Skocz do zawartości
  • 0

Mocowanie przetwornika echosondy do łodzi aluminiowej.

Roch

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nie wiem jaka masz aluminiowke.

Od siebie napisze tak:

1 uchwyty typu jaxon na bok lodzi to strata kasy (kiwaja sie na boki nie trzymaja jak trzeba wyginaja przy jakiejkolwiek predkosci - kupa.

2 jak masz aluminiowke szersza z tylu niz lake boat (znaczy miedzy silnikiem a bokiem lodzi masz 15 cali+ to proponowalbym uzyc mojego wynalazku:

https://lh4.googleusercontent.com/-_Fw0j2uABHM/T1AKla3fVhI/AAAAAAAAAbA/YWJql1ct9aM/s900/Image0380.jpghttps://lh5.googleusercontent.com/-fq5n03Nfe0c/TrfrRKCOIVI/AAAAAAAAAPY/DfuvxNyTpXo/s900/P1000245.JPG

szyny aluminiowe mam z lidlowego uchwytu na grabie etc

Oslona przetwornika z uchwytu na drabine z B&Q albo woodies.

u mnie niestety nei dziala bo suzuki wyrzuca spaliny pod kolumne (honda tylem) i spaliny powoduja zaklucenia na echu na plytkiej wodzie a lake boat jest za waski z tylu by ja odsunac w bok bardziej. Tak samo nie dal bym przetwornika nigdzie na kadlubie na zewnatrz (za duzo tutaj w jeziorach skal etc...)

Wiec w tym momencie mysle nad mocowaniem przetwornika wewnatrz kadluba (ale w aluminiowce chyba to nie przejdzie) i bede mial go bezpiecznego i wolnego od zaklucen - niestety pozbede sie wskazan temperatury wody....

W aluminiowce swoj dalbym albo z tylu (jesli szeroka - moj uchwyt daje sie suwac gora dol, wiec nawet jak dryfujesz na skaly wyciagasz go w gore i jest chroniony przez ta klatke)

Albo bym na kadlubie zamocowal jakas aluminiowa oslone

tutaj masz troszke moich watkow z forum humminbirda (oslanianie przetwornika etc):

http://forums.sideimagingsoft.com/index.php?topic=3711.msg24 787#msg24787

http://forums.sideimagingsoft.com/index.php?topic=3612.msg21 390#msg21390

http://forums.sideimagingsoft.com/index.php?topic=3265.msg18 604#msg18604

moze sobie cos wydziobiesz.

• 0

Przy tego rodzaju lodzi nie powinno byc nic prostrzego - znalezc m-ce na dnie lodzi, gdzie w szerokim zakresie predkosci dno omywa woda, jest ono pozbawione krzywizn (tak zeby czujnik dobrze przylegal), jest z dala od silnika....

Gumo

no tak, ale trzeba brac pod uwage, ze (np u mnie na lodzi):

w trakcie zaladunku na przyczepe dno spora czescia szoruje po przyczepie...

do tego sporo tutaj wynalazkow typu kupa kamieni i 1m glebokosci na srodku jeziora.. (nie wiem jak w pl bo w pl na lodzi bylem 1 raz).

• 0

Przy tego rodzaju lodzi nie powinno byc nic prostrzego - znalezc m-ce na dnie lodzi, gdzie w szerokim zakresie predkosci dno omywa woda, jest ono pozbawione krzywizn (tak zeby czujnik dobrze przylegal), jest z dala od silnika....

Gumo

no tak, ale trzeba brac pod uwage, ze (np u mnie na lodzi):

w trakcie zaladunku na przyczepe dno spora czescia szoruje po przyczepie...

do tego sporo tutaj wynalazkow typu kupa kamieni i 1m glebokosci na srodku jeziora.. (nie wiem jak w pl bo w pl na lodzi bylem 1 raz).

Dzięki za podpowiedzi.

Rozumiem, że Gumofilc miał na myśli montaż wewnątrz kadłuba? U mnie by to może wypaliło, gdybym zastosował ten trick z kawałkiem rury (zalinkowany przez Goorla)

Jeśli chodzi o łódź to mam lindera 400.

Na mój gust, to najlepiej byłoby przymocować draństwo z tyłu, na stałe -nie wiem tylko czy to można zrobić na wkręty (naruszanie kadłuba nie uśmiecha mi się)? Może na klej -jaki? (żeby utrzymał i nie powodował korozji)

• 0

Kup żywice epoksydową do łączenia alu (często ma w sobie pył aluminiowy, więc nawet kolor jest zbliżony).

Tylko IMVHO lepiej byłoby przykręcić uchwyt do kawałka płaskownika aluminiowego, a dopiero płaskownik do kadłuba. Powinno to dać największą powierzchnie styku klejonych powierzchni, unikniesz też problemu że klej może nie trzymać plastiku. Przy okazji 'w razie Niemca' będziesz mógł przykręcić inny uchwyt.

• 0

Jak sie ma swoja lodke to mozna pokusic sie o montaz na stałe, ja jednak z roznych wzgledow (m.in. potrzeba montazu na wielu lodziach) stosuje wysiegnik (kolejny, a i tak juz przerobiony bo sie znowu podniszczyl).

Powyzej mialem na mysli rzecz jasna montaż wewnatrz lodzi. W kadlubie aluminiowym az sie prosi aby tak zrobic (material i jego grubosc nie stlumia wiazki).

Technik montazu moze byc wiele, wazne aby wybrac doswiadczalnie miejsce bo np. bliskosc silnika moze zaklocac odczyt

...oraz najwazniejsze - podloze musi byc rownolegle do lustra wody i byc pozbawione karbow/wytloczen, nierownosci.

Troche jest tez wazny ksztalt transduktora, ja mam np. taki w ksztalcie walca - przyczepialem to na silikon do uszczelnien wod/kan. Potem zdrapuje sie go bez sladu.

Czyli zasada jest 1na - nie moze byc pustek powietrznych ani warstw z mat. tlumiacego sygnal pomiedzy woda a powierzchnia transduktora.

Mozna tez dobrac, jak juz zostalo powiedziane, odpowiedni klej(klejenie na zewnatrz, na pawezy), najlepiej z opilkami metalowymi. Ja bym wzial poxipol szary.

Lekko przeczyscic papierem sciernym obie powierzchnie, odtluscic denaturem i trzymac 10 min.

Klej jest otyle ciekawy, ze mozna poprawic klejenie bezposrednio na lowisku.

Gumo

• 0

Na mój gust, to najlepiej byłoby przymocować draństwo z tyłu, na stałe -nie wiem tylko czy to można zrobić na wkręty (naruszanie kadłuba nie uśmiecha mi się)? Może na klej -jaki? (żeby utrzymał i nie powodował korozji)

patent z rura jest do lodzi z wlokna !!!!!

Co do mocowania z tylu i rozbieranego to jesli tylko masz odpowiednio szeroko to moglbys przyspawac 4 paski aluminium (jak u mnie na fotce) i masz wysuwane i podnoszone mocowanie przetwornika.

Sa tez takie faajne hamerykanskie (Bigos ma taki - nie pomne producenta) wygladaja na mocne - u mnie sie nei sparawdza bo za blisko silnik mam....

• 0

Troche jest tez wazny ksztalt transduktora, ja mam np. taki w ksztalcie walca - przyczepialem to na silikon do uszczelnien wod/kan. Potem zdrapuje sie go bez sladu.

i dawales silikon pod spod tez? bo ja wlasnie jestem na etapie mocowania przetwornika i wstepny pomysl jest taki, ze kupuje wodoszczelny pojemnik na zarcie (taki z niebieska uszczelka)

i odcinam od niego dno - dno przyklejam dookola do kadluba by sie nic nie wylewalo - w srodku mocuje katownik (mam na lodce takie wypustki do zapierania nog przy wioslowaniu - mam zamiar do tego przykrecic) a do katownika przetwornik na oryginalnym mocowaniu (tak by mial ten 1-2cm luzu do dna lodzi) calosc wypelniam plynem, do chlodnic (by mi w zimie nie zamarzlo) zamykam (robiac dziure na przedwod oczywiscie i uszczelniem. Porada z forum humminbirda od ich staffu.

• 0

Kazda f-ma wypisuje jakies uwagi na temat montazu induktora...

Kiedys czytalem, jest tam kilka spraw poruszonych..jednak podstawa jest rozwiazanie praktyczne, na konkretnej lodce(lodka+silnik) z konkretnym rodzjem przetwornika.

