Skocz do zawartości

Wędka do dużych gum i jerków

Pitpno

Rekomendowane odpowiedzi

221 30-70

W wersji spin jest chyba 20-60 .

Blank bardzo czuly na twistera 3 cale plus glowka 10g dalo sie wyczuc skubanie okoni .wiec jak na szczupakowke jestem mile zaskoczony co prawda w wersji cast trzymasz palec na blanku jest wyciecie na uchwycie .od biedy tym kijem mysle ze oblecisz tez sandacze na ciezko wisla oraz jakies glebokie zwirownie i zaporowki .

Ok, rzeczywiście jerkowanie wędka powyżej 2.2 jest bez sensu, przekonaliście mnie. Natomiast czy w takim razie nie szukać czegoś z ciężarem do 50? Może bez sensu wędka do 100g?

Masz jeszcze dwie wersje w travelu SG MPP2 213/20-60g i 243/40-80g. Od kilku dni łowię tą 243cm. Nie mam doświadczenia z wędkami o większym cw, ale jak dla mnie, dla nowicjusza, chyba trafiłem w dychę z dopasowaniem. W komplecie Ryobi Arctica 6000. Jeżeli ta 213cm ma krótszy dolnik, to mogłaby spełnić wymagania przy jerkowaniu.

• 1 rok później...

Witam.

Mam na celowniku na sezon 2022 do kupienia kijaszka do jerków do 70 g i gum 40-60 g
Wybór padł na:

Savage Gear Sg4 259cm 40-80g  lub Savage Gear SG4 259cm 50-110g

Proszę o opinię posiadaczy powyższych modeli, która z wędzisk będzie bardziej stosowna do tych przynęt.

Z góry dziękuje za informacje i opinie.

Model 221cm 30-70g fast lub 221cm 40-80g moderate fast. Długość bardziej uniwersalna jak już ta bardzo chcesz pogodzić gumy i jerki jednym kijem.

Dzięki za opinię,

Po przeczytaniu całego wątku muszę zweryfikować swoje oczekiwania, co do długości wędziska do połowu na jerki. 

Widzę, że kij 220 cm to maksymalna długość użytkowa dla takiego spinningu. 

Pozdrawiam Paweł

• Like 1

Zależy czy chcesz jerkowac czy po prostu zwijasz Jerka z przerwami .lub podzszarpujesz tak jakby z multika .

Do tego nada się dłuższy kij .

Kij do jerkow to znowu krótki dolnik .

Jak łowisz często na jerki szarpiąc .

Wziąłbym 2 kije z półki niżej sg2 .

Kumam, ale spinninguje z pontonu i ograniczam się do zabrania 3 wędziskich SG4 z kołowrotkami jakimi dysponuje: kijek okoniowy ( jeden 221cm do 10gr lub drugi zamiennie przy większych przynetach 251cm do 18g), kolejny kijek z kołowrotkiem pod sandacza (251 cm do 24g) i trzeci spinning pod szczupłego (aktualnie mam 251cm do 35 gr)  i tu własnie szukam podpowiedzi co by kupić od Savage Gear pod jerki i większe gumy.

Przyznam się bez bicia, że z jerkami jako przynętą dotychczas nie miałem nic wspólnego, ale chcę to zmienić w tym sezonie.

Łowie zazwyczaj na dwóch lokalnych zaporówkach na głebokosciach 2,5 - 8 m.

Pozdrawiam Paweł

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Uwierz, dużo osób to wszystko co napisałeś wie i nie musisz nas przekonywać. Przerobiłem ze 20 jerkówek i z 10 długich kijów 2,20-2,74 i to co pisze staram się popierać doświadczeniem.

Podkreślam że to co ja piszę i o co pyta kolega dotyczy łowienia z łódki . Dlugi dolnik przy klasycznym jerkowaniu z nadgarstka w dół strasznie przeszkadza i obciąża go poprzez swoja wagę co może prowadzić do kontuzji.

Czasami ryby biorą tylko przy ekspresowym prowadzeniu jerka a na bank tego nie zrobisz kijem 2,50.

Generalnie mało jest ludzi którzy potrafią całe dnie tylko jerkować , guma jest łatwiejsza w obsłudze i nie wymaga tyle mocy.

Co byś polecił w takim razie?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Co byś polecił w takim razie?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Niestety, wędki które mogę polecić i według mnie są "wzorcami" jerkówek nie są już produkowane a i trudne do zdobycia na rynku wtórnym.

1. ATC MU-606 lub jej prawdopodobnie pierwowzór Talon VI+ 30 LB przycięty od góry. Obie około 188 cm z krótkimi dolnikami, niska waga 120-130 g. C.W do około 90-100 gramów. Jak dla mnie ideał do prowadzenia Buster 15 cm. 

2. ATC MU-638 . Długość jak wyżej, waga tylko 140 g. przy 150-160 g. wyrzutu.

Kumam, ale spinninguje z pontonu i ograniczam się do zabrania 3 wędziskich SG4 z kołowrotkami jakimi dysponuje: kijek okoniowy ( jeden 221cm do 10gr lub drugi zamiennie przy większych przynetach 251cm do 18g), kolejny kijek z kołowrotkiem pod sandacza (251 cm do 24g) i trzeci spinning pod szczupłego (aktualnie mam 251cm do 35 gr)  i tu własnie szukam podpowiedzi co by kupić od Savage Gear pod jerki i większe gumy.

Przyznam się bez bicia, że z jerkami jako przynętą dotychczas nie miałem nic wspólnego, ale chcę to zmienić w tym sezonie.

Łowie zazwyczaj na dwóch lokalnych zaporówkach na głebokosciach 2,5 - 8 m.

Pozdrawiam Paweł

jak masz jerkować z pontonu to nie brałbym wędki dłuższej niż 1,80... jeśli ponton jest dostatecznie stabilny to można stać na ławeczce i wtedy mi wygodnie się łowiło wędką 2m...

• 1 rok później...

Polecicie kij pod stałą szpulę, długość 1,8-2,1m potrzebuje pod jerki 8-10cm waga przynęt 20-40g na pewno nie będzie ciężej jak 40g, większość to wersje pływające, łowisko bardzo płytkie. Budżet 200-400zł, łowię bardzo sporadycznie na jerki i nie chciałbym mrozić tysiaka+. Nie chciałbym kija z zapasem 80g czy 120g, cos optymalnego pod 20-40g. Nie znam tego segmentu sprzętu, byłbym wdzięczny za choćby 2-3 propozycje.