Pitpno Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Cześć! Przeczytałem dużo tematów na temat różnych wędek ale nadal potrzebuje pomocy. Szukam wędki na szczupaki głównie z łódki, mniej z brzegu. Przynęty na które chciałbym łapać to gumy 14 cm + (ricky the roach 14 , shad teez 16,19, cannibale, mc pike, mike the pike, , jerki i slidery- Fatso, slider od salmo itp Fajnie gdyby wędka ogarnęła też trolling, ale nie musi. Zbiorniki to jeziora mazurskie, czasem większa rzeka. Mam już Black rocka 5-25 i szukam ciężkiego zestawu. Budżet to ok 300 zł +-100 zł ale im taniej tym więcej kasy na przynęty. Raczej wolałbym spina niż cast. Co mi wpadło do głowy: Savage gear mpp2 259 do 70g DAM YAGI SPIN 2.44M 15-53G Mógłby ktoś podzielić się wiedzą? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam Tego mpp2 używam drugi sezon. Najczęściej łowię sliderami i fatso 10-tkami. Cięższe przynęty też ogarnia bez problemu. Jak dla mnie w tej cenie kij rewelacyjny. Czuję na nim każde trącenie jerka w opadzie, pracuje pod każdej wielkości szczupakiem, dziewięćdziesiątka nie robi na nim wrażenia, a przyłów w postaci lustrzenia o długości 93 cm, zapiętego za ogon wyjechał z wody w dwie-trzy minuty. Wykonanie też ok., ale to trochę loteria kupując przez neta przy tanich kijach. Znajomy kupił gorzej wykonanego ???? Ogólnie - gdybym wiedział, co to za blank bez wahania kupiłbym taki i uzbroił w top komponenty na tzw. "dożywocie".PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Z mojego polecenia ; popatrz w stajni Westin na Powercast-T.Kolega z forum mi polecił sezon temu na big size, chwale do dziś i złego słowa nie powiem.Są również mniejsze gramatury. T/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dla mnie wędka 2,50 do szarpania jerków to nieporozumienie. Wielu jerków nie poprowadzimy prawidłowo a o szarpaniu z nadgarstka przy tej wadze i długości można zapomnieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dla mnie wędka 2,50 do szarpania jerków to nieporozumienie. Wielu jerków nie poprowadzimy prawidłowo a o szarpaniu z nadgarstka przy tej wadze i długości można zapomnieć.Rozwiniesz proszę temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Wieczorem lub jutro opiszę Ci SG MPP 2 20-60 221cm bo jestem wręcz zachwycony tym budżetowym patykiem a ogarnia wszystkie wymienione przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Nie zawsze szarpiemy z łódki, lub innego pływadła i czasem krótszym to możemy sobie najwyżej trzciny porozgarniać ???? Wszystko zależy od tego, co, gdzie i jak ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) nawet jak łowisz dłuższą wędką z wysokiego brzegu to nie poprowadzisz jerka agresywnie - masa i dłuższa dźwignia to mocno utrudniają... a jeśli stoisz nisko to nie da się taką poprawnie łowić... jeśli nie sięgasz krótkim kijem za trzciny to zmień stanowisko lub kup jakieś pływadło - naprawdę warto:) jak dla mnie kij do jerka nie powinien mieć więcej niż 2 metry... potrzebujesz raczej dwie różne wędki, do jerka mocno polecam wersję cast - łowi się znacznie wygodniej... Edytowane 3 Czerwca 2020 przez czarny1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Nie zawsze szarpiemy z łódki, lub innego pływadła i czasem krótszym to możemy sobie najwyżej trzciny porozgarniać Wszystko zależy od tego, co, gdzie i jak Dokładnie. Masz 259 długość? Jak to jest, rzeczywiście jerki można sobie odpuścić przy takiej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Szarpie 259 cm spinem (westin w4 >130g, Daiwa BG 3500) jerki do 100g. Zestaw nie jest najlzejszy, reki tez mi nie urwal. O dziwo udaje mi sie łowić ryby przy tej długości wedki i to jeszcze w spinie. Więcej czytaj a będziesz mieć kasze manną w głowie. Kup to co tobie odpowiada... Z budżetowych kijów SG Mpp bardzo fajnie wypada. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dokładnie. Masz 259 długość? Jak to jest, rzeczywiście jerki można sobie odpuścić przy takiej długości?Ja szarpię bez problemów najmniejszych. Z daiwą bg, albo ticą taurusem na jesień, gdy próbuję wolniej prowadzoną gumą lub wahadłem. Ręka mi nie odpada, z zacięciami nie ma najmniejszego problemu, a taki kij pasuje mi długością idealnie w miejscach, w których łowię. Hol w zielsku z brzegu również jest łatwiejszy kijem dłuższym. Dodam, że mój wzrost to średnia krajowa i do olbrzymów nie należę. Pewnie decyduje wiele czynników: rodzaj brzegu, sposób trzymania kija, masa przynęt itp., itd. Ale osobiście nie widzę różnicy w komforcie na minus, w porównaniu do wędek krótszych w moim przypadku, przy przynętach do +- 60 gram maksymalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Za to w przypadku zasięgu rzutu (który z brzegu na znaczenie), skuteczności zacięcia i holu w trudnych warunkach oraz uniwersalności (jerk, wobler, guma, blacha) widzę wiele plusów. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Szarpie 259 cm spinem (westin w4 >130g, Daiwa BG 3500) jerki do 100g. Zestaw nie jest najlzejszy, reki tez mi nie urwal. O dziwo udaje mi sie łowić ryby przy tej długości wedki i to jeszcze w spinie. Więcej czytaj a będziesz mieć kasze manną w głowie. Kup to co tobie odpowiada... Z budżetowych kijów SG Mpp bardzo fajnie wypada.Dzięki za opinie. Jest dokładnie tak jak mówisz, im więcej czytam tym mniej wiem. W takim razie biorę mpp2 259 do 70 gram. Slammer 360 to dobra para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Ile masz wzrostu? Ja też wziąłbym na Twoim miejscu taki kij, ale wyłączyłbym jerkowanie z jego zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Ile masz wzrostu? Ja też wziąłbym na Twoim miejscu taki kij, ale wyłączyłbym jerkowanie z jego zastosowania. 180. tak zrobię, skupię się na dużych gumach, a kupie jednego czy dwa jerki żeby były w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Piszę o jerkowaniu tylko z pływadła. Szarpać można wszystkim, tutaj pełna zgoda. Karpiówką też poszarpie tylko jaki jest sens. Generalnie długi kij nawet o dużej mocy nie napędzi dobrze dużego jerka. Będzie za bardzo się poddawał czyli gdy chcesz energicznie szarpnąć 2-3 razy pod rząd to szczytówka nie zdąży się wyprostować. To jest męka dla nadgarska i cholernie niewygodne. Ciężko to wytłumaczyć, najlepiej pokazać i porównać nad wodą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 180. tak zrobię, skupię się na dużych gumach, a kupie jednego czy dwa jerki żeby były w razie co.Skończy się tak, że zaraz kupisz kij do jerków Zgadzam się tu z kolegą @godskim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Do takich przynet wzialbym mpp2 259 ale do 100g 70g jest zbyt delikatne moim zdaniem .fajne kijki to tez black savage .Do tego okuma jaw najwieksza i budzetowy zestaw gotowy . A najlepiej dolozyc 500zl ipojsc w casta bo lowienie spinem takimi przynetami to meczarnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Tego Dama Yagi sobie odpuść, kumpel z którym często łowię ma identyczny, z tego co widziałem to klęka przy 50gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Panowie, ten "długi" kij nie jest tak długi jak się wydaje ???? Ma długą rękojeść przydatną przy dalekich rzutach i holu, a część robocza blanku zbytnio nie odbiega od jerkówki z krótką rękojeścią. Stojąc w pływadle wygodnie szarpie się w dół, pod siebie,brodząc w trzcinowisku i tak trzeba szarpać w bok. Dlatego ten dolnik nie jest przeszkodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Panowie, ten "długi" kij nie jest tak długi jak się wydaje Ma długą rękojeść przydatną przy dalekich rzutach i holu, a część robocza blanku zbytnio nie odbiega od jerkówki z krótką rękojeścią. Stojąc w pływadle wygodnie szarpie się w dół, pod siebie,brodząc w trzcinowisku i tak trzeba szarpać w bok. Dlatego ten dolnik nie jest przeszkodąUwierz, dużo osób to wszystko co napisałeś wie i nie musisz nas przekonywać. Przerobiłem ze 20 jerkówek i z 10 długich kijów 2,20-2,74 i to co pisze staram się popierać doświadczeniem. Podkreślam że to co ja piszę i o co pyta kolega dotyczy łowienia z łódki . Dlugi dolnik przy klasycznym jerkowaniu z nadgarstka w dół strasznie przeszkadza i obciąża go poprzez swoja wagę co może prowadzić do kontuzji.Czasami ryby biorą tylko przy ekspresowym prowadzeniu jerka a na bank tego nie zrobisz kijem 2,50. Generalnie mało jest ludzi którzy potrafią całe dnie tylko jerkować , guma jest łatwiejsza w obsłudze i nie wymaga tyle mocy. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Ok, rzeczywiście jerkowanie wędka powyżej 2.2 jest bez sensu, przekonaliście mnie. Natomiast czy w takim razie nie szukać czegoś z ciężarem do 50? Może bez sensu wędka do 100g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Mpp2 259 do 70g zlamalem na 1 wyjezdzie przyneta 65g widac bylo ze kleka pod takim ciezarem bez problemu savage wymienil mi na wersje 100g bardzo fajny kijek . Polowisz nim od 25-100g mialem tez 221 100g palka straszna nie polecam ludzie lowia tym sumy .moze 221 20-60 bedzie fajna podobno mozna ja przeciazyc do tych 80g .lub black savage ladnie pracuje pod ryba szybki blank a mimo to miota ladnie przynety nawet delikatnie ponad cw .Co prawda mowie o wersji cast ale nie powinny sie bardzo roznic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jest wędka, która od biedy obsłuży i jerki i gumy - Westin w4 218 cm powershad, tylko nie pamiętam dokładnej nazwy, bo mam na działce i nie mam jak sprawdzić teraz. Jest opisany do 150 g, ale realnie to raczej do 130 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Mpp2 259 do 70g zlamalem na 1 wyjezdzie przyneta 65g widac bylo ze kleka pod takim ciezarem bez problemu savage wymienil mi na wersje 100g bardzo fajny kijek . Polowisz nim od 25-100g mialem tez 221 100g palka straszna nie polecam ludzie lowia tym sumy .moze 221 20-60 bedzie fajna podobno mozna ja przeciazyc do tych 80g .lub black savage ladnie pracuje pod ryba szybki blank a mimo to miota ladnie przynety nawet delikatnie ponad cw .Co prawda mowie o wersji cast ale nie powinny sie bardzo roznic .Słyszałem dobre rzeczy o serii black savage. Jaki cw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi