Skocz do zawartości

Fotografia wędkarska

Rekomendowane odpowiedzi

Jerzy ja nie twierdze , że Ty powiedziałes ze to gówniany temat.. :mellow: .. mi bardziej chodzi o to , że jest bardzo niszowy ... nikt nie potrzebuje dobrego zdjecia z wedkarstwa ... Co do slajdów masz całkowitą racje ... na razie nie bardzo mnie stać na analogową fotografie , ale jak już naucze się pewnych rzeczy myśle , ze zaczne pstrykac na kliszy ... bo jak na razie nikt nie wymyslil cyfry ktora odda to co analog ... niestety..

• Odpowiedzi 317
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To ja troche z innej beczki mam pytanie do Kolegów fachowców w dziedzinie fotografii.

Czy możecie udzielić mi jakiś podstawowych porad jak dobrze sfotografować.... wędki? Będę miał niedługo taką potrzebę (patrz wątek o rękojeściach rezonansowych w kąciku rodbuildera). Wędki są naprawdę piękne i chciałbym żeby fotografia to oddała. Mam zwykłą cyfrówkę Kodaka, EasyShare DX6490 i zakupów dodatkowych nie planuję. Czy są jakieś ogólne zasady które mogę zastosować żeby wycisnąć dobre zdjęcie z takiego - zdaję sobie sprawę bardzo podstawowego - sprzętu? Wyłącznie do publikacji w internecie, sciślej na jerkbait.pl :D

Pozdrawiam

@Remek wczoraj tak czytalem wątki na forum iw jednym z postów napisaleś że przymieżasz się do kupna lustrzanki Pentax K10D chyba jeśli się niemyle :D

Wczoraj również przeczytalem caly tekst Fotografia Wędkarska i wszystykie odpowiedzi na forum związane z tym artykulem.Rozmowa tam przenioisla się na tematy sprzętowe.I zaciekawila mnie tam sprawa Twojego sprzętu jeśli dobrze pisze to posiadasz Nikona F90x i Tokine 24-70 AT-X oraz Nikkora 50 f/1.8,więc nieszkoda tobie przesiadać się na nowy system!

Nie neguje twoich decyzji i wyborów ale gdybyś myślal o wyborze body Nikona masz już IMHO dwa dobre ogiektywy.Owszem są to starsze konstrukcje stworzone z myślą o analogu ale w cyfrze sprawują sie wyśmienicie.

Kupując body Pentaxa musisz zacząć od początku w kompletowaniu optyki,ja bym mial na Twoim miejscu dylemat.

No chyba że nieposiadasz już tego zestawu to wtedy wszystko rozumie :D

Friko wyślij mi je :mellow: ja im zrobie zdjęcia i Ci podeśle , nie wedki ma sie rozumiec tylko zdjęcia <_< <_< <_<

a tak na powaznie zakładam , że zdjecia bedziesz robił w domu , bo chodzi tu zapewne o rekojesci , znajdz jakies gladkie tlo , kup ze dwie lampki ze swiatlem punktowym , moze takie masz nawet w domu to te do czytania:)... ustaw jakies ciekawe swiatlo , aparat na statyw lub na cos statywowego i jedziesz z koksem , ... podesłabym Ci o co mniej wiecej chodzi , ale statyw mam w garażu a ziąb straszny ... <_<

dobre B) podeslalbym Ci je :unsure: ale mam uraz do wysylki kijow kurierem. I chyba pecha. Wiec jak unikam jak ognia. To nie chodzi nawet o pieniadze, bo przesylke mozna ubezpieczyc ale... wedki szkoda.

Punktowe lampki powiadasz. Ok. A dlaczego akurat punktowe? Chodzi o to ze swiatlo jest jasniejsze? Rozumiem ze w takim ukladzie robie bez lampy. Ja zauwazylm np. ze w trybie makro zdjecia wychodza mi troche jasniejsze.

@Friko

Postaram się pomóc ale bez niewielkich nakladów lub zalatwienia potrzebnych rzeczy to ciężko.Takie minimum to zalatwić jakieś biale tlo biala tkanina,lub arkusz bialego papieru troszkę dluższego niż dlugość wędki bądz elementu który masz zamiar zfotografować najlepiej jak by byl matowy by nieodbijal światla.

Następna rzecz to oświetlenie,nawet jakieś zwykle ale mocniejsze lampki biurowe (najlepiej halogenowe) z 2/3 sztuki,i to praktycznie wszystko co musimy zalatwić.

Kladziemy wędke lub element na tym podkladzie/tle i ją oświetlamy tymi lampami,a najlepiej by światlo niekierowac bezpośrednio na wędkę tylko rozproszyć poprzez odbicie od jakiejś bialej powierzchni ale od bialej bo wędka i tlo/podklad dostaną zafarbu od koloru powierzchni odbijającej.

Jeśli chodzi o fotografowanie to jeżeli powierzchnia np.blanku jest lakierowana na mat to zalecalbym fotografowanie z lampą natomiast gdy wędka lakierowana jest jakimś werniksem lub lakierowana lakierem bezbarwnym to ograniczyl bym korzystanie z lampy lub rozproszyl poprzez zamocowanie powiedzmy taśmą klejącom jakiejś nasadki rozpraszającej w postaci mlecznego plastiku przepuszczającego światlo.W przeciwnym razie na blanku mogą pojawić się mocne odbicia światla od blanku.Taki bialy pas po dlugości wędki.

Jeżeli ten aparat ma korekcję naświetlenia to wykonalbym pare ujęć tego samego przedmiotu z zastosowaniem owej korekcji czyli jedno zdjęcie naświetlone wedlug pomiaru aparatu drugie lekko prześwietlam a trzecie lekko niedoświetlam.

W zasadzie to tyle, ja swego czasu jak się kiedyś w to bawilem a też niedysponuje żadnym oświetleniem studyjnym to tak sobie radzilem.

Może koledzy mają lepsze pomysly bądz coś żle napisalem bądz niedopiszalem to proszę o korektę :D

Jeśli jeszcze znajdę czas to postaram się wykonać parę zdjęć by pokazać jak to wygląda.

Za stosunkowo nieduże pieniążki można kupić patent typu stół bezcieniowy czy namiot bezcieniowy. Jego wielkość należy dostosować do wielkości fotografowanego obiektu

Załączam link z dość bogatą ofertą tego typu akcesoriów

http://aukcja.onet.pl/showcat.php?id=16280&order=t&v iew=gtext

Pozdrawiam,

P.

@Tomek_w

Owszem można Tomek,@Friko prosil o jakieś porady to je w takim minimum podalem.

Napisalem na końcu jeżeli koledzy macie jakieś uwagi lub pomysly to proszę pisać.

To Friko będzie się z tym bawil,wie jaki mają kolor wędki,blanki i będzie widzial z pewnością na jakim tle bedą się najlepiej prezentować.

Jedna uwaga odnośnie bialego tla jeżeli wędka będzie leżala bezpośrednio na nanim to należy tak ustawić oświetlenie by schować cien za obiekt,na ciemnym nie będzie widoczne.

@Remku

Mam jeszcze takie malutkie pytanko :mellow: Remku daleś nam to malutkie podwurko czy możemy sie nanim bawic tak powiedzmy nieskrępowani :mellow: pytanie czy można do tego wątku wrzucic raz na jakiś czas jakąś fotke taką okolo wędkarska typu (krajobraz,przyroda )poprostu coś co nas otacza na rybach w celu uzyskania opini (co jest dobrze co żle zrobione na fotografi na co zwracac uwage) od bardziej doświadczonych kolegów.

I w ten sposób poszerzac swą wiedze w zakresie fotografi :D

Poniewaz Remek moze miec problemy z odpowiedzia - na swoja odpowiedzialnosc mowie no problemos. Generalnie jezeli wylaczona jest opcja zamiesc w tresci wiadomosci - czyli zdjecie pojawia sie jako plik do otworzenia - to w ogole nie ma sprawy. A jak jeszcze jest na nim jakas ladna rybka... :unsure: :mellow:

jak sam wiesz dziś zdjecia powstaja w kompie a nie na poziomie fotograficznym

pozd JW

Jerzy, nie szerz herezji. Zdjęcia nadal powstają w aparatach :D Dygitalizowany obraz ZAWSZE wymagał obróbki bo taka jest jego natura. Skan czy obraz z przetwornika są obarczone mniejszymi lub większymi wadami powstającymi w procesie dygitalizacji. Skoro można je usnąć, to dlaczego nie. Diamenty też nie powstają w procesie szlifowania ale ono nadaje im blasku. Im lepsze szkło i aparat tym mniej do szlifowania. Nawet grafika oparta na zdjęciach to w dużej mierze fotografia bo te urzekające składowe też trzeba było sfotografować. PS-em tego nie wygenerujesz.

@Remku

Mam jeszcze takie malutkie pytanko :mellow: Remku daleś nam to malutkie podwurko czy możemy sie nanim bawic tak powiedzmy nieskrępowani :mellow: pytanie czy można do tego wątku wrzucic raz na jakiś czas jakąś fotke taką okolo wędkarska typu (krajobraz,przyroda )poprostu coś co nas otacza na rybach w celu uzyskania opini (co jest dobrze co żle zrobione na fotografi na co zwracac uwage) od bardziej doświadczonych kolegów.

I w ten sposób poszerzac swą wiedze w zakresie fotografi :D

Cześć,

Przepraszam ale obecnie pracuję do czwartku poza granicami naszego kraju i muszę przeglądać forum wieczorem więc nie odpowiadam od razu. Oczywiście można, nie ma najmniejszego problemu.

Pentax K10D. Oczywiście, że miałem dylemat. Chciałem wziąć D80 ale Pentax K10D ma wiele zalet, których na próżno szukać w lustrzankach Nikona - stabilizacja obrazu, system czyszczenia matrycy, 73 uszczelki w body (lepiej niż Nikon D200) oraz na koniec 22 bitowy przetwornik. Optyka Pentaxa nie jest taka droga więc pójdę w tym kierunku. Moim zdaniem to świetny wybór. Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Pozdrawiam

Remek

Jak by założyć do tego body DA 21 mm Pentaxa, ważący tylko 155 g! (z osłoną), to robi się super manewrowy zestaw. Tylko to szkiełko kosztuje 550$ :angry: Ale są i dobre wieści. Pentax łączy się z Hoya co może zaowocować serią nowych znakomitych szkieł w konkurencyjnych cenach. Trawestując, Przyszłość to Hoya Pentax HD Co :D

No to rozumiem Remek.

Z tego co się orjetuje to teraz obiektywy Pentaxa są robione w kooperacji z Tokiną,te same konstrukcje tylko wygląd zewnetrzny inny.

Wiem Nikon tez żadna rewelacja niejest odnośnie body,maja problemy z szumami i w tej dziedzinie konkurencja troszke im ucieka :D

Kompletując optyke pod Pentaxa masz mniejszy wybór szkiel no chyba że będziesz rozglądal sie w Sigmie Tokinie Tamronie unich tego jest pod dostatkiem,ale będziesz mial jeden plus bo pentax ma Ka mount i wspólprace z szklami manualnymi a tych jest poddostatkiem :D

Panowie! Po pierwsze gratuluję pieknych zdjęć i wiedzy w temacie fotografii. Planuję niedługo nabyć drogą kupna dobrą lustrzankę cyfrową. Do tej pory fachowcy (zresztą z obu kontynentow) radzą kupić Canona. Chciałbym aby był to zakup na parę lat więc jak najlepszy. Oczywiście nie chodzi mi o wydanie głupio kasy. Widzę, że kilku z was zna się na rzeczy. Proszę więc o radę co kupić do fotografii reporterskiej (niestety czasami trochę wody). Mam trochę nieciekawe doświadczenia z Nikonem ale podobno te słabsze modele wszystkie tak mają (bardzo wrażliwe na wilgoć). Co wy na to? Oczywiście chodzi też o obiektyw bo to dla mnie całkowita czarna magia.

Zdjęcia głównie z bliska - portrety, bliskie plany i makro.

Z góry dzieki za wszelkie rady,

PP

Panowie! Po pierwsze gratuluję pieknych zdjęć i wiedzy w temacie fotografii. Planuję niedługo nabyć drogą kupna dobrą lustrzankę cyfrową. Do tej pory fachowcy (zresztą z obu kontynentow) radzą kupić Canona. Chciałbym aby był to zakup na parę lat więc jak najlepszy. Oczywiście nie chodzi mi o wydanie głupio kasy. Widzę, że kilku z was zna się na rzeczy. Proszę więc o radę co kupić do fotografii reporterskiej (niestety czasami trochę wody). Mam trochę nieciekawe doświadczenia z Nikonem ale podobno te słabsze modele wszystkie tak mają (bardzo wrażliwe na wilgoć). Co wy na to? Oczywiście chodzi też o obiektyw bo to dla mnie całkowita czarna magia.

Zdjęcia głównie z bliska - portrety, bliskie plany i makro.

Z góry dzieki za wszelkie rady,

PP

Witaj

w dzisiejszych czasach z profesionalnych aparatów maloobrazkowych pozostał w zasadzie wyłacznie Canon i Leica. Do zdjęć wedkarskich polecam Canona EOS 5D. Aparatem tym wykonałem kilka tysięcy zdjęć w polowych warunkach i duzej temperaturze. Cały czas camera działała bez zarzutów. Jestem pewien, ze w warunkach wysokiej wilgotnosci tez sobie świetnie poradzi. Razem z obiektywem 24-70 2,8 L stanowił doskonale narzedzie pracy. Eos 5D ma pełnoformatowa matrycę, odpowiadającą formatowi klatki filmu, czyli 24x36mm. Ma to niebagatelny wpływ na jakośc zdjęć. Do samej kamery dołaczone jest też sensowne oprogramowanie pozwalające konwertować pliki RAW do Tiff co bedzie miało znaczenie jak zdjęcia pójda do druku. Sam aparat z wpomnianym obiektywem nie jest najtańszy, ale pozwoli robić bardzo dobre zdjęcia przez wiele lat. Najlepszy, moim zdaniem, stosunek jakości do ceny w chwili obecnej. Do tego zestawu proponuję zakupić jakąś analogową lustrzankę np EOS 3. Taki aparat jest dziś stosunkowo tani, a załadowany filmem Fujichrome velvia 100F pozwoli robić zdjęcia o fantastycznej kolorystyce.

Mam wasz nowy katalog na 2007 rok. Zdjęcia sa naprawde OK. Może nastepnym razem zaproś na łódz profesionalnego fotografa ze srednio formatową kamerą 6x7 cm. Zdjecia zrobione takim aparatem będą miały bajkowa kolorystykę i fenomenalną ostrośc oraz plastykę. Napewno z dużym powodzeniem wykorzystacie to póżniej w publikacjach reklamowych.

pozg jerzy :D

No to rozumiem Remek.

Z tego co się orjetuje to teraz obiektywy Pentaxa są robione w kooperacji z Tokiną,te same konstrukcje tylko wygląd zewnetrzny inny.

Wiem Nikon tez żadna rewelacja niejest odnośnie body,maja problemy z szumami i w tej dziedzinie konkurencja troszke im ucieka :D

Kompletując optyke pod Pentaxa masz mniejszy wybór szkiel no chyba że będziesz rozglądal sie w Sigmie Tokinie Tamronie unich tego jest pod dostatkiem,ale będziesz mial jeden plus bo pentax ma Ka mount i wspólprace z szklami manualnymi a tych jest poddostatkiem :D

Pentax współpracuje z Tokiną czy Tamronem w zakresie optyki??

Gdzieś mi się to o uszy obilo że obiektywy Pentax bodajże 10-17 fisheye,12-24 f/4,16-50 f/2.8 ,50-135 f/2.8 to te same konstrukcje co Tokiny.Sam osobiście czekam na Tokine 16-50 f/2.8 AT-X PRO tylko wychodzi i wyjść na rynek niemoże :(

Też gdzieś pisali że podkoniec roku Pentax ma się polączyć z Hoya, a Tokina,Hoya,Kenko to ta sama firma tylko inne nazwy wlasne :D

Dzisiaj zaglądnelem w sklepie w Manchesterze do czasopisma fotograficznego Amateur Photographer a tam @Remku test Pentaxa K10D :D ale najlepsze wtym wszystkim to zdjęcie na którym jest pokazany kolpak VW na pierwszym planie a kawalek dalej stoi Polski Fiat 126 z Warszawską rejestracją :lol: a zdjęcie wykonane sigmą 10-20mm i napisane że aparat ten świetnie pracuje z tym obiektywem.

Jaki ten świat maly :D

Piotrze kup samochód:) , później znajdz prace 200km od domu , albo jak w moim przypadku dziewczyne w Poznaniu:)- mieszkam we Wrocławiu.. w ten sposób tygodniowo spędzisz ok 16 godzin , samotnie za kólkiem, masz wtedy czs aby spokojnie pomyśleć między innymi nad ujęciami foto ... w moim przypadku 90% zdjęć powstaje właśnie wtedy... a później własne pomysły wystarczy konsekwentnie zrealizować nad wodą ...a sprzęt .. :wacko: .. liczy się pomysł... sprzęt jest na końcu wiesz to doskonale bo robisz sporo zdjęć... jest tyle zdjęc wędkarskich i temat jest tak oklepany , ze naprawde trzeba dobrze kombinowac aby wprowadzić coś nowego...

Witaj

Pod tym co odpowiedzial Jerzy to podpisuje się dwoma rękoma,mimo że sam używam Nikona i sobie go chwale (choć to zupelnie inna,tańsza pólka) to zdecydowanie polecam Canona EOS 5D bo dzisiejsze Nikony bije na glowe.I mimo wysokiej ceny jest jej naprawde wart :D

Cześć,

Ja chcę nabyć kit'a Pentax K10D + obiektyw DA 16-45. Myślę, że taki zestaw jak dla mnie będzie w zupełności wystarczający. Oczywiście pojawiają się w ofercie takie kąski jak 21 mm, czy 70 mm z Pentax'a ale ja jestem troszkę wygodnicki (potrzebuję obiektywu o zmiennej ogniskowej).

http://www.fotopolis.pl/obrazki/pentax_k10d_slant2.jpg

A przekonało mnie m.in. to:

http://www.fotopolis.pl/obrazki/pentax_k10d_uszczelki.jpg

Pozdrawiam

Remek