Skocz do zawartości

Fotografia wędkarska

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 317
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

moim olympusem mju700 zrobienie ładnego zdjecia graniczy z cudem! w tym roku kupje sobie sony h9 moze bedzie lepiej:)

@Amaru, podobnie jak wielu z nas, chciałbym robić dobre fotki. Niestety nie robię :(

Wiem jednak na pewno, że wina sprzętu, jest w tym bardzo znikoma.

Gdy wiele lat temu zaczynałem zabawę, z fotografią, przechodziłem przez kolejne, etapy usprzętowienia. Ba nawet kiedyś samodzielnie zbudowałem ciemnię i sam robiłem odbitki.

Zmieniałem aparaty począwszy od:

Druh, Ljubitiel, Ami66, Smiena 8m, Zorka 10, Kijew, Zenith TTL, Praktica PLC3, Minolta 404si, Mju 300, Nikon Coolpix 5400 i ostatnio FZ-7 Panasonica.

I co? Nie pomogło :angry: . Wina leży po mojej stronie :unsure: .

To brak tego czegoś, co pozwala intuicyjnie wybrać odpowiedni motyw, moment, odpowiednio ustawić model i parametry ekspozycji.

Coś, z czym niektórzy się rodzą a inni nabywają to COŚ, w drodze ćwiczeń i rozwijania umiejętności warsztatowych.

Ja już się z tym pogodziłem Embarassed

Popper,

Trudno doradzać jak zrobić dobre zdjęcie bez konkretnego przykladu. Powiem najprościej. Często oglądając zdjęcia prezentowane na forum widzę jedno: Przypadkowość w ustawieniu światła podczas robienia zdjęcia. Zasada generalna jest taka, ze żdjęcie lepiej bedzie wyglądac jak światlo bedziemy mieli za plecami i bezpośrednio bedzie oświetlalo plan. Ponadto jesli jest możliwość to zawsze fotografuj w swietle słonecznym, jesli caly plan jest w cieniu doblyśnij glówny motyw wbudowanym fleszem. Ponadto poogladaj sobie zdjęcia w galerii jerkbait.pl :D

pozd JW :D

@jerzy.

Ja już nie pytam. Ja tak po prostu twierdzę.

Żaden warsztat nie zastąpi tego CZEGOŚ. Ja to nazywam oko artysty.

Co do światła, techniki, głębi, tonacji, kadrowania- podstaw troszkę liznąłem.

Kiedyś chodziłem, na tzw. kółko fotograficzne :o .

Ale warsztat, na poziomie amatorskim, to według mnie, tylko do 25% wartości fotki.

Co sprawia że fotka jest interesująca? Pewnie już wiesz o co mi chodzi. Chodzi o to właściwe spojrzenie, na obiekt, obiektywem aparatu.

@All.

Z tego co pamietam, to Druh dosponował wykręcanym obiektywem, jednym stałym czasem i funkcją B (liczenie) Ami66 miał juz słoneczko i churki w piktogramach.

Ech to było fotografowanie -czasem nawet filmu nie było potrzeba :huh: :lol: ;)

A ja zaczynałem naukę robienia zdjęc od bardzo topowego aparatu Smieny 8. Dostałem go na pierwszą komunię.

A światłomierz Swierdłowsk 4 posiadam do tej pory. :D :D

Z tego co pamietam to Druch i Ami chyba robiły fotografie w formacie 6x6.

Ale Polski aparat Start 66 to był całkiem przyzwoity model. Nawet były konkursy foto z tego aparatu.

Rzeczywiście to było AMI :D ze spustem obok obiektywu :D na taką dźwigienkę :D

Pozdrawiam

Remek

W zeszłym tygodniu widziałem wystawę kolorowych prac w formacie 100x70 cm. zdjęcia zrobiono przy bardzo dlugim czasie ekspozycji ( kilka godzin) kamerą otworkową zrobiona właśnie z aparatu AMI 66. Jak widac można w kreatywny sposób wykorzystac jeszcze dzisiaj takie konstrukcje jak AMI.

sprzet jest bardzo wazny bo jak mozna zrobic dobre zdjecie aparatem co posiada zoom optyczny x3 ?? i gdy sie jeszcze przyblizy to zdjecie jest zamazane i niewyrazne! do tego brak stabilizatora :( moj olympus to był nie wypał jakich mało ale pretensje moge miec tylko do siebie bo chciałem aparat kieszonkowy zeby zawsze był w kieszeni jak komórka i teraz mam :unsure:

sprzet jest bardzo wazny bo jak mozna zrobic dobre zdjecie aparatem co posiada zoom optyczny x3 ?? i gdy sie jeszcze przyblizy to zdjecie jest zamazane i niewyrazne! do tego brak stabilizatora :( moj olympus to był nie wypał jakich mało ale pretensje moge miec tylko do siebie bo chciałem aparat kieszonkowy zeby zawsze był w kieszeni jak komórka i teraz mam :unsure:

Amaru krotnośc zooma nie ma wpływu na jakość zdjęcia. Ja fotografuje tylko obiektywami staloogniskowymi i żadne zoomy nie sa mi potrzebne.

Podobnie jak stabilizatory i inne cud-wynalazki. Akurat Olympus robi jedne z najlepszych cyfrowych kompaktow jakie sa na rynku.

pozd JW

Każdy kompakt uzyskuje maksymalnie dobry obraz przy pewnych nastawieniach. Im słabszy to sprzęt tym sztywniej trzeba się trzymać tych nastawień. Różnica jest ogromna. Jak sobie w moim nastawię najdłuższą ogniskową, maksymalne f, a do tego nie daj Boże zjadę z ISO, to mogę sobie darować robienie zdjęć.

@Amaru, żadne zbliżenie (powiększenie) cyfrowe, niezależnie od posiadanego oprogramowania, nie poprawia jakości fotki.

Lepiej umiejętnie korzystać z 3-krotnego zooma, niż poddawać fotkę dodatkowej obróbce zbliżeniowej na kompie.

Poniżej prezentuję fotkę zrobiona ostatnio.

Niestety, nie miałem czasu na dodatkowe ustawienia ekspozycji.

Jak dowodnie widać, fotka mimo, że przy użyciu 2x stabilizatora i całkiem sporego zooma (patrz EXIF), nie należy do udanych:

Tak jak napisał Robert, są pewne graniczne wartości poza które nie warto wykraczać kompaktem.

post-160-1348913413,4846_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

tzn., ze na ISO100 beda lepsze zdjecia niz na ISO200?

W tym przypadku chyba różnicy nie zauważysz ale już jak włączysz ISO 600+ to w ciemnych miejscach zobaczysz szumy. Powyżej będą wyłaziły jeszcze mocniej.

Pozdrawiam

Remek

wszystko jest tez zależne od wielkości matrycy nrejestrującej obraz. W przypadku aparatów kompaktoeych widac na powiększeniu już wyrażnie różnice między 100 a 400 asa. Fotka z lustrzanki nawet z mniejszą matrycą, jak np. Nikon DX, zrobiona na 1600 asa bedzie lepsza niz z małego kompakta na 100 asa.

Ale to nie sa różnice które w praktyce uniemożliwiają robienie dobrych technicznie zdjęć.