robimax Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 A jakiej wielkości wobki odlewałeś? Boleniówki 7,5 i 8,5 cm przy czym nie były to jakieś żyletki, oraz wobki sandaczowe 10,5 cm, tu tez nie zauważyłem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Hm, dla mnie potrafiła podnieść folię i po trzech miesiącach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Tak jak pisałem, u mnie nic sie nie działo, tez oklejane tyle że kalkomanią, więc materiał jeszcze delikatniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zgodzę się, że małym, smukłym woblerom wystarczy miesiąc. Ja pisałem o większym kalibrze typu 10 cm slideropodobnej konstrukcji. O ile malować można było już po kilku tygodniach, o tyle oklejać po 2-3 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 No chyba ze miałeś na mysli silderopodobne konstrukcje 10cm.... tam piany troche trzeba, odniosłem się do Twojej wypowiedzi bo o tym nie wspomniałeś i pewnie masz rację, ja nie odlewałem tego typu wobków i tak jak pisałem w moim przypadku wystarczyło odczekać ok. 2-3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 spinnerman pisał to w odniesieniu do mojego posta o woblerach sumowych, więc myślę że w domyśle chodziło o woblery większego kalibru A moglibyście coś podpowiedzieć odnośnie stosowania żywicy zamiast lakierów do zabezpieczenia wobka. Można uzyskać bardziej trwałego woblera, czy gra nie warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (...)A moglibyście coś podpowiedzieć odnośnie stosowania żywicy zamiast lakierów do zabezpieczenia wobka. Można uzyskać bardziej trwałego woblera, czy gra nie warta świeczki? Jak by Ci to powiedzieć... Ja odszedłem od lakieru. Ale to są za każdym razem wybory "mniejszego zła". Żywice, jak i lakiery, są różne. Lakier - otwierasz puszkę i możesz maczać. Żywicę musisz przygotować, nakładać pędzlem. Są różne gęstości, różne szybkości wiązania - trzeba "kilka" przerobić, by ocenić, która się nadaje. Co więcej, ta która dla mnie jest najlepsza, innym zupełnie nie odpowiada. Zanim opanujesz właściwe technologie, minie czas, trochę żywic i woblerów zmarnujesz. Ale jak już "rozkminisz" o co chodzi, nie ma powrotu. Tylko żywica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witam Po raz pierwszy na tym forum,ale myślę,że mam kilka przydatnych uwag. Pierwsza taka uwaga - czy koniecznie woblery z pianki? Ile tych woblerów zamierzasz zrobić? Jeśli mniej niż 200 to bez sensu jest o tym nawet myśleć. Zakładam,że nie wiesz nic o przetwarzaniu żywic czy przetwarzaniu pianek PUR Tracisz czas - na naukę,tracisz czas na wykonanie formy,tracisz czas na opanowanie odlewania pianek.Tracisz czas na samo odlewanie.Smarowanie formy,czas na wyschnięcie,czas na stwardnienie odlewu.W tym samym czasie wystrugasz kilka drewniaków. A jak do wprawy dojdziesz to będą one prawie takie same. "Prawie" robi różnicę - jak w reklamie piwa - ale uwierz,że w takich amatorskich warunkach Twoje woblerki z pianki też będą tylko "prawie" podobne do pierwowzoru. Parametry danej pianki zależą od tak wielu czynników,że praktycznie trzeba mieć naprawdę duże doświadczenie z ich przetwarzaniem oraz warunki aby efekt końcowy był taki sam. O wielu sytuacjach było w tym temacie.Ot choćby prawidłowe odmierzenie składników.Producent zaleca aby niedokładność była poniżej 1%. No to konia z rzędem temu kto da radę prawidłowo odmierzyć po 0,25ccm składnka A i B Odchyłki od zamierzonej ilości skutkują zmianą parametrów pianki. Wyjściem jest forma wielogniazdowa.Wtedy te ilości są większe i łatwiej zmierzyć potrzebną ilość. ZDROWIE Co prawda kurz z drewna też jest podobno rakotwórczy,ale chyba łatwiej go uniknąć(maseczka przeciwpyłowa) niż opary środków chemicznych. Po odlaniu wydzielający sie gaz jest obojętny.NIEBEZPIECZNE są opary zawierające izocyjaniany.Czyli w odmierzania składników - cieczy - a jak wiadomo ciecze parują(przy malowaniu lakierami typu Domalux podobnie) Konieczny choćby sprawny wyciąg kuchenny. Oczywiście to nie pałka,skutków natychmiast nie odczuwamy.My się tylko systematycznie podtruwamy. Są maski do takich prac,ale jak czytałem,to nikt o nich nie wspomniał nawet. A na koniec o rozdzielaczu do form. Mój patent jest tani,skuteczny i prosty w użyciu. Mydło malarskie rozpuszczamy w wodzie - na puszkę mydła(0,5 kg) - ok 1,5l wody(jeśli nadal jest zbyt gęste - lekko podgrzewamy. Formy nie smarujemy - formę zanurzamy czekamy aż obcieknie nadmiar i pozostawiamy do wyschnięcia. Po rozformowaniu można formę wypłukać w wodzie,albo znów zanurzyć w mydle.Ja zazwyczaj myję formę co 10 odlewów. A surówki - płuczemy w wodzie i nic więcej... Ewentualna matowa powierzchnia jest korzystna - lepiej trzyma podkład. O odlewaniu woblerków z pianki można by długo jeszcze.Jeśli ktoś ma jakie pytania poproszę na priv. Pozdrawiam - Romek K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (...) Są maski do takich prac,ale jak czytałem,to nikt o nich nie wspomniał nawet. (...)Pozdrawiam - Romek KJesteś dość nowy na tym forum, więc masz prawo nie wiedzieć. Były już tematy, które poruszały tą kwestię, zapoznaj się proszę i - jeśli masz wartościowe uwagi - dodaj je proszę http://jerkbait.pl/topic/21973-bhp-bezpiecze%C5%84stwo-i-higiena-pracy-w-pracowni/page-1http://jerkbait.pl/topic/55382-p%C3%B3%C5%82maska-lakiernicza/http://jerkbait.pl/topic/49395-szkodliwo%C5%9B%C4%87-pianki-poliuretanowej-dla-naszego-zdowia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Nadszedl czas abym i ja sprobowal Po przeczytaniu calego zbioru zakasalem rekawy i do dziela. Teraz czekam az pierwsza polowa formy wyschnie i zaraz leje druga polowe. Ciekawe czy cos z tego wyjdzie. Jesli wszystko sie uda, po powrocie do PL postaram sie odlac z pianki korpus. Na razie sama forma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Próbować zawsze trzeba Mógłbyś podesłać zdj jak robiłeś formę albo jakiś fajny poradnik ?ha I jak wrócisz do PL uderzamy na Dunajec ... >? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Jestem juz po oczyszczeniu pierwszej czesci, oraz zalaniu drugiej. 1. Jako podkladke uzylem pleksi. 2. Zrobilem prostokat z klockow Lego, wysokosc 6cm. 3. Wprowadzilem w srodek glinke modelarska, wygladzajac itd. 4. Wcisnalem obiekt odlewu i na okolo tego korpusu uszczelnilem ewentualne "braki" - wygladzilem. 5. Rozrobilem silikon formierski. U mnie wyszlo 65ml silikonu i 2ml utwardzacza. (objetosc /2). 6.Po 2h wydlubalem glinke, rozebralem klocki i umylem pod bierzaca woda. 7. Poprzycinalem niechciane elementy.8. Zalalem druga czesc. Jesli to czego uzylem jako rozdzielacz mnie nie zawiedzie, napisze czego uzylem Moze wstawie zdjecia pozniej juz gotowej. Odlew to model smuzaka, stwierdzilem ze 80% sezonu wedkuje wlasnie na smuzaki, to czemu by nie zrobic sobie formy i raz w roku odlac 100-200szt. dla siebie i znajomych. No mam nadzieje ze w koncu uda nam sie spotkac, powedkowac i jakis filmik nakrecic. ps. najbardziej obawiam sie uzytego rozdzielacza, bo nie wyczytalem aby ktokolwiek tego uzyl, byc moze praca pojdzie na marne, a moze nie. Przekonamy sie w kolejnym wpisie. Edytowane 12 Marca 2016 przez obcy91 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 A jeszcze dopisze, ze do takiego amatorskiego odgazowania uzylem szlifierki oscylacyjnej (nie obrotowej i bez papieru sciernego ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Dobra, pospieszylem sie. Ale nie z rozklejeniem formy, a z jej nacieciem. Jako rozdzielacz uzylem WD-40, chyba to dziala, tylko skleil mi sie sylikon na krawedziach, a ze to pierwsza moja proba, jak w rekach nie poszlo to zaczalem rozcinac i "kupa". Ale spokojnie! Juz zalane znowu, tym razem uzylem polecany krem NIVEA - zobaczymy za 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Co to za silikon jak starczy mu 2h?Więcej cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Nie no jasne, tylko myslalem ze bedzie jak na filmiku pyk z oslony i w lapkach rozerwe. Wiesz nie bylem pewny w 100% czy ten WD-40 to dobry pomysl, wiec probowalem recznie rozdzielic, a jak nic nie wskazywalo na to ze sie uda, pomyslalem ze sie skleilo na amen.Wiesz co kupilem go tu w UK - jakis DWRplastics (www.dwrplastics.com) Edytowane 12 Marca 2016 przez obcy91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Czasem przyłapie na krawędziach próbuj wtedy na około jak gdzieś puści to jest git a jak nie to podetnij tylko z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Ok, druga proba przebiegla juz bez komplikacji, wszystko ladnie odeszlo. Jutro robie druga forme. Fajna sprawa te formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Fajna fajna. Dzisiaj odlałem pierwszą połówkę, tak na próbę, z żywicy Ren cast FC 54. Pasta kivi zdała świetnie egzamin. Jutro jadę z drugą połówką a później testy piany od Zbyszka.Oj będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Tak to wyszlo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dobra, pospieszylem sie. Ale nie z rozklejeniem formy, a z jej nacieciem. Jako rozdzielacz uzylem WD-40, chyba to dziala, tylko skleil mi sie sylikon na krawedziach, a ze to pierwsza moja proba, jak w rekach nie poszlo to zaczalem rozcinac i "kupa". Ale spokojnie! Juz zalane znowu, tym razem uzylem polecany krem NIVEA - zobaczymy za 2h. Witam, a ten krem Nivea to normalnie paluchem nakładałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Witam! Ja od kolegi z forum dowiedziałem się że bardzo dobra jest wazelina, tak też zrboiłem i bez żadnych problemów 2 części odeszły od siebie. Nakładane paluchem Edytowane 27 Marca 2016 przez patzaw26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Qcyk - tak palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler1 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Witam kolegow, zapoznałem się z waszymi poradami, odnosnie odlewania woblerów z pianki Jak i robienia form do odlewania wobków. Ja już to mam po za sobą. ale podpowiem z czego ja robiłem formy. Pierwszym materiałem był silikon a drugi materiał to dwuskladnikowa masa na bazie żywic.http://sklep.wax.krakow.pl/go/_info/?user_id=1314〈=plJest to najtrwadszy silikon po zastygnięciu, używany jest w elektrotechnice do zalewania układ€w elektrycznych pracujących na powietrzu jak i przy odlewach jubilerskich.drugim materiałem jest masa dwuskładnikowa o nazwie Epicol T, mozna formę robić na dwa sposoby, wycisnąć połowkę a po zastygnięciu drugą połowkę lub na przygotowaną połowkę nałożyć tą masę na wobler, wcześniej zabezpieczyć wzor rozdzielaczem. ja stosuję wazelinę techniczną i pastę woskową. http://www.deneef.com/Site/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=4916&Itemid=80pastęhttp://tufotki.pl/5tWFS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2323 Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Witam kolegow, zapoznałem się z waszymi poradami, odnosnie odlewania woblerów z pianki Jak i robienia form do odlewania wobków. Ja już to mam po za sobą. ale podpowiem z czego ja robiłem formy. Pierwszym materiałem był silikon a drugi materiał to dwuskladnikowa masa na bazie żywic.http://sklep.wax.krakow.pl/go/_info/?user_id=1314〈=plJest to najtrwadszy silikon po zastygnięciu, używany jest w elektrotechnice do zalewania układ€w elektrycznych pracujących na powietrzu jak i przy odlewach jubilerskich.drugim materiałem jest masa dwuskładnikowa o nazwie Epicol T, mozna formę robić na dwa sposoby, wycisnąć połowkę a po zastygnięciu drugą połowkę lub na przygotowaną połowkę nałożyć tą masę na wobler, wcześniej zabezpieczyć wzor rozdzielaczem. ja stosuję wazelinę techniczną i pastę woskową. http://www.deneef.com/Site/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=4916&Itemid=80pastęhttp://tufotki.pl/5tWFSIle mniej wiecej wynosi cie koszt jeden formy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi