Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat do pianki ja bym doradzał z  żywicy, wystarcza na setki woblerów  i nie robią sie zadne wżery o których wspominałeś, samo nałożenie rozdzielacza zajmuje 10 sekund wiec nie jest to jakaś dotkliwa wada

a trwałośc jednak o wiele większa. Zreszta robiłem takie i takie i jednak zostałem przy żywicy.

Pomijając oczywistą oczywistość wynikającą z niedoskonałości formy to :

-Wazelinka lepiej się sprawdza przy formach silikonowych na formy twarde czyli żywica , guma , tworzywa , amelinium . Lepiej sprawdza się pasta z woskiem profesjonalna anty adhezyjna np honey Wax , lub zwykła kiwi bezbarwna do obuwia .

-Pamiętaj ze oczka muszą bardziej wystawać poza obrys korpusu , te znikną pod podkładem i trzema warstwami lakieru .

Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje... 
Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno), 
Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?
Dzięki wielkie za informacje 

Ale mam jeden wielki problem który mnie irytuje... 

Powstają nie dolewki piany ładuję tyle że jedno gniazdo jest całe wypełnione, za mało to jej tam nie jest (na pewno), 

Proszę o podpowiedź, może mniej pany dawać ? lub mieszać inaczej ?

Dzięki wielkie za informacje 

Za mało nie jest, prędzej za dużo wycieka lub nic nie wycieka z powodu za szczelnej formy. Zrób delikatne odpowietrzniki i obracaj zawsze formę "główkami" w dół.    :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mam takie pytanie odnosnie warstwy podkladowej przed malowaniem czy istnieje cos co po nalozeniu wytrzyma czy pianka to taki material ktory w zasadzie nie wiarze z niczym,moze macie jakies wieksze doswiadczenie i sugestie.

Trudno zrozumieć o co Ci chodzi.  :unsure:

np.kiedys pianke malowalem roznymi lakierami nie jako kolor ale jako podklad ale po kilku uderzeniach odprysk do samej pianki,poniewaz tego co uzywalem np bialej nitro nie trzyma sie pianki stad moje pytanie moze sa jakies podlady pod malowanie ktore dobrze trzymaja

Ja daję co najmniej pięć warstw lakieru po malowaniu, tak grubą powłokę ciężko jest uszkodzić.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Koledzy, potrzebuję kupić dobry silikon formierski. Ten z progmaru jest ok ale jak dla mnie zbyt gęsty i źle mi się z nim pracuje. Finanse odłożmy na drugi plan. Mam na oku mold star, mold max oraz oomoo. Ktoś używał ich i może coś więcej powiedzieć? Zależy mi na dobrej lejności i brak efektu bąbelków w gotowej formie...metodę z laniem cienkim strumykiem znam.