Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam zalewać otwartą formę(nie przez wlew czy jak ja to mówię komin) wylewam na jedną z połówek po całości , kładę stelaż z obciążeniem zamykam i tyle.

Pozdrawiam i życzę samych udanych odlewów w NOWYM ROKU :)

Tak robię. To, że forma ma komin, nie oznacza, że wlewam piankę przez niego :D Wlew służy do odlewów żywicznych.  ;)

Tak mnie irytowało to pierwsze nieudane formowanie piankowe, że jeszcze ostatni raz w tym starym roku, postanowiłem ponownie spróbować. Chciałem się dowiedzieć, sam do tego dojść co jest źle? Mam na myśli formę do woblera DR.

Zrobiłem to i mam wstępne wnioski.

ib13.jpg

W/g mnie tylko 60% udanego wypełnienia, sporo braków w wypełnieniu. Dlaczego ?

W/g mnie odlew udany w 60%. Doszedłem do wniosku:,
- że ten model woblera nie może mieć do wypełniania pianką otworów, które służą do montażu grzechotki. Powodują one utrudnione wyjęcie woblera z połówki formy. (odnoszę wrażenie,że odlewy z żywicy w 100% odwzorowują nadaną strukturę wzoru ? )
- lepszym rozwiązaniem i efektem wypełnienia będzie zrobienie wzornika o gładszej strukturze bocznej, np, drobna faktura łuski, lub zupełnie gładki, a następnie oklejenie surówki wyciskaną folią.
Tak więc, chciał, nie chciał - rozpoczęły się drobne straty, ( 200g żywicy-forma do kosza, uszkodzony wzornik podczas wyjmowania z formy-do kosza) :D
Teraz wiem co mam robić ;) ??? Hm, najgorsza jest niepewność :)

Ja ogólnie przy swoich zmaganiach z pianką zaczynałem swoje pierwsze formy z silikonu do protez dentystycznych :D

Nie były one najlepsze. Potem byly formy z silikonu progmarowskiego. Już była gitara. Piana "legendarny" Izopianol 30/60. No i pierwsze odlewy były bardzo dobre :) Potem była era form z żywicy ale szybko to rzuciłem. Następnie powrót do silikonu. Ostatnio powróciłem do żywic ale już mam dość :D W moim wydaniu nadają sie tylko do dużych wobków i nie z tą pianą :D Od kiedy Zbyszek (Wędkarzyk) wypuścił Wobpianol200 to mam i używam. Ale jak z użyje cały zapas to mam ochotę na Foam it 15 ;)

Podsumowując. Zostaje przy forma h z silikonu Progamrowskiego szybkiego twardszego. Mi najlepiej w nim sie odlewa, zero rozdzielaczy, szybko można wyjąć odlew z formy :)

A jaki masz silikon z Progmaru, ten standardowy? Ja używam tego "niebieskiego", który utwardza się całkowicie po 24h, ale stosowałem tylko do żywicy. Dobrze wiedzieć, że nie potrzeba w jego przypadku rozdzielacza do piany :)

Sorry, nie doczytałem w sylwestrowej bieganinie- już wiem jaki silikon ;)

Edytowane przez Piotrek (sukingad)

To prawda Kuba co mówisz. Mam na myśli silikon. Też i tego się nauczyłem. Świetnie wychodzą z niego formy! Min. z formy silikonowej odlewam moje dwa modele woblerów z żywicy, (są to Hard - duży 21 cm do trollingu i mniejszy For Boat, Szczupak - 14,5 cm trolling/ciężki spinning) Nigdy, pomijając naukę robienia form i odlewania - nie miałem żadnych problemów. Lecz pianka ! to dla mnie jeszcze "enigma" ;)

Ja zainwestowałem w formy aluminiowe 5 i 6 gniazdowe skręcane na 4 śruby jeden wlew plus kilka odpowietrzeń w formie

rozrabiam pianę tak Jerzy -Harier pokazał na fotach mieszadło,strzykawki itd.Na wlew mam 1 minutę po wymieszaniu składników wlewam strzykawką  i zatykam korkiem gumowym ,4  śruby formy muszą być lużno skręcone,żeby wyszło powietrze i nie było nie dolewek i wychodzą idealne.Czas reakcji obu składników zależny od temperatury otoczenia czyli w pomieszczeniu o niższej temperaturze mam więcej czasu na wykonanie całej operacji.

post-53737-0-58935200-1388520291_thumb.jpg

post-53737-0-33270700-1388520292_thumb.jpg

Edytowane przez ledar
  • Like 1

O ja, zamiast żegnać stary rok, siedzę na forum :) Spoko, bawimy się dobrze :D

Darek, nie kumam. Pokazujesz na fotce formę i widzę poniżej na 1 foto, że jest frez na drugiego. Kurcze, którędy zasuwa do niego pianka - nie widzę tam kanału łączącego??? :)

Podaje link do dobrej taniej piany sam z niej korzystam odlew surówka jest niesamowicie mocny i trwały

http://www.progmar.waw.pl/produr-4090-p-72.html

Jakich jeszcze używałeś pianek pisząc ze ta jest taka dobra? Bo rozumiem ze jakies porównanie musisz miec. Moim zdaniem jest dośc średnia, jej podstawowa wada

to bardzo szybki start. Jak sobie radzisz z tą pianą i formami 6 gniazdowymi ? Przeciez przy zalewniu 3-4 gniazda z pierwszeego piana juz Ci sie "wylewa na boki" chyba że masz 

jakis patent. Tez z niej robiłem ale uwazam ze szału nie ma, są lepsze.

Edytowane przez robimax

Jakich jeszcze używałeś pianek pisząc ze ta jest taka dobra? Bo rozumiem ze jakies porównanie musisz miec. Moim zdaniem jest dośc średnia, jej podstawowa wada

to bardzo szybki start. Jak sobie radzisz z tą pianą i formami 6 gniazdowymi ? Przeciez przy zalewniu 3-4 formy z pierwszej piana juz Ci sie "wylewa na boki" chyba że masz 

lepsze to znaczy jakie

to bardzo szybki start. Jak sobie radzisz z tą pianą i formami 6 gniazdowymi ? Przeciez przy zalewniu 3-4 gniazda z pierwszeego piana juz Ci sie "wylewa na boki" chyba że masz 

Moje formy mają jeden główny wlew z rozprowadzeniem kanalików wewnątrz formy,także zawsze zdąże zalać formę.

Ciekawe, tyle jest rodzai pianek, że trzeba byłoby każdej spróbować, by mieć swoje zdanie. Ja na naukę "bicia piany" kupiłem jakąś ? na allegro i wszystko jest niby dobrze, ale tak muszę się uwijać, jakbym miał ... :D ! Cholera wie co to jest, bo dosłownie kilka sekund podczas mieszania i już wchodzi do procesu zastygania !? Dzisiaj już nawet schłodziłem formę, myśląc, że spowolni to proces. Skąd !, ona twardnieje jak szalona :)

Dzisiaj miałem trzecią lekcję odlewania przynęt z pianki. Zrobiłem formę na cztery owady, które robię z drewna lipy. Postanowiłem pośrodku zrobić gniazdo do zgromadzenia nadmiaru pianki i gazów, odprowadzanych kanałami od każdego wzornika owada. 

Tę lekcję miałem udaną. Jak dla mnie sukces! Bo chciałem spróbować wykonac wylewki do 4 owadów i udało się!

Większe oszlifowanie papierem, potem podkład i farba zrobią swoje. Doszedłem do wniosku, że - bynajmniej do małych owadów lepszym jest wykonanie formy z silikonu, (twardszego). Nie będzie problemów z wyjmowaniem odlewów i obawy ich uszkodzenia, np pęknięcia korpusiku przy główce owada, która ma niecałe 3 mm średnicy ! (pierwszy od lewej u góry).

bqhy.jpg

Zachęcony sukcesem zrobiłem formę z żywicy do odlewu piankowego woblera okonia. Odlana pierwsza połowa formy.

z92q.jpg

Tak wygląda gotowa forma do odlewu z pianki i wzornik okonia po rozformowaniu.

Harjer

Edytowane przez Harjer
  • Like 1

Wypełniacz do żywicy z "Progmar" Jest to krzemionka zmniejszająca zużycie żywicy a jednocześnie wzmacniająca formę, (oczywiscie po całkowitym utwardzeniu się). Stosuję ją do wszystkich form, które wykonuję dla siebie.

Koledzy mam pytanie istotne dla mnie. Proszę o podanie przyczyny powstawania nierówności w postaci tzw. ubytków, niedolewek. Co jest tego przyczyną? Co robię źle? Nie mogę sobie z tym poradzić! :(

Fotki poniżej.

phks.jpg

iez4.jpg

uiwq.jpg

Strzelałbym, że być może dajesz na woblerze zbyt dużo detali jak na używaną przez Ciebie piankę przy czym zaznaczam, że ja jestem "żywiczny", więc może strzelam kulą w płot.

Przypomniało mi się jeszcze, że Janusz (Woblery z Bielska) i Wędkarzyk1 w którymś temacie wspominali o zakraplaniu pianki wodą- spróbuj dodać 1-2 krople, może będzie lepiej rozchodziła się w formie. Ale w którym momencie dolewać to już musisz ich pytać.

Edytowane przez Piotrek (sukingad)

Są różne pianki.

Niektóre do prawidłowego rozprężenia potrzebują wilgoci, z powietrza lub dodanej bezpośrednio. 

Przy innych woda jest szkodliwa - osłabia wyrób, zmniejsza wzrost piany. Jeśli producent nic na ten temat nie pisze - można spróbować. Odrobinę piany z wodą, obok - bez. Eksperyment prawdę Ci powie :)

W przypadku pokazywanych na fotkach niedolewek, zgaduję, że problemem może być albo zbyt obficie nałożona pasta (rozdzielacz), albo też zbyt szczelna konstrukcja formy. Czasem jeden odpowietrzacz nie wystarcza ;)

No i sama piana, jak zwykle - im droższa, tym szansa na błędy mniejsza. Ale tutaj nie czuję się na siłach dawać rad. Za mało wiem :)

Strzelałbym, że być może dajesz na woblerze zbyt dużo detali jak na używaną przez Ciebie piankę przy czym zaznaczam, że ja jestem "żywiczny", więc może strzelam kulą w płot.

Przypomniało mi się jeszcze, że Janusz (Woblery z Bielska) i Wędkarzyk1 w którymś temacie wspominali o zakraplaniu pianki wodą- spróbuj dodać 1-2 krople, może będzie lepiej rozchodziła się w formie. Ale w którym momencie dolewać to już musisz ich pytać.

Może faktycznie zbyt duża ilość detali, faktura łuski i pozostała rzeźba mogą być tego przyczyną. Jednak obstawałbym za radą i doświadczeniem Janusza i chyba trafnie zauważa przyczyny. Po pierwsze wykonałem formy do nauki odlewania pianki, które wyglądem nie zwracają spec. uwagi, jednak są one b.,bardzo szczelne. Tutaj porównuję formę ze zrobioną komorą na odprowadzenie nadmiaru pianki i gazów, (w przypadku wylewania owadów), To był pierwszy mój sukces w procesie piankowania. Spróbuję zrobić to tak jak sugeruje Janusz ! 

Dzięki, pozdrawiam