Skocz do zawartości

Polsping rulez

theslut

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też mam kilka ich gum - jakoś naprawdę dobra, ale wody jeszcze nie widziały bo jakoś ciągle mnie na pstrągi ciągnie ;) Kupilem w sumie w ciemno dla zasady, bo bardzo Polspingowi kibicuje.

PS. Fajnie że ich produkty można kupić w Decathlonie, mocno się zdziwiłem jak zobaczyłem cały regał Polspingu :)

Wcześniej już była fota gum Polspingu o nazwie Miękki Wacław to pomyślałem ,że to jakiś żart.

A wracając do tematu to za małolata moja ulubiona i oczywiście łowna blacha na szczupaki to była Kalewa.

Miałem jeszcze obrotówki pod nazwą Okoń .Czy ją produkował Polsping  czy ktoś inny ?

Miękki Wacław to mój kilerek na okonie :) powiem szczerze, że w perlowy kolorem walą jak złe. W zeszłym roku na miękkiego miałem okonia 42.5cm. A co do samej marki Polsping, to widzę, że firma zaczyna iść do przodu. Mają plany i ambicje i cieszy to, że polska firma się odradza po latach.

• Like 3

Jeśli chodzi o seryjne wahadłówki, to Polsping jest jedyną firmą, której jestem wierny ????.

Pierwsze Gnomy kupowałem za szczeniaka jako gadżet - bo spinningować jeszcze nie mogłem - bodajże od 1989roku.

Mam też starsze, po tacie i zdobyte w innych okolicznościach.

Nie rdzewiały te bardzo stare, z mosiądzu, gdy zastąpiono go tańszą stalą, no to wiadomo. Ale przy normalnym użytkowaniu i przechowywaniu nie jest to problem, bardziej wkurzało mnie szybkie matowienie i jakby łuszczenie złotych błystek, ale ryby nie widziały w tym problemu więc i ja przestałem.

Pamiętam jak na wycieczce z liceum do Zakopanego kupiłem w tamtejszym wędkarskim obrotówkę Polspingu (w bydgoskich sklepach tylko wahadłówki widziałem) Regę 4 -był rok 1998 może 99, ileż to później razy właziłem do wody by nie zerwać najlepszego szczupakowego killera jakim się okazała być ... ech

• Like 3

Jeśli chodzi o seryjne wahadłówki, to Polsping jest jedyną firmą, której jestem wierny .

Pierwsze Gnomy kupowałem za szczeniaka jako gadżet - bo spinningować jeszcze nie mogłem - bodajże od 1989roku.

Mam też starsze, po tacie i zdobyte w innych okolicznościach.

Nie rdzewiały te bardzo stare, z mosiądzu, gdy zastąpiono go tańszą stalą, no to wiadomo. Ale przy normalnym użytkowaniu i przechowywaniu nie jest to problem, bardziej wkurzało mnie szybkie matowienie i jakby łuszczenie złotych błystek, ale ryby nie widziały w tym problemu więc i ja przestałem.

Pamiętam jak na wycieczce z liceum do Zakopanego kupiłem w tamtejszym wędkarskim obrotówkę Polspingu (w bydgoskich sklepach tylko wahadłówki widziałem) Regę 4 -był rok 1998 może 99, ileż to później razy właziłem do wody by nie zerwać najlepszego szczupakowego killera jakim się okazała być ... ech

Ja wręcz nie lubię nowych jasno "świecych" wahadeł. Zasniedziale, zardzewiałe, zdecydowanie lepsze :)  Jesli zaś mowa o obrotówkach Polsping wypuścił serię Rega TR w rozmiarch bodaj j 1 - 4 Błyski poprawione i ulepszone wedle wskazań Roberta Taszarka .  Jest na Y.T. film z testow prototypów

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

W ubiegłą środę wraz z Kolegą Robertem, sprawdzaliśmy skuteczność seryjnych obrotówek Rega TR. Nr 4 i 5 

Zdały egzamin na piatkę łowiąc mnóstwo okonków parę okoni przez duże "O". Szczupaczki w liczbie czterech w oraz piękna sztuka 90 cm

Trafiła sie nawet wzdrega

Oczywiście Kolega Robert znów, jak zwykle pokazał mi gdzie raki zimują zarówno w ilości jak wielkości łowionych ryb  :)  Reszta na zdjęcich

Dodam tylko od siebie slowo o samych błystkach. Coś niecoś wiem bo sam "kręcę" obrótowki od ok 40 lat. Wykonanie naprawdę w porządku.

Zwracałem zwłaszcza uwagę na jakość drutu, elemtow łożyskujących i strzemiaczka - bez zarzutu. Kotwice VMC.

post-45938-0-80382700-1591969621_thumb.jpg

post-45938-0-46591800-1591970304_thumb.jpg

post-45938-0-50360800-1591970305_thumb.jpg

post-45938-0-42450100-1591970306_thumb.jpg

post-45938-0-98682500-1591970306_thumb.jpg

post-45938-0-32977800-1591970307_thumb.jpg

post-45938-0-64850400-1591970307_thumb.jpg

post-45938-0-30643700-1591970449_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 5

• 4 lata później...

Witam, od zeszłego sezonu wróciłem po długiej przerwie do używania wahadłówek Polspingu na szczupaki, okonie i bolenie i to z dobrymi rezultatami. Dlatego dokupiłem ich więcej. Jednak problem z nimi jest taki że bardzo korodują, tylko nie wiem czy to kółka rdzewieją czy błystki. Prośba, czy ktoś z was też tak ma i czy to trzeba wymienić kółka, czy to błystki korodują. dzięki.

• Like 1