A najwazniejszy jest wybor m-ca na to bo po zabawie w bidecik na lodce moze sie okazac, ze sa zaklocenia... <_<

Gumo

• 0

Zdecydowanie chcę zamontować na stałe.

Mam więcej pytań:

Mój przetwornik ma przekrój owalny. Nie ma bata żeby przylegał do dna idealnie. Jaki wypełniacz można zastosować? (jeśli nie bidecik ) Czy klej spełni tę rolę?

Nie za bardzo mam czas na podejrzane eksperymenta (tłumi / nie tłumi), dlatego dopytuję o sprawdzone rozwiązania. Póki co podoba mi się pomysł z zamocowaniem na zewnątrz (płytka plus klej)

Dzięki za porady i proszę o więcej :D

P.S.

Wg tej stronki mój przetwornik musi być na zewnątrz. Dobrze zrozumiałem?

• 0

P.S.

Wg tej stronki mój przetwornik musi być na zewnątrz. Dobrze zrozumiałem?

tam sa 4 przetworniki. domyslam sie, ze masz 1szy?

pisze tylko by byl z daleka od srub i innych obiektow co powoduja zawirowania wody/bable i na aluminiowkach najlepiej zamocowac miedzy zebrami.

reszta przetwornikow to takie do mocowania w kadlubie/na silniku elektrycznym).

zaczynam lubic hb bo wynika z tego, ze moj przetwornik dziala i przez kadlub i poza kadlubem a innych firm nie...

• 0

Nie ma sily, przy dostosowaniu odpowiednim kazdy bedzie dzialal po 1 i 2 stronie.

Na tej stronce to podane sa wszystkie sposoby mocowania: na zewnatrz na pawezy, wiercac dziure w kadlubie, przykleiwszy wewnatrz.

W HAmeryce to wystarcza bo zapewne kazdy pojedzie z tym do odpowiedniego magika, ktory mu to zrobi...

Jezeli czujnik jest w ksztalcie małowalcowym <_< (istnieje duza kszywizna od str. wysylu ultradźw.) to chcac montowac od wewn. pozostanie juz tylko raczej zrobienie jeziorka :unsure:

Kazda powazna (albo glosna) - wybrac wlasciwe, f-ma produkuje czujniki o roznym przeznaczeniu do swoich sond...

Gumo

• 0

Kurna jakie spec materialy? Przeciez kazdy klej w razie czego odskrobiesz z blachy..

Bierz induktor, klej 2 skladnikowy: poxipol, epidian 5, distal rapid i zalozony w mocowanie induktor przyklej w ten sposob jak zaleca producent tego co kupiles.

Przedtem odtlusc powierzchnie alkoholem.. <_<

Gumo

P.s.UWAGA. Uzycie wewnetrzne zalecane dopiero po stwierdzeniu, ze polaczenie juz trzyma... :lol:

• 0

Gooral, Check your local marine store for Transducer Setting Compound. Check your hull to insure that it is a solid hull and not a inner hull-space-outter hull or foam filled.

ps ja sam nie wiem co robic w swoim przypadku:

na 2ch jeziorach tutaj (ennell i ree) moj przetwornik odpierdziela jaja - odczyty skacza 1-20m bez przerwy.....

na ennellu mu przeszlo jak wyl;aczylem silnik (jak zmniejszylem obroty ilosc skokow wyraznie spadla).

Ale na ree wczoraj odczyty mi skakaly bez silnika ani innej echosondy w zasiegu wzroku....

dzieje sie tak tylko na plytkiej wodzie (1-3m?)

• 0

Namierzyłem sklep z aluminium, poszedłem, popatrzyłem co mają. Okazało się, że z dostępnych kształtowników mogę sklecić takie coś:

http://img827.imageshack.us/img827/5255/p1110350.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/1151/p1110351n.jpg

http://img826.imageshack.us/img826/3886/p1110352.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/4594/p1110354z.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/9013/p1110355f.jpg

Do transportu, wodowania, lądowania -podnoszę przetwornik ponad krawędź dna. Do pływania -opuszczam poniżej. Póki co jest dobrze.

Sklejone do kupy klejem dwuskładnikowym, montaż takoż. Gdzieniegdzie śrubki. Póki co się sprawdza.

• 0

Mam bardzo podobne tylko, że sygnowane przez Lowrance. Jutro zrobię albo znajdę jakieś fotki to wstawię. Ale cena nie będzie taka jak w Australii.