Skocz do zawartości

Fotografia wędkarska

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 317
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 tygodnie później...

Czytam sobie wątki o fotografi, z miłą chęcią oglądam zdjęcia tomka_w, Roberta, Andrzeja_L oraz innych, ponieważ chcę robić jak najlepsze zdjęcia nad wodą - jedyna pamiątka z łowinia, no oprócz miłych spomnień :)

Dlatego popytam troszkę bardziej doświadczonych, np pyt do tomka_w:

1) Mógłbyś zrobić 2 zdjęcia podobnie kadrowane z blendą i bez, oczywiście nad wodą temat najlepiej rybka :) ? Chciałbym zobaczyć ile ona daje dla zdjęcia.

2) jak ustawiasz statyw w nurcie rzeki ? masz jakiś paten by nie zamoczyć sprzętu ?

3) Czy stosujesz obudowy wodoszczelne przy zdjęciach w pół wody ? Czy jest na to sposób bez drogiej obudowy ?

4)Oraz prośba do wszystkich wstawiających zdjęcia bardzo dobre, przemyślane o dodawanie informacji o ustawieniach, gdyż po obróbce w PSie znika info EXIF

5) .. i odnośnie obróbki, zdradzicie w jaki sposób obrabiacie foto?

ja najczęściej używam zmianę poziomów (Levels), czasami filtr wyostrzający (Sharpen) i gdy niebo jest blade zwiększam o kilka % Highlights. Ale to czysta amotorszczyzna, jestem ciekaw jak robią to inni.

Cześć,

Pafku, jestem ciekawy czy otrzymasz na te pytania odpowiedź. Każde zdjęcie jest obrabiane inaczej w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

Pozdrawiam

Remek

mam nadzieję że wkrótce tomek coś napisze, jak nie on to może ktoś inny z takim doświadczeniem :)

Jeżeli chodzi o efekt, to najlepiej jak najbardziej naturalny, najlepiej tak jak widzi to nasze oko :)

• 2 tygodnie później...

1) Mógłbyś zrobić 2 zdjęcia podobnie kadrowane z blendą i bez, oczywiście nad wodą temat najlepiej rybka :D ? Chciałbym zobaczyć ile ona daje dla zdjęcia.

2) jak ustawiasz statyw w nurcie rzeki ? masz jakiś paten by nie zamoczyć sprzętu ?

3) Czy stosujesz obudowy wodoszczelne przy zdjęciach w pół wody ? Czy jest na to sposób bez drogiej obudowy ?

4)Oraz prośba do wszystkich wstawiających zdjęcia bardzo dobre, przemyślane o dodawanie informacji o ustawieniach, gdyż po obróbce w PSie znika info EXIF

5) .. i odnośnie obróbki, zdradzicie w jaki sposób obrabiacie foto?

ja najczęściej używam zmianę poziomów (Levels), czasami filtr wyostrzający (Sharpen) i gdy niebo jest blade zwiększam o kilka % Highlights. Ale to czysta amotorszczyzna, jestem ciekaw jak robią to inni.

Odnosnie pierwszego pytania , nie posiadam obecnie zdjecia z blenda i identycznego bez , jak mam blende to z niej korzystam , niestety przy lowieniu z marszu nie nosze jej ze soba .

Statyw mam stosunkowo ciezki , wiec utrzymuje sie bez problemu w nurcie ,oczywiscie nurt w granicach rozsadku , wiekszosc statywow posiada tez hak na ktorym mozna powiesic dodatkowe obciazenie , nie polecam jednak tego robic w tanich statywach niewiadomych producentow , one same ledwo stoja ..

Pytanie trzecie przemilcze , niektorzy wiedza dlaczego , musze miec cos dla siebie ...

Pytanie piate ... na to pytanie mozna pewnie napisac doktorat wiec niestety ze wzgledu na brak wiedzy i kompetencji Ci nie odpowiem , i pewnie nikt ..

Pozdrawiam

Tomek

@jerzy

Dzięki za odpowiedź, ale nie zupełnie o to mi chodziło. Na pierwszej fotce ryba leży na brudnym, zapiaszczonym dnie łodzi, co nie jest dobre dla ryby, którą chcę zaraz po zrobieniu zdjęcia wypuścić oraz załączyłem tą fotkę po to żeby pokazać jak źle wygląda nawet ładna ryba leżąca na dnie łodzi, zdjęcie jest po prostu paskudne.

Na stałym lądzie rozwiązaniem jest statyw- trzymam sobie wtedy rybkę na tle wody, lasu, czy czego tam i jest miód, ale na łódce przy fali użycie statywu skończyłoby się prawdopodobnie utratą lub zniszczeniem aparatu.

Czy jest jakiś sposób? Jak ładnie zaprezentować rybę?

Pozdr

Miłosz

Może zamontuj sobie na stałe jakiś taki statywik (w zasadzie wystarczy kawałek gwintowanego pręta) i wyceluj sobie aparat tak żeby kadr obejmował Ciebie i rybę. Wtedy przy użyciu samowyzwalacza albo pilota możesz sobie pstryknąć fotkę z rybą. Nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce ale może coś takiego możnaby zrobić.

@jerzy

Dzięki za odpowiedź, ale nie zupełnie o to mi chodziło. Na pierwszej fotce ryba leży na brudnym, zapiaszczonym dnie łodzi, co nie jest dobre dla ryby, którą chcę zaraz po zrobieniu zdjęcia wypuścić oraz załączyłem tą fotkę po to żeby pokazać jak źle wygląda nawet ładna ryba leżąca na dnie łodzi, zdjęcie jest po prostu paskudne.

Na stałym lądzie rozwiązaniem jest statyw- trzymam sobie wtedy rybkę na tle wody, lasu, czy czego tam i jest miód, ale na łódce przy fali użycie statywu skończyłoby się prawdopodobnie utratą lub zniszczeniem aparatu.

Pozdr

Miłosz

jakoś trudno mi sobie wyobrazic lowienie na spinning i chodzenie ze startywem. Kwestia co jest dla ciebie istotniejsze. Zarejestrowanie polowu i szybkie wypuszczenie ryby w dobrej kondycji? Czy może estetyzowanie i szukanie artyzmu? Ja w obszarze fot. wędk. preferuje pierwsze podejście a estetycznie wyżywam się na innym polu. Jeśli jednak masz ambicję robić lepszej jakosci foty wędkarskie to zapytaj @Tomka_W albo @Roberta

@jerzy

Pozdr

Miłosz

Abbore - zwykły ale masywny statyw wystarczy. Nie przewróci się. Próbowałem ze swoim Manfrotto 055C bez wysuwania nóżek (jest bardzo stabilny). Na to zakładasz aparat i na początku łowienia sobie ustawiasz kadr. Później po złowieniu ryby siadasz na miejsce i ... musisz mieć albo węzyk spustowy (z długim kablem) albo wyzwalanie na radio. Jeśli brak wężyka albo radia to samowyzwalacz. Kadruj troszkę więcej by mieć możliwość później wyprostowania horyzontu i obróbki. Jednak nie kadruj tak byś miał cały świat na matrycy

pozdrawiam

Remek