Andrzej Lipiński Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 A jakieś z wędkarskiegopodwórka (Tylko proszę nie odbierz tego podwórka negatywnie) .Coś z rybami takie dla nas. Pozd.AndrzejJutro obejrzę sobie dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Andrzeju bedzie trudno, na ryby jeżdzę z wedką aparat zostaje w domu. Niestety, ale inaczej nie będzie.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Jerzy, nie czuje się przekonany. Nie udowodniłeś w przykładach miażdżącej przewagi marki Canon. Dla mnie nadal omawiana relacja polega na tym co można uzyskać finalnie za daną kasę a nie na tym co można sobie podpiąć do body. Nie wiem jak jest z trwałością cyfrówek bo istnieją zbyt krótko na rynku. Robiłem analogiem Pentaxa 20 lat i nic się mi nie psuło. To oczywiście nie przekłada się na cyfrówki bo to inny temat. Który aparat jest bardziej szczelny, zobaczymy. Przeszłość tu nie ma nic do rzeczy. Wystarczy postawić obydwa aparatay na deszczu i czekać na rezultat, zamiast wierzyć w mity. Wielkość matrycy to też nie jest argument. Nie wiem czy wiesz, że Pentax wypuści lada moment średni format cyfrowy za 2000 $. Poczekajmy na sample tego aparatur to dokończymy dyskusje na temat relacji cena jakość. Dla mnie największą zaletą pełnej klatki jest zakodowana z analoga przewidywalność GO. 2 słowa o szkłach. Nie rozważam kupna topowego szkła z wielu powodów. Najważniejszy to taki, że nawet topowe przetworniki nie są w stanie wykorzystać ich możliwości. Myślę, że średniej klasy obiektyw (600 –800 $) jest wystarczający. Poczytaj trochę niezależne testy. W tej klasie obiektywy Canona wcale nie wypadają w nich jako po za wszelka konkurencją. Sigma zrobiła duże postępy i dla mnie w relacji jakość do ceny przebija niektóre odpowiedniki Canona. Nie ustępują im rozdzielczością a co dla mnie ważne, lepiej wypada w zdjęciach pod światło. A co do przyszłości to podam krążący po necie żart w związku z tym, że Microsoft wykupuje działy foto Canona i Nikona. Entuzjaści tych marek martwią się, że nowe aparaty będą działać na oprogramowaniu Microsoftu co grozi ich ciągłym wieszaniem się Temat 2.Jerzy, wiesz doskonale, że ludzie od dawna kombinowali w tym co nazywasz fotografią. Wiesz co się zmieniło? Możliwości. Kiedyś była retusz, maskownice, solaryzacje, reliefy i inne sztuki. Nikt tego nie negował. O wartości obrazu na szczęście nigdy nie decydowały użyte środki. Gdyby Twoja teoria o możliwościach PS-a była prawdziwa mięlibyśmy zalew fotografii nie z tej ziemi. Ja to widzę tak. Rewolucja w fotografii podniosła ją na wyższy poziom techniczny, ale dystans pomiędzy zdolnym fotografami a amatorami pozostał. Wielka popularność grafiki opartej na fotografii niczego tu nie zmienia. Ludzie się tym bawią ale rezultaty też zależą od zdolności, wyobraźni, umiejętności. Swego czasu dostawałem maile od pewnego palanta ze Starachowic który pod wpływem pozytywnych opinii kolegów amatorów na temat jego zdjęć, odgrażał mi się jak to dop... mi sowimi nowymi zdjęciami. Rok upłyną, repertuar polegający na wykonywaniu kopii dobrych zdjęć np. liścia w wodzie czy spadająca kropla wody, się skończył a zniewalających fotografii wędkarskich jak nie było tak nie ma. Zawsze tym co kwitują dobre zdjęcie tekstem „poprzerabiane...” odpowiadam. To weź zrób, poprzerabiaj i pokaż coś super. Jak na razie nie doczekałem się przykładów na to, że PS robi najlepsze zdjęcia. Twoje zdjęcia (na stronie) za serce nie ściskają i fakt, że nie były przerabiane im wartości nie dodaje. Myslę, że to odwoływanie się do „czystej fotografi to sposób na dowartosciowanie swoich prac. Niestey to dziła tylko na twórce. Najlepisi fotograficy robią swoje i nadal są naj i żadna rewolucja ani szczeniak z Photoshopem im nie zagrozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Robercie mialem pentaxa LX pentaxa 67 i 645N. ten pierwszy byl bardzo dobry, ale obiektywy byly takie sobie, te dwa ostatnie były mocno awaryjne i ze średnią optyka, ale duzo tańsze niż konkurencja. Od pewnego poziomu wzrost ceny o 100% nieprzeklada się w 100% na wzrost jakości. w sprzecie wędkarskim jest tak samo. Matryce cyfrowe sa duzo wrazliwsze na wady optyczne niż film, adlatego warto zakładać jak najlepszą optykę. ta sredniej jakości broni sie jeszcze w przypadku filmu ale na matrycy to kicha.Sigma ma fajne obiektywy, ale też duzo większy rozrzut jakosciowy i mechaniczny. To tyle w tym temacie.temat 2ja przytoczylem tylko wnioski do jakich dochodza krytycy i badacze zjawiska zwanej fotografią. Masz prawo mieć swoje zdanie. Twierdzenie jednak, ze cyfralizacja i komputeryzacja fotografii wyniosla ją na wyzszy poziom merytoryczny jest niestety nie prawdą. Popatrz na fotoreportarze z lat 50-70 tych a te dzisiejsze. Ba ! poco tak daleko, Konfrontacje Gorzowskie, które przez kilkadziesiąt lat miały bardzo wysoki poziom i kreowały faktycznie utalentowanbych artystów, którzy odnosili później prawdziwe sukcesy na arenie miedzynarodowej. Dziś?? nastąpił zalew płytkiej i pozbawionej jakiejkolwiek indywidualności digigrafii bedacej zwykła kompliacją efektów dostepnych w oprogramowaniu. Prawda?? Czy dodaję sobie powagi obstając przy tradycyjnej srebrowej fotografii. Niekoniecznie. wszystkie zdjęcia digitalizuje co uważam za naturalne w dzisiejszych czasach. Czy moje zdjęcia sciskają za serce? To juz nie moj problem ale odbiorcy. Całe szcęście jeszcze kilku fotoedytorów, krytyków,kuratorów czy włascicieli galerii nie wspominając o kolekcjonerach nie czyta tego forum i ma odmienne zdanie na ten temat.pozdrawiam JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Trzeba chyba przywołać Remka do tablicy bo mamy tu kilku bardzo dobrych fotografów a galeri jak nie ma tak nie ma .Z braku galeri piękne zdjęcia giną w postach bez wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tomi spokojnie Remek kupi aparat bedzie galeria <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 WitajMoim zdaniem na początek przygody to warto.D50 jest aparatem bardzo chwalonym przez użtkowników.Ja posiadam D70 i jestem zadowolony,D50 mimo że jest niżej w hierarchi u Nikona to jest lepszym aparatem,Nikon bardzo go ulegszyl w stosunku do D70 szczególnie mniejsze szumy matrycy.Jeżeli byś sie decydowal na kupno D50 to postaraj się kupic w zestawie z objektywem 18-70 f/3.5-4.5 IF DX a nie z 18-55 f/3.5-5.6jak jest najczęsciej sprzedawany.Ten 18-70 jest lebszym objektywem,ma większy zakres ogniskowych jest minimalnie ostrzejszy jest objektywem jaśniejszym i ma wbudowany wlasny napęd w postaci silnika ultradzwiękowego czyli jest bardzo cichy i jest szybki to co podkreślal Robert.Pod tym adresem jest bardzo dużo sampli wykonanych D50 jak i tymi wymienionymi objektywami.http://www.pbase.com/cameras/nikon/d50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Jerzy, dla mnie określenie, relacja jakość- cena jest jednoznaczne i chyba się nie dogadamy bo aktualnie mówisz o tym kto więcej może a nie o wspomnianej relacji.Myślę też, że niesłusznie dyskredytujesz to co ludzie tworzą wartościując to według użytych środków. Używając Twojej skali wartości np. rzeźba zrobiona rękami jest lepsza od tej zrobionej dłutem lub nawet piłą mechaniczna bo i takie są. Rzeźbę zaprojektowaną w komputerze a wykonaną frezarką cyfrową, to już w ogóle byś potępił. Swoiste pojmowanie sztuki. Przypomina mi to okres wprowadzania do muzyki gitary elektrycznej Pozostanę przy swoim sposobie odbierania tego co ludzie tworzą. Podoba mi się lub nie. Proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Dzięki Trout, poszukam. Jak zakupie to walne pare i wrzuce p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Jerzy, dla mnie określenie, relacja jakość- cena jest jednoznaczne i chyba się nie dogadamy bo aktualnie mówisz o tym kto więcej może a nie o wspomnianej relacji.Myślę też, że niesłusznie dyskredytujesz to co ludzie tworzą wartościując to według użytych środków. Używając Twojej skali wartości np. rzeźba zrobiona rękami jest lepsza od tej zrobionej dłutem lub nawet piłą mechaniczna bo i takie są. Rzeźbę zaprojektowaną w komputerze a wykonaną frezarką cyfrową, to już w ogóle byś potępił. Swoiste pojmowanie sztuki. Przypomina mi to okres wprowadzania do muzyki gitary elektrycznej Pozostanę przy swoim sposobie odbierania tego co ludzie tworzą. Podoba mi się lub nie. Proste Robercie 1 Polecałem PePe aparat, ktory znam i moge rekomendować. 2 Nigdzie nie napisałem, że samo korzystanie z kompa jest złe, sam korzystam z komputera. Krytykuje tylko, ze korzystając tylko z kompa, a nie z wyobrazni powoduje, że prace sa mechaniczne i bez sensu. Takie tez wywalam z wystaw w ktorych jestem jurorem.Myslę, ze w tym temacie powiedzieliśmy wszystko, szkoda zanudzać resztu userów tego forum. wróćmy do wedkarstwa. pozd Jerzy p.s i tak czas weryfikuje wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 2 Nigdzie nie napisałem, że samo korzystanie z kompa jest złe, sam korzystam z komputera. Krytykuje tylko, ze korzystając tylko z kompa, a nie z wyobrazni powoduje, że prace sa mechaniczne i bez sensu. Takie tez wywalam z wystaw w ktorych jestem jurorem.Myslę, ze w tym temacie powiedzieliśmy wszystko, szkoda zanudzać resztu userów tego forum. wróćmy do wedkarstwa. pozd Jerzy podczas korzystania z kompa wyobraźnia zanika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja znam tylko 2 plagi w fotografii. Największa to bezmyślne naciskanie spustu i druga, dosyć nowa, próba uratowania tego w komputerze. Są jeszcze mniej znaczące jak np. dorabianie ideologii do niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tomi spokojnie Remek kupi aparat bedzie galeria <_< <_< <_< Obiecuję - będzie. Ale się uśmiałem jak to przeczytałem. Mam jeszcze wieści dla Michumma. Słuchaj stary (przepraszam jeśli pojechałem po całości ) świetne zdjęcia! Gratuluję! Już kiedyś oglądałem Twoją galerię i byłem bardzo miło zaskoczony, że nie znałem Ciebie z tej strony. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Mam jeszcze wieści dla Michumma. Słuchaj stary (przepraszam jeśli pojechałem po całości )Remek ...ale że o co chodzi? Po jakiej całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Mam jeszcze wieści dla Michumma. Słuchaj stary (przepraszam jeśli pojechałem po całości )Remek ...ale że o co chodzi? Po jakiej całości. Że powiedziałem stary Fajne zdjęcia Michumm. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 spoko, spoko, aczkolwiek moj wielk i wyglad, mi odpowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 @Michumm, no, no. Jestem pod dużym wrażeniem twoich zdjęć.Brawo i gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Dzieki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Dzięki Panowie za wszelkie rady i twórczą dyskusję. Pozdrawiam,PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Rowniez chodzilo mi po glowie nabycie sprzetu, ktory bylby o oczko lepszy od klasy podstawowej. Poszedlem tymczasowo w rozwiazania bardziej...wedkarskie.. Jedna rzecz mnie zaciekawila..uzytkownicy wspominali o aparatach Nikona D50, D70...a przeciez jest od ladnych kilku m-cy dostepny model D80. Czyzby nie wnosil on nic dobrego do poprzednich rozwiazan?Doszedlem jednak do wniosku, ze tak naprawde mnie osobiscie potrzebny jest aparacik typu Canon Ixus, ktory mozna schowac do kieszeni.Gumop.s. Konsultowalem sie tu i tam, co docelowo powinienem nabyc? Jesli chodzi o firme wymieniane byly aparaty Canon i Nikon, z lekkim przegieciem w kierunku tego pierwszego.Jesli chodzi o model , obiektywy,...,... to wiadomo, ktore byly wymieniane, te z cenami z duza iloscia zer, im wieksza tym lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 D80 ma znakomitą większość rozwiązań zaczerpniętych z D200. Różni się obudową - 80-tka ma korpus z tworzywa a 200-tka ze stopu magnezu co bardziej predystynuje ją do zastosowań profesjonalnych oraz maksymalną szybkością migawki i szybkością zdjęć seryjnych. Najważniejsze rzeczy czyli system autofokus i matrycę mają identyczną.Zresztą porównajcie sami :D200: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/nikon_d200.aspD80: http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/nikon_d80.aspPozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Ano wlasnie,za to element cenowy w obu jakby sie rozni... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 A tu są sample tego samego obiektu w podobnym zbliżeniu. http://img2.dpreview.com/gallery/pentaxk10d_samples/original s/imgp1060.jpg http://img2.dpreview.com/gallery/nikond200_samples/originals /dsc_0059-raw-capt.jpg W przypadku Nikona D200 użyto lepszy obiektyw bo w Pantaxie K10D jest taki sobie, 50 mm z jasnością tylko 1,4. Atutem Nikona jest 5f/s. W jakości obrazu przepaści nie widać. Róznica w cenie 400$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Pentax ostatnio bardzo mocno napiera i dąży do włączenia się do gry w pierwszej lidze lustrzanek cyfrowych, w której od dłuższego czasu panują niepodzielnie Canon i Nikon.Już teraz jego najmłodsze dziecko jest bardzo ciekawą alternatywą dla Canona 400D czy Nikona D80 czy droższego D200.Nie bez znaczenia jest duży wybór obiektywów, zarówno sygnowanych przez Pentaxa jak i producentów niezależnych.Załączam link do artykułu o nowych zoomach Pentaxa z którego wynika, że firma ma bardzo ambitne plany w tym segmencie rynku.http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4889Pozdrawiam,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Panowie zaczynacie od d...y strony... Piszecie o sprzęcie z górnej lub średniej półki jakby to wam umozliwiło zrobienie sobrego zdjęcia ... Ludzie sprzęt się kupuje super w momencie jak już coś pstrykamy ... ryba ciśnieta między kamienie , czy na glebe , bedzie tak samo nedznie wyglądać zrobiona telefonem jak i nikonem200 czy canonem1 ... to co napisałem nie dotyczy oczywiście wszystkich , ale te osoby się za to nie pogniewają , a cala reszta ... Panowie do małpek ... i wykazac minimum wysiłku , łowicie piękne ryby ja takich nie lowie , ale zdjęcia sa w większości na poziomie 7 latka ... nie twierdze ,że robie coś ekstra , ale się staram ... prosze zanim się obkupicie w super sprzęt postarajcie się na tym co macie , bo na dzień dzisiejszy bedą to pieniądze wywalone w błoto ... Zachwycamy się zdjęciami Roberta , jego sprzęt nawet nie leżał kolo Nikona , a koło canona raz (mojego) <_< ... zabierajcie sprzęt nad wode i ćwiczcie na ekstra sprzet macie czas ... aparat czarny obiektyw biały , wlasnie sie susza ... <_< Rzeka ta co zwykle ... nawet jak ryby nie biorą można ćwiczyć ... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi