Skocz do zawartości

Antares 12 HG vs Zillion TW HLC vs...

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstepie napisze, ze wiem ze takie watki nie ciesza nikogo, poza oczekujacym odpowiedzi pytajacym.

Otoz zrobilem generalny KLAR z moimi niskimi profilami... i pora wykonac ruch w kierunku jednego, tego docelowego.

Mimo rozlozonych w czasie roznych pomyslow / przymiarek / a nawet prob, pewne zastosowania castingowe pozostana u mnie castingowe, a pewne zostana spiningowe.

I tak do tego podchodze.

A wiec chodzi o multiplikator do zastosowan nastepujacych :

I)

Jerkowanie przynetami Slider 10 i 12, Salmo Jack, Fatso 10. 

Dodatkowo kopyto 15 cm na roznych glowkach .

I zadne inne przynety i zadne inne zakresy. 

To upraszcza podejscie do zagadnienia.

Celem tu sa szczupaki.

II)

Vertical przy pomocy przynet sporych rozmiarow i obciazen w granicach 25/30 gram.  
Celem tu sa sandacze.

Planuje nawinac plecionke (x12) o uniwersalnym zastosowaniu i mocy gwarantujacej skuteczne hole najwiekszych europejskich egzemplarzy tychze drapieznikow.

I teraz dwie szkoly, dwa podejscia.

Czym przy takich zastosowaniach BYSCIE polecili nawijac linke ?

Mam na szortliscie dwa konkretne modele, oba w podobnym budzecie.

Antares 12 HG lub Daiwa Zillion TW HLC 1516 SHL.

?

Podobne nawoje, podobne przelozenia, podobne masy wlasne. Kompletnie inne designy. Inna porecznosc ? 

Chetnie poznam Wasza opinie odnosnie takiego wyboru... czyli ktory i dlaczego ? albo ktory nie ? :)

Chyba, ze jeszcze jakis inny, lepszy model ktos zaproponuje .

ABU nie biore pod uwage, ogladalem, probowalem, nie lubie.

Takze albo Shimano albo Daiwa.

Dziekuje za wskazowki, komentarze, opinie

Pozdrawiam

U mnie ten antares pracuje z gumami do 20cm i główkami 35 gr i jest super.

W trolingu guma do 27 cm plus 80 gr i daje rade już z 5 sezon.

Dziekuje za odpowiedz.

O!

o tym zastosowaniu do trollingu ..to nawet nie myslalem.

Tam podstawowym bebenkiem jest u mnie Saltiga BJ200HL z power handle.

Tego Antaresa HG uzywasz z fabryczna korbka 84 mm do tych zastosowan ?

Oba zastosowania nie będą wymagały ultra mocnych konstrukcji w związku z niewielkim oporem wabi. 

Przekładnia nie będzie mocno obciążona więc spokojnie z budżetem możesz zejść nizej.

Nie łowię w vercie ale używam Sliderów 10-12, Jack'a i innych w tych okolicach bezsterowców. Czasem kopyto 6' z 20-30g głowicą również poleci do wody.

Głównie służył mi do tego Revo S 3rd gen i dawał rade (wcale nie był u kresu). Teraz zmieniłem na Beast 41 i jest lekko lepiej ze względu na średnicę szpuli, która w tym drugim jest większa. Oczywiście przekłada się to na odległości ale nie w tym rzecz aby daleko piznąć tylko lekko rzucić i niech leci :) 

Poza tym Beast to Beast  :)

Twoje wybory zapewne sprawdzą się i nie zajedziesz ich bo nie ma jak przy takim łowieniu.

Bierz Daniel co Ci lepiej w łapie leży a HLC zostaw komu innemu :)

• Like 1

Planuje nawinac plecionke (x12) o uniwersalnym zastosowaniu i mocy gwarantujacej skuteczne hole najwiekszych europejskich egzemplarzy tychze drapieznikow.

Moim zdaniem bez sensu. Do verticala powinieneś mieć plecionkę jak najcieńszą, jak na duże ryby i do większych przynęt powiedzmy PE 1.0.   Zastosowanie takiej plecionki do jerkowania jackiem ?  :rolleyes:  wydaje mi się że powinieneś mieć dwa zestawy a nie jeden do wszystkiego. Zwłaszcza że będziesz potrzebował też dwóch kijów...

Moim zdaniem bez sensu. Do verticala powinieneś mieć plecionkę jak najcieńszą, jak na duże ryby i do większych przynęt powiedzmy PE 1.0. Zastosowanie takiej plecionki do jerkowania jackiem ? :rolleyes: wydaje mi się że powinieneś mieć dwa zestawy a nie jeden do wszystkiego. Zwłaszcza że będziesz potrzebował też dwóch kijów...

Pe 1.5 x12 Saltiga pe si

Pewnie może być "bez sensu"

Ale cieniej sandaczy nie będę próbował.

A na szczupaki jak kiedyś pojadę to najwyżej nawine pe2.

:)

Moim zdaniem bez sensu. Do verticala powinieneś mieć plecionkę jak najcieńszą, jak na duże ryby i do większych przynęt powiedzmy PE 1.0. Zastosowanie takiej plecionki do jerkowania jackiem ? :rolleyes: wydaje mi się że powinieneś mieć dwa zestawy a nie jeden do wszystkiego. Zwłaszcza że będziesz potrzebował też dwóch kijów...

A odnośnie wędek.

To będę potrzebował 3 albo 4.

Bo vert będzie w Hiszpanii a jerki w Holandii :)

• Like 1

Oba zastosowania nie będą wymagały ultra mocnych konstrukcji w związku z niewielkim oporem wabi. 

Przekładnia nie będzie mocno obciążona więc spokojnie z budżetem możesz zejść nizej.

Nie łowię w vercie ale używam Sliderów 10-12, Jack'a i innych w tych okolicach bezsterowców. Czasem kopyto 6' z 20-30g głowicą również poleci do wody.

Głównie służył mi do tego Revo S 3rd gen i dawał rade (wcale nie był u kresu). Teraz zmieniłem na Beast 41 i jest lekko lepiej ze względu na średnicę szpuli, która w tym drugim jest większa. Oczywiście przekłada się to na odległości ale nie w tym rzecz aby daleko piznąć tylko lekko rzucić i niech leci :)

Poza tym Beast to Beast  :)

Twoje wybory zapewne sprawdzą się i nie zajedziesz ich bo nie ma jak przy takim łowieniu.

Bierz Daniel co Ci lepiej w łapie leży a HLC zostaw komu innemu :)

Dziekuje Tomku za odpowiedz. 

HLC do takich potrzeb wiadomo, ze jest zbyteczny. 

Ale nie bede ukrywal, ze kolowrotek musi mi sie podobac.

A ten all black HLC jest po prostu ladny... a glowny problem Antaresa, poza gorsza porecznoscia niz Zilliona, to ta polwoka lakiernicza ... :o

• 1 miesiąc temu...

Zapytalem, byly wskazowki, slowa wsparcia.

Dziekuje za nie.

Skonczylo sie zakupem Daiwa Zillion TW 1516 L.

Wlasnie skonczylem dopasowywanie do moich potrzeb.

2 lozyska na walek wodzika.

Terkotka hamulca.

Korbka RCS carbon z knobami na lozyskach.

Zywie przekonanie, ze do moich zaplanowanych zastosowan sie sprawdzi :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za odzew w tym watku

• Like 3