Skocz do zawartości

Norwegia - Stavanger

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszą połowę czerwca spędzę w Stavanger - Tananger. Chciałbym jakoś zagospodarować wolny czas i biorę ze sobą trochę sprzętu wędkarskiego z myślą o łowieniu w morzu z brzegu. Na jaką rybę się nastawiać o tej porze roku? Czy jest jeszcze szansa na trotkę na muchę?

Ze Stavanger nie jestem, ale na trotkę zawsze jest szansa. Co do innych to sie nie wypowiadam bo u mnie w Oslofjordzie pustka, solankę omijam, jeśli będziesz miał dostęp do auta to możesz zawsze wrzucić muchę w bagażnik i nad jakieś jeziorko sie wybrać, ewentualnie rzekę.

Edytowane przez Lewy1106

Jeśli troć, to raczej "noc" niż dzień. Wtedy jest w zasięgu muchy. Szukaj miejsc w miarę odosobnionych, co teraz nie powinno być trudne. Doświadczenia z Oslofjordu,ale raczej uniwersalne.

PS Łowienie w morzu jest darmowe, ale już w innych wodach, potrzebna licencja na dany obszar. Przez kilka lat kontroli nie widziałem, ale głupio tak bez...

W fjordzie powinna być belona i makrela,śledź. Smukłe blaszki, lekkie pilkery. W zeszłym roku łowiłem makrele głównie na jedną blachę, w kolorze miedzi.

Jeśli nie jesteś muchowym orto, to jakieś zestawy śledziowe polecam.

Edytowane przez Roseth

Kiedyś na przywieszki zapiąłem 4 makrele,akurat takie godniejsze w rozmiarze, skończyło się złamanym kijem. Jeśli chodzi o makrele i śledzie to jednak przede wszystkim porty, miejskie łowienie. Trocie łowiłem na "dzikich" plażach, szukałem widocznych zatopionych kamieni, kamiennych raf. Lepsze brania na przypływie.

W samym mieście jest kilka miejscówek gdzie jest sporo makreli. Próbowałem je łowić na wszelkiego wynalazki typu boleniowego ale bez efektu, dopiero jak kupiłem norweskie pilckiery i to te najtańsze zaczęła się zabawa. Myślę, że na muchę powinny brać, powodzenia.