Skocz do zawartości

Stella SW&Twin Power SW

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Do posiadaczy i u?źytkownik?łw stelli. Ponownie wr?łcił do mnie problem z wyborem Stelli. Potrzebuje mocnego kolowrotka o masie około 400gram i pasuje mi do tego Stella 5000SW i Twin Power r?łwnie?ź 5000SW. Byc mo?źe nadszedł czas na taki zakup. Interesuja mnie najnowsze modele. Czy ktoś ma jakieś dane katalogowe o rocznikach poszczeg?łlnych modeli i wie kiedy co wyszło? Z tego co obserwuje to niekt?łre stellki nawet z 2000 roku osiągaja dobre ceny i wyglądaja na nowe, szczegolnie z japońskiego rynku. Kt?łre modele sa najnowsze? Czy Stella SW to rzeczywiście mocarna maszyna? Czy sa odczuwalne r?ł?źnice w pracy modeli SW i powiedzmy FB czy inne?

Nowszy model jest srebrny.

Starszy jest granatowy.

Daty, ktore podal Bartek to daty wejscia na rynek. Nie wszystkie kolowrotki danego modelu beda z tego rocznika (2001 czy 2008).

Moga byc granatowe Stelle z 2007 (przyklad)...

Czy rok produkcji kolowrotka wnosi cos, czy chodzi po prostu o dany model?

Dla mnie jako u?źytkownika nic nie wnosi bo nowy to nowy ale za 10 lat rocznik będzie miał znaczenie, chyba ?źe wszystkie, nawet z tego okresu mają 2008. Wolałbym mieć coś co zostało zrobione niedawno a nie np z okresu gdy weszła nowa seria czyli 4 lata temu. Czy w wypadku luksusu pod nazwa Stella mo?źna sprawdzić datę produkcji? W sumie to nie takie istotne, to tylko takie moje prywatne dywagacje. Praca i moc sie liczy B)

Dla mnie jako u?źytkownika nic nie wnosi bo nowy to nowy ale za 10 lat rocznik będzie miał znaczenie, chyba ?źe wszystkie, nawet z tego okresu mają 2008. Wolałbym mieć coś co zostało zrobione niedawno a nie np z okresu gdy weszła nowa seria czyli 4 lata temu. Czy w wypadku luksusu pod nazwa Stella mo?źna sprawdzić datę produkcji? W sumie to nie takie istotne, to tylko takie moje prywatne dywagacje. Praca i moc sie liczy B)

Zauwa?ź, ?źe w przypadku funkcjonujących dziś na rynku wt?łrnym Stelli SW z 2001 r. nie funkcjonuje w og?łle pojęcie roku ich produkcji, choć model obowiązywał przez 7 lat, a jego wypusty potrafiły się r?ł?źnić (zastosowanymi ło?źyskami).

Luksusu tego nie produkuje się raczej w milionach egzemplarzy, przypuszczam, ?źe raczej dorabia w coraz kr?łtszych seriach w miarę zapotrzebowania na rynku, zatem kupując 2008 SW dziś - trafisz raczej na najświe?źszą produkcję.

No r?łznica między 10 a 14 jest widoczna gołym okiem <_<

Tak jak mowiłem, to nie isotne w tej chwili. Nie miałem dotychczas do czynienia ze stellą a nie zwr?łciłem uwagi, ?źe z ogloszeń sprzeda?źy wynika, ?źe albo jest 2001 albo 2008. wystarczyło wydedukować. To nie wazne juz zresztą. Praca Panowie praca. Ktoś mo?źe cos powiedzieć o r?łznicach, wadach, zaletach?

No r?łznica między 10 a 14 jest widoczna gołym okiem <_<

Tak jak mowiłem, to nie isotne w tej chwili. Nie miałem dotychczas do czynienia ze stellą a nie zwr?łciłem uwagi, ?źe z ogloszeń sprzeda?źy wynika, ?źe albo jest 2001 albo 2008. wystarczyło wydedukować. To nie wazne juz zresztą. Praca Panowie praca. Ktoś mo?źe cos powiedzieć o r?łznicach, wadach, zaletach?

przeciez przy sprzedazy kolowrotka nikt nie podaje daty produkcji :D

Skoro nie ma mozliwosci ustalenia daty produkcji danego egzemplarza to moim zdaniem mozesz sobie tym glowy nie zawracac.

A skupic sie na wyborze miedzy SW01 a SW08.

A potem zastanow sie czy chcesz PG? HG? (XG)?

Czy sa odczuwalne r?ł?źnice w pracy modeli SW i powiedzmy FB czy inne?

Stella 04 czyli europejski odpowiednik FB w rozmiarze 4000 ma sporo mniejsze flaki, choc korpus gabarytowo zblizony (szpulki nawet wymiennie pasuja) Start FB ma chyba najlzejszy ze wszystkich, kreci mieciutko, aksamitnie wrecz. Gwiazda swPG/HG z 2001 w rozmiarze 4000/5000 nie jest maszynka na okonie i klenie Jej start nieznacznie ustepuje FB, ale sa to roznice tylko dla onanistow ;/ w rzeczywistosci ogromna moc i finezja.

Roznica w tych modelach jest jeszcze w posowie szpuli. W FB wypada 4 obroty korba na pelny ruch szpuli w gore i dol, w swPG/HG 5 obrotow korba na 1 pelny ruch szpuli w gore i dol. Znaczy sie, ze stella 01 ma najwolniejszy posow szpuli ;/ Bierz swPG lub HG 01 i nie pytaj dlaczego, bo ta stella uzaleznia ;/

O rany kotka... Ja jestem zdrowo, podobno, szurnięty, a i tu na forum jest kilku podobnych :mellow: ale, Panie Michasiu, ju?ź tak nie wariuj... :lol:

A przekładając na samochody, to wa?źniejszy przebieg i stan ni?ź rocznik...

Osiemdziesięcioletni Jaguar SS-100 jest sporo więcej wart ni?ź te prosto z salonu... <_<

O rany kotka... Ja jestem zdrowo, podobno, szurnięty, a i tu na forum jest kilku podobnych :mellow: ale, Panie Michasiu, ju?ź tak nie wariuj... :lol:

A przekładając na samochody, to wa?źniejszy przebieg i stan ni?ź rocznik...

Osiemdziesięcioletni Jaguar SS-100 jest sporo więcej wart ni?ź te prosto z salonu... <_<

No dokładnie Panie Tomaszu, chciałem napisać coś podobnego odnośnie Mercedesa, aleś mnie Pan ubiegł, jak zwykle bardzo trafnie w sedno trafiając. :lol:

Stella 5000SW i Twin Power r?łwnie?ź 5000SW. Byc mo?źe nadszedł czas na taki zakup. Interesuja mnie najnowsze modele.

nie wiem czy widziałeś ju?ź...

http://www.stripersonline.com/t/709899/sw-vs-sw#post_6820650

Koleś troche posiedzial z lupą :lol:

Poni?źsze zdanie wyjaśnie wszystko:

It would be a big missed opportunity if you can afford the move up and didn't do it. TP is a very decent reel, but if you could go up to the Stella then don't think twice. Owning the finest reel in the world is something else

• 2 tygodnie później...

Jakiś czas temu zrobiłem to samo ćwiczenie ze schematami dla stelli SW5000 oraz TP SW5000PG o TP SW5000A

Jeśli na innych rynkach r?ł?źnica w cenie to 100-200$, nie ma się nad czym zastanawiać - stella g?łrą.

Ja takich ofert u nas nie znalazłem a biorąc pod uwagę nie a?ź tak znaczące r?ł?źnice budowy między TP i stellą oraz brak jakiejkolwiek r?ł?źnicy widocznej na schemacie pomiędzy dwoma Twin Powerami wybrałem 5000A. Nie wykluczam r?ł?źnic nie widocznych na schematach- materiały lub ilość zęb?łw przekładni...mo?źliwe ?źe coś się znajdzie (doktoratu nie robiłem) ale r?ł?źnica w cenie niemal?źe dwukrotna.

Uchwyt korbki du?źo wygodniejszy w wersji A

Do domu przylechał TP SW5000A i pierwsze wra?źenie jak i testy nad wodą na 5. Ma to być w?łł roboczy i zapowiada się ?źe długo wytrzyma.

Do takiego zastosowania mniej błyszczący desing ni?ź stelli SW bardziej mi odpowiada.

• 2 tygodnie później...