Skocz do zawartości

DZIWNA PRZYNĘTA.

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś kiedyś , czytałem lub słyszałem ( nie pamiętam ) o bardzo dziwnej przynęcie szczupakowej. Przynęta ta nie posiada ?źadnych hak?łw czy innych ostrzy i składa się tylko z obcią?źenia oraz z przywieszonego do niego chwosta z jakiejś wełny czy wł?łkniny. Miało to działać tak jak rzep przy ubraniu ; gdy szczupak miał ju?ź to w paszczy , wł?łknina wplątywała się w jego rozliczne ząbki i nie pozwalała mu się tego pozbyć.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?

Czy ktoś na to łowił ?

Czy ktoś wie jak to zrobić i z czego ?

Być mo?źe było to ju?ź opisywane na forum ale nie wiem jak tego szukać.

Serwus! :D

Chyba wiem o czym m?łwisz :D Jakiś czas temu w TV widziałem jak facet łowi węgorze bez haczyk?łw. Kawałek mięsa okręca wełnianym sznurkiem :D Rybcia łapie przynętę ale sama nie jest w stanie się uwolnić.

PS. Łowiący nie miał na brzegu większych problem?łw z odczepieniem węgorza :mellow:

Kiedyś, dawno, dawno temu, za siedmioma g?łrami i r?łwnie?ź siedmioma - lasami :D dotyczyło toto węgorza. Nawlekało się ros?łwki na odpowiednią nić lub wykorzystywało się w podobny spos?łb damskie pończochy lub rajstopy. Podobno dało się tego?ź węgorza nawet wytaszczyć nad wodę, po czym on wypluwał lub starał się wypluć przynętę. Jako podbierak polecano rozło?źony parasol <_< .

To stara bajeczka z lat 1970-1980 z Wiadomości Wędkarskich. Czy i na ile prawdziwa - nie wiem, nigdy nie stosowałem, za to czytałem ;)

Widziałem kiedyś film na kt?łrym facet ponadziewał wiele ros?łwek i utworzył jedną glizdę o gigantycznej długości. Pozawijał to w taki spos?łb, ?źe zrobił się z tego chwost/mop długości ~15-20cm. Wlazł na ł?łdkę i wsadził to na kr?łtkim kiju (to nawet nie była wędka) do wody i jak czuł, ?źe coś opierdziela robale to tylko podnosił to to z wody, a węgorze same się w ł?łdce odpinały. Jakbym nie widział to nie wiem czy bym uwierzył :D.

Głowy nie dam sobie uciąć, ale coś mi się kojarzy, ?źe był to John Wilson. Na pewno widziałem to na VHS w latach 90', a o oglądaniu film?łw w necie to nawet wtedy nie słyszałem. W związku z tym, ?źe w tamtym czasie jednak była dość ograniczona liczba wędkarskich pozycji filmowych mo?źe ktoś będzie pamiętał tytuł...

OT

VHS... to przywodzi mi na myśl jeszcze jedno wspomnienie :D. W związku z deficytem wszystkiego w tamtym okresie, m?łj kuzyn chciał sobie przegrać jakiś tam film z Johnem Wilsonem i nale?źało u?źyć kasety wcześniej ju?ź zapisanej...bo nowej nie miał. Nagrał to sobie na filmie z Komunii swojej siostry :D... do dzisiaj pamiętam jak się ciotka na niego darła :D

Czyli nie nada się do bezbolesnego łowienia szczupłych, a szkoda :(

Z bezbolesnych na szczuple to agregat...

Pr?łbowałeś? :lol: Na sobie oczywiście :mellow:

Kilka razy w zyciu...Mialem okazje widziec jak na granicznym Bugu ekipy na dwoch malych lodeczkach z elektrycznym podbierakiem plywaja od krzaka do krzaka :angry:

• 8 lat później...

Serwus! biggrin.png

Chyba wiem o czym m�łwisz biggrin.png Jakiś czas temu w TV widziałem jak facet łowi węgorze bez haczyk�łw. Kawałek mięsa okręca wełnianym sznurkiem biggrin.png Rybcia łapie przynętę ale sama nie jest w stanie się uwolnić.

PS. Łowiący nie miał na brzegu większych problem�łw z odczepieniem węgorza mellow.png

Tez to widzialem,ale z tego co pamietam to w ten sposob lowia wegorze elektryczne :)