Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Woblery to małe 3 cm smużaki kształt korpusu zbliżony trochę do jajka? Max  1 cm średnicy :)

Zrób próbę. Lakier, dość rzadki, może być też Capon. Szybko schnie. Jeśli wobler gazuje, okiem lub opuszkiem sprawdzisz. W razie "W" łatwo wyszlifujesz drobnym papierem. Jedynie próba da Ci odpowiedź. Tak na odległość to zawsze będzie wyłącznie gdybanie ;)

• Like 1

• 2 lata później...
  • 11 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

_____

Napisz ile takie mydło schnie na formie zanim zalejesz pianą? Czy na mokre gniazdo lejesz?

Ja takie mydło rozcieńczałem wodą do konsystencji rzadkiego kiślu. Zanurzałem foremkę, pozwalałem, żeby odciekł nadmiar, a samo schnięcie - zależy od temp pomieszczenia... Ok 0,5 do 1 godziny. Można przyspieszyć suszarką, lub nawet wentylatorem. Można także podgrzać roztwór mydła, wtedy staje się rzadsze i mniejszą warstwą pokrywa formę i w rezultacie szybciej wysycha. Ale zacznij raczej od grubszej warstwy. Kiepsko, jak przyklei się pianka do formy. Musisz spróbować i dobrać optymalne warunki. 

Albo jeszcze inaczej - pędzelkiem nanosisz roztwór na ciepłą formę... Wysycha szybko.

I w żadnym wypadku na wilgotną ... Wtedy masz miękką gąbczastą powierzchnię,

Tak sobie czytam o tym odgazowywaniu pianki. Ja osobiście praktycznie po dwóch dniach pracuję na odlanych korpusach. Z tym że zaznaczam że wszystkie woblery oklejam szmatkami (raczej średniej grubości tkanina) i nigdy nic się nie wydostaje. Jakiej wielkości są te drobiny powietrza? Podejrzewam że pochłania je klej którym oklejam (elastyczny) lub tkanina bo nigdy nic dalej nie widać.

Bąbelki to raczej wielkość takich tworzących "pianę". Jeżeli kleisz po całości to może zostają w tkaninie, może klej blokuje ich wydostawanie się na powierzchnię. Jakim klejem kleisz? Tkanina po całej powierzchni czy też punktowo (np. same boki)?

Pianka, a w zasadzie jej składniki naprawdę odparowują. Im świeższa tym bardziej. Jakby nie było to chemia. W piankach z Zachemu najbardziej odparowuje (i długo schnie) składnik IZOPIANOL.

Bąbelki to raczej wielkość takich tworzących "pianę". Jeżeli kleisz po całości to może zostają w tkaninie, może klej blokuje ich wydostawanie się na powierzchnię. Jakim klejem kleisz? Tkanina po całej powierzchni czy też punktowo (np. same boki)?

Pianka, a w zasadzie jej składniki naprawdę odparowują. Im świeższa tym bardziej. Jakby nie było to chemia. W piankach z Zachemu najbardziej odparowuje (i długo schnie) składnik IZOPIANOL.

Klej polimerowy oklejane po całości sporadycznie na grzbiecie jakieś niedociągnięcie.