robertd Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 formy z zywicy byly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Tak. Epoxyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam!mam takie pytanko, czy po tygodniu czekania na odgazowanie mozna zacząć działać? Woblerki przez tydzien lezakowaly w temperaturze 40-60 stopni Celsjusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Jeśli małe płaskie to pewnie wystarczy,ale jak jakie duże baryły to i miesiąc nie jest dużo. Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie na takie pytanie.Kształt korpusu,wielkość,rodzaj pianki, to wszystko ma znaczenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Woblery to małe 3 cm smużaki kształt korpusu zbliżony trochę do jajka? Max 1 cm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Woblery to małe 3 cm smużaki kształt korpusu zbliżony trochę do jajka? Max 1 cm średnicy Zrób próbę. Lakier, dość rzadki, może być też Capon. Szybko schnie. Jeśli wobler gazuje, okiem lub opuszkiem sprawdzisz. W razie "W" łatwo wyszlifujesz drobnym papierem. Jedynie próba da Ci odpowiedź. Tak na odległość to zawsze będzie wyłącznie gdybanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To będzie chyba najlepsze rozwiązanie, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To będzie chyba najlepsze rozwiązanie, dziękuję Zanim coś takiego zrobisz to mam nadzieje że wykapałeś je w Nitro? Najlepiej zrobić to po wyszlifowaniu i przed sezonowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Tzn tak po odlaniu wyciągnąłem je tylko z formy i leżały nie tkniete w ciepelku, dzisiaj postanowilem je wyczyscic i wyszlifowac, za chwile pojde je wykąpac a co do sezonowania to ile mniej więcej czekac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Im dłużej tym lepiej. Miesiąc powinien wystarczyć na taką drobnicę o ile pianka była "stara" i dobrze mieszana w dobrych proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Warto jeszcze zmyć rozdzielacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Ja nie stosuję rozdzielacza, formy z silikonu mm940 ale nie zdarzyło mi się nigdy żeby się coś skleiło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 To z silikonem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyziom Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam szukam małej podpowiedzi . Jakiego użyć rozdzielacza do formy aluminiowej ( odlewane spławiki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Pasta pałacowa do podłóg Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Pasta pałacowa do podłóg Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka .... woskowa .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Mydło malarskie(potasowe)Nie ma problemu z usuwaniem z odlanego elementu - wystarczy woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Po jakim czasie pianka odgazowuje w temperaturze pokojowej? IZY foam 100? Do obróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zależy od wielkości korpusu. Małe 2,5cm po tygodniu malujemy. Większe, 6-7cm ok 2 tyg leżą. 12cm sumowe baryły 1,5-2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 "Mydło malarskie(potasowe)Nie ma problemu z usuwaniem z odlanego elementu - wystarczy woda."_____Napisz ile takie mydło schnie na formie zanim zalejesz pianą? Czy na mokre gniazdo lejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 _____Napisz ile takie mydło schnie na formie zanim zalejesz pianą? Czy na mokre gniazdo lejesz? Ja takie mydło rozcieńczałem wodą do konsystencji rzadkiego kiślu. Zanurzałem foremkę, pozwalałem, żeby odciekł nadmiar, a samo schnięcie - zależy od temp pomieszczenia... Ok 0,5 do 1 godziny. Można przyspieszyć suszarką, lub nawet wentylatorem. Można także podgrzać roztwór mydła, wtedy staje się rzadsze i mniejszą warstwą pokrywa formę i w rezultacie szybciej wysycha. Ale zacznij raczej od grubszej warstwy. Kiepsko, jak przyklei się pianka do formy. Musisz spróbować i dobrać optymalne warunki. Albo jeszcze inaczej - pędzelkiem nanosisz roztwór na ciepłą formę... Wysycha szybko. I w żadnym wypadku na wilgotną ... Wtedy masz miękką gąbczastą powierzchnię, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dzięki za informacje. Zostanę jednak przy swoim sposobie. Za długo trzeba czekać aż wyschnie mimo że to mycie później łatwiejsze. Zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tak sobie czytam o tym odgazowywaniu pianki. Ja osobiście praktycznie po dwóch dniach pracuję na odlanych korpusach. Z tym że zaznaczam że wszystkie woblery oklejam szmatkami (raczej średniej grubości tkanina) i nigdy nic się nie wydostaje. Jakiej wielkości są te drobiny powietrza? Podejrzewam że pochłania je klej którym oklejam (elastyczny) lub tkanina bo nigdy nic dalej nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Bąbelki to raczej wielkość takich tworzących "pianę". Jeżeli kleisz po całości to może zostają w tkaninie, może klej blokuje ich wydostawanie się na powierzchnię. Jakim klejem kleisz? Tkanina po całej powierzchni czy też punktowo (np. same boki)?Pianka, a w zasadzie jej składniki naprawdę odparowują. Im świeższa tym bardziej. Jakby nie było to chemia. W piankach z Zachemu najbardziej odparowuje (i długo schnie) składnik IZOPIANOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Bąbelki to raczej wielkość takich tworzących "pianę". Jeżeli kleisz po całości to może zostają w tkaninie, może klej blokuje ich wydostawanie się na powierzchnię. Jakim klejem kleisz? Tkanina po całej powierzchni czy też punktowo (np. same boki)?Pianka, a w zasadzie jej składniki naprawdę odparowują. Im świeższa tym bardziej. Jakby nie było to chemia. W piankach z Zachemu najbardziej odparowuje (i długo schnie) składnik IZOPIANOL.Klej polimerowy oklejane po całości sporadycznie na grzbiecie jakieś niedociągnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi