trout master Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 a tą formę od "środka" można przyszlifować/wypolerować papierem, czy bedą się w tdy wżery robiły Nic nie szlifuj, tam ma być szkło !!!Model polakierowany i min oddzielacz przy odlaniu połówki i jest OKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Dziękuję panowie piana zamówiona pochwalę się odlewem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Z tej formy? Będzie koślawo i dużo szfifowania. Zrób sobie foremki z silikonu, wytrzymują po kilkadziesiąt odlewów sppkojnie. Bez rozdzielaczy i innych dupereli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Akurat do pianki ja bym doradzał z żywicy, wystarcza na setki woblerów i nie robią sie zadne wżery o których wspominałeś, samo nałożenie rozdzielacza zajmuje 10 sekund wiec nie jest to jakaś dotkliwa wadaa trwałośc jednak o wiele większa. Zreszta robiłem takie i takie i jednak zostałem przy żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Wiecie Panowie jak bym chciał sylikon to w tedy musiał bym w niego zainwestować te formy mam darmowe,(darmowy materiał) spróbuję jeszcze raz to odbić I czekam na pierwszy odlew bo już powinien być w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Witam Poraz kolejny na 20 stronie forma a oto efekt pierwszego odlewu, Prosił bym o rady Dziękuję pozdrawiam Drugi odlewik zrobięłm dałem nieco więcej grubiej wazeliny Edytowane 15 Marca 2015 przez Fishmaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pomijając oczywistą oczywistość wynikającą z niedoskonałości formy to :-Wazelinka lepiej się sprawdza przy formach silikonowych na formy twarde czyli żywica , guma , tworzywa , amelinium . Lepiej sprawdza się pasta z woskiem profesjonalna anty adhezyjna np honey Wax , lub zwykła kiwi bezbarwna do obuwia .-Pamiętaj ze oczka muszą bardziej wystawać poza obrys korpusu , te znikną pod podkładem i trzema warstwami lakieru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Dzięki za wszelkie info Dziękizakupię tą pastę nie miałem akurat w domu tych rozdzielaczy i użyłem wazeliny Edytowane 16 Marca 2015 przez Fishmaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 wedkarzyk1 dziękuję za pomoc z tą pastą KIWI jest idealna tutaj parę korpusików dawałem obciążenie w środek oraz będą takie z "jajem" jak polecicie ? , staram się aby te oczka większe wychodziły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje... Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno), Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?Dzięki wielkie za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje... Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno), Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?Dzięki wielkie za informacje Za mało nie jest, prędzej za dużo wycieka lub nic nie wycieka z powodu za szczelnej formy. Zrób delikatne odpowietrzniki i obracaj zawsze formę "główkami" w dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Obróciłem formę i jak narazie wyszło, zobaczymy jak dalej wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Obróciłem formę i jak narazie wyszło, zobaczymy jak dalej wielkie dziękiNie czytasz uważnie rad na forum i kulejesz na piechotę z przeszkodami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dzięki Jakoś tak przeczytałem wszystko na raz i jakoś wyszło tak ze bez zrozumienia, jeszcze jakieś "Spory" na początku się trafiły... Dziękuję ze ma kto pomóc ba bieżąco poczatkujacemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Ja zanim zacząłem zabawę z pianką to cały ten wątek przeczytałem od dechy do dechy... kilka razy. Polecam w wolnym czasie, chyba wszystko już zostało napisane, reszta to praktyka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Taką uzyskałem pracę, zapraszam Was na filmik https://www.youtube.com/watch?v=3ozhUpkVc_E&ab_channel=OkonekFishingTeam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Taką uzyskałem pracę, zapraszam Was na filmik https://www.youtube.com/watch?v=3ozhUpkVc_E&ab_channel=OkonekFishingTeam Śliczota.Ryby się pozabijają. Gorącego hamulca życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Mam takie pytanie odnosnie warstwy podkladowej przed malowaniem czy istnieje cos co po nalozeniu wytrzyma czy pianka to taki material ktory w zasadzie nie wiarze z niczym,moze macie jakies wieksze doswiadczenie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Mam takie pytanie odnosnie warstwy podkladowej przed malowaniem czy istnieje cos co po nalozeniu wytrzyma czy pianka to taki material ktory w zasadzie nie wiarze z niczym,moze macie jakies wieksze doswiadczenie i sugestie. Trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 np.kiedys pianke malowalem roznymi lakierami nie jako kolor ale jako podklad ale po kilku uderzeniach odprysk do samej pianki,poniewaz tego co uzywalem np bialej nitro nie trzyma sie pianki stad moje pytanie moze sa jakies podlady pod malowanie ktore dobrze trzymaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Ja daje zwykłą farbę akrylową i trzyma się jak należy. Używasz rozdzielacza przy odlewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazurak Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 np.kiedys pianke malowalem roznymi lakierami nie jako kolor ale jako podklad ale po kilku uderzeniach odprysk do samej pianki,poniewaz tego co uzywalem np bialej nitro nie trzyma sie pianki stad moje pytanie moze sa jakies podlady pod malowanie ktore dobrze trzymajaJa daję co najmniej pięć warstw lakieru po malowaniu, tak grubą powłokę ciężko jest uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Białe nitro trzyma się piekielnie mocno, odtłuściłeś korpusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 korpusy przemyj np wodą z płynem do naczyń i później opłucz je wodą, ja przynajmniej tak robię i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Koledzy, potrzebuję kupić dobry silikon formierski. Ten z progmaru jest ok ale jak dla mnie zbyt gęsty i źle mi się z nim pracuje. Finanse odłożmy na drugi plan. Mam na oku mold star, mold max oraz oomoo. Ktoś używał ich i może coś więcej powiedzieć? Zależy mi na dobrej lejności i brak efektu bąbelków w gotowej formie...metodę z laniem cienkim strumykiem znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi