Skocz do zawartości

Radio internetowe N

Małkociniak

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuje się na razie mentalnie do pierwszej audycji powstającego radia internetowego post-59698-0-48459000-1590335260_thumb.jpg.

Teraz pytanie na czym słuchać radia które nadaje w internecie. Propozycje telefon+głośniczek bluetooth odpadają, owszem może być aplikacja w telefonie jakiś moduł bluetooth+ kino domowe (podstarzałe technologicznie) lub jakaś przystawka radia internetowego do owego kina. 

Chciałbym wykorzystać radio stereo lub kino domowe to które mam, a więc może jakiś streamer lub moduł ?

Znalazłem u majfrendów takie coś do podłączenia owego kina https://pl.aliexpress.com/item/32950667848.html?spm=a2g0o.cart.0.0.61a43c00csBAkk&mp=1

A może inne propozycje ?

Edytowane przez Małkociniak

ja korzystam z https://musiccast.pl/produkty/stereo/wxad-10 i jestem super zadowolony, obsługa za pomocą app z telefonu

no ale to chyba jak strzelać z armaty do wróbla... :rolleyes:

Edit. dodam tylko, urządzenie współpracuje ze kilkunastoletnią (ale cudną :wub:) mini wieżą Yamaha PianoCraft E410 

Edytowane przez Jano
  • Like 2

Najprościej w komputerze.

Te stacje radia jakos musisz programować wiec bez wyświetlacza sie nie obejdzie

zeby był komfort to  musisz mieć wyświetlacz kilka cali i graficzny a nie znakowy + pamięc stacji

poszukaj malego ultrabooka na 8-10 calach z karta sieciową .- zdarzaja się z wbudowanym pilotem

bedzie miał wyświetlacz i wbudowany głośnik i windows oraz programy do odbioru radia - kilka do wyboru

Centrino lub celeron Ci wystarczy wiec koszt od 200-300  zł 

Edytowane przez selk
  • Like 1

Nie wiem gdzie będzie nadawać tytułowe radio, ale spójrz jeszcze na takiego mikrusa jak chromecast audio, dzięki niemu być może ożywisz swoje kino domowe. Nie dość, że pełni rolę przetwornika C/A, to obsługuje wszystkie serwisy strimngowe typu Spotify,Tidal, Deezer itp.. Chromecasta mam już kilka lat i też po pewnym czasie chciałem nieraz posłuchać radia internetowego, i w tej roli świetnie sprawdza mi się aplikacja Replaio na smartfona, bezproblemowo to współpracuje. Z wad chromecasta to, że nie obsługuje wszystkiego, a podłączenie przez mini jacka, u siebie podłączyłem go do lepszego daca pod wejście optyczne z przejściówką.

Poczytaj o nim, myślę, że u Ciebie może to wypalić, około 100 zł za niego to przyjemna cena jak na możliwości które oferuje.

• Like 2

A co sądzicie o https://pl.aliexpress.com/item/4000574487988.html?spm=a2g0o.cart.0.0.5f733c00iTDw6a&mp=1  czy można traktować to w budżetowym zastępstwie ;-)  Yamahy Miusiccast'a ?

na pierwszy rzut oka wygląda że funkcjonalność podobna

jeżeli nie chodzi o ble ble ble przetworniki i brzmienie "prawie audiofilskie" to możliwe, że spełni twoje oczekiwanie z zapasem

wiesz,budżetowych zastępstw na Ali jest multum, sam musisz sobie odpowiedzieć ;)

• Like 1

Tak jak napisał kolega Jano, na zdjęciu wygląd i wyposażenie pod korek, bardzo możliwe, że będzie to dobrze działało, lecz problem z tego typu sprzętami jest taki, jak długo producent będzie aktualizował soft, a z tym jest różnie nawet u potentatów, ostatnio Denon, mimo, że ciągle sprzedaje amplitunery, w któryś modelach za niemałą kasę ubił aplikację radiową bodajże vtuner i ludzie się wściekają, że kupili nowy sprzęt a radio nie działa. Bez aktualizacji sprzęt mimo że sprawny, jest bezużyteczny. Niestety, to stare numery producentów, 2-3 lata góra 4 i masz lecieć po nowy.

proszę, pozostawmy ten temat merytorycznym...

• Like 1