Skocz do zawartości

Daiwa CT SV TW

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór Szanownym Kolegom ..., a może i Koleżankom.

Tak to już u mnie bywa, że ulegam emocjom i znowu się stało. Na nieszczęście budżetu pojechałem do zaprzyjaźnionego sklepu i wyszedłem z nowym multikiem Daiwa Steez CT SV TW z przełożeniem 8,1:1. Daiwa Steez to marka, która urosła już u mnie do formatu legendy, bo dwuletnie doświadczenia z modelem CT SV (model 2017) mam jak najlepsze, choć jakiś czas zajęło przyzwyczajanie się do braku terkotki. W modelu CT jest i chyba tak jest lepiej. Szczerze to zakupu dokonałem nieco bezrefleksyjnie na zasadzie - muszę to mieć. Trochę zastanawiał mnie mikry rozmiar szpuli i potencjał rzutowy, ale pierwsze próby okazały się więcej niż satysfakcjonujące. Oczywiście ten multik nie jest mistrzem wargi ultralekkiej, ale do przynęt powyżej 5 gramów sprawuje się znakomicie. Zasadniczo ma robić z wędziskiem o wyrzucie do około 15 gramów, które spokojnie przeciążam do ponad 20. W tym zakresie komfort łowienia idealny. Chciałbym jednak trochę poprawić parametry w wagach lekkich - i tu pierwsze pytanie - w teorii są szpulki KTF, w praktyce teraz nieosiagalne, bo Japan Post odmawia wysyłki do Polski z uwagi na epidemię. Absurd, ale taka jest prawda, bo próby zakupu przez kolegę zniweczył taki  komunikat. Pytanie brzmi - czy ktoś z Kolegów zna „kanał przerzutowy” szpulek KTF do tego multiplikatora, przy czym preferowałbym kanał, który pozwoli dokonać zakupu nie w cenie polowy wartości kołowrotka ? 

Pytanie drugie, może głupie, ale muszę - do jakiej wagi przynęt można sobie nim pozwolić, zakładając raczej przynęty gumowe ? Jednak aluminiowa przekładnia nakłada jakiej ograniczenia. 

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Serdeczności.

Robert Bednarczyk.

• Like 1

Nie znam odpowiedzi na żadne z Twoich pytań Robert.

Ale wiem, że jeśli kiedyś jeszcze będę planowal kupić jakiś multiplikator.

To właśnie będzie to daiwa steez 700 ct SV

Gratuluję zakupu :)

Zakładając Danielu, że nadal pstrągi Cię absorbują to chyba rzeczywiście najlepszy wybór na tę chwilę.

• Like 1

Co do szpulek ktf to prawda jest taka że cenę swoją mają ale są też osiągalne.

Pozdrawiam Adrian.

I niczym innym ich się nie zastąpi , amen [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez ManieQ

Warto poszukać na portalach aukcyjnych popularnych w Japonii jeśli temat pilny nie jest.

Biorąc pod uwagę parametry rzutowe Steeza CT, które mnie coraz bardziej zadziwia in plus (w niedzielę znowu połowiłem troszkę) to nie jest to jakiś gwałtowny imperatyw, ale chciałbym bardzo, bo sądzę, że przy przynętach lżejszych efekt może być naprawdę imponujący. Sądzę, że Shimano Aldebaran BFS może mieć mieć konkurenta, choć póki co ów „Aldek” pozostaje u mnie multikiem pierwszego wyboru do wędziska o wyrzucie do 7 g.

Edytowane przez robert.bednarczyk

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Dzieki za odzew  :)

O CT poczytalem troche na niemieckich forach, jednak po odsortowaniu "typowego" spojrzenia niemieckiego uzytkownika casta,- czuje niedosyt, by zrealizowac pomysl, ktory mi po glowie chodzi.

Generalnie jest on "tam" opisywany jako fantastyczna maszynka do przynet do 28g. I wlasnie ten zbyt okladny opis budzi moje watpliwosci. Podobnie jak opis jego zdolnosci w dolnym zakresie, ktory najczesciej brzmi "juz przynetami ponizej 5g mozna fajnie polowic". Jak dla mnie opisy te pozostawiaja zbyt duzy margines bledu subiektywnej oceny.

Z drugiej strony po rozmowie z Adrianem na temat doboru multika do moich warunkow lowiska, ale jednak troche mocniejszch zastosowan, pojawil sie ten model w rozwazaniach, choc do owego mocniejszego lowienia ostatecznie padlo na inny multik.

Konkretnie,- chodzi mi po glowie eksperyment z uzbrojeniem albo "mocnego" 10 albo "typowego" 12lb blanku o dlugosci 9', ktory obslugiwalby komfortowo (rzut na minimum 25m) woblery typu minow o dosc skupionej masie w zakresie od 4-12g i zarazem poppery 10-18g. Gumowo, nie mam prawie rzadnych wymagan bo paprochami do 4g wogole nie lowie a do lekkiego i powaznego gumowania mam juz zestawy ktore mnie zadowalaja.

Kij do ktorego chcialbym zaprosic Steeza CT mialby sluzyc do letniego lowienia boleni na tzw sieczke i pewnie takze moich turbo-jazi, ktore zeruja w podobnych miejscach.

Do takiegoz lowienia, do tej pory, w wersji spiningowej wystarczal mi solidny 10lb blank i po moich pierwszych doswiadczeniach z castem smiem twierdzic, ze miesiste, szybko gasnace 10lb wystarczy z nawiazka a moze i nawet wieczorne sandaczowe przylowy ogarnie. Zobaczymy. Co do doboru blanku nie mam watpliwosci i jestem swiadom ryzyka jakie podejmuje i mam ochote na nie ;) Co do multika mam wiele watpliwosci wynikajacej z mojej niewiedzy w temacie i skromnego polrocznego doswiadczenia w operowaniu castem.

Interesuje mnie rowniez dostepnosc szpol zapasowych bo w wersji podstawowej musialbym miec dwie, jedna na linke PE 1 a druga na zylke 8-10lb, czyli przynajmniej jedna a najchetniej dwie musialbym dokupic. byc moze takze do tak delikatego (jak dla mnie) lowienia powinny byc zmienione lozysta? To wszystko pytania na ktore nie znam odpowiedzi  :(

Edytowane przez Rheinangler

Tego steeza kupiłem właśnie z myślą o boleniach. Najlżejszymi przynętami jakimi łowiłem był Salmo thrill 5cm. Latał jak dla mnie na zadawalające odległości, ale czy to było 20 metrów czy 30 nie wiem bo tego nie mierzyłem.

Seryjne łożyska są dobre, ale wiadomo ceramiczne będą lepsze. Ja nie zmieniałem.

Co do dostępności szpul zapasowych to nie powinno być z nimi problemu. Są kompatybilne z alphasa ct SV i milionerki ct.

Aktualnie steez przeszedł tuning i dostał bardzo lekką szpulkę i łożyska ceramiczne. Będzie służył do ul.

Głównym powodem dlaczego steez wypadł z łowienia bolków jest szpula. Dużo plecionki 1.0 PE na nią nie wejdzie a ja wolę mieć jej zapas.

Edytowane przez dnk
  • Like 1

Dzieki za odpowiedz

Ile plecionki PE 1 ci weszlo? Mnie sie wydaje ze 70-80m jest wystarczajace. W moim stylu lowienia, nigdy, zaden bolen nawet 80+ nie wymagal wiecj linki niz rzut plus 20m.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Arku rozważ też steez sv tw 1016. U mnie na lekkiej szpuli z pewnego chińskiego portalu za niecałe 200 złociszy jest sparowany z suzuki 12lb i na lince 1pe woblerki 9g które nie są  mistrzami lotności spokojnie latają na te 30 m . myślę ,że przy kiju ,,9" było by naprawdę nieźle :)

Na temat CT SV SW sie nie wypowiem bo nie miałem .

Teraz doczytałem ,że chciałbyś zacząć od 4g. Niestety uważam że dla 1016 6g to min. aby osiągnąć zadowalające Cię odległości .

ps. linki 1,0 mam 75m i uważam,że jest to całkowicie wystarczające .

Edytowane przez sero1975
  • Like 2