Skocz do zawartości

Daiwa CT SV TW

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Zdarzyla sie dziwna rzecz, ktorej nie rozumiem. Dlatego opisze ja z krotkim wstepem...

Jakis czas temu kupilem na forum szpulke Roro do mojego Steeza CT. Na tyle na ile potrafilem opycznie stwierdzic,- nowka. Nie podejrzewam takze czegos strasznego co moglo by zostac ukryte przede mna.

Przedwczoraj dotarl do mnie nowy kij wiec popedzilem od razu nad wode, zeby zobaczyc jak dziala to co sobie wymyslilem.

Podpialem do niego wlasnie CT z nowa szpula Roro. W trzecim rzucie (lecialo jak wsciekle, tak ze musialem palcem hamowac) ale pojawil sie taki dziwny wizg. Takie skrzyzowanie dzwieku z multika DC ze skrzypem zawiasow w nienasmarowanych zawiasach. Przy rzutach bardziej lordowskich, co do stylu, niepasujacy do rasowego multika dzwiek znikal. Przy przynetach do 10g nawet przy energicznych rzutach nie pojawial sie wcale.

Nurtowalo mnie pytanie: czyt to lozysko, czy cos innego.

Poniewaz moje pojecie o budowie multikow jest  kiepskie postanowilem pojsc najprostsza droga i kolejnym razem polowic z inna szpula.

Po przyjsciu do domu chcialem wsadzic szpulke KKR, ktora dotychczas swietnie funkcjonowala. I tu pojawil sie problem bo nie moglem zapic blokady na poliku, tak jakby szpula nie wchodzila wystarczajaco gleboko, mimo ze wczesniej nie bylo z tym problemu. W momencie kiedy i fabryczna szpula od CT-ka zachowala sie tak samo, zaczalem miec obawy ze stalo sie cos w multiku.

Zdarzylo sie Wam cos podobnego? 

Przed zdjęciem polika wskazane jest poluzować docisk co ułatwi wymianę i zmniejszy wytarcie zaczepów. Jest to szczególnie istotne podczas zamiany szpul, gdyż mogą się one różnić nieco długością osi. Przy okazji warto zmierzyć.

• Like 2