Skocz do zawartości

Wędka do dużych gum i jerków

Pitpno

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Przeczytałem dużo tematów na temat różnych wędek ale nadal potrzebuje pomocy. Szukam wędki na szczupaki głównie z łódki, mniej z brzegu. Przynęty na które chciałbym łapać to gumy 14 cm + (ricky the roach 14 , shad teez 16,19, cannibale, mc pike, mike the pike, , jerki i slidery-  Fatso, slider od salmo itp Fajnie gdyby wędka ogarnęła też trolling, ale nie musi. Zbiorniki to jeziora mazurskie, czasem większa rzeka. Mam już Black rocka 5-25 i szukam ciężkiego zestawu. Budżet to ok 300 zł +-100 zł  ale im taniej tym więcej kasy na przynęty. Raczej wolałbym spina niż cast. Co mi wpadło do głowy:

Savage gear mpp2 259 do 70g 

DAM YAGI SPIN 2.44M 15-53G

Mógłby ktoś podzielić się wiedzą? Z góry dziękuje.

Witam

Tego mpp2 używam drugi sezon. Najczęściej łowię sliderami i fatso 10-tkami. Cięższe przynęty też ogarnia bez problemu. Jak dla mnie w tej cenie kij rewelacyjny. Czuję na nim każde trącenie jerka w opadzie, pracuje pod każdej wielkości szczupakiem, dziewięćdziesiątka nie robi na nim wrażenia, a przyłów w postaci lustrzenia o długości 93 cm, zapiętego za ogon wyjechał z wody w dwie-trzy minuty. Wykonanie też ok., ale to trochę loteria kupując przez neta przy tanich kijach. Znajomy kupił gorzej wykonanego ???? Ogólnie - gdybym wiedział, co to za blank bez wahania kupiłbym taki i uzbroił w top komponenty na tzw. "dożywocie".

Pozdrawiam

Jarek

nawet jak łowisz dłuższą wędką z wysokiego brzegu to nie poprowadzisz jerka agresywnie - masa i dłuższa dźwignia to mocno utrudniają... a jeśli stoisz nisko to nie da się taką poprawnie łowić... jeśli nie sięgasz krótkim kijem za trzciny to zmień stanowisko lub kup jakieś pływadło - naprawdę warto:) jak dla mnie kij do jerka nie powinien mieć więcej niż 2 metry...

potrzebujesz raczej dwie różne wędki, do jerka mocno polecam wersję cast - łowi się znacznie wygodniej...

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

Szarpie 259 cm spinem (westin w4 >130g, Daiwa BG 3500) jerki do 100g. Zestaw nie jest najlzejszy, reki tez mi nie urwal. O dziwo udaje mi sie łowić ryby przy tej długości wedki i to jeszcze w spinie.

Więcej czytaj a będziesz mieć kasze manną w głowie. Kup to co tobie odpowiada...

Z budżetowych kijów SG Mpp bardzo fajnie wypada.

• Like 2

Dokładnie. Masz 259 długość? Jak to jest, rzeczywiście jerki można sobie odpuścić przy takiej długości?

Ja szarpię bez problemów najmniejszych. Z daiwą bg, albo ticą taurusem na jesień, gdy próbuję wolniej prowadzoną gumą lub wahadłem. Ręka mi nie odpada, z zacięciami nie ma najmniejszego problemu, a taki kij pasuje mi długością idealnie w miejscach, w których łowię. Hol w zielsku z brzegu również jest łatwiejszy kijem dłuższym. Dodam, że mój wzrost to średnia krajowa i do olbrzymów nie należę. Pewnie decyduje wiele czynników: rodzaj brzegu, sposób trzymania kija, masa przynęt itp., itd. Ale osobiście nie widzę różnicy w komforcie na minus, w porównaniu do wędek krótszych w moim przypadku, przy przynętach do +- 60 gram maksymalnie.

• Like 1

Szarpie 259 cm spinem (westin w4 >130g, Daiwa BG 3500) jerki do 100g. Zestaw nie jest najlzejszy, reki tez mi nie urwal. O dziwo udaje mi sie łowić ryby przy tej długości wedki i to jeszcze w spinie.

Więcej czytaj a będziesz mieć kasze manną w głowie. Kup to co tobie odpowiada...

Z budżetowych kijów SG Mpp bardzo fajnie wypada.

Dzięki za opinie. Jest dokładnie tak jak mówisz, im więcej czytam tym mniej wiem. W takim razie biorę mpp2 259 do 70 gram. Slammer 360 to dobra para?

Piszę o jerkowaniu tylko z pływadła.

Szarpać można wszystkim, tutaj pełna zgoda. Karpiówką też poszarpie tylko jaki jest sens. Generalnie długi kij nawet o dużej mocy nie napędzi dobrze dużego jerka. Będzie za bardzo się poddawał czyli gdy chcesz energicznie szarpnąć 2-3 razy pod rząd to szczytówka nie zdąży się wyprostować. To jest męka dla nadgarska i cholernie niewygodne.

Ciężko to wytłumaczyć, najlepiej pokazać i porównać nad wodą.  

• Like 2

Panowie, ten "długi" kij nie jest tak długi jak się wydaje ???? Ma długą rękojeść przydatną przy dalekich rzutach i holu, a część robocza blanku zbytnio nie odbiega od jerkówki z krótką rękojeścią. Stojąc w pływadle wygodnie szarpie się w dół, pod siebie,brodząc w trzcinowisku i tak trzeba szarpać w bok. Dlatego ten dolnik nie jest przeszkodą

Panowie, ten "długi" kij nie jest tak długi jak się wydaje Ma długą rękojeść przydatną przy dalekich rzutach i holu, a część robocza blanku zbytnio nie odbiega od jerkówki z krótką rękojeścią. Stojąc w pływadle wygodnie szarpie się w dół, pod siebie,brodząc w trzcinowisku i tak trzeba szarpać w bok. Dlatego ten dolnik nie jest przeszkodą

Uwierz, dużo osób to wszystko co napisałeś wie i nie musisz nas przekonywać. Przerobiłem ze 20 jerkówek i z 10 długich kijów 2,20-2,74 i to co pisze staram się popierać doświadczeniem.

Podkreślam że to co ja piszę i o co pyta kolega dotyczy łowienia z łódki . Dlugi dolnik przy klasycznym jerkowaniu z nadgarstka w dół strasznie przeszkadza i obciąża go poprzez swoja wagę co  może prowadzić do kontuzji.

Czasami ryby biorą tylko przy ekspresowym prowadzeniu jerka a na bank tego nie zrobisz kijem 2,50.

Generalnie mało jest ludzi którzy potrafią całe dnie tylko jerkować , guma jest łatwiejsza w obsłudze i nie wymaga tyle mocy.   

Edytowane przez godski

Mpp2 259 do 70g zlamalem na 1 wyjezdzie przyneta 65g widac bylo ze kleka pod takim ciezarem bez problemu savage wymienil mi na wersje 100g bardzo fajny kijek . Polowisz nim od 25-100g mialem tez 221 100g palka straszna nie polecam ludzie lowia tym sumy .moze 221 20-60 bedzie fajna podobno mozna ja przeciazyc do tych 80g .lub black savage ladnie pracuje pod ryba szybki blank a mimo to miota ladnie przynety nawet delikatnie ponad cw .

Co prawda mowie o wersji cast ale nie powinny sie bardzo roznic .

Mpp2 259 do 70g zlamalem na 1 wyjezdzie przyneta 65g widac bylo ze kleka pod takim ciezarem bez problemu savage wymienil mi na wersje 100g bardzo fajny kijek . Polowisz nim od 25-100g mialem tez 221 100g palka straszna nie polecam ludzie lowia tym sumy .moze 221 20-60 bedzie fajna podobno mozna ja przeciazyc do tych 80g .lub black savage ladnie pracuje pod ryba szybki blank a mimo to miota ladnie przynety nawet delikatnie ponad cw .

Co prawda mowie o wersji cast ale nie powinny sie bardzo roznic .

Słyszałem dobre rzeczy o serii black savage. Jaki cw?