termin Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prime Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 mam z 20kg olowiu chcialbym wytopic przetopic na 2 kotwice do pontonu macie jakies sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tost Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Sugestia. Wpisz w portal aukcyjny :kotwica do pontonu i do 150 złociszy wybierzesz co potrzeba ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Zainspirowałem się realizacjami Kolegi @Sawa Tresor i oto moja wersja mocowania rolki / windy kotwicznej do pontonu.Scotty 278 zamontowany na aktualnej wersji Kolibri 330 standard. W założeniu miało to być z jednego kawałka nierdzewnej blachy, ale ubogi warsztat (dysponowałem młotkiem, wiertarką, "kątówką" i zdezelowanym imadłem) wniósł pewne poprawki. Całość jest zamontowana bez ingerencji w oryginalny osprzęt Kolibri. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szogo636 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Ja u siebie takie coś zmodziłem.Docelowo może będzie winda,kotwica też nie obija o balon podczas pływania. Wysłane z mojego CPH2089 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piter v Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) Jaki maksymalnie ciężar ma kotwica przy pontonie by było komfortowo. Edytowane 16 Marca 2023 przez piter v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szogo636 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Ja akurat mam kotwicę 9kg ,ale spokojnie można zawiesić więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piter v Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Coś muszę zadziałać w temacie wyciągarki takiego typu jak wy macie na pontonie.Samemu podczas holu większej ryby jest ciężko bez tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) To wszystko zależy gdzie pływasz i na jakiej głębokości , czym głębiej tym większy problem . Ja łowię na jeziorkach na głębokości 10 m i na otwartej wodzie jak zacznie wiać to 12 kg za mało jak jest twarde dno . Ważne a nikt nie pisze , że na takiej głębokości trzeba mieć linki ze 35 m , chociaż jedna musi być taka . Regułą jest żeby wypuścić dwie długości linki jaką mamy głębokość i tak spuszczamy kotwicę i odpływamy ale nie na 20 m tylko na prawie 40 m i przyciągamy się do pierwszej kotwicy i tym sopsobem stoimy 20 m z każdej strony . I teraz nie możemy łączyć linek bo nam przez rolki supeł nie przejdzie , i teraz przy zakupie kotwicy , linki trzeba to wziąć pod uwagę , linka też fi 10 , 12 zależy jaka przechodzi po rolkach np. SCOTTY . Cienkie linki bardzo przecinają ręce chyba że mamy windę elektryczną Edytowane 16 Marca 2023 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) W końcu mój scotty się doczekał montażu . U mnie jest trochę inaczej niż kolega Tresor to robi więc musiałem dorobić podstawę. Użyłem bachy PA6 5mm grubej i dociąłem ją na kształt scotty aby było podparte na całej długości poza rolką. Jedna śruba musi mieć skośny łeb przy takim montażu i blacha jest nią przykręcona do profila. Prysnąłem to na czarno i jest tak Dalej idzie na nią już scotty Całośc skręcona razem I tak to wygląda finalnie Do kompletu zrobię na dole łapacz kotwicy który zadziała jak w tych elektrycznych kotwicach. Nie bedzie telepała się wtedy. Muszę to jednak najpierw przygotować w któryś wolniejszy dzień i zamontować. Ale do tego musiałem najpierw zamontować scotty zeby porządnie to zmierzyć. To bedzie tak proste, że aż niewiarygodne . Kawałek profila jako zawias do którego przyspawam pierścień z rurki fi 60 pod odpowiednim kątem na której zrobię omotkę powiedzmy z linki fi 4mm żeby nie waliło i nie obdzierało kotwicy i to wszystko. Będzie gotowe zapodam fotkę. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez darek63 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 langeman Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Ta elektro wciągarka która podwaja wartość pontonu to dla mnie przerost formy nad treścią. To dalej jest tylko hobby, zresztą jedno z kilku i trzeba wiedzieć gdzie jest barykada. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystać system kotwiczenia jak w tym Scoty, a przód z rolką dorobić jak w tej wciągarce jeśli chciał byś aby leżała. To nie są żadne czary ani magia. Fajnie że podpowiedziałeś bo pewnie tak własnie to zrobię u siebie skoro to przydatna opcja by była. Można nawet całe to urządzenie przesunąć do tyłu linę dać pod rolką i dalej na rolkę dotoczoną i dalej za nią łoże do kotwicy. Natomiast co do odwracalności i bez inwazyjności przeróbek jestem na tak. Też tak staram się wszystko robić. Ale nieraz się zwyczajnie nie da. Dlatego muszę kleić żeby to ogarnąć. W przyczepie robiąc na wzór jak u Ciebie, nie wywierciłem ani jednego otworu do rolek i płóz. Trochę nad tym główkowałem, ale ostatecznie wymyśliłem, potoczyłem co trzeba, zmontowałem, i demontaż całości to dosłownie 2 minuty. Tak że wiele się da, ale nie zawsze jest taka możliwość aby wszystko bezinwazyjnie zrobić. Żeby nie być gołosłownym moje rolki wzorowane na Twoim pomyśle hej od czeego te kółka masz foto jak to przykręciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 To są rolki do przyczepy podłodziowej fi 120 x 74 mm. Te deski kompozytowe sobie odpuść od razu. Moje popękały. Teraz mam normalne drewniane 2.5cm filcem obite. Mocowanie dwa ceowniki nierdzewne przykręcone z boku każdej deski tak po 10cm i wypuszczone poza deski, a w nich otwory na końcach i przełożone ośki fi 12 z gwintami na końcach i dokręcone nakrętkami samo kontrującymi. W rolkach mam tuleje poliamidowe 22.5 x 12 dla redukcji luzu otwór rolki - ośka. Trochę trzeba się z tym pobawić w tym wykonaniu ale działa dobrze już któryś rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Nowy ponton, trochę doświadczenia przybyło przez kilka lat, wizja też się zmieniła bo musi łapać kotwicę River i taką sobie rolkę z łapaczem kotwicy wymodziłem. Jeszcze inny pół okrągły pałąk będzie do trzymania samej kotwicy, ale to już tylko drobna kosmetyka. Całość praktycznie jest ukończona. Mocowanie w trzech punktach na motylki, ściągana w minutę. W poprzednim pontonie zamocowana na stałe dwa razy mi kuku zrobiła, w tym raz solidne kuku. Nie chcę nic na stałe co poza ponton wystaje i tak to teraz wszystko mam zrobione. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 garage1 Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Nowy ponton, trochę doświadczenia przybyło przez kilka lat, wizja też się zmieniła bo musi łapać kotwicę River i taką sobie rolkę z łapaczem kotwicy wymodziłem. Jeszcze inny pół okrągły pałąk będzie do trzymania samej kotwicy, ale to już tylko drobna kosmetyka. Całość praktycznie jest ukończona. Mocowanie w trzech punktach na motylki, ściągana w minutę. W poprzednim pontonie zamocowana na stałe dwa razy mi kuku zrobiła, w tym raz solidne kuku. Nie chcę nic na stałe co poza ponton wystaje i tak to teraz wszystko mam zrobione. uchwyt kotwicy.jpgWygląda rewelacyjnie, mogę prosić o więcej zdjęć? Ewentualnie jak znajdziesz czas o opis jak zostało wykonaneDziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Wygląda rewelacyjnie, mogę prosić o więcej zdjęć? Ewentualnie jak znajdziesz czas o opis jak zostało wykonaneDziękuje Tego nie da się opisać. Nic tam nie ma z gotowców. Wszystko dorabiane / przerabiane, podstawa wyrysowana w CAD, palona laserem, złącza toczone na wymiar etc. Dużo zabawy, sporo czasu, sporo główkowania, przymierzania etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 garage1 Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września (edytowane) Tego nie da się opisać. Nic tam nie ma z gotowców. Wszystko dorabiane / przerabiane, podstawa wyrysowana w CAD, palona laserem, złącza toczone na wymiar etc. Dużo zabawy, sporo czasu, sporo główkowania, przymierzania etc. Jestem pod wrażeniem Twojej precyzyjnej pracy, Możesz mi powiedzieć jaka jest grubość chromonikieliny ? Dla kogoś kto musi składać-rozkładać ponton to minuta i jest wszystko gotowe. Brawo TyPowinieneś robić i sprzedawać, będę pierwszy w kolejce. Pozdrawiam Edytowane 30 Września przez garage1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września (edytowane) Jestem pod wrażeniem Twojej precyzyjnej pracy, Możesz mi powiedzieć jaka jest grubość chromonikieliny ? Dla kogoś kto musi składać-rozkładać ponton to minuta i jest wszystko gotowe. Brawo TyPowinieneś robić i sprzedawać, będę pierwszy w kolejce. Pozdrawiam 3mm grubości ma podstawa. Masz na foto jak to wygląda. Każdy ponton jest inny. Trzeba zrobić najpierw bazę do mocowania i to jest dopiero baza wyjściowa do projektowania samej kotwicy. Sam ponton wymaga ingerencji i dorobienia mocowań. Dopiero wtedy można cokolwiek wymyślać, mierzyć dorabiać. To nie jest uniwersalne. Nie da się tego kupić i przykręcić. Edytowane 30 Września przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 garage1 Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Dziękuje. Widzę że masz ponton Maweric dlatego tak się dopytuje. Myślałeś kiedyś o montażu elektrycznej windy lub o takiej wciągarce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września (edytowane) Dziękuje. Widzę że masz ponton Maweric dlatego tak się dopytuje. Myślałeś kiedyś o montażu elektrycznej windy lub o takiej wciągarce ? Nie myślałem. Na akwenach gdzie łowię nie ma wielkich głębokości. Wyciąganie liną jest szybkie i proste. Najpierw trzeba to wszystko rozkładać a później zrypanym po łowieniu poskładać. Dlatego czym prościej i mniej gratów tym dla mnie lepiej. Wpisz w gogle Podstawa do montażu wyciągarek STRONGER na pontonie. na bazie tego też można coś fajnego ogarnąć. Nawet elektryczne do tego montują. Edytowane 30 Września przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 garage1 Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października Ostatnie pytanie bo Cię zamęczę, te 2 przeguby ze zdjęcia ( nie patrz na strzałkę) robiłeś samodzielnie czy można gdzieś takie kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października To się nazywa TRZPIEŃ PODPORY PRZEGUBOWY tyle, że wymiarem nic nie pasuje. Trzeba kupić dłuższe, przetoczyć i nagwintować jedną stronę. Jako baza się nadaje i jest tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach.
Top użytkownicy dla tego pytania
20
13
12
5
Popularne dni
17 Maj
15
14 Lis
14
17 Paź
11
16 Maj
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 20 odpowiedzi
godski 13 odpowiedzi
darek63 12 odpowiedzi
DanekM 5 odpowiedzi
Popularne dni
17 Maj 2012
15 odpowiedzi
14 Lis 2015
14 odpowiedzi
17 Paź 2017
11 odpowiedzi
16 Maj 2012
10 odpowiedzi
Popularne posty
darek63
Nowy ponton, trochę doświadczenia przybyło przez kilka lat, wizja też się zmieniła bo musi łapać kotwicę River i taką sobie rolkę z łapaczem kotwicy wymodziłem. Jeszcze inny pół okrągły pałąk będzie d
Tresor
Taką zrobiłem na szybkiego ze sprzętów jakie posiadam w domu. Będę testował a później myślał jaką mieć na stałe.
darek63
W końcu mój scotty się doczekał montażu . U mnie jest trochę inaczej niż kolega Tresor to robi więc musiałem dorobić podstawę. Użyłem bachy PA6 5mm grubej i dociąłem ją na kształt scotty aby było p
Opublikowane grafiki
170 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi