jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 dzieki Remek,mamy swój maly kącik, teraz z Troutem damy czadu!!pozd JW P.S mogłbyc=ś tez zmienic tytuł watku, np. watek dla fotografujących, albo cos w tym rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Wielkie dzięki Remek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Fotografią zainteresowałem się niedawno, nie włączam się w dyskusję, ale śledzę z przyjemnością. Proszę o więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 hehehe... zaraz wyjdzie ze jak juz chlopcy dostali wlasny watek to im sie gadka urwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Fotografią zainteresowałem się niedawno, nie włączam się w dyskusję, ale śledzę z przyjemnością. Proszę o więcej. ale czego??pozd JWp.s Mifek proponuję, żebyś wywołal jakiś interesujacy temat np. problem z przyciemnionymi brzegami na zdjeciach, co ty na to??? a tak by the way to w profilach wielu użytkownikow, fotografia to zainteresowania zaraz po wedkarstwie, jestem ciekawy ile w tym prawdy. kto sie fotografią zajmuje powazniej a kto tak napisal w danych o sibie bo to dziś jest trendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 jak juz mowilem nie raz i nie dwa ja to cienkki bolo jestem. mam na koncie kilka fotek mniej lub bardziej udanych, sprzecik tez nie wygorowany... ale jakos sobie radze... teraz suzkam jakiegos dodatku do mojego s 5000 do robienia makro - nie wiem jakies soczewki czy cos takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 p.s Mifek proponuję, żebyś wywołal jakiś interesujacy temat np. problem z przyciemnionymi brzegami na zdjeciach, co ty na to??? A CHCESZ W UCHO ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 hehehe... zaraz wyjdzie ze jak juz chlopcy dostali wlasny watek to im sie gadka urwie Dobra Mifek żeby niebylo że się gadka urwala Jak Jerzy napial w następnej odpowiedzi co chodzi z przyciemnionymi brzegami kadru.Nazywa się to winietowanie a dochodzi do tego gdy np.oprawka lub oslona przeciwsloneczna wchodzi w narożnikach w kąt widzenia obiektywu.Ale niezawsze bo często jest to wadą konstrukcyjną obiektywów mimo że nic nieprzyslania obiektywu to i tak narożniki są lekko ciemniejsze.Tak na prosty rozum Chyba nic niepoknocilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 soczewka makro nakręcana na gwint filta. jest takie coś, ale sprawdz w praktyce jak to działa, bo taka soczewka psuje korekcje obiektywu. Jak sie zdecydujesz to proponuje szukać wśrod produktów markowych żadnych ruskich denek od butelek, bo otrzymasz efekt mocno artystyczny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 hehehe... zaraz wyjdzie ze jak juz chlopcy dostali wlasny watek to im sie gadka urwie Dobra Mifek żeby niebylo że się gadka urwala Jak Jerzy napial w następnej odpowiedzi co chodzi z przyciemnionymi brzegami kadru.Nazywa się to winietowanie a dochodzi do tego gdy np.oprawka lub oslona przeciwsloneczna wchodzi w narożnikach w kąt widzenia obiektywu.Ale niezawsze bo często jest to wadą konstrukcyjną obiektywów mimo że nic nieprzyslania obiektywu to i tak narożniki są lekko ciemniejsze.Tak na prosty rozum Chyba nic niepoknocilem. nie nie poknociles, w przypadku 99 % obiektywów winietowanie znika po zaslonięciu o dwie działki przyslony. ja lubie winietowanie, obraz jest bardziej plastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 @Mifek jeśli można powiedz mi jaką ma srednice gwint wenętrzny na obiektywie w s5000.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 @Jerzy.A mam teraz maly problem odnośnie winietowania z tokiną 12-24,z normalnym filtrem polaryzacyjnym winietuje i muszę rozglądać sie za wersją slimowa.A to cholerstwo troszke kosztuje.Tak z drógiej manki mialeś może styczność z filtrami Maruni i Cokinem UV ale nakręcanym a nie tym z systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Trout, przy ogniskowej 12 ,prawie kazdy filtr będzie winietował, zostaw cokina, w swiatku mówimy na te filtry Cokin/Koszmar. Rozejrzyj się za cienkimi filtrami Hoya, B+W, Rodenstock, ewentualnie tiffen. O marumi nic niewiem.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 p.s Mifek proponuję, żebyś wywołal jakiś interesujacy temat np. problem z przyciemnionymi brzegami na zdjeciach, co ty na to??? A CHCESZ W UCHO ?? to nie ja napisałem tylko @jerzy @jerzyPrzecież wyraźnie zaznaczyłem, że zainteresowałem się fotografią niedawno Naprawdę nie znam się na fotografi. Mam w rodzinie takiego gościa, który chwalony jest jako talent w światku fotograficznym. Zapytałem go kiedyś by mi coś doradził ze sprzętu, a on mi odpowiedział, że się na tym nie zna ?!?! Powiedział, że jego intresuje fotografia nie sprzęt. Czasami myślę,że coś w tym jest. Jakość zdjęcia nie oznacza, że samo zdjęcie jest ciekawe. Kiedy te dwie rzeczy idą w parze, można powiedzieć, że ten kto wykonał to zdjęcie, jest profesjonalistą, nie amatorem. Ale jak już wspomniałem, ja się na tym nie znam. P.S.O kleniach i jaziach z małych rzek, to ja mogę dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ciekawe tego nieslyszalem Cokin/Koszmar,te szklane nakręcane też.To wiem że te mocowane w holderze to są filtry żywiczne czy z jakiegś innego syntetyku i cholernie trzeba uważać by nieporysowac a tanie też niesą.mi wlaśnie chodzilo ojakość optyczną tych szklanych.Wiem że B+W czy HOYA to już klasa,ale podobno z HOYA są problemy z czyszczeniem. O rodenstocku nieslyszalem musze pogrzebac w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 @joker wlasnie dotknąleś sedna sprawy, wielu utalentowanych na sprzęcie się nie zna. Ja nie kupuje magazynow fotograficznych, w ktorych sa różnego rodzaju artykuly o sprzęcie i testy od 1999 roku Nie kupuje nawet tych w których sa recenzje moich wystaw To całe techniczne gadanie jest o niczym! Generalnie w momencie w którym fotografia zaczeła być cyfrowa wszyscy mogą trobic dobre technicznie zdjęcia. efekt jest taki, że na swiecie jest miliony ludzi robiacych jakieś słotkie fotki niemające jednak nic wspolnego z fotografią. Niestety szybkośc i prostota nawet drogiego sprzętu nie przelorzyła sie na efekt w postaci większej ilości utalentowanych fotografów. Poziom fotgrafii prasowej widać gołym okiem, choc urządzenia jakie mają do dyspozycji współcześni fotoreporterzy jest obłędny. Jesli chcesz poprostu robic dobre zdjecia z wypraw wędkarskich przeczytaj artykół Fotografia wedkarska autorstwa Tomka_Wojdy. @trout rodenstock to swiatowy top to taki megabass wsród producentow szkła optycznego. HOYA to moje ulubione filtry, bardzo trwałe. ja je czyszczę czym popadnie np. fragmentem koszuli. Żadnych problemów. o kokinie się nie wypowiadam bo go nie lubięJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 @Mifek jeśli można powiedz mi jaką ma srednice gwint wenętrzny na obiektywie w s5000.Z góry dzięki. moja maszyna posiada 55mm - chcesz mi cos do testow odstąpic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 @Jerzy, czytałem ten artykuł jako pierwszy, i nawet na niego głosowałem. Nieważne. Mam swoje spojżenie na otaczający mnie świat i chcę je jakoś pokazać, dlatego chętnie czytam od praktyków, o technice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Bylem ciekaw,tylko szkoda że niejest to 49mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 zawsze mozna poxipolem zakleic te 6 mm ale wtedy ale wtedy winetowanie (nie wiem czemu ale jakos inna literka z przodu mi sie cisnie ) masz jak w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 A pytalem się bo mam filtr polaryzacyjny Hama na zbyciu uwaga za free!!!49mm ma się rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zauważyłem ciekawe zjawisko ... wdłg mnie 95%zdjęcia to fotograf , a reszta to sprzęt... a jak się pisze o fotografii czy dyskutuje to 99% to sprzęt ..ciekawe ... Podobnie jest z wędkarstwem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zauważyłem ciekawe zjawisko ... wdłg mnie 95%zdjęcia to fotograf , a reszta to sprzęt... a jak się pisze o fotografii czy dyskutuje to 99% to sprzęt ..ciekawe ... Podobnie jest z wędkarstwem ... Tomku jesli 95% zdjęcia to fotograf to weź stary analogowy aparat i iz zrób takiedame zdjecia jak te które pokazaleś w watku o pstrągach. Nie twierdzę, ze czynnik ludzki został wyeliminowany zupełnie, ale dzisiejsze aparaty tak pomagają, ze odruchowo wyłaczamy myslenie.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jerzy bede sie upieral przy swoim , ile widziales dobrych zdjec wedkarskich? a to niby gówniany i prosty temat ... Osoba która robi jedne z najlepszych jesli nie najlepsze zdjecia w kraju pstryka aparatem moze za 500-600zł ... i jak to sie ma do tych wszystkich elek ? Analog ma o wiele lepsza jakosc niz cyfra wiesz to doskonale, ale tu za cyfra przemawia czas i koszty ... gdybym mial z pstrykanie konkretne pieniążki , bede to robil na analogu , ale prasa woli zaplacic 50zl za byle zdjecie z malpki bo nie widza potrzeby placic za dobre zdjecia bo te kosztuja ... wiec bede sobie pstrykal sam dla siebie i czerpal z tego radosc .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Tomku chyba nie zrozumieliśmy sie do konca. Nigdzie nie twierdzilem, ze fotografia wedkarska to gowniany temat, a patrzac na twoje zdjecia jestem przekonany, ze ze osiągnąłeś pewne mistrzostwo w tym temacie, mam tu namyśli portrety tych pstrągów, ktore publikowaleś ostatnio na stronie. Do gazetek to nawet nie myśl o analogu bo poziom tych gazetek jest taki jak fotografii za 50 zł. Tak niestety jest i koniec. Ja tez jak mam odwalić jakąś chałturke dla pana redaktora to o innym aparacie jak prosta cyfra nie myślę, czasami biore ze soba głupka za 500 zł . Jednak w twoim przypadku może by warto było zbierać jakiś autorski zestaw zdjec np. na duza wystawe albo album. W takim przypadku korzystanie z slajdu juz się opłaca. Pomysl o tym wydawca zawsze sie znajdzie.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi