :]

Edytowane przez Adam L.

Adamie nie musisz potrząsać formą :) choć właściwie ani to pomoże ani przeszkodzi więc jak wolisz ;) .

Natomiast stawiając formę pionowo umożliwiasz wzrastającej piance wypchnięcie przez szczelinę pęcherzyków powietrza . Ma to znaczenie zarówno przy wykonywaniu dużych woblerów jak i małych . Większa ilość mieszaniny wytwarza wyższe ciśnienie które tak potrafi ścisnąć pozostałe w formie powietrze ze pianka po prostu je wchłonie . Ale przez to będzie miała niejednorodną strukturę , czyli pęcherzyki w środku . Mogą one wpłynąć negatywnie na powtarzalność pracy gotowych już woblerów , choć może właśnie taka niedoskonałość spowoduje ze uzyskamy nieprawdopodobnie łowny egzemplarz  :)

Ps. Widzę ze się spodobało :D Baw się bo o to w tym chodzi ^_^ .

Pozdro z Oławy .

• Like 2

faktycznie potrzasanie jest zbedne stawiam pionowo i wychodzi idealnie kazda sztuka

Dzieki raz jeszcze za rady :)

Tak spodobało się może nie ma takiej satysfakcji jak przy struganiu w drewnie ale nie ma tez nerwów jak po godzinie strugania nóz objechal i cala praca na marne

A ile możliwości w umieszczaniu obciążenia ...

Myślę że każdy początkujący powinien zaczynać zabawe od pianki poznac i zrozumiec co daje obciazenie w roznych czesciach korpusu a dopiero poźniej brać się za trudniejszy materiał jakim.jest drewno ;)

• 2 miesiące temu...

Panowie mam problem przy lakierowaniu korpusów lakier wyrzera mi piane co mam robić ? Z góry dziękuje za pomoc

:blink: Takiego przypadku jeszcze nie miałem. Chyba, że piana do okien, ale na to szkoda czasu i "piniędzy" :D . Normalnego systemu dwuskladnikowego lakier nie ruszy, przynajmniej typu, harzlack, domalux, lakiery samochodowe.

• 2 tygodnie później...

Przymierzam się do zrobienia swojej pierwszej formy i przestudiowałem już cały wątek (kilkakrotnie), teorię już mniej więcej znam i jestem dobrej myśli. Jeszcze nie zacząłem odlewać a już chciałbym się podzielić czymś co być może komuś pomoże na początku. Szukałem informacji na temat mieszadełka, na forum znalazłem trzy: od Hariera (z drutu, gdzieś w tym temacie), od KubaS'a (z wkrętu i połówki jednogroszówki, jego filmiku o odlewaniu, i od Judo1988 (też w tym temacie - solidne, chyba zespawane mieszadła). Jako, że nie do końca wiedziałem jak wykonać podobne mieszadła, musiałem wymyślić coś samodzielnie. Padło na aluminium i końcówki (dwa rodzaje) z Dremela.

A oto efekt:

20mm i 25mm

CAM00593.jpg

CAM00598.jpg

I pierwszy test na wodzie:

https://www.youtube.com/watch?v=tmTXcf60hIs

https://www.youtube.com/watch?v=AeCEPU16yvQ

Zapomniałem jak to się robiło żeby można było odtworzyć film na forum... :unsure:

Mam nadzieję, że komuś się przyda. Przy okazji spłacam malutki procent długu wobec tych, dzięki którym wiem jak zacząć tę zabawę :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Pasta
  • Like 1