Skocz do zawartości

Plastelina jako model.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie, szybkie pytanie, mam silikon formierski, mam gumę do odlewów i barwniki. Problem pozostaje tylko z modelem gumy, próbowałem robić z modeliny ale mam jakaś kiepska, powstają pęknięcia po suszeniu. Mieszkam w Irlandii w czasie tej pandemii wszystko pozamykane i nie jestem w stanie kupić innej modeliny a czekać kilka dni na przesyłkę tez nie chce.

Wiec pytanie brzmi czy ktoś z was robił model z plasteliny i zalewał silikonem formierski m922 z modelarni?

Wiem ze po wymieszaniu z katalizatorem ten silikon grzeje się, ale jak bardzo?

W takim razie prawdopodobnie się nie nada. Jeśli szukasz czegoś plastycznego z czego można zrobić model i bez obaw zalać silikonem - spróbuj kupić Super Scupley lub coś z podobnej półki. Po pierwsze są to profesjonalne produkty do modelowania, utwardzają się przez temperaturę (wypalanie w piekarniku). No i masz pewność, że nie zareagują z silikonem.

Jest to dosyć drogi materiał, ale uwierz mi, że jeśli cenisz sobie swój czas i nie chcesz tracić motywacji na początku zabawy z przynetami, to warto wybrać od razu dobre rzeczy

chlopaki mam wnioski.

Z racji ze jestem niecierpliwy i nie mogłem już dłużej wytrzymać postanowiłem zalać plastelinę silikonem formierskim mm922.

Forma wyszła idealna, tak dokładna jak z gum gotowych.

Jedyna rzeczą która zrobiłem to przed włożeniem plasteliny do formy pomalowałem ja lakierem do paznokci. To utwardzili plastelinę, wszelkie szczegóły jak skrzela oczy łuski odwzorowany się na formie bardzo dobrze. Pokazałem już gotowa formę koledze , były tam 2gumy i 2 ulepy z plasteliny, nie był w stanie powiedzieć co jest co.

Bardzo mnie to cieszy bo z plasteliny formuje mi się bardzo łatwo.

Edytowane przez Deejay3x

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...