Eryk Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Witam tydzień temu rozpocząłem moją przygodę z jerkami po wyciągnięciu kilku szczupaków przypon z drutu strasznie się pogiołzastanawiam się czy nie lepiej na końcu plecionki dowiązać agrafkę lub krętlik z agrafką aby móc łatwiej wymieniać przypony co o tym sądzicie czy nie wpłynie to negatywnie na zestaw jeśli nie to jakie agrafki polecacie. Dodam że jest to przypon dlt i jak większość drutów nie posiada krętlika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Jeżeli łowisz z łódki to lepiej zastosować tytan. Jest drogi, ale w zdecydowanej większości uda się odczepić przynętę wraz z przyponem. Na tytanie zawiążesz supeł, rozwiążesz i nie będziesz miał po tym śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Polecam zwykły przypon ze splecionych włókien stalowych w otulinie gumowej np. http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/82/49/52/22824 95222 Miałem kilka tytanów, 2 pękły i poleciały z jerkami - raz swimbait 19cm za kilkadziesiąt zł. i raz Strike Pro za kilkadziesiąt zł. Poza tym nie skręca się aż tak jak inne, ale po holu 90-taka sprzed roku mój tytan wyglądał jak sprężynka Był mega zdeformowany. Dlatego polecam klasyczne np 7x7 - tylko w tych dragonowskich krętliki i agrafki raczej do wymiany na lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Zastanawiam się nad naprawdę grubym fluorocarbonem - łowiąc na muchę ani jeden nie obciął mi przynęty, choć wcześniej łowiąc na spinning na fluorocarbon 0,35 na 2 brania miałem 2 obcinki. Ale dobrej firmy i gruby jest dość fajny... I prawie niewidoczny w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 zastanawiam się nad dragon titanium ale słyszałem że oczka pękają lub zwykły 1x7 z serii big game.A na jakie agrafki polecacie wymienić te dragonowskie i czy w ogóle trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 1 ... 2 ... 3 ... http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7665& ;amp ; http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4587& ;amp ; http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=2863& ;amp ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Polecam zwykły przypon ze splecionych włókien stalowych w otulinie gumowej np. http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/82/49/52/22824 95222 Miałem kilka tytanów, 2 pękły i poleciały z jerkami - raz swimbait 19cm za kilkadziesiąt zł. i raz Strike Pro za kilkadziesiąt zł. Poza tym nie skręca się aż tak jak inne, ale po holu 90-taka sprzed roku mój tytan wyglądał jak sprężynka Był mega zdeformowany. Dlatego polecam klasyczne np 7x7 - tylko w tych dragonowskich krętliki i agrafki raczej do wymiany na lepsze. witam!myślę że powinieneś zakupić dobry materiał tytanowy, zamiast od razu skreślać tytan. mogę sfotografować i pokazać Ci tytanowy przypon po trzech sezonach i kilkudziesiciu dobrych zębatych w tym kilku metrowych. zero zużycia, przypon służy mi do dziś.dodam że materiał to tytanowy drut ze staminy, ale terminator jest równie dobry.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dzięki spróbuje tytanu ba początek dragon titanium a potem zrobie może coś sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Polecam zwykły przypon ze splecionych włókien stalowych w otulinie gumowej np. http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/82/49/52/22824 95222 Miałem kilka tytanów, 2 pękły i poleciały z jerkami - raz swimbait 19cm za kilkadziesiąt zł. i raz Strike Pro za kilkadziesiąt zł. Poza tym nie skręca się aż tak jak inne, ale po holu 90-taka sprzed roku mój tytan wyglądał jak sprężynka Był mega zdeformowany. Dlatego polecam klasyczne np 7x7 - tylko w tych dragonowskich krętliki i agrafki raczej do wymiany na lepsze. witam!myślę że powinieneś zakupić dobry materiał tytanowy, zamiast od razu skreślać tytan. mogę sfotografować i pokazać Ci tytanowy przypon po trzech sezonach i kilkudziesiciu dobrych zębatych w tym kilku metrowych. zero zużycia, przypon służy mi do dziś.dodam że materiał to tytanowy drut ze staminy, ale terminator jest równie dobry.pozdrówka Hej-miałem Dragonowski jak i hand made od kolegi z miasta obok jak i od Mifka Wszystkie 3 były bebe - po rybach oczywiście, bo nowe, świeże są fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 witam!nie chce tu nikogo dyskredytować. myślę jednak że coś z tymi przyponami było nie tak. poniżej 3 letni przypon z drutu tytanowego stamina 0.35mm pozdrówka Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Peresada - a od Ciebie nie miałem tytanów? Coś mi przypominają te dziwne agrafki i krętliki (wtedy z kotwicami...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 jak dla mnie kwestia PRAWIDŁOWEGO wykonania przyponu. Wtedy tytan jest praktycznie niezniszczalny. przytłaczająca wiekszosć moich tytanów służy mi do momentu urwania, po za sytuacjami gdzie miałem złej jakosci zaciski, które po czasie puszczały trochę.najlepszy materiał przyponowy jaki miałem do tej pory - drut tytanowy. Do jerkowania - 70lb, do normalnego łowienia 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Kupiłem spro titanium 1x7 o wytrzymałości 40lb i długości 40cm zobaczymy jak się będą sprawować krętlik na początku przyponu i na końcu przy agrafce agrafka wygląda porządnie podwójnie zagięta i oczka przyponu zabezpieczone rurką niestety cena prawie 40 zł za sztukę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Z tego: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=333756 &&srch=PLECIONKA+TYTANOWA#msg_333756 ukręciłbyś z 7 sztuk. A plecionka dużo droższa - bo grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Ja od jakiegoś czasu używam AFW linek stalowych o otulinie,nie skręcają się wytrzymałość zgodna z deklaracja producenta.w lince 10 kg wystarczą zaciski 1,4mm.Na prawdę mogę je polecić,linka jak i zaciski(tulejki)dobrej jakość,To samo tyczy się Tytanu miałem kilka metrów ale dla mnie za sztywny do średniego spinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Też używam tych linek AFW w oplocie. Od 10 kg wzwyż. Nigdy nie miałem z nimi problemu. Podobno Dragon ich używa do swoich przyponów ale boję się nierównej jakości przyponów Dragona. Co dostawa to zdarza się inna agrafka , inna tulejka lub inny kretlik. Tulejki AFW też sa barzo dobre. Są czarne i wyglądają na zrobione ze zwykłej stali ale po ściągnięciu czarnej warstwy widać stop o kolorze miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi