Tomek Kot Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kiedyś jak wymieniałem pompę w aucie to wirnik miał taki kształt . Szczerze to życzę powodzenia przy mieszaniu tym pianki, najlepsze jest najprostrze. Zaklei Ci się to jak diabli. Piana ma być wymieszana bez bąbli powietrza ! A kolega stworzył machinę do napowietrzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kiedyś jak wymieniałem pompę w aucie to wirnik miał taki kształt . Szczerze to życzę powodzenia przy mieszaniu tym pianki, najlepsze jest najprostrze. Zaklei Ci się to jak diabli. Piana ma być wymieszana bez bąbli powietrza ! A kolega stworzył machinę do napowietrzania . Czyli dobrze ze chciałem sie pochwalić, bo juz na starcie byłaby porażka;) jakieś propozycje co do kształtu? mniej skomplikowany (mniej załamań)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja od zawsze używam zwykłego zagietego na kwadratowo drutu, nie zauważyłem żeby cokolwiek niedobrego się dzialo z pianą. Wstawię wieczorem zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja od zawsze używam zwykłego zagietego na kwadratowo drutu, nie zauważyłem żeby cokolwiek niedobrego się dzialo z pianą. Wstawię wieczorem zdjęcie Takie mieszadełko masz jednorazowe, czy czyścisz je po każdym użyciu? Tez o tym myślałem tylko uchwyt w Dremelu mam na 3mm, wiec takie rozwiązanie tylko do wiertarki lub wkrętarki... drut 1mm lub 1,2mm nie wygina sie przy wysokich obrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Czyli dobrze ze chciałem sie pochwalić, bo juz na starcie byłaby porażka;) jakieś propozycje co do kształtu? Na pewno tym wymieszasz na siłe zrobisz to wszystkim. Tylko nie o to chyba chodzi. Przy pianie sporo rzeczy odgrywa rolę. Zrobić dobra kształtkę nie jest wcale takie proste o czym się przekonasz. Ja po kazdym wymieszaniu wycieram mieszadło, a i tak coś zostanie. Przy Twoim byłaba masakra. Polecam drut o przekroju 2mm. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Na pewno tym wymieszasz na siłe zrobisz to wszystkim. Tylko nie o to chyba chodzi. Wiadomo, chodzi o to żeby było dobrze. Jak wczoraj robiłem to mieszadło to też się zastanawiałem jak ja to później wyczyszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 A mnie wpadł kiedys w rece mały blender do capucino, wczesniej mieszałem dremelem z jąkąs końcówką w kształcie smigiełka własnej roboty. Było w miare ok ale i tak chyba za bardzo napowietrzałem piane i moze to nie kwestia końcówki ale obrotów które były zbyt duze. W tym dremelku do kawy, odciąłem końcówke powyginałem drucik i jest super. Obroty ok. 1000-1500 wiec chyba tyle ile zalecają producenci do mieszania piany no i bardzo poręczny. Oczywiście jeśli ktoś miesza jednorazowo wiecej pianki (ma formy wielogniazdowe) to moze nie bardzo się nadaje, ale do zalania 3-4 gniazd wobków ok. 7-8cmjest super no i cena chyba z 15zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 masz na myśli coś takiego http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30100041/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Tak, dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Takie mieszadełko masz jednorazowe, czy czyścisz je po każdym użyciu? Tez o tym myślałem tylko uchwyt w Dremelu mam na 3mm, wiec takie rozwiązanie tylko do wiertarki lub wkrętarki... drut 1mm lub 1,2mm nie wygina sie przy wysokich obrotach?Wycieram papierkiem po każdym użyciu, wbrew pozorom nie sprawia to większego problemu. Ja mam z cieńkiego drutu i troszkę się wygina przy większych obrotach ale to nie problem. Mieszam w otwartej strzykawce, po wymieszaniu wsadzam tłok, wypuszczam powietrze i zalewam formy. Tak to wygląda u mnie. Genralnie zabawa z piana nie jest taka prosta jak może się to wydawać, sporo piany musi upłynąć żeby zacząć jarzyć co z czym się je... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzięki Maniek za podpowiedź, nie potrzebnie wczoraj maltretowałem aluminium;) zrobię sobie coś podobnego do Twojego mieszadła a te moje zostawię... może się do czegoś innego przydadzą. Wiem, że zabawa z pianą nie jest prosta, ale mam chęć spróbować. Pewnie pochwalę się zarówno niepowodzeniami jak i sukcesami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Co do mieszania nie mogłem dość ładu i składu długo. Odłożyłem pianę w kąt. Ale ostatnio do tego wracam. I trochę się zdziwiłem jak wymieszałem ręcznie, patyczkiem i wszystko wyszło idealnie. Piana stara. Starałem się tylko otrzymać mieszaninę w jednolitym kolorze. Bez smug ciemnego składnika.Jutro dam zdjęcia korpusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja kupiłem kiedyś elektryczną szczoteczkę do zębów. Zamocowałem kawałek drutu tam gdzie jest końcówka. Dawała radę tylko trzeba uważać żeby piana nie zapchała szczoteczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ale kombinujecie chłopaki Kawałek zagiętego drutu załatwia sprawę a tu takie kombinacje, spieniacze do kawy, patyczki, szczoteczki do zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kto bogatemu zabroni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Heh... o 10 do pracy przyjechała mi paczka z Progmaru no i sie nie powstrzymałem żeby czegoś nie zmajstrować będąc jeszcze w pracy Z plasteliny technicznej na szybko zrobiłem "formę" z jerka którego miałem w bagażniku. Strzykawki tez miałem w bagażniku bo wczoraj kupiłem. Rozdzielaczem (nieskutecznym dla pianki, dla plasteliny tak) było mydło w płynie a mieszadłem... widelec. Stelaż - na szybko wygięty spinacz (tylko żeby sprawdzić jak to się odleje). Na zapleczu w kartoniku wszystko sobie przygotowałem. Zmieszałem 12ml pianki (teraz wiem, że za dużo) w myślach licząc do 8 i zalałem dwie połówki plasteliny i czekam. Co jakiś czas musiałem "formę" domykać bo nie była niczym spięta. Sam z siebie sie śmiałem robiąc ten odlew bo to wyjść nie mogło no ale... tak mnie korciło, że musiałem Oskrobałem nadlewki i plastelinę nożykiem i jest, mój pierwszy odlew Jak na warunki w jakich powstał ten twór to nawet nie najgorzej Przede mną przygotowanie dobrej formy i dalsze próby już w warunkach kontrolowanych (przynajmniej teoretycznie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Pianka z Progmaru wymaga dość szczelnych form. Zresztą chyba jak każda piana. W szczelnych formach wychadzą najlepsze kształtki moim zdaniem. Ale z tymi mieszadlami to jadą niektórzy hehe, ale żeby szczoteczką do zębów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wiadomo, chodzi o to żeby było dobrze. Jak wczoraj robiłem to mieszadło to też się zastanawiałem jak ja to później wyczyszczę...Najprawdopodobniej wystarczył by słoiczek napełniony acetonem . Po rozrobieniu pianki wystarczy mieszadełko zanurzyć w acetonie a on już rozcieńczy każdą świeżą piankę . Potem możesz przepłukać w jakimś innym płynie aby spłukać aceton i wysuszyć . Pozdrawiam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Takie korpusy mi wyszły przy mieszaniu ręcznie patyczkiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Jaka to pianka kolego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ładne odlewy ale jak się przypatrzysz to korpusy mają dziwną strukturę, tak właśnie się dzieje gdy pianka jest za wolno mieszania. Zmienia się wtedy trochę gęstość gotowego odlewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Jaką pianę możecie polecić na początek, może jakąś wolniej startującą np foam it slow tak żeby mieć więcej czasu na zalanie form czy nie ma to zbyt dużego znaczenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Foam-it 15 zwykła Spokojnie można zalać kilka form bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Moja piana to progmar CP4090 ( z allegro ). Może i struktura jest dziwna ale korpusy są twarde, nic się kruszy ugina czy co tam jeszcze innego. Sztuki wychodzą powtarzalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Witam ćwiczę odlewanie piany i gdy już myślałem, że wszystko jest na dobrej drodze dwa ostatnie odlewy się nie powiodły, po rozformowaniu korpusy są strasznie kruche i dosłownie się rozpadają, pianę odmierzam w strzykawce, mieszadełkiem mieszam kilka sekund na obrotach 5 tys. Piana jakiej używam to wobipianol który nie jest pierwszej świeżości ale korpusy już na niej wychodziły ok. Jakieś sugestie? Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi