adiz1 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Większość metod muchowych ogarniam uniwersałem 2.6 m, w piątej klasie, o akcji pośredniej. W przypadku łowienia na nimfę zdecydowanie brakuje mi długości (może wreszcie spróbuję i nauczę się "metody żyłkowej"). Przyjmijmy, że mówimy o łowisku typu Warta "no-kill" pod Częstochową. Rzeka, pewnie ogólnie znana większości kolegów z racji odbywającego się tu cyklicznie "Pucharu Warty".Szukać wędki 3 metrowej czy 3,3m ?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Witam.Wydaje mi się że 3 metry w #4 klasie na nołkilową Wartę będzie kijem idealnym do łowienia tam z brzegu i brodząc przy brzegu.Ogarniesz nim zarówno suchara, mokrą, puchowca i nimfe na długo i krótko - z linki albo żyły.Kijkiem 11' też zdarzyło mi się tam łowić, ale już mało wygodny jest do łażenia po krzakach i ogranicza łowienie tylko do krótkiej.Dużo więcej w temacie powiedzą Ci Daniej (nick na forum Jasiek) i Tomek (Aigle). Poszukaj ich i napisz na priva. Bardzo mili i uczynni koledzy, na pewno z chęcią pomogą Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Wiedzę, że Ziemek wywołał mnie do tablicy Piszesz o moich wodach o "moim no killu" :D .A więc tak, na rzekach jurajskich w tym również na Warcie łowię metodą dolnej nimfy zarówno na żyłkę jak i tradycyjnie z linki. Osobiście wole łowienie na żyłkę.Co do kijów nimfowych to łowiłem już na kije długości 2,4 m do 3,45 w klasach #2 #3 #4. Nawet kijem 3,45 potrafiłem łowić komfortowo nie wchodzą do wody tylko łowiąc z brzegu. Jeśli miałbym wskazać jeden najbardziej uniwersalny kij na tego typy łowisko według mojej oceny to w 100 % był by to kij 10 stopowy w klasie #3. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Jasiek, a na suchą da sie tam u Ciebie coś połowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Jasiek, a na suchą da sie tam u Ciebie coś połowić?Ciężko Panie ciężko ;-) a tak na serio to wszędzie się da tylko po co się męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ciężko Panie ciężko ;-) a tak na serio to wszędzie się da tylko po co się męczyć.Męczyć? Ja tam wolę jedną dobrą rybę na suchara niż "obłowić" się na nimfę w kasku.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Męczyć? Ja tam wolę jedną dobrą rybę na suchara niż "obłowić" się na nimfę w kasku....Tomek a ja wolę jedną rybę na mokrą muchę niż 5 na suchą i 10 na nimfę.A tak serio zaprasza w tym momencie do mnie na większość rzeki i posusz sobie. E... sory tak sobie pomyślałem teraz ;-) Ty byś się tam nie zmieścił.Tomek przez naszą znajomość wiem, że się nie obrazisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (...)A tak serio zaprasza w tym momencie do mnie na większość rzeki i posusz sobie. E... sory tak sobie pomyślałem teraz ;-) Ty byś się tam nie zmieścił.(...)Zawsze można posiedzieć w trawie i pogapić się na płynąca wodę... Mimo iż żyje w krainie chruścikiem i jętką płynącej to zdarza mi się być na rybach i przez kilka godzin nie oddać nawet jednego rzutu. Dry or Die 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Jasiek, a na suchą da sie tam u Ciebie coś połowić?Spokojnie można. Są miejsca , że połowisz.Czasem trzeba klęczeć w wodzie by podać pod krzak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Ziemowicie i Danielu, bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.Kijek (10') już przetestowany. Zasadniczo, wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi