Harjer Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Jeszcze jedna rzecz. Byli też i tacy Koledzy, którzy swoimi wpisami na forum, tak w tym temacie !, (ale tak to bywa na forach ) - ja, to tak odebrałem, ironizowali. Przenosili "coś" np. do nie istniejącego działu-tematu: " breloczki".Tym Kolegom powiem tak. Ważny jest każdy pomysł, który daje satysfakcję jego Twórcy !!! Pełną satysfakcją Twórcy jest to, by - od podstaw zrobić wszystko samemu, by być niepowtarzalnym A to przykład Breloczek dla wędkarza: Harjer - Okoń - żywica Na bazie wcześniejszego pomysłu - kolegi, dot. breloczków, powstał realistyczny wobler okonia - pianka Harjer Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z pianką foam-it.Czy przelanie jej do małych pojemników 100ml na mocz ale tych bardzo szczelnie zamykanych przedłuży okres jej przydatności ? Rozlanie nastąpiłoby odrazu po pierwszym otworzeniu opakowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Tak przedłuży to jej agonie . Musisz sobie zdawać sprawę ze długo przechowywana i tak straci maksimum swych właściwości ale rozporcjowanie do czystych , suchych i szczelnych pojemniczków pozwoli znacznie przedłużyć jej żywotnosc a przynajmniej każdej kolejnej porcji . Ps. Tak właściwie to wystarczy rozporcjować tylko składnik B tylko on jest podatny na wilgoć . Edytowane 26 Stycznia 2014 przez wedkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Hm ! Dobre, a ja poszukuję pojemniczków na farbę Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z pianką foam-it.Czy przelanie jej do małych pojemników 100ml na mocz ale tych bardzo szczelnie zamykanych przedłuży okres jej przydatności ? Rozlanie nastąpiłoby odrazu po pierwszym otworzeniu opakowań. Oby nie moczu Barosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam, mowicie, ze ta pianka foam-it jest taka dobra? Brak gazowania to fakt zaleta. Jakos tak nigdy nie moglem sie zdecydowac na jej zakup, znajomy mi o niej mowil. Ale ma co najmniej jedna wade, cena , absurdalnie wysoka. Do tego jakies tam straty. Ja i tak upieram sie przy swoim, kiepskie efekty to nie zawsze wina piany. Czasmai jakis glupi maly detal kazdy dla innej pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Foam-it jest bardzo prosta w użytkowaniu co dla początkującego jest dużą zaletą Następna to twardość gotowego wyrobu, podobno jest bardzo twarda. Kolejny plus to szybkość rozformowania i relatywnie długi czas startu Przy wprawie można zalać kilka gniazd za jednym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 A skoro jesteśmy już przy temacie pianki Która foam-it będzie najbardziej odpowiednia do małych i średnich wobków tak powiedzmy 2-6cm- dziesiątka czy piętnastka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielik Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dziękować za informację Zamówiona piętnastka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Świetny filmik Kuba:) Dobrze że pokazałeś że są problemy przy składaniu formy silikonowej - to udowadnia że w tym rodzaju formy lepszym rozwiązaniem jest wstrzykiwanie pianki do formy przez otwór a nie nalewanie do połówki i domykanie drugą Dla mnie jako żółtodzioba bardzo pomocny filmik:)Ja tam nie mam najmniejszego problemu z zamykaniem Z zamkniętymi oczami mogę to zrobić w 3 sekundy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Tak, bo formę masz na jedno gniazdo Jak masz kilk gniazd z daleko rozstawionymi kołkami to już nie tak łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Może i tak Niedługo wielo-gniazdowe formy powstaną do zobaczę co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Coś dla początkujących, ale proszę bez śmiechu Kuba filmik bardzo fajny , lecz mimo wielkiej do ciebie sympatii muszę się przyczepić .Odpisuje już na czwartą wiadomość a dotyczy ona Foam-It 15 .Z większością się zgodzę jest twarda , przez miesiąc po otwarciu twardsza nawet od Chucka Norrisa .Tak jak mówisz ma przyzwoity czas startu . Ale absolutnie nie masz racji mówiąc ze nie gazuje i odlewów nie trzeba sezonować .Gazuje dłużej nawet niż niektóre rodzime piany , wiem z doświadczenia ze inne Foam It 10 i 8 też gazują bo takie zapytanie też miałem . Podsumowując:Jeśli jest jakaś pianka nie wymagająca sezonowania to jeszcze się z taką nie spotkałem gazuje każda dlatego ze jest to wynik reakcji chemicznej podczas przebiegu której pianka jest uzyskiwana . To ze pianka już nie rośnie i jest twarda wcale nie znaczy ze reakcja nie przebiega dalej , ależ przebiega nawet jeszcze przez kilka dni .Cały ten gaz / przede wszystkim CO2 / musi znaleźć ujście , z niedużego smukłego korpusu ulotni się dość szybko i po tygodniu można nakładać pierwsze warstwy podkładów czy lakierów . Sprawa ma się inaczej jeżeli odlaliśmy wobka gabarytami przypominającego piłkę tenisową . Pianki twarde mają strukturę komórkowo zamkniętą i każdy pęcherzyk oddaje gaz dość wolno zanim dojdzie on do powierzchni naszej przynęty i się ulotni minie nawet pól roku . Co możemy zrobić aby skrócić ten czas , niestety niewiele . Najskuteczniejszą metodą jest długoterminowe wygrzewanie w temp około 40-45°C wyższa temperatura może zniszczyć odlewy .Próbowałem też odessać gazy za pomocą ciśnieniowego naczynia próżniowego i tak przechowywać odgazowujące korpusy ale efekty były podobne a nawet ciut gorsze niż w przypadku wygrzewania a metoda dużo bardziej kłopotliwa . Najprościej jest się tym całym gazowaniem nie przejmować odlać partyjkę odłożyć , odlać kolejną odłożyć i tak do wykorzystania zapasu pianki a potem dopiero zabierać się za lakierowanie tych najwcześniej odlanych . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 No to może mi nie gazuje, bo zanim wpakuje w farbe minie min. tydzień zanim uzbieram odpowiednią ilość Jeżeli tak faktycznie jest, to przepraszam za wprowadzenie w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 za późno...jade po ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) No stres .Jakubie po to się spotykamy na forum wymieniamy opinie i spostrzeżenia , troszkę wiedzy przy okazji .Trochę się już znamy wiem ze ciut narwany jesteś jak to młody mężczyzna .Ale świetnie kierunkujesz swój zapał , a i zdolności ci nie brakuje .Oddał bym wiadro wobów za połowę tego testosteronu . Edytowane 27 Stycznia 2014 przez wedkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 za późno...jade po ciebie!Mirek to czekaj na mnie bieremy podludówki jakąś flachę i można jechać na Tarnobrzeskie okonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) jasne że tak, przerębel przyda się po wykonaniu wyroku za wprowadzenie w błąd Edytowane 27 Stycznia 2014 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (...)Oddał bym wiadro wobów za połowę tego testosteronu .A co byś oddał za pomoc w wyczyszczeniu skrzynki? Dobra, pomogę gratis.Chyba że zapchana specjalnie, coby nikt głupot na priv nie pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ale absolutnie nie masz racji mówiąc ze nie gazuje i odlewów nie trzeba sezonować .Gazuje dłużej nawet niż niektóre rodzime piany , wiem z doświadczenia ze inne Foam It 10 i 8 też gazują bo takie zapytanie też miałem . Witam, jesli gazuje to placcie i placzcie... . Nie pracowalem tylko na foam-it, ale jak widac nic straconego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ale jeżeli gazuje to nie tak jak reszta pian, tak wynika z mojego dzisiejszego experymentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja tak z ciekawości zapytam, bo nie wiem:- jak się sprawdza "gazowanie" pianki (woblerów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja sprawdzałem przez wrzucenie do farby nitro białej, i patrzyłem jak bumble wyskakują lub nie, może primitywne, i nie sprawdzone, ale innego pomysłu nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Foam It 15 to ideał jeżeli chodzi o twardość żadna inna pianka niema takiej twardości bez kompresji 240Kg/m3 .Idealnie nadaje się do silikonowych form otwartych i tutaj jej wyższość się kończy . Bo z każdej szczelnej formy aluminiowej , żywicznej czy kompozytowej otrzymamy odlewy o podobnej twardości ,choćby z Izopianolu30/60 a jej gęstość przy wzroście swobodnym to 55-60 kg/m3 . Czy te z goła różne pianki coś łączy ? No tak składniki jedna i druga jest poliuretanowa czyli składa się z polimerycznego dwuizocyjanu dwufenylometanu . Identyczny jest również sposób w wyniku którego pianki te wzrastają ,czeli wystarczy je potraktować poliolem aby w wyniku reakcji egzotermicznej wytrącić dwutlenek węgla . Kubo zapytam wprost ile kilogramów Foam it przerobiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi