sslonio Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Cześć, Jakie macie doświadczenia z ww. urządzeniami?W tej samej cenie mogę kupić wiertarko- wkrętarkę Metabo Powermaxx 12 V z silnikiem szczotkowym i tym nowszej generacji czyli bezszczotkowym, który generalnie jest sporo droższy ale pytanie czy lepszy? Te silniki bezszczotkowe są podobno bezobsługowe ale czy też tak samo bezawaryjne? Może ktoś używa i wypowie się jak to w praktyce wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAN666 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Podstawowe pytanie to do czego ma Ci służyć ta wkrętarka czy to użytek domowy czy chcesz wykorzystywać w ciągłej pracy, jeśli na użytek domowy sporadycznie coś wkręcić ewentualnie przewiercić wystarczy szczotkowa jeśli do ciągłej pracy to bez szczotkowa i raczej 18v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) 12 Metabo z silnikiem szczotkowym użytkuje powiedzmy zawodowo od jakiš 3 lat.Zero problemów więc jak coś działa to po co przepłacač.Tylko że pamiętaj že 12 to jest wkrętarka a nie wiertarka.Mała poręczna, zdejmowany uchwyt wszędie wlizie (prawie) mebelki,szafki wkręty w drewno lub gk to jej żywioł. Edytowane 25 Maja 2020 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Potrzebuję jej do użytku domowego. Wykorzystanie sporadyczne od czasu do czasu. Wiercenie pustak z gazobetonu, GK oraz drewno no i wkręcanie wkrętów w te materiały. Te 12 V są lekkie, kompaktowe przez to bardziej poręczne niż te większe 18V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Używam Metabo od 8 lat . Fajna gwarancja 3 letnia po rejestracji na stronie także na akumulatory . Miałem 10.8 ,12 ale są za wolne i mocy czasami brakuje . Kupiłem SB 18 L , i jest szybsza i mocniejsza a niewiele większa , naprawdę krótka. Niewiele droższa od 12 i pozwoliła rozbudować zestaw o młotek kha . Polecam z czystym sumieniem , na razie brak awarii . W robocie też namówiłem na Metabo i naprawdę nie mają lekko . Od pięciu lat 3 reklamacje , dwa razy jakoś sterownik i raz akumulator . Wszystko naprawione a Aku nowe . Sprzęt odbierają kurierem i odsyłają bezpłatnie przez 3 lata. A i 18 można kupić z udarem , takim prostym ale do do cegły czy pustaka wystarczy . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Maja 2020 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Jak do domu i sporadycznego użytku to polecam taką. Małe poręczne nie drogie. I zdziwisz się na ile bateria starczy. https://allegro.pl/oferta/wiertarko-wkretarka-12v-aeg-bs12c-8147779441 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Zerknij na parametry podane w Nm i wybierz najmocniejszą . Jak okazjonalne czyli nie ma zarabiać to nawet czerwony Mec z Jula wystarczy PArkside z Lidla też ma w ofercie bezszczotkową wkrętarkę Performance 20V o mocy 60Nm ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Marek o momencie 60 Nm moc to w watach podają. Oczy zabolały ale wiem że to pomyłka była. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Marek o momencie 60 Nm moc to w watach podają. Oczy zabolały ale wiem że to pomyłka była.Paweł ,może i masz rację ,sam nie wiem jak to sprawdzić .Są filmiki na YT gdzie są porównane markowe wkrętaki z tymi nie markowymi. Mam tą Performace 20 V i "kultura pracy" naprawdę spoko , ma szybszą ładowarkę i jest zdecydowanie mocniejsza przy długich wkrętach ciesielskich od tej szczotkowej zielonej 20 V. Ta szczotkowa też daje radę i na razie też jest ok .Baterie są kompatybilne. Meca czerwonego też mam jest głośniejszy ale też kręci Nie zarabiają na siebie ale już naprawdę sporo pokręciły i działają dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klosskuba Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Ja mam w firmie bezszczotkową i szczotkową 18v i po 4 latach w tej drugiej poleciał wirnik, ale bezszczotkowa ma dopiero 3 lata, ma jeszcze czas... Jest to o tyle dziwne, że nie pracują one jakoś długo i ciężko, choć często, firma hydrauliczna, coś się czasem przewierci czy przykręci i tyle. Zaletą Metabo jest dobre gospodarowanie zasilaniem, akumulatory zapierdzielają zamiennie w kilku maszynach, kątówki, sds, wkrętarki, lisica i są nie do zabicia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Bardziej chodziło mi o to czy te silniki bezszczotkowe są takie niezawodne i bezobsługowe jak niby o nich piszą, że nic nie trzeba w nich wymieniać i naprawiać. Z tym momentem obrotowym to faktycznie im więcej tym lepiej i tak dla przykładu - Metabo Powermaxx BS 12 BL czyli 12 Voltowa na silniku bezszczotkowym ma maksymalny moment obrotowy twardy 45 nm a Celma 18 Voltova (szczotkowa) 42 nm czyli mniejsze napięcie a mocniejsza wkrętarka bo już lepsza marka. Bezszczotkowe silniki są drogie w naprawie na granicy opłacalności naprawy lub ceny samego "body" bez akumulatorów, ładowarki i pudła więc zastanawiam się na ile są bezawaryjne??? Edytowane 25 Maja 2020 przez sslonio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Używam sporo Boscha, część z silnikami bezszczotkowymi EC. Np mała szlifierka 76mm - rewelacja. Lekko nie ma a silnik bez zmian już drugi rok. GSR 12V-15 - codziennie wierci i wkręca - podobnie jak GWS76 GSR 18V-EC ta ma chyba z 4 lata. Spadła kilka razy, wierci od 10mm w górę. Nie raz była gorąca - silnik nic nie stracił z mocy. Następca GSR 60 też zbiera dobre opinie. Były też serie typu 180 czy 120 Li ze szczotkami. Wyczuwalnie cięższe i zdarzały im się awarie. Do domu bym wybrał GSR12V-15. W tej klasie nie ma mocnej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Polecam Millwaukee w porównaniu do niebieskiego Boscha to przepaść. Używam tego sprzętu na codzień stal RVS i wiem co pisze...Jednak wybór pozostawiam autorowi wątku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Panowie to miała być wkretarka do domu dla majsterkowicza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Zaraz uderzymy w Hilti i Festoola Przypomniał mi się mem z latarką za 12 zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Do domu/amatorskiego użytku polecam sieciową/na kabel bo: nie trzeba pamiętać o aku, od razu jest gotowa do pracy, kabel przeażnie jest długi (łatwo gniazdo znaleść, w ostateczności przedłużacz). Do roboty pewnie wybrałbym na aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Panowie, meritum dla mnie jest eksploatacja silnika bezszczotkowego w porównaniu do szczotkowego. Czy w przypadku bezszczotkowego rzeczywiście mozna liczyć na długą i bezproblemową eksploatację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie.W dobie robienia wszystkiego z gównometalu itp nie masz co liczyć że sprzét będzie wieczny.Prawidłowo exploatowany powinien wytrzymać swoje bez względu na rodzaj silnika.Zadaj sobie pytanie lepiej do czego Ci jest ona potrzebna i czy na pewno wykorzystasz zalety sprzętu z górnej półki.A i tak najprawdopodobniej popadają najpierw aku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Odpowiedź na to pytanie chyba jest dosyć prosta. W silniku bezszczotkowym jedynym elementem podlegającym zużyciu jest łożyskowanie wirnika. Jeśli cena jest dobra, to ja bym się za bardzo nie zastanawiał.Zalety sprzętu z górnej półki zawsze warto mieć pod ręką. Chyba, że się majsterkuje okazjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klosskuba Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Dla mnie jasne. Bezszczotkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Zaraz uderzymy w Hilti i Festoola Przypomniał mi się mem z latarką za 12 złWrzuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Może nie mem https://www.wykop.pl/wpis/19956515/najsmieszniejsze-jest-to-ze-kazda-absolutnie-kazda/ Edytowane 26 Maja 2020 przez Kamil_Olsztyn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Może nie mem https://www.wykop.pl/wpis/19956515/najsmieszniejsze-jest-to-ze-kazda-absolutnie-kazda/No dobre .Fakt, że warto kupić coś sprawdzonego nawet do amatorki. Mam jakąś niedrogą wkrętarkę, przełożenie czasem na '1" wyskakuje ale daje radę.Mam dwie baterie, jak trochę pokręcę trzeba zmieniać bo słabnie, ale ładuję na zmianę, trochę to irytujące ale lepsze jak kręcenie śrubokrętem. Myślałem o kupnie nowej, ale tyle co używam to wystarcza, bo baterie mogą zluzować z mocą i wrócę do punktu wyjścia. Jak całkiem padną to coś zakupię ale nie za krocie jak te latarki, tylko w kwestii rozsądku ok 400zł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) @ Jozi - mój budżet to również ok. 400 zł, z założenia nie lubię wyrzucać kasy dwa razy na to samo i raczej staram się szukać czegoś sprawdzonego, markowego ale w rozsądnej cenie lub w promocji. Do użytku domowego pewnie i Parkside z Lidla by wystarczył za 150zł ale...no wiadomo nie zawsze są to oszczędności w dłuższej perspektywie czasowej. Nie "siedzę" w branży budowlanej, nie wiem jak te elektronarzędzia sprawdzają się w praktyce po kilku latach używania. Lepsze jest wrogiem dobrego stąd moje zapytanie odnoście silników bezszczotkowych we wkrętarce. Gadam w jednym sklepie - do domu wystarczy szczotkowa - bo jak padnie to tania naprawa/wymiana silnika.Gadam w innym sklepie - bierz Pan bezszczotkową - tam się nie ma co zepsuć. Gadam w serwisie w jednym z ww. sklepów - "no wiem Pan - w okresie gwarancji to lepsza bezszczotkowa ale po gwarancji to lepsza szczotkowa bo jak się coś zepsuje to taniej naprawić" I bądź tu mądry Za trochę ponad 400 PLN mam wybór - szczotkowa czy bezszczotkowa tej samej firmy czyli Metabo Powermaxx BS12 lub BS 12 BL, przy czym ta bezszczotkowa normalnie jest ok. 200 PLN droższa a ta szczotkowa to można powiedzieć "w normalnej cenie". A jeszcze apropos tej ww. latarki - to chyba każdy z nas lub prawie każdy z nas może to samo do siebie odnieść jeżeli chodzi o sprzęt wędkarski i rozterki z nim związane :-) Edytowane 26 Maja 2020 przez sslonio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Wejdź na popularny serwis aukcyjny i 1 kryterium to popularność.Przeglądasz i czytasz recenzje. Jak patrzyłem to można za 2 stówki do amatorki kupić. Ja tak zrobię, ale wybiorę tą lżejszą i poręczniejszą baterią a nie z taką pałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi