Skocz do zawartości
  • 0

Kotwica do pontonu

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odkopuje temacik, co do kotwienia na Wisłę ?

Ponton 4m łączna waga wszystkiego pewnie z 500kg, pływanie głównie Wisła lub Narew, kotwienie w nurcie okolicach główek itp.

Bardzo mnie zaciekawiło  jaką podałeś wagę  , 500 kg to pływasz z przyczepą   :P  . Do takiej wagi od razu musi być solidna kotwa  :)

• 0

Gumiak z dodatkami 110, silnik z 60, zbiornik+aku+winda

kotwiczna oraz inne pierdoły 60, dwóch miśków po 120kg oraz trochę gadżetów wędkarskich z 30kg i robi się 500kg.

Myśle nad takim zestawem :

https://osprzetzeglarski.pl/sklep/1549-winda-kotwiczna-stronger-steel-hands-35-elektryczna-wciagarka-do-kotwicy-sh-35.html

https://osprzetzeglarski.pl/sklep/431-kotwica-wedkarska-river-13-5-kg-30lbs-ciezarek-kotwiczny-pcv-gumowa.html

Co o tym sądzicie, może kos używa ??

• 0

A tak wygląda moja river po 1.5 sezonu czochrania po Odrzańskich przelewach...

Nie wygląda za ciekawie, ale to nie jest problem bo można pomalować jak pomalowałeś i luz.

Masz trochę większą dętkę, ale podobnie od mnie użytkujesz. Dlatego, że nie mam jeszcze ani windy ani dobrej kotwicy tylko ciężarek wpuszczany z którym jest różnie, będę naśladował Twoje  rozwiązanie z tego filmu

Kupiłem tą kotwicę, a ponieważ nie mam do czego windy mocować muszę kleić uchwyty. I mam tutaj dylemat. U Ciebie przykręciłeś z tyłu do knagi pod śrubkę. Ja mam plan wkleić z przodu rolkę jak u Ciebie i tak samo zamontować z przodu jak u Ciebie, a z tyłu mocować do takiego uchwytu

uchwyt.jpg

Tyle że ja nie będę tej blachy robił, a zrobię podstawę na profilu z kwasówki 25x25 i na końcu przykręcona rolka z knagą.  Nie mam rozeznania czy taki uchwyt będzie dostatecznie mocno trzymał z tyłu (ma 80 mm średnicy) czy jednak coś większego kleić. Podpowiesz coś ?. Jeśli nie, to kupię knagę czy coś większego, ale ona w sumie nie jest potrzebna i takie wielkie kleić jak nie potrzeba .....?. To mocowanie pod tą śrubkę u Ciebie jakieś rewelacyjnie mocne też mi się nie wydaje ale powierzchnia knagi jednak jest spora. Dlatego pytam zanim ostatecznie przykleję.

• 0

Powinno wystarczyć, największa siła idzie w rolkę, knagę wykorzystałem bo jest. Odkręciłem śrubkę dałem nitonakrętkę 6mm (gwint) i trzyma od roku. A nie ma lekko szarpanie i wyrywanie kotwicy z kamoli. Czasem kotwica buja się ostro jak idę w ślizu na dużej fali. Raz mi się odkręciła to z wiszącą kotwicą jestem w stanie dociągnąć ją 1 palcem. Możesz nic nie przyklejać i zrobić mocowanie do podłogi. Ktoś pokazywał taki patent. Pasem blachy, pasem transportowym czym pasuje.

• 0

Rolkę przykleję tak jak u Ciebie stycznie do odboju. To mi wytrzyma i tego jestem pewien skoro u Ciebie trzyma. Chodzi mi najbardziej o to tylne mocowanie. Najwyżej jak będzie coś nie teges to się coś większego przyklei. Do podłogi nie chcę niczego mocować. To ma być mocne i jednocześnie prosto demontowane bez żadnych pasów i innych udziwnień. Dla mnie dorobienie szeregu elementów do takiej konstrukcji to żadne wyzwanie bo dysponuję zapleczem więc wszystko z kwasówki dorobię co potrzeba. Jeśli te 8 cm klejenia uchwytu da radę to nie będzie żadnego problemu.

Jak byś dał radę jeszcze zmierzyć i podać w jakiej odległości masz linę od odboju pontonu to nie nie będę celował. No i czy jest OK czy by było lepiej bliżej / dalej wg. Ciebie.

• 0

Jak przykleisz będzie pewnie i estetycznie. Ja po prostu stałem się nic nie naruszyć aby w razie odsprzedaży pontonu zdemontować i nie było tematu. Tak samo zrobiłem z kolibrem, zdemontowałem ponton sprzedałem a uchwyt przerobiłem pod M. 

Po 16 będę w domu to zmierzę i dam znać. Ale nic bym nie zmieniał, jest wydaje mi się w punkt. Kotwica ma ruch tylko na boki zapiera się o oko do wyciągarki. Czasami żałuję że nie mam rolki od wyciągarki żeby kotwica sobie na niej leżała. Coś takiego https://images.app.goo.gl/NYmJ3BpDLNJorhSM8

Ale z drugiej strony knaga jest mniej praktyczna od wysięgnika Scoty. Ma to znaczenie w czasie walki z rybą w nurcie, w knagę trzeba trafić tu robię to już bezwiednie tyłem do kotwicy. W jednej ręce dzida z rybą w drugiej kotwica i rumpel... :)

• 0

Ta elektro wciągarka która podwaja wartość pontonu to dla mnie przerost formy nad treścią. To dalej jest tylko hobby, zresztą jedno z kilku i trzeba wiedzieć gdzie jest barykada. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystać system kotwiczenia jak w tym Scoty, a przód z rolką dorobić jak w tej wciągarce jeśli chciał byś aby leżała. To nie są żadne czary ani magia. Fajnie że podpowiedziałeś bo pewnie tak własnie to zrobię u siebie skoro to przydatna opcja by była. Można nawet całe to urządzenie przesunąć do tyłu linę dać pod rolką i dalej na rolkę dotoczoną i dalej za nią łoże do kotwicy.

Natomiast co do odwracalności i bez inwazyjności przeróbek jestem na tak. Też tak staram się wszystko robić. Ale nieraz się zwyczajnie nie da. Dlatego muszę kleić żeby to ogarnąć. W przyczepie robiąc na wzór jak u Ciebie, nie wywierciłem ani jednego otworu do rolek i płóz. Trochę nad tym główkowałem, ale ostatecznie wymyśliłem, potoczyłem co trzeba, zmontowałem, i demontaż całości to dosłownie 2 minuty. Tak że wiele się da, ale nie zawsze jest taka możliwość aby wszystko bezinwazyjnie zrobić. Żeby nie być gołosłownym moje rolki wzorowane na Twoim pomyśle

przyczepa.jpg    

• Like 2

• 0

Nie zrozumieliśmy się zalinkowalem cala wyciągarkę ale chodziło mi o sam uchwyt kotwicy. Dla mnie wyciągarka to przesada ale ja mam mały ponton. Kolega ma 500x200 + River 30LBS, kupił elektryka po kilku wypadach...

W takiej rolce kotwica leży sobie i się nie majta. Ma to znaczenie na dużej fali oraz u mnie przy prędkościach w okolicy 40km/h ponton lekko już myszkuje. Kotwica potrafi się wtedy tak rozbujać i wpaść w synchronizację z pontonem muszę lekko odpuścić. Myślę że wpływ na to mają specyficzne turbulecje na Odrze. Tylko prawie nigdy nie pływam na max więc spoko.

Lina jest 16cm od listwy odbojnika. 065c2b0dab7197955905a1010bb43975.jpgbb6fdadee03e880a2eccde29c3f21495.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Zrozumieliśmy się. Musiał byś przebudować dość mocno najpierw tą swoją konstrukcję, zbudować i założyć tą głowicę, a scoty przesunąć bardziej do tyłu. To można z płaskownika dorobić. Takie ucho wygiąć ładnie to spasować na zawiasie, dotoczyć rolkę z przodu i by działało bez problemu.

Dzięki za wymiar. Na rysunku projektowym przyjąłem wstępnie 20 cm. Czyli z 4 cm można to skrócić jeszcze.

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

Witam, w wyszukiwarce nic nie znalazłem wiec sory  jeśli pytanie już było i proszę o przeniesienie  ;]

posiadam kolibri 280  właśnie robię system do kotwice taki sam jak kolega Tresor. Pływam przeważnie po jeziorach , czasami zalewie zegrzyńskim i rozmyślam jakiej kotwicy użyć ...??

mam teraz krążek metalowy 12kg z jakiegoś słupa ale może być za ciężki tak mi się wydaje. Pływa ktoś z kotwicą w kształcie grzybka ??  

• 0

Grzybki są na rzekę, na jeziora się nie nadaje. Żeby dobrze działała najlepiej jak wypuścisz sznurek 2~4x głębokość łowiska. Pomyśl teraz jak to by wyglądało na jeziorze. Ja mam River na rzekę ale jak od wielkiego dzwonu jadę na jakieś jezioro to najlepsza gumowana. Myślę że w okolicy 9kg spoko wystarczy. Taką miałem w 280DL i trzymała w największy wicher.

Edytowane przez Tresor

• 0

Podpowiem że 9 kg to tylko jest ciężar kotwicy , ale to ustrojstwo potrafi się w muł tak zassać że nie raz ciężko wyjąć i w tedy nie 9 a z 15 kg ciągniesz w górę ,  i w takim wypadku linka fi 10 to minimum  , każde cieńsze sznurki to takimi można ręce poprzecinać , warto o tym pamiętać 

• 0

Ile moje wytrzyma? Nie testowałem ale raz przy 5km/h zaczepiłem kotwicą o kamole (jeszcze kolibri) dobrze że siedziałem bo spadłem z ławki a wszystko się przesunęło, jak bym stał wyleciał bym z pontonu jak z procy.

Często na przelewach kotwica się zaczepia i muszę ciągnąć z całej siły dwoma rękoma. Ekstremalny przypadek w zeszłym roku szarpałem i ciągnąłem ile siły w łapach i nic. Już myślałem że po kotwicy pomogło zrobienie luzu 3m i ogień silnikiem pod prąd. Aż śruba wyskoczyła z wody i puściło. Nierdzewka jest mocna, ten hamerykański plastik też, kolega używa go z river 30LBS przy łodzi 400KG...

• 0

Jeszcze jedno. Korzysta ktoś z zestawu rolki kotwicy borika z przedłużonym ramieniem 30cm do kotwicy ? Zastanawia mnie ale bezpiecznie można dowiązać żeby nic nie urwało/połamało chciałbym złożyć zestaw borika AR003 i Ex325 i przedłużka BORIKA (305 mm) na bok balonu

• 0

Grzybki są na rzekę, na jeziora się nie nadaje. Żeby dobrze działała najlepiej jak wypuścisz sznurek 2~4x głębokość łowiska. Pomyśl teraz jak to by wyglądało na jeziorze. Ja mam River na rzekę ale jak od wielkiego dzwonu jadę na jakieś jezioro to najlepsza gumowana. Myślę że w okolicy 9kg spoko wystarczy. Taką miałem w 280DL i trzymała w największy wicher.

Nie wyobrażam sobie na jeziorze przy średnim i słabym wietrze walki z kotwicą 9 kg jak 3-4 kg wystarczy . Koszt regulowanej trochę większy ale komfort bez porównania. 

• Like 1