Skocz do zawartości
  • 0

Kotwica do pontonu

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Welpa, z tego co czytałem to ołów z ciężarków jest za twardy do czarnoprochowca. Lepiej stosować go jako dodatek.

Ołów można kupić na złomie. Mam trochę z obudowy kabli, ale wysyłka chyba nie ma sensu.

Kształt kubka nie będzie dobrze trzymać dna. Raczej wybrałbym patelnie.

Twardy czy nie strzelam już 5 sezon i mój gallagher nie narzeka.A na formę to lepiej forma do babki (ciasta) ładny stożek wychodzi.

• 0

Nie zauważyłem żeby się nadmiernie syfiło. Jak kotwiczysz się na miękkim mulistym dnie to z każdej kotwy się nasyfi. Ciekawa sprawa, mam wrażenie że ta kotwa jest sporo cięższa od 9tki z Trąbek Wielkich którą miałem wczesniej. Aż z ciekawości zważę.

• 0

Można też sprawić sobie wersję ekonomiczną a mianowicie stare wiaderko, CX5 i kawałek drutu (Np. szprycha)...cx'a mieszamy z wodą we wspomnianym wcześniej wiaderku a następnie wtykamy odpowiednio wygięty drut/szprychę czy co tam innego...10 minut i "kotwica" gotowa...:-)

• 0

Można też sprawić sobie wersję ekonomiczną a mianowicie stare wiaderko, CX5 i kawałek drutu (Np. szprycha)...cx'a mieszamy z wodą we wspomnianym wcześniej wiaderku a następnie wtykamy odpowiednio wygięty drut/szprychę czy co tam innego...10 minut i "kotwica" gotowa...:-)

Tego rozwiązania na wodę płynącą bym raczej nie polecał z uwagi na niska gęstość takiej kotwicy. Zwyczajnie, stosunek masy do gabarytów wypada średnio korzystnie w stosunku do stali.

Do tego krawędzie są dość ostre.

Nosze się z zakupem kotwicy takiej jak w linku.

http://allegro.pl/kotwica-bruce-5-kg-ocynk-szopeneria-pl-i5525872069.html

Widziałem w innym wątku że KamilZ z rozwiązania jest zadowolony. Czy ktoś z kolegów używa także takiej kotwy? Chodzi mi przede wszystkim pod kątem wody płynącej (odra pod Wrockiem) dla pontonu  3,3m i najczęściej jednej osoby. Choć czasem może być sytuacja że pływać będą i dwie. Czy 5 kilo nie będzie jednak za mało?

• Like 1

• 0

No i nie zgadzam się , używam tej co podałem stronkę ( kupiłem od forumowego kolegi ) z niej wszystko spływa nawet jak staniesz na miękkim, mam tez inny kształt z płaską górą i na tamtej od góry zawsze pełno syfu . Dobry kształt mają też kotwice

http://radgum.pl/index.php?id=2&PHPSESSID=ac2cbcdc9e0e8c3b01b7c69efa07613b

ale tych nie używałem , więc się nie wypowiadam.

• 0

DanekM- ja mam 3,5 kg i to pozwala na odpowiednio długiej lince zaparkować ponton 3,6m z 2 osobową załogą i szpejem w nurcie. Wiadomo, czasem chwyci dno szybciej, czasem dopiero po chwili "orania", ale akurat nie w masie kotwy leży przyczyna takiego stanu ;)

• Like 1

• 0

Mamy i polecamy - https://www.decathlon.pl/kettlebell-12kg-id_8332861.html

Akurat tańszą odmianę z all. Zasada jest taka - im droższa, tym mniejsze ma gabaryty. Nasza 12kg ma gabaryty tej z decathlonu chyba 20kg. Ale do pontonu bajka - zero ostrych krawędzi i szybko odcieka po wyjęciu z wody. No i można to wyrwać za 50zł z dostawą. 

• 0

:) Rozumiem że ideą tego typu kotwicy jest raczej zaczepienie lub zagłębienie się w dno niż "trzymanie" masą. I linka oczywiście nie długości głębokości. W sumie skoro Tobie się sprawdza 3,5 kilo to piątka nie będzie gorsza. Twój pomysł z "trytrytkami" pozwolę sobie bezczelnie skopiować ;)

Dla mnie każdy kilogram bedzie dość ważny, bo pływać będę na razie na szóstce Tośce. Aha, i zawsze to mniej do targania z kręgosłupa ;)

Edytowane przez DanekM

• 0

Ja uciąłem sobie na złomowisku kilka kawałków szyny. Na jednym końcu dospawana nakrętka. Całość pomalowana farbą. Cztery kotwice kosztowały mnie flaszkę. Dobrze trzyma e nurcie i jie szkoda urwać ( na razie mam jeszcze wszystkie). Szyna zawsze przewraca się na bok, więc nie trzyma samą masą.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• 0

Godski,  linki do Imageshacka już nie hulają. Pomysł fajny.

Poszukam tych zdjęć . Po awarii forum poszły się ....

Znalazłem. Już 4 lata mi służy. Do tego mam dwie linki. 5 i 16 metrów.

post-48513-0-89806600-1447546069_thumb.jpg

post-48513-0-73446000-1447546091_thumb.jpg

post-48513-0-91516700-1447546114_thumb.jpg

post-48513-0-73235700-1447546160_thumb.jpg

post-48513-0-64533800-1447546182_thumb.jpg

post-48513-0-65564100-1447546208_thumb.jpg

post-48513-0-66666400-1447546239_thumb.jpg

post-48513-0-25144400-1447546290_thumb.jpg

post-48513-0-18364400-1447546353_thumb.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Ja używam obecnie tej kotwicy http://www.szopeneria.pl/pl/p/Kotwica-skladana-1%2C5kg/2511 . Wcześniej miałem też metalową 5 kg i według mnie oprócz tego, że obecna jest 3,5 kg lżejsza to nie ma żadnych różnic na minus a wręcz przeciwnie ta kowica łapie prędzej a jej wyciąganie jest łatwiejsze. Pływam pontonem Bush 3,6 m i z dwiema osobami na pokładzie oraz szpejem i jest ok. Oczywiście mocowanie odwrotne na trytytkach jak wcześniej koledzy pisali by w razie zaczepu ją uwolnić.

post-59609-0-49871600-1447596755_thumb.jpg

Edytowane przez surk
  • Like 1

• 0

Pierwsza moja kotwica która zrobiłem do pontony 2,40 delfy z Grudzadza, był wałek stalowy 7cm średnicy i dł 20cm.To był szczał w dziesiątkę Trzymała w nurcie rzeki. Potem przy zmianie pontony na 2.90 kupiłem gumowa kotwica 5kg i to był błąd, za mała powierzchnia, kantuje nie trzyma

oczywiście mowa o łowieniu w rzece Teraz mam zrobioną kotwice,czyli rura nierdzewna

o dł34cm,grubość ścianki 2mm w to wciśnięty wałek stalowy średnicy 66mm i przyspawane ucho nierdzewne na sirodku walka.i dwie zatyczki nierdzewne .Ponton trzyma na naplywach, kamieniach w silnym nurcie Nierdzewieje łatwo wyciąga waga7.5kg Polecam.

Edytowane przez Irekkato
  • Like 1