Skocz do zawartości
  • 0

Kotwica do pontonu

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokladnie tak...miljon sposobow a jak sie pojedzie w jakies miejsce to z tego mln zrobi sie jeden sposob.

Ot, ulomnosc internetu. Nie wystarczy wklepac i wszystko jest git. Źle?

No coż, zyjemy w epoce seriali, gdzie lansowany jest stereotyp zycia zyciem innych...

Gumo

• 0

kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach.

Moje rozwiązanie na wodę stojącą.

Sprawdza się od lat, na mniejszych pływadłach. Nie tylko przy pontonie ale i mniejszej łodzi (do 3,3m)

Na fotce w zestawieniu z pojemnikiem na płyn do spryskiwacza 5,0l

.

post-160-1348917321,9271_thumb.jpg

• 0

dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.

Mowie o ciezarkach kompozytowych z tej aukcji:

http://allegro.pl/obciazenie-kompozytowe-na-wage-1kg-3-50-pl n-i2323376172.html

Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore

Co to jest kotwica z systemem gotski'ego????

Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... :D

• 0

dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.

Mowie o ciezarkach kompozytowych z tej aukcji:

http://allegro.pl/obciazenie-kompozytowe-na-wage-1kg-3-50-pl n-i2323376172.html

Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore

Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... :D

to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853

Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby :D

• 0

Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... biggrin.png

to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853

Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby biggrin.png

Widzę , że patent już służy nie tylko mnie. To dobrze. Tylko prawidłowo powinno być " kotwica Godskiego"

;)

Ja też uzywam ogumowanych obciażeń.

• 0

Proponował bym Tobie do kotwiczenia na napływach główek Odrzańskich wyposażenie pontonu w dwie kotwice.

Jedna na rufe o masie ok 9 kg a druga mniejsza na tył o masie ok 5 kg.

Kształt i masa raczej skupione.

Ja tak stosuje i praktycznie stajesz w mocnym nurcie i nic się nie dzieje. 

• 0

A ja widzę wadę tych gumowanych kotwic, a właściwie to widziałem raz i starczy.

W zeszłym roku gumowana 9tka zaklinowała się w kamieniach na dość szybkim wlewie przerwanej główki. Przy drugiej próbie szarpnięcia jej wyciągnąłem samą linę z karbińczykiem, który był w całości(nie rozgiął się ani nie otworzył).

Wniosek z tego jeden- pękło oczko kotwicy, do którego był przymocowany karabińczyk.

Jak mu się przyjrzeć to jest to jakiś stop, najwyraźniej niezbyt mocny.

Trochę słabo jak na około 150PLN.

• 0

Kombinował ktoś z zalaniem aluminiowego kubka roztopionym ołowiem z jednoczesnym zatopieniu w tym "ucha" ? Ucho mogłoby być od dołu w kształcie korkociągu, a od góry "oczko". Kubek oczywiście taki bliżej 0,8 litra, co dałoby prawie 9kg wagi przy niewielkich wymiarach. Zabezpieczenie bloku ołowiu w kubku np. poprzez kilka nitów wpakowanych po bokach.

Nie wiem jednak skąd zdobyć potrzebny ołów w ludzkiej cenie. Gąski ołowiu zwykle są znacznie większe, zaś cena jest na tyle duża, że przekracza ceny gotowych kotwic. Z drugiej strony bardzo zależy mi na minimalizacji rozmiaru, dlatego też rozważam 2x6kg. Obecnie latam z hantelkami 5kg, ale to takie plastiki z piachem czy innym diabelstwem, więc objętościowo spore. Chciałbym coś takiego, co z powodzeniem wrzucę w plecak (około 40 litrów), w którym mam dodatkowo żarełko, napój, kurtkę przeciwdeszczową i takie tam.

• 0

Kombinował ktoś z zalaniem aluminiowego kubka roztopionym ołowiem z jednoczesnym zatopieniu w tym "ucha" ? Ucho mogłoby być od dołu w kształcie korkociągu, a od góry "oczko". Kubek oczywiście taki bliżej 0,8 litra, co dałoby prawie 9kg wagi przy niewielkich wymiarach. Zabezpieczenie bloku ołowiu w kubku np. poprzez kilka nitów wpakowanych po bokach.

Nie wiem jednak skąd zdobyć potrzebny ołów w ludzkiej cenie. Gąski ołowiu zwykle są znacznie większe, zaś cena jest na tyle duża, że przekracza ceny gotowych kotwic. Z drugiej strony bardzo zależy mi na minimalizacji rozmiaru, dlatego też rozważam 2x6kg. Obecnie latam z hantelkami 5kg, ale to takie plastiki z piachem czy innym diabelstwem, więc objętościowo spore. Chciałbym coś takiego, co z powodzeniem wrzucę w plecak (około 40 litrów), w którym mam dodatkowo żarełko, napój, kurtkę przeciwdeszczową i takie tam.

Ołów kupuję w serwisie oponiarskim, raczej nie robią problemów ze sprzedażą używanych ciężarków.

• 0

Ołów kupuję w serwisie oponiarskim, raczej nie robią problemów ze sprzedażą używanych ciężarków.

Ile Cię kasują od kg ?

Obecnie ciężarki do kół robione są z cynku (ekologia). Prócz mniejszej masy nie odlewa się zbyt dobrze, ma sporo osadu, który przy roztapianiu trzeba zbierać z powierzchni

Dużo z tym roboty ? Owego osadu nie można zwyczajne "olać" ? Posiadam palnik turystyczny, więc robiłbym to rzecz jasna na zewnątrz z dala od ludzi. O ile mniejsza jest masa tak uzyskanego ołowiu ? Edytowane przez darks86

• 0

Obecnie ciężarki do kół robione są z cynku (ekologia). Prócz mniejszej masy nie odlewa się zbyt dobrze, ma sporo osadu, który przy roztapianiu trzeba zbierać z powierzchni

Widać ekologia nie dotarła do mojej wichury.Kupuję ołów leje z tego kule do czarnoprochowca.Za kilogram płacę od 3 do 4 złotych zależy od serwisu. Edytowane przez welpa1809
  • Like 1

• 0

Welpa, z tego co czytałem to ołów z ciężarków jest za twardy do czarnoprochowca. Lepiej stosować go jako dodatek.

Ołów można kupić na złomie. Mam trochę z obudowy kabli, ale wysyłka chyba nie ma sensu.

Kształt kubka nie będzie dobrze trzymać dna. Raczej wybrałbym patelnie.