Skocz do zawartości

Średnica plecionki

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jakby tak człowiek chciał kupić wszystkie linki i wyrobić sobie o nich jako takie zdanie to by mu czasu na samo łowienie nie starczyło :D a i zapas linek zrobiłby się na 30 lat. Jak nie chce kupować a?ź tyle to wchodzi na forum i pyta czy 20lb od X jest cieńsze od 20lb z W? Koło się zamyka.

spoko, jasne ... ale chyba czasami kupujesz jakas inna linke? skoro tak, to juz masz material porownawczo-badawczy

ja tez mam inne, wazniejsze, wydatki, niz kupowanie kilometrow sznurka ;)

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A – ?źe zapytam przewrotnie – po co komu średnica plecionki? Czy nie wa?źniejsza jest wytrzymałość na prawidłowo zawiązanym węźle? Tylko taka realna, a nie ta deklarowana na plecionkach rodzimych brand?łw, kt?łre tak się mają do rzeczywistości, jak pięść do nosa…

WSZYSTKIE plecionki jakie do tej pory uzywalem maja oba parametry za przeproszeniem z dupy wziete.

Zamieszczam linki do produkt?łw Spectra.

Wg strony producenta Honeywell do plecionek wędkarskich rekomendują Spectra Fiber 900 oraz 1000, oba produkty poni?źej:

Spectra Fiber 900 ma 4 submodele o r?ł?źnych modułach:

http://www51.honeywell.com/sm/afc/common/documents/PP_AFC_Ho neywell_spectra_fiber_900_Product_information_sheet.pdf

Spectra Fiber 1000 ma 12 submodeli o r?ł?źnych modułach:

http://www51.honeywell.com/sm/afc/common/documents/PP_AFC_Ho neywell_spectra_fiber_1000_Product_information_sheet.pdf

Najnowszy produkt to Spectra Fiber 3000 ma 3 submodele o r?ł?źnych modułach:

http://www51.honeywell.com/sm/afc/common/documents/PP_AFC_Ho neywell_spectra_fiber_3000_Product_information_sheet.pdf

Plecionki Spectra (mało konkret?łw, mo?źna ten link pominąć)

http://www51.honeywell.com/sm/afc/common/documents/Spectra_F iber-FishingLine_DS.pdf

Wszystkie produkty mają tą samą gęstość, ale r?ł?źne moduły.

Wygląda na to ?źe nie jest to pełna lista produkt?łw, albo koncowi producenci zamawiają spoza katalogu. Nie ma tu np: linek 4lb a plecionki z taką wytrzymałością sa na rynku z logiem Spectra.

Najmniejszy moduł Spectry to 850(g/den) a największy to 1550 (g/den).

Rozciągliwość tak?źe jest r?ł?źna - od 2,8% do 3,9%.

Mają tez r?ł?źną liczbę nici.

Mo?źe pokusilibyśmy się o zrobienie zestawienia, ile jakiej plecionki wchodzi na konkretnej wielkości szpulę. Gorąco zachęcam.

Wystarczyłoby podać takie parametry:

Plecionka: firma, model, lb/kg, ile metr?łw wchodzi na szpulę

Szpula: wielkość X, firmy Y

Plecionka: Berkley, Whiplash Camo, 10,60kg, 270m + minimalny podkład

Szpula: rozmiar 2500, Shimano Stella FE

Plecionka: Berkley, Whiplash Crystal, 14,1kg, 270m + minimalny podkład

Szpula: rozmiar 3000, Shimano Stella FE

Podkład mam minimalny, ?źeby się plecionka nie ślizgała. Plecionka gęsto nawinięta prawie do rantu szpuli.

Plecionka: Berkley, Whiplash Camo, 10,60kg, 270m + podkład

Szpula: rozmiar 2500, Shimano Stella FE

Plecionka: Berkley, Whiplash Crystal, 14,1kg, 270m + podkład

Szpula: rozmiar 3000, Shimano Stella FE

Stren (zolty) opisany jako 0,18 shimano gtrb szpula 2500 - akurat cala szpulka plecionki wchodzi.

Suffix performance braid 0,20 (duza szpulka 275m?) slammer 260 - zapelniony po brzegi i zostalo kolo kilkunastu moze 2x metrow na szpulce

whisplash 0,06 100m (130m?) wypelnilo szpulke kolowrotka gt rb rozmiaru 2500

penn international braid duza szpulka (275m?) 0,3 opisany jako 38kg - cala szpula slammera 260 (poj 0,3 - 150 czy 170m) + caly multipikator o identycznej pojemnosci szpuli + z 30-40m zostalo.

powerpro 0,06 cala szpulka exage 1000

stren 0,08 cala szpulka exage 1000

to tak z pamieci. ps staram sie nie uzywac podkladu - powyzsze go nie maja.

@pitt ju?ź się poprawiam. Masz rację. Człowiek przed kawą głupi jest i tyle. Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy, miałem uzupełnić, ale w pracy było zamieszanie.

Podkład mam minimalny, ?źeby się plecionka nie ślizgała. Plecionka gęsto nawinięta prawie do rantu szpuli.

@gooral Co do Whiplasha to albo te plecionki nie trzymają wymiaru, albo ktoś robi podr?łby. Na red arca 4000 musiałem dać gruby podkład ?źeby szpula 270m 0,06 wypełniła całą szpulę.

Pod groźbą więzienia wytrzymałość powinna być podawana +/- 0,5kg i wtedy oglądam sobie sznurki w sklepie i wybieram, co uwa?źam. Tylko, ?źe p?łki co w przeciętnym sklepie są trzy r?ł?źne plecionki, ka?źda w jednym rozmiarze

A co do wyrobienia sobie zdania, jest niestety tak, ?źe jak ju?ź nam się linka zu?źyje i zam?łwimy po roku - dw?łch, następną identyczną, to mo?źe przyjść do nas zupełnie inny produkt. I dupa.

Dlatego pytanie o plecionki i ?źyłki wcią?ź będą się powtarzać, niewa?źne ile razy będzie to wałkowane. Pytania o średnicę tasiemki i ile jej wejdzie na Stradica 4000 te?ź. I kt?łry Stradic dobry, a kt?łry ju?ź nie - r?łwnie?ź

Pozdrawiam

Grzesiek

@gooral Co do Whiplasha to albo te plecionki nie trzymają wymiaru, albo ktoś robi podr?łby. Na red arca 4000 musiałem dać gruby podkład ?źeby szpula 270m 0,06 wypełniła całą szpulę.

gdzies ktos tutaj podawal linka do rosyjskiej strony z zdjeciami plecionek pod mikroskopem i whisplash 0,1 byl jak zylka 0,3 ...

PS wyraznie widac roznice pomiedzy strenem 0,08 a powerpro 0,06

powerpro ma brzydszy splot i jest grubsza (mimo, ze powinna byc ciensza...) inna sprawa, ze obie wypelnily niemal idealnie szpule kolowrotka rozmiaru 1000 a to powinno wymagac teoretycznie 140m zylki 0,2 ..

ictus,- na pewno rzuciłeś du?źo więcej światła na budowę wp?łłczesnych plecionek i za to garty, myślę ze mało kto ma taką wiedzę. Z przyjemnością to wchłonełem :D

Natomiast co do meritum, czyli rzeczonej średnicy,- wydaje mi się ?źe nie ma co sie napinać (bez rozciągliwości jak plecionka) a dyskusja na ten temat to typowe szukanie śmietany na g?łwnie.

Zarowno od strony teoretycznej co wyraźnie podaje pitt (i zgadzam sie i ja z tym) jak i od strony praktycznej o czym pisze Guzu tak to wygląda jakbyśmy chcieli zwa?źyć kilogram cukru,- linijką :lol:

Na końcu jak zwykle pozostaje tylko nasze doswiadczenie i pr?łby i pora?źki o kt?łrych tu najcześciej piszemy :D

Oto jak blask rozsadku rozswietla mroki...

A juz tracilem nadzieje...

W odpowiedzi na tytul postu - plecionka wedkarska nie ma mierzalnej srednicy, uklada sie zaleznie od stopnia scisniecia.

Operowanie jej srednica nie ma wiec sensu bo zaleznie od swojej konsystencji i uzytej siły ulozy sie w nawoju mniej lub bardziej jak tasiemka.

Ja rozrozniam plecionki dobre i kiepskie. (niestety ostatnio slysze, ze coraz czesciej mozna sie dowiedziec, ze nie ma rzeczy dobrych ponadczasowo)

Dobra to taka, ktora dobrze sie lowi, nie placze sie a jak juz to da rade to rozplatac najczesciej, nie bierze za duzo wody, nie mechaci sie zbyt szybko i...trzyma parametr wytrzymalosci podany na opakowaniu.

Po kilku probach z plecionkami w przedziale 5-8LB moja najciensza linka jest 10LB.

Gumo

Wśr?łd moich znajomych funkcjonuje inne powiedzenie a szukania śmietany na g?łwnie nie znałem Wolę szukanie miodu w dupie, jeśli ju?ź ma być dosadnie, konfratersko i w gronie bliskich.

Paralela w postaci wa?źenia kilograma cukru linijką nie przekonała mnie zupełnie bo uwa?źam ją za nietrafną. Napięta plecionka ma przekr?łj zbli?źony do okrągłego tak jak plecione liny okrętowe. Lina nie musi mieć okrągłego przekroju, aby mieć średnicę. Żeglarze nie boczą się z tego powodu ?źe liny mają podawaną średnicę mimo ?źe ich liny nie są idealnie okrągłe. Pow?łd: liny te muszą przechodzić przez r?ł?źne szekle, kluzy, kausze i chcą wiedzieć czy się tam zmieszczą czy nie. Chcą te?ź wiedzieć ile liny wejdzie na kabestan, analogicznie jak na nasz kołowrotek. Czy na kabestanie jakakolwiek lina ma okrągły przekr?łj?

Czy lina okrętowa poni?źej jest bardziej okrągła od plecionki?

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=46491&

Myślę ?źe wędkarze mogą podejść do plecionki nieco bardziej utylitarnie i uznać tę nieszczęsną średnicę. Wystarczy uznać ?źe nie chodzi o średnicę okręgu ale o średnicę, niech będzie ?źe średnicę zbioru i wtedy nawet inkarnowany Apoloniusz z Pergi nie będzie się miał do czego przyczepić :mellow:

Chciałbym aby średnica pozostała na opisach plecionek, chciałbym te?ź ?źeby była rzetelniej mierzona.

post-1924-1348917193,0568_thumb.jpg

Liny okretowe to obawiam sie jest zupelnie inne zagadnienie niz linki wedkarskie(plecionki)...

Najbardziej pod obciazeniem jest to zblizone do tasiemki..przy sporej dozie wyobrazni mozna powiedziec, ze jesli chodzi o okraglosci, to jest najbardziej zblizone (w przekroju) do elipsy.

Jezeli jest mowa o srednicy w elipsie to zawsze wesp?łł z jakims przymiotnikiem.

Gumo

Nie wiem jak to jest z przymiotnikami, ale dopełniacz plecionki trawersując z średnica liny całkowicie mi wystarcza.

Inspirując się Gumo Twoją średnica elipsy:

średnica elipsy to najdłu?źszy odcinek łączący punkty elipsy, a tak?źe długość tego odcinka.

Mo?źe być nawet tak:

średnica plecionki to najdłu?źszy odcinek łączący punkty przekroju plecionki, a tak?źe długość tego odcinka.

Przy okazji zrobiłem na szybko filmik z obracającą się lekko obcią?źoną plecionką (miałem pod ręką Spiderwire 56,2kg opisaną jako 0,38mm). Ciekawiło mnie czy faktycznie jest to tasiemka.

Poni?źej mały kola?ź klatek z filmu. Żaden to dow?łd bo metodologia słaba, film marny, ale na moją chwilową potrzebę wystarcza.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=46511&

Wyszło mi, ?źe tasiemką zdecydowanie nie jest. Okrągława? Elipsoidalna? Czort ją wie, ale na 100% nie jest płaska <_<

post-1924-1348917194,493_thumb.jpg

Elastyczne przedmioty mierzy sie mikrometrem laserowym, jak koledzy mi udostepnia to podejme probe bojowa. Na razie takowego nie posiadam. W linach ktore nie maja przekroju okraglego srednica liny jest wyliczana teoretycznie na podstawie innych pomiarow. Jutro w pracy wstawie schemat jak to sie robi. Puste przestrzenie wychodzace poza obreb liny rowniez sa liczone. W przypadku plecionki ktora bedzie zblizona do elipsy bedzie to proste.

Moge Ci zmierzyc nawet srednice prostokata jeslu chcesz, oczywiscie zgodnie z teoria matematyki :D Podaj tylko jego wymiary!

pomiar przedmiotow elastycznych mozna zrobic na wiele sposobow tylko po co w przypadku linki? co w ten sposob osiagniemy? mozemy skutecznie i skrupulatnie rozciagac zylke 0.22 mm i podac jej srednice tuz przed zerwaniem ... np. 0.00125 mm ... do tego krzykniemy dziarsko: nasz produkt wytrzymuje 4.75 kg! i juz mamy nowego lidera rynku ...

tylko chyba nie o to chodzi nam wedkarzom? dlatego sobie mysle, ze:

...

średnica plecionki to najdłu?źszy odcinek łączący punkty przekroju plecionki, a tak?źe długość tego odcinka.

...

to sie nijak, do wszelakich super-duper wynalazkow ze znakiem berkleya, smoka czy X-a, podpiac nie da, poniewaz jak widzimy na zalaczonych opakowaniach 'fi' 0.06 mm a nastepnie pacjetke napniemy na paznokciu ... moze byc ladny, wypielegnowany, pachnacy i z tippsem, a co mi tam ... i ja zmierzymy 'czymkolwiek co w miare dokladnie pomiary wykonuje' to wyjdzie nam jakies 0.35 mm ... ze tak powiem ... to bylby wedlug mnie, i w tym przypadku, najdluzszy odciniek laczacy punkty przekroju plecionki ... ze tak powiem ... no chyba, ze ja juz nic nie kapuje albo na sile sobie wciskam, ze gumofilc ma racje .. bo ma

Tu nie chodzi o to czego ja chce a raczej o praktyczny wymiar dla wedkarza tej srednicy plecionki.

Co gowno bedzie wart taki pomiar laserem, skoro pozniej po staremu po chamsku nawiniemy na kolowrotek ta linke sciskajac ja i bedzie ona w zupelnie innym stanie bo nie dosc, ze scisnieta w sposob nieprzewidywalny pomiedzy inne zwoje to jeszzce skrecona?

Tyle samo gowno wart jest pomiar sumiarka bo mozna przy cienszych linkach uzyskac 0.

Reasumujac mozesz sobie mierzyc jak dlugo chcesz a i tak nie zmierzysz tego o co chodzi wedkarzowi.

A zakladam, ze o to finalnie chodzi bo jezeli o cos innego (np. wspomniana kwadrature koła) to z gory mowie, ze nie wchodze. To to samo, co lowienie ryb sprzed ekranu.

Gumo

Fajnie sie to co ictus pisze czyta i oglada to co wkleja, ale to wszystko wędkarska sofistyka albo jak kto woli bardziej dosadnie wędkologia, bo w praktyce nie rozwiazuje tych problem?łw od kt?łrych wychodzą wędkarze zadając pytanie o średnicę...

Puki co mamy,- to co mamy na rynku a na unifikacje się nie zanosi (marketing firm na to, napewno nie pozwoli), wiec będą pytania co do średnicy - i ju?ź.

Tak mi sie jakoś wydaje, ?źe nie na wszystkie pytania musimy znać odpowiedź zadowalającą i mądrą. Czasem bli?źej prawdy' jesteśmy rozkładając ręce i opowiadając raczej o tym co jest w realu ni?ź o tęskonocie za czymś co sie ulęgło w naszej głowie, co rusz bombardowanej niby odkryciami i rozwiązaniami ostatecznymi i ponadczasowymi...

Jestem przekonany ?źe mo?źna zmierzyć plecionkę w taki spos?łb ?źeby podane parametry były u?źyteczne. W moim przypadku chcę wiedzieć ile orientacyjnie danej plecionki wejdzie na konkretną szpulę. Nawet jeśli przekr?łj plecionki bardziej zbli?źony jest do heksagonu lub oktagonu ni?ź okręgu. Dla mnie to wa?źne, bo nie stać mnie na kupowanie wszystkich plecionek na rynku i testy.

1. Średnica por?łwnywalna do tej z ?źyłki byłaby najwygodniejszym rozwiązaniem, bo szpule zwyczajowo mają opisane ile ?źyłki o r?ł?źnych średnicach na nie wejdzie.

2. Producenci podają średnice z kosmosu - to prawda. Mo?źe pora to zmienić, a jeśli nie, to przynajmniej zrobić zestawienie jak jest w rzeczywistości.

3. Wytrzymałość plecionki w LB nie rozwiązuje problemu bo plecionki mogą być wykonane z r?ł?źnych materiał?łw i r?ł?źnie plecione. Plecionki zachowując tą samą wytrzymałość mogą mieć zupełnie r?ł?źne średnice. Wg twardych danych plecionka o tej samej wytrzymałości mo?źe mieć średnicę większą a?ź o 70%.

4. Mniejsza średnica plecionki o takiej samej wytrzymałości będzie stawiała mniejsze opory w wodzie i powietrzu. Dla niekt?łrych ma to znaczenie.

Dane podam w następnym poście.

Podam przykład opierając się na badaniach lin technicznych wg norm CI-1500, ASTM 4268, ISO/DIS 2307, OCIMF, EN919, bo jak ju?ź wszyscy na j.pl wiemy, firmy wędkarskie mają metody i normy badania plecionek zupełnie fikcyjne.

Wszystkie poni?źsze liny mają średnicę 3/8, a wytrzymałość to średnia siła zrywająca ABS. Wszystkie mają logo Spectra albo Dyneema.

7000 kg - Spectra 900

7000 kg - Dyneema SK60

8900 kg - Dyneema SK75

8900 kg - Spectra 900 po rekrystalizacji

12000 kg - Dyneema SK-75 po rekrystalizacji

Jak widać średnica ta sama a wytrzymałości r?ł?źne. Materiał?łw z lini Dyneema i Spectra jest obecnie więcej, więc r?ł?źnice mogą być znacznie większe. Ta sama średnica, liny podobnie plecione a wytrzymałość 7000 kg vs 12000 kg.

Dlatego uwa?źam parametr średnicy za istotny. Jednej plecionki 30lb mo?źe wejść na tą samą szpulę 200m a innej 300m. Ja chciałbym wiedzieć kt?łra jest grubsza i o ile. Cały czas pokutuje na naszym forum fakt, ?źe wielu osobom wydaje się, ?źe wszystkie plecionki zrobione są z tego samego materiału a logo (Dyneema czy Spectra) na pudełku wszystko wyjaśnia, co jest bzdurą.