termin Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Dokladnie tak...miljon sposobow a jak sie pojedzie w jakies miejsce to z tego mln zrobi sie jeden sposob. Ot, ulomnosc internetu. Nie wystarczy wklepac i wszystko jest git. Źle?No coż, zyjemy w epoce seriali, gdzie lansowany jest stereotyp zycia zyciem innych... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Jeśli to było o mnie to pomysł nie był u nikogo podpatrzony tylko narodził się w mojej głowie. I to było wiele lat temu - przynajmniej 5. Facebook i inne był wtedy w powijakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach. Moje rozwiązanie na wodę stojącą. Sprawdza się od lat, na mniejszych pływadłach. Nie tylko przy pontonie ale i mniejszej łodzi (do 3,3m)Na fotce w zestawieniu z pojemnikiem na płyn do spryskiwacza 5,0l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michalcc Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.Mowie o ciezarkach kompozytowych z tej aukcji: http://allegro.pl/obciazenie-kompozytowe-na-wage-1kg-3-50-pl n-i2323376172.html Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore Co to jest kotwica z systemem gotski'ego???? Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 termin Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 dzieki za pomoc. wydaje mi sie ze b.dobrym rozwiazaniem dla pontonu jest kotwica gumowana. mialem pozyczona przez chwile taka 9 kg i byla ok. Fajnie jednak gdyby byla mozliwosc regulacji obciazenia do panujacych warunkow. Gumowana dziewiatka kosztuje 120zl, a za pol tej ceny mozna zmajstrowac kotwice z systemem gotski`ego. Jeden ciezarek podstawowy 5kg i dwa opcjonalne po 2,5kg w cenie ok 60zl.Mowie o ciezarkach kompozytowych z tej aukcji: http://allegro.pl/obciazenie-kompozytowe-na-wage-1kg-3-50-pl n-i2323376172.html Oczywiscie taka kotwica skladana z kilku obciazen bardziej zbierac bedzie mul ale cos za cos:) jeszcze nie wiem ktora opcje wybiore Co to jest kotwica z systemem gotski'ego???? Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853 Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ahacia Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś z Was doświadczenia z kotwicą Danfortha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Co to jest kotwica z systemem gotski'ego???? Ps.: Dzięki za link do aukcji!!!! Cena spadłą już do 2,99pln/gk. Miałem kupić gumowaną, ale chyba już jej nie chcę.... to rozwiazanie konstrukcji kotwicy naszego kolegi o nicku `gotski`, link: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=322853 &&srch=regulowana+kotwica#msg_322853 Zmajstrowalem sobie taka lecz z ciezarkami pokrytymi plastikiem kupionymi na allegro. Kilka razy plywalem z ta kotwica i jest b.dobra. Odpusc sobie gumowana, wykonaj sam kotwice i zmieniaj wage w razie potrzeby Widzę , że patent już służy nie tylko mnie. To dobrze. Tylko prawidłowo powinno być " kotwica Godskiego" Ja też uzywam ogumowanych obciażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 termin Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Tylko prawidłowo powinno być " kotwica Godskiego"Godskiego jest tylko jedna- oryginalna, wszystkie inne to juz podrobki wiec nazwa inna Polecam kazdemu, ``wyciaganie kotwicy z wody nigdy wczesniej nie bylo tak przyjemne`` hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Tak, szczególnie gdy prawie nie wieje a my sobie kilogramową kotwicę chlup - do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nemo Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 hej,kolego Godski, nie działają już te odnośniki do Twojego patentu na kotwicę. Wrzuciłbyś jakąś fotkę? pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 http://jerkbait.pl/topic/10620-regulowana-kotwica-by-godski/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo__20 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Maja 2015 przez pablo__20 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Na łódce używałem dwóch zespawanych tarcz hamulcowych sprawdzały się teraz do pontonu kupiłem 9kg gumowaną zobaczymy czy się będzie sprawdzać ale dowiem się dopiero jak się sezon zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Proponował bym Tobie do kotwiczenia na napływach główek Odrzańskich wyposażenie pontonu w dwie kotwice.Jedna na rufe o masie ok 9 kg a druga mniejsza na tył o masie ok 5 kg.Kształt i masa raczej skupione.Ja tak stosuje i praktycznie stajesz w mocnym nurcie i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo__20 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Maja 2015 przez pablo__20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Nawet jeśli by się coś takiego wydarzyło to oczywiście do czasu aż się o coś oprze a tak serio to sam używam 9kg gumowanej i nie widzę w niej wad...jeśli ciągnie mocniej daję dłuższą linkę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczynumer1 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 A ja widzę wadę tych gumowanych kotwic, a właściwie to widziałem raz i starczy.W zeszłym roku gumowana 9tka zaklinowała się w kamieniach na dość szybkim wlewie przerwanej główki. Przy drugiej próbie szarpnięcia jej wyciągnąłem samą linę z karbińczykiem, który był w całości(nie rozgiął się ani nie otworzył).Wniosek z tego jeden- pękło oczko kotwicy, do którego był przymocowany karabińczyk.Jak mu się przyjrzeć to jest to jakiś stop, najwyraźniej niezbyt mocny.Trochę słabo jak na około 150PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 WitamPlanuję zakup kotwicy gumowanej do pontonu i mam pytanko jaką minimalnie wagę muszę mieć na Bug.Z racji że i tak już z klamotami ledwo wchodzę w ślizg zależy mi na tym aby była jak najmniejsza.Z góry dziękuję za podpowiedzipzdrlokoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kondzio 77 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 WitajWszystko zależy w jakich miejscach będziesz się ustawial.Ale myślę że 9 kg to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darks86 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Kombinował ktoś z zalaniem aluminiowego kubka roztopionym ołowiem z jednoczesnym zatopieniu w tym "ucha" ? Ucho mogłoby być od dołu w kształcie korkociągu, a od góry "oczko". Kubek oczywiście taki bliżej 0,8 litra, co dałoby prawie 9kg wagi przy niewielkich wymiarach. Zabezpieczenie bloku ołowiu w kubku np. poprzez kilka nitów wpakowanych po bokach. Nie wiem jednak skąd zdobyć potrzebny ołów w ludzkiej cenie. Gąski ołowiu zwykle są znacznie większe, zaś cena jest na tyle duża, że przekracza ceny gotowych kotwic. Z drugiej strony bardzo zależy mi na minimalizacji rozmiaru, dlatego też rozważam 2x6kg. Obecnie latam z hantelkami 5kg, ale to takie plastiki z piachem czy innym diabelstwem, więc objętościowo spore. Chciałbym coś takiego, co z powodzeniem wrzucę w plecak (około 40 litrów), w którym mam dodatkowo żarełko, napój, kurtkę przeciwdeszczową i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Kombinował ktoś z zalaniem aluminiowego kubka roztopionym ołowiem z jednoczesnym zatopieniu w tym "ucha" ? Ucho mogłoby być od dołu w kształcie korkociągu, a od góry "oczko". Kubek oczywiście taki bliżej 0,8 litra, co dałoby prawie 9kg wagi przy niewielkich wymiarach. Zabezpieczenie bloku ołowiu w kubku np. poprzez kilka nitów wpakowanych po bokach. Nie wiem jednak skąd zdobyć potrzebny ołów w ludzkiej cenie. Gąski ołowiu zwykle są znacznie większe, zaś cena jest na tyle duża, że przekracza ceny gotowych kotwic. Z drugiej strony bardzo zależy mi na minimalizacji rozmiaru, dlatego też rozważam 2x6kg. Obecnie latam z hantelkami 5kg, ale to takie plastiki z piachem czy innym diabelstwem, więc objętościowo spore. Chciałbym coś takiego, co z powodzeniem wrzucę w plecak (około 40 litrów), w którym mam dodatkowo żarełko, napój, kurtkę przeciwdeszczową i takie tam.Ołów kupuję w serwisie oponiarskim, raczej nie robią problemów ze sprzedażą używanych ciężarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Elton Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Obecnie ciężarki do kół robione są z cynku (ekologia). Prócz mniejszej masy nie odlewa się zbyt dobrze, ma sporo osadu, który przy roztapianiu trzeba zbierać z powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darks86 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Ołów kupuję w serwisie oponiarskim, raczej nie robią problemów ze sprzedażą używanych ciężarków.Ile Cię kasują od kg ? Obecnie ciężarki do kół robione są z cynku (ekologia). Prócz mniejszej masy nie odlewa się zbyt dobrze, ma sporo osadu, który przy roztapianiu trzeba zbierać z powierzchniDużo z tym roboty ? Owego osadu nie można zwyczajne "olać" ? Posiadam palnik turystyczny, więc robiłbym to rzecz jasna na zewnątrz z dala od ludzi. O ile mniejsza jest masa tak uzyskanego ołowiu ? Edytowane 9 Listopada 2014 przez darks86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Obecnie ciężarki do kół robione są z cynku (ekologia). Prócz mniejszej masy nie odlewa się zbyt dobrze, ma sporo osadu, który przy roztapianiu trzeba zbierać z powierzchni Widać ekologia nie dotarła do mojej wichury.Kupuję ołów leje z tego kule do czarnoprochowca.Za kilogram płacę od 3 do 4 złotych zależy od serwisu. Edytowane 9 Listopada 2014 przez welpa1809 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Welpa, z tego co czytałem to ołów z ciężarków jest za twardy do czarnoprochowca. Lepiej stosować go jako dodatek. Ołów można kupić na złomie. Mam trochę z obudowy kabli, ale wysyłka chyba nie ma sensu. Kształt kubka nie będzie dobrze trzymać dna. Raczej wybrałbym patelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach.
Top użytkownicy dla tego pytania
20
13
12
5
Popularne dni
17 Maj
15
14 Lis
14
17 Paź
11
16 Maj
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 20 odpowiedzi
godski 13 odpowiedzi
darek63 12 odpowiedzi
DanekM 5 odpowiedzi
Popularne dni
17 Maj 2012
15 odpowiedzi
14 Lis 2015
14 odpowiedzi
17 Paź 2017
11 odpowiedzi
16 Maj 2012
10 odpowiedzi
Popularne posty
darek63
Nowy ponton, trochę doświadczenia przybyło przez kilka lat, wizja też się zmieniła bo musi łapać kotwicę River i taką sobie rolkę z łapaczem kotwicy wymodziłem. Jeszcze inny pół okrągły pałąk będzie d
Tresor
Taką zrobiłem na szybkiego ze sprzętów jakie posiadam w domu. Będę testował a później myślał jaką mieć na stałe.
darek63
W końcu mój scotty się doczekał montażu . U mnie jest trochę inaczej niż kolega Tresor to robi więc musiałem dorobić podstawę. Użyłem bachy PA6 5mm grubej i dociąłem ją na kształt scotty aby było p
Opublikowane grafiki
170 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi