Skocz do zawartości

Baza danych na temat woblerów z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

OKI zgadzam się że zle zalana połowa formy może spowodować jakiś tak pęcherz ale formy które ja wykonałem nie posiadają żadnych wlewów ani opowietrzeń.

To jak odlewasz wobki, skoro nie ma wlewu ? 

Masz dwa rodzaje form. Albo lejesz wlewem i nadmiar wyłazi tymże wlewem, albo nie masz wlewu a masz dwie symetryczne połówki ( z odpowietrzeniem lub bez - wolna wola) i zalewasz połówki form. 

Kuba różni się jeszcze bardzo ważną rzeczą. Ciężarem właściwym. 

Niekiedy ma to znaczenie. 

Kamera działa stresująco,ale "pierwszy raz" masz już za sobą więc następne filmiki mogą być tylko lepsze (zwłaszcza z malowania)... :)

ps Podczas składanie tej formy to takie napięcie wywołałeś,że aż mi się "sierść" na grzbiecie podniosła... ;) :lol: :lol:

Świetny filmik Kuba:) Dobrze że pokazałeś że są problemy przy składaniu formy silikonowej - to udowadnia że w tym rodzaju formy lepszym rozwiązaniem jest wstrzykiwanie pianki do formy przez otwór a nie nalewanie do połówki i domykanie drugą :)

Dla mnie jako żółtodzioba bardzo pomocny filmik:)

Chłopaki, pomóżcie mi z silikonem bo szału można dostać.Kiedyś miałem jakiś "american silikone" i był super teraz kupiłem z progmaru MM940 szybki i nie wiem co się dzieje ale...po pierwsze jaki rozdzielacz dać żeby dwie połówki się nie skleiły ? Po drugie co robić aby nie powstawały bąble.Lałem siikon bardzo cienkim strumieniem 1mm może mniej z dużej wysokości aw środku formy wyjebało bąbel 1cm :/ 

Chłopaki, pomóżcie mi z silikonem bo szału można dostać.Kiedyś miałem jakiś "american silikone" i był super teraz kupiłem z progmaru MM940 szybki i nie wiem co się dzieje ale...po pierwsze jaki rozdzielacz dać żeby dwie połówki się nie skleiły ? Po drugie co robić aby nie powstawały bąble.Lałem siikon bardzo cienkim strumieniem 1mm może mniej z dużej wysokości aw środku formy wyjebało bąbel 1cm :/ 

Bąble powietrzne zawsze powstaną, jeżeli w końcowych punktach nie zrobisz kanałów odpowietrzających i punkcie najwyższym, (np. grzbiet woblera) - jeżeli wlew następuję przez "komin"  ( po prostu nie ma ujścia a poza tym sam silikon rozpoczyna pracę wytwarzając pęcherzyki powietrza ).

ps. Sorki !!! W powyższym poście pomyliłem odlewy z żywicy robione w formach silikonowych z robieniem form silikonowych !

Do rozdzielania form z silikonu stosuję rozdzielacz do form płynny wosk. Można go także zakupić w Progmarze

Edytowane przez Harjer

Witam

Blisko miesiąc intensywnych lekcji w sposobie odlewania przynęt z pianki. Wiele czynników decydowało o postępach. A to rodzaj pianki - poznałem piankę szybką i twardą jak kamień, niesamowicie szybką w starcie - tak, że przy niej uwijałem się z niesamowicie szybkimi ruchami. Za to odlewy wychodzą super, lustro super twarde!

Inny rodzaj pianki wymaga utwardzania i czas startu jest wolniejszy - lepiej, spokojniej wykonuje się odlewy, bez żadnego pośpiechu.

W dużej części moich lekcji ważną rolę odegrały uwagi Was -  Kolegów ! Bazowałem na nich, ale i swoje próby przynosiły mi kolejne wnioski i wskazówki do następnych poczynań przy wykonywaniu odlewów z PU.

Ważna rzecz !  to mój zasadniczy wniosek ! Decydującą rolą jest mieszanie pianki !!! Ręczne mieszanie - to porażki ! Min. 1200/min. i `potem zastanawiaj się co jest źle ? 

Doszedłem do wniosku, że przy wykonywaniu odlewów imitacji owadów lepszym materiałem jest pianka o super twardości !, choć ciężka jest do odlewania z uwagi na bardzo, bardzo szybki start !!! Dlaczego, bo w przypadku moich modeli owadów odlewy wymagają dalszej precyzyjnej obróbki na dodanie ostatecznych detali, jak czułka, nóżki, itp. Odlewy wymagają szeregu nawierceń, nacięć ! Oczywiście chcąc doprowadzić do tego, by owad ten wyglądał jak w naturze. Idąc prostą drogą, wygodną i komercyjną! - można to wszystko pominąć, te wszystkie szczegóły i wypuścić takiego robaczka - bez czułek, nóżek, ale czy to będzie jak w naturze ??? 

Zaznaczam to szczególnie, gdyż kieruję się głównie imitowaniem wykonania określonej przynęty - a szczególnie owadów !

Uważam, że mogę powiedzieć, iż moje lekcje skończyłem! - pozostałe sukcesy przyniesie praktyka ! Wiem, że jeszcze wiele mam do nauki i wiele doświadczeń. No cóż - chcąc do czegoś dojść trzeba pracować !!! ;)

c8gf.jpg

Pianka o wolnym starcie, wymagająca dalszego utwardzania.  Woblery Harjera -  pstrągowe

8gms.jpg

Pianka o wolnym starcie, wymagająca utwardzania. Wobler Harjera-Nosek

Pozdrawiam, Harjer :)

Edytowane przez Harjer