termin Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Andrzej, podrzuc kiedyś foto kotwy regulowanej. Ciekawy jestem jak rozwiązana jest regulacja wagi.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Wyręczę, bo akurat trafiłem:http://jerkbait.pl/topic/14225-kotwica-do-pontonu/page-4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Do pontonu 285 na wode stojącą brać gumowaną kotwe 5 czy 7 kg? Przy silnym wietrze na talerzu ze sztangi ostatnio mnie znosiło.Pożyczę Ci piątkę i dziewiątkę, to sobie zweryfikujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 herbata666 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Odkopuje temacik, co do kotwienia na Wisłę ? Ponton 4m łączna waga wszystkiego pewnie z 500kg, pływanie głównie Wisła lub Narew, kotwienie w nurcie okolicach główek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Odkopuje temacik, co do kotwienia na Wisłę ?Ponton 4m łączna waga wszystkiego pewnie z 500kg, pływanie głównie Wisła lub Narew, kotwienie w nurcie okolicach główek itp.Bardzo mnie zaciekawiło jaką podałeś wagę , 500 kg to pływasz z przyczepą . Do takiej wagi od razu musi być solidna kotwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 River 30LBS można próbować z lżejszą. Ja mam 15 i trzyma jak zamurowana ale ponton mniejszy.pawlo29 500 wbrew pozorom nie jest dużo. Ponton pod 100 silnik 50 szpej 50. 2 osoby mogą ważyć pod 250 3 to 300... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 herbata666 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Gumiak z dodatkami 110, silnik z 60, zbiornik+aku+winda kotwiczna oraz inne pierdoły 60, dwóch miśków po 120kg oraz trochę gadżetów wędkarskich z 30kg i robi się 500kg. Myśle nad takim zestawem : https://osprzetzeglarski.pl/sklep/1549-winda-kotwiczna-stronger-steel-hands-35-elektryczna-wciagarka-do-kotwicy-sh-35.html https://osprzetzeglarski.pl/sklep/431-kotwica-wedkarska-river-13-5-kg-30lbs-ciezarek-kotwiczny-pcv-gumowa.html Co o tym sądzicie, może kos używa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Jak ci Pisałem kolega używa 30 na gumiaku 420x200, Chłopaki z Wędkarskiej Pasji używają 30 na łodziach Foxa i Romany powyżej 4m trzyma bardzo dobrze na Odrze która jest szybsza niż Wisła. Będziesz Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 A tak wygląda moja river po 1.5 sezonu czochrania po Odrzańskich przelewach... Nie wygląda za ciekawie, ale to nie jest problem bo można pomalować jak pomalowałeś i luz. Masz trochę większą dętkę, ale podobnie od mnie użytkujesz. Dlatego, że nie mam jeszcze ani windy ani dobrej kotwicy tylko ciężarek wpuszczany z którym jest różnie, będę naśladował Twoje rozwiązanie z tego filmu Kupiłem tą kotwicę, a ponieważ nie mam do czego windy mocować muszę kleić uchwyty. I mam tutaj dylemat. U Ciebie przykręciłeś z tyłu do knagi pod śrubkę. Ja mam plan wkleić z przodu rolkę jak u Ciebie i tak samo zamontować z przodu jak u Ciebie, a z tyłu mocować do takiego uchwytu Tyle że ja nie będę tej blachy robił, a zrobię podstawę na profilu z kwasówki 25x25 i na końcu przykręcona rolka z knagą. Nie mam rozeznania czy taki uchwyt będzie dostatecznie mocno trzymał z tyłu (ma 80 mm średnicy) czy jednak coś większego kleić. Podpowiesz coś ?. Jeśli nie, to kupię knagę czy coś większego, ale ona w sumie nie jest potrzebna i takie wielkie kleić jak nie potrzeba .....?. To mocowanie pod tą śrubkę u Ciebie jakieś rewelacyjnie mocne też mi się nie wydaje ale powierzchnia knagi jednak jest spora. Dlatego pytam zanim ostatecznie przykleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Powinno wystarczyć, największa siła idzie w rolkę, knagę wykorzystałem bo jest. Odkręciłem śrubkę dałem nitonakrętkę 6mm (gwint) i trzyma od roku. A nie ma lekko szarpanie i wyrywanie kotwicy z kamoli. Czasem kotwica buja się ostro jak idę w ślizu na dużej fali. Raz mi się odkręciła to z wiszącą kotwicą jestem w stanie dociągnąć ją 1 palcem. Możesz nic nie przyklejać i zrobić mocowanie do podłogi. Ktoś pokazywał taki patent. Pasem blachy, pasem transportowym czym pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Rolkę przykleję tak jak u Ciebie stycznie do odboju. To mi wytrzyma i tego jestem pewien skoro u Ciebie trzyma. Chodzi mi najbardziej o to tylne mocowanie. Najwyżej jak będzie coś nie teges to się coś większego przyklei. Do podłogi nie chcę niczego mocować. To ma być mocne i jednocześnie prosto demontowane bez żadnych pasów i innych udziwnień. Dla mnie dorobienie szeregu elementów do takiej konstrukcji to żadne wyzwanie bo dysponuję zapleczem więc wszystko z kwasówki dorobię co potrzeba. Jeśli te 8 cm klejenia uchwytu da radę to nie będzie żadnego problemu. Jak byś dał radę jeszcze zmierzyć i podać w jakiej odległości masz linę od odboju pontonu to nie nie będę celował. No i czy jest OK czy by było lepiej bliżej / dalej wg. Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Jak przykleisz będzie pewnie i estetycznie. Ja po prostu stałem się nic nie naruszyć aby w razie odsprzedaży pontonu zdemontować i nie było tematu. Tak samo zrobiłem z kolibrem, zdemontowałem ponton sprzedałem a uchwyt przerobiłem pod M. Po 16 będę w domu to zmierzę i dam znać. Ale nic bym nie zmieniał, jest wydaje mi się w punkt. Kotwica ma ruch tylko na boki zapiera się o oko do wyciągarki. Czasami żałuję że nie mam rolki od wyciągarki żeby kotwica sobie na niej leżała. Coś takiego https://images.app.goo.gl/NYmJ3BpDLNJorhSM8Ale z drugiej strony knaga jest mniej praktyczna od wysięgnika Scoty. Ma to znaczenie w czasie walki z rybą w nurcie, w knagę trzeba trafić tu robię to już bezwiednie tyłem do kotwicy. W jednej ręce dzida z rybą w drugiej kotwica i rumpel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ta elektro wciągarka która podwaja wartość pontonu to dla mnie przerost formy nad treścią. To dalej jest tylko hobby, zresztą jedno z kilku i trzeba wiedzieć gdzie jest barykada. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystać system kotwiczenia jak w tym Scoty, a przód z rolką dorobić jak w tej wciągarce jeśli chciał byś aby leżała. To nie są żadne czary ani magia. Fajnie że podpowiedziałeś bo pewnie tak własnie to zrobię u siebie skoro to przydatna opcja by była. Można nawet całe to urządzenie przesunąć do tyłu linę dać pod rolką i dalej na rolkę dotoczoną i dalej za nią łoże do kotwicy. Natomiast co do odwracalności i bez inwazyjności przeróbek jestem na tak. Też tak staram się wszystko robić. Ale nieraz się zwyczajnie nie da. Dlatego muszę kleić żeby to ogarnąć. W przyczepie robiąc na wzór jak u Ciebie, nie wywierciłem ani jednego otworu do rolek i płóz. Trochę nad tym główkowałem, ale ostatecznie wymyśliłem, potoczyłem co trzeba, zmontowałem, i demontaż całości to dosłownie 2 minuty. Tak że wiele się da, ale nie zawsze jest taka możliwość aby wszystko bezinwazyjnie zrobić. Żeby nie być gołosłownym moje rolki wzorowane na Twoim pomyśle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Nie zrozumieliśmy się zalinkowalem cala wyciągarkę ale chodziło mi o sam uchwyt kotwicy. Dla mnie wyciągarka to przesada ale ja mam mały ponton. Kolega ma 500x200 + River 30LBS, kupił elektryka po kilku wypadach... W takiej rolce kotwica leży sobie i się nie majta. Ma to znaczenie na dużej fali oraz u mnie przy prędkościach w okolicy 40km/h ponton lekko już myszkuje. Kotwica potrafi się wtedy tak rozbujać i wpaść w synchronizację z pontonem muszę lekko odpuścić. Myślę że wpływ na to mają specyficzne turbulecje na Odrze. Tylko prawie nigdy nie pływam na max więc spoko.Lina jest 16cm od listwy odbojnika. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Zrozumieliśmy się. Musiał byś przebudować dość mocno najpierw tą swoją konstrukcję, zbudować i założyć tą głowicę, a scoty przesunąć bardziej do tyłu. To można z płaskownika dorobić. Takie ucho wygiąć ładnie to spasować na zawiasie, dotoczyć rolkę z przodu i by działało bez problemu. Dzięki za wymiar. Na rysunku projektowym przyjąłem wstępnie 20 cm. Czyli z 4 cm można to skrócić jeszcze. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez darek63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Notoryczny brak czasu ale w końcu na raty skończyłem swoją kotwicę. Jeszcze zaślepki tylko kupię do profila na boki i jakieś mocowanie do ucha kotwicy. A tak można już kotwiczyć . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Witam, w wyszukiwarce nic nie znalazłem wiec sory jeśli pytanie już było i proszę o przeniesienie ;]posiadam kolibri 280 właśnie robię system do kotwice taki sam jak kolega Tresor. Pływam przeważnie po jeziorach , czasami zalewie zegrzyńskim i rozmyślam jakiej kotwicy użyć ...??mam teraz krążek metalowy 12kg z jakiegoś słupa ale może być za ciężki tak mi się wydaje. Pływa ktoś z kotwicą w kształcie grzybka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 (edytowane) Grzybki są na rzekę, na jeziora się nie nadaje. Żeby dobrze działała najlepiej jak wypuścisz sznurek 2~4x głębokość łowiska. Pomyśl teraz jak to by wyglądało na jeziorze. Ja mam River na rzekę ale jak od wielkiego dzwonu jadę na jakieś jezioro to najlepsza gumowana. Myślę że w okolicy 9kg spoko wystarczy. Taką miałem w 280DL i trzymała w największy wicher. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Maja 2022 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Rozumiem że twoje ramię kotwicy wytrzymali te 9kg ?Dziękuję za przeniesienie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Podpowiem że 9 kg to tylko jest ciężar kotwicy , ale to ustrojstwo potrafi się w muł tak zassać że nie raz ciężko wyjąć i w tedy nie 9 a z 15 kg ciągniesz w górę , i w takim wypadku linka fi 10 to minimum , każde cieńsze sznurki to takimi można ręce poprzecinać , warto o tym pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Ile moje wytrzyma? Nie testowałem ale raz przy 5km/h zaczepiłem kotwicą o kamole (jeszcze kolibri) dobrze że siedziałem bo spadłem z ławki a wszystko się przesunęło, jak bym stał wyleciał bym z pontonu jak z procy.Często na przelewach kotwica się zaczepia i muszę ciągnąć z całej siły dwoma rękoma. Ekstremalny przypadek w zeszłym roku szarpałem i ciągnąłem ile siły w łapach i nic. Już myślałem że po kotwicy pomogło zrobienie luzu 3m i ogień silnikiem pod prąd. Aż śruba wyskoczyła z wody i puściło. Nierdzewka jest mocna, ten hamerykański plastik też, kolega używa go z river 30LBS przy łodzi 400KG... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jestem spokojny ! Dzięki za info 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jeszcze jedno. Korzysta ktoś z zestawu rolki kotwicy borika z przedłużonym ramieniem 30cm do kotwicy ? Zastanawia mnie ale bezpiecznie można dowiązać żeby nic nie urwało/połamało chciałbym złożyć zestaw borika AR003 i Ex325 i przedłużka BORIKA (305 mm) na bok balonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Grzybki są na rzekę, na jeziora się nie nadaje. Żeby dobrze działała najlepiej jak wypuścisz sznurek 2~4x głębokość łowiska. Pomyśl teraz jak to by wyglądało na jeziorze. Ja mam River na rzekę ale jak od wielkiego dzwonu jadę na jakieś jezioro to najlepsza gumowana. Myślę że w okolicy 9kg spoko wystarczy. Taką miałem w 280DL i trzymała w największy wicher. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaNie wyobrażam sobie na jeziorze przy średnim i słabym wietrze walki z kotwicą 9 kg jak 3-4 kg wystarczy . Koszt regulowanej trochę większy ale komfort bez porównania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartuch5473 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Troszke wygrzebie temat. Nie widzialem czy bylo takie pytanie ale mnie zastanawia. Zalozmy ze kotwica ma staly ciezar a zmienna srednice. Im wieksza tym lepsza przy takiej samej wadze czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
kotwic o jakich wagach uzywacie w pontonach? Chodzi mi o kotwice dziobowa na jeziorach.
Top użytkownicy dla tego pytania
20
13
12
5
Popularne dni
17 Maj
15
14 Lis
14
17 Paź
11
16 Maj
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 20 odpowiedzi
godski 13 odpowiedzi
darek63 12 odpowiedzi
DanekM 5 odpowiedzi
Popularne dni
17 Maj 2012
15 odpowiedzi
14 Lis 2015
14 odpowiedzi
17 Paź 2017
11 odpowiedzi
16 Maj 2012
10 odpowiedzi
Popularne posty
darek63
Nowy ponton, trochę doświadczenia przybyło przez kilka lat, wizja też się zmieniła bo musi łapać kotwicę River i taką sobie rolkę z łapaczem kotwicy wymodziłem. Jeszcze inny pół okrągły pałąk będzie d
Tresor
Taką zrobiłem na szybkiego ze sprzętów jakie posiadam w domu. Będę testował a później myślał jaką mieć na stałe.
darek63
W końcu mój scotty się doczekał montażu . U mnie jest trochę inaczej niż kolega Tresor to robi więc musiałem dorobić podstawę. Użyłem bachy PA6 5mm grubej i dociąłem ją na kształt scotty aby było p
Opublikowane grafiki
170 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